Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Itt az idő...

2023. március 31. 20:29 - VAPER

A konzultáció, amit mindenkinek ki kell töltenie

efvi-logo.jpg

Itt az idő a cselekvésre. Az Európai Bizottság elindította a dohányzás-ellenőrzési jogszabályi keret értékelésének második részét! Ez az egyik legfontosabb nyilvános konzultáció az elmúlt időszakban, és lehetőséget ad az érdekelt feleknek, hogy kifejtsék véleményüket a dohányzásellenőrzés jelenlegi jogszabályi keretéről.

Az értékelés célja annak felmérése, hogy elérték-e a jelenlegi dohányzás-ellenőrzési jogszabályok a céljaikat, és hogyan támogathatják a jövőbeli kötelezettségvállalásokat, nevezetesen a "Dohánymentes nemzedék" 2040-ig történő elérését.  

Az értékelés kiemelt figyelmet fordít az új termékek gyors növekedésére, mint például a nikotinmentes füstmentes termékek, a nikotinos tasakok és a hevített dohánytermékek, valamint az online értékesítésre és a közösségi médiára. Fontosnak tartják, hogy a jogszabályoknak lépést kell tartaniuk az új termékek megjelenésével, és a dohánytermékekkel kapcsolatos reklámok és promóciók szigorúan szabályozottak legyenek. 

Az értékelés a füstmentek termékek szigorú korlátozását javasolja, beleértve az ízesítés betiltását. Bár ez aggodalomra ad okot, főleg az e-cigaretta használóknak, fontos, hogy a biztonságosabb, nikotintartalmú termékek is elérhetőek maradjanak. A fent leírtak alapján állíthatom, hogy ez az eddigi egyik legfontosabb nyilvános konzultáció, ezért kritikus, hogy nagyszámú felhasználó és fogyasztói szervezet vegyen részt benne.   

Ha neked is fontos a füstmentes termékek jövője, és ha már tapasztaltad, hogyan segíthetnek a dohányzásról való leszokásban, akkor kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet, és oszd meg a véleményedet. Minél többen vesznek részt ebben a konzultációban, annál nagyobb a lehetőségünk arra, hogy az új jogszabályok megfeleljenek az igényeinknek és a valóságnak. Ez egy fontos lépés a dohányzásmentes jövő felé, és te is részese lehetsz a változásnak.  

Ne felejtsd, a konzultáció május 16-ig tart, és bármely uniós polgár, fogyasztói szervezet, tudományos szakember vagy tudományos szakértő részt vehet benne. Itt találod a szükséges útmutatást a részvételhez:  

 

Mutassuk meg, hogy együtt képesek vagyunk változásokat elérni! 

Jó tudni... 
 • Valójában 5 különböző kérdőív létezik. A kérdéseket az első szakaszban megadott információk határozzák meg. 
 • Útmutatónk azon alapul, hogy Ön "uniós polgárként" válaszol a kérdésekre. 
 • Azok, akik fogyasztóvédelmi egyesületként, tudósként, nem uniós polgárként stb. válaszolnak, más kérdéssort fognak látni. 
 • Az "uniós polgár" kérdőív 20 kérdést tartalmaz, és a kitöltése körülbelül 15-20 percet vesz igénybe. 
 • A kérdőív az EU mind a 24 hivatalos nyelvén elérhető. 

Útmutató a kitöltéshez: 

Görgess le az oldalon eddig a részig, és kattints a “Kitöltöm a kérdőívet >” gombra. 

 1.jpg

A következő ablakban be kell jelentkezned, ha van Facebook vagy Google fiókod, azzal a legegyszerübb. Amennyiben nincs, egy tetszőleges e-mail címmel regisztrálhatsz, de ez egy hosszadalmas folyamat. 

2.jpg

 Az ezt követő oldalon töltsd ki a személyi adatokat, név és email cím. A kitöltésnél válaszd ki az Európai polgár lehetőséget. Ha teheted akkor legyen nyilvános a véleményed. Minden csillaggal jelölt mezőt ki kell tölteni. Sajnos a kérdések tekintetében nincsenek egyértelműen jó válaszok. Próbáld értelmezni kérdéseket és a legkiseb rosszat válaszd. A lényeg az utolsó részen van, ahol leírhatod a saját véleményed.  

 3.jpg

Itt 500 karakter áll a rendelkezésedre. Fontos, hogy a saját szavaiddal írd le személyes tapasztalatod, illetve az ízesítés tiltásával kapcsolatos véleményed. 

Ha kész vagy küldd be a véleményed, erről kérhetsz e-mailt is. Addig nem engedi befejezni a kitöltést, míg minden csillaggal jelölt mező ki nincs töltve. 

Köszönjük ha kitöltöd, az egész vaper közösség nevében!

Szólj hozzá!

Mi lesz veled ártalomcsökkentés?

2023. január 22. 22:28 - VAPER

A magán- és a közszféra között mély feszültség húzódik a füstmentes termékekről alkotott véleményük miatt.

 

Vajon mit hoz a jövő az ártalomcsökkentés területén, kiváltképp a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentése terén. Az alábbiakban olyan a témával foglalkozó szakértők foglalják össze a 2023-as évre vonatkozó várakozásaikat, akik az ártalomcsökkentés avatott szakértői.

 2023.jpg

Lindsey Stroud, Jogász, Taxpayers Protection Alliance

2023-as év valószínűleg mozgalmas év lesz a dohányártalom-csökkentés hívei számára. A kaliforniai szavazók túlnyomó többsége támogatta az ízesített dohány és gőztermékek árusításának betiltását, és az e-cigaretta ellenzői valószínűleg ezt kihasználják majd más államokban is, a tiltást szorgalmazó törvény elfogadására. A figyelemre méltó államok közé tartozik Connecticut, Maine, Minnesota és Vermont, de más államokban is várhatóan hasonló jellegű tilalmakat vezetnek majd be.

Egy másik valószínű probléma a dohány- és gőztermékek állami jövedéki adójának emelése lesz. A jelenlegi állás szerint körülbelül 20 állam nem adóztatja a füstmentes termékeket, de ez valószínűleg megváltozik, mivel az ellenzők ragaszkodnak a fiatalkori gőzölés visszaszorításához, így megakadályozva a felnőttek hozzáférését egy biztonságosabb alternatívához.

 

Chimwemwe Ngoma, jogász, KAC (Afrika)

2023 van, de egyes egészségügyi szolgáltatók és kormányzati tisztviselők az afrikai kontinensen, még mindig úgy érvelnek, mintha a gőzölés ugyanolyan káros lenne, mint a cigarettázás.

A füstmentes termékekről szóló félretájékoztatás, különösen az egészségügyi hatóságoktól, veszélyes és káros a közegészségügyre. Egyéni szinten elriasztja a dohányosokat az alacsonyabb kockázatú alternatíváktól, amelyek segíthetnek leszokni a dohányzásról és javíthatják egészségi állapotukat.

 

Charles Gardner, PhD, Nikotinfogyasztói Szervezetek Nemzetközi Hálózata

Míg egyetlen ország sem tiltja egyértelműen a biztonságosabb nikotin-alternatívákat, 2023-ban egyre többen tiltják majd be az „ízesítéseket”, és ezzel arányosan kezdjük majd látni a dohányzás arányának növekedését is ezekben az országokban (vagy az USA esetében ezekben az államokban). 

A jó hír az, hogy egyre több dohányzás-ellenőrzési szakértő fog áttérni biztonságosabb nikotin-alternatívák, például a vape, a snus és a nikotinzacskók kísérleti vagy teljes támogatására. De évekbe telhet, amíg az újságírók és a közvélemény felfogja ezt a folyamatos szakértői véleményt, így tovább fog nőni a szakadék a közvélekedés és a valóság között.  

 

 Dr. Konstantinos Farsalinos, A Pátrai Egyetem kutatója

A következő év lesz a legkritikusabb a dohányzás ártalomcsökkentésének és az e-cigaretta jövőjének tekintetében Európában. A jelenleg vita tárgyát képező fő téma az ízesítések és ezek tilalma. 

Minden tapasztalt fogyasztó és kutató tudja, hogy az ízek kulcsszerepet töltenek be a fogyasztói élményében, és az e-cigaretta nélkülözhetetlen alkotóelemei, ha azt akarjuk, hogy ezzel váltsuk ki a dohányzást. Olyan fontos döntések keresztútja előtt állunk, amelyek meghatározzák az e-cigaretta jövőbeni szerepét a közegészségügyben. Úgy gondolom, hogy a  hatóságok sok esetben nem ismerik fel az ízek fontosságát, és nagymértékben befolyásolják őket az ártalomcsökkentés ellenzői, akik a dohányzás helyett a nikotinhasználatot tekintik a fő közegészségügyi ellenségnek.

E tekintetben kulcsfontosságú, hogy a fogyasztók hallassák hangjukat annak érdekében, hogy elmagyarázzák a szabályozóknak, mi forog kockán a közegészségügyi kérdéssel kapcsolatos döntések meghozatalakor.

 

Louise Ross képeLouise Ross, üzletfejlesztési menedzser, füstmentes alkalmazás , klinikai tanácsadó, Nemzeti Leszokási és Képzési Központ (NCSCT)

2022-ben az NCSCT-nél végzett munkám részeként felkérték, hogy írjak útmutatót az e-cigarettázás abbahagyásához. Eléggé mérges vagyok, amikor az egészségügyi dolgozók a füstmentes termékek abbahagyását hangsúlyozzák, nem pedig annak előnyeit. Ameddig az illető akarja vagy szüksége van rá, ne siettessük a gőzölésről való leszokás folyamatát, mivel a siettetés, mint kockázat, visszaterelheti az embereket a dohányzáshoz.

Azt jósolom, hogy a dohányosok és az egészségügyi dolgozók körében továbbra is maradnak kétségek. Annak ellenére, hogy az angliai NHS rendkívül támogatja a gőzölést.

Abban bízom azonban, hogy a vape-barát egészségügyi szolgáltatások növekvő áradata egyre több egészségügyi dolgozóban tudatosítani fogja, hogy a gőzölés valóban biztonságosabb alternatíva. Ez annyira más, mint 2 évvel ezelőtt, amikor meg kellett magyaráznom, hogy miért. A képzéseken részt vevők most már azt szeretnék tudni, hogyan segíthetnének hatékonyabban és mivel bátoríthatnák a leszokni vágyókat. 

 

Clive Bates, publicista.

A magán- és a közszféra között mély feszültség húzódik a füstmentes termékekről alkotott véleményük miatt. Azt gondolom, hogy ez a feszültség 2023-ban elérhet egy kitörési pontot.

A közszférában az irányítást törvényen, szabályozáson és kommunikáción keresztül gyakorolják az attitűdök formálása és a megbélyegzés vagy félelem keltése érdekében. A dohányzás visszaszorítása az ellenőrzésről szól. A dohányártalom csökkentése viszont arról szól, hogy a fogyasztók és az újítók kezébe adjuk az irányítást, majd hátra lépünk, miközben egy észszerűen szabályozott és színes piac elavulttá teszi a cigarettát. 

Az Egyesült Államokban láthatóvá válnak majd az irányítás megerősítésére irányuló erőfeszítések, mivel az FDA továbbra is kaotikus kudarcot vall a gőzölés kezelésében. Az FDA azonban folytatni fogja a mentolt tartalmazó termékek tilalmát, és megteszi a következő lépéseket a nikotin megszüntetésére a cigarettában. Az Új-Zéland dohányzásellenőrző intézménye is ugyanezt akarja, de nem a füstmentes termékek betiltásával. Az Európai Unióban a Bizottság adóemeléssel és az ízesítés visszaszorításával, azaz azok betiltásával próbál majd rendet teremteni a dohány- és nikotinpiacon.

A COP-10-en a WHO és a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény ülésén javasolni fogja a vépelés tilalmát, és ha ez nem működik, a biztonságos termékeket veszélyes, nem pedig előnyös alternatívákként szabályozza majd.

Visszaszorítja ezt, azonban a fogyasztói magatartás lassú, egyenletes mozgása, a szájról szájra terjedő sikerek és a tényleges eredmények, amelyeket még a legelfogultabb tudós sem hagyhat figyelmen kívül. A fogyasztói preferenciák ellenállhatatlan ereje és a szabályozói ellenőrzés elmozdíthatatlan tömege közötti ütközésben nem kívánt torz következmények – a dohányzás növekedése és az illegális kereskedelem – terjedését láthatjuk.

Forrás: Ashtray Blog

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bizonyítékok léteznek

2022. október 14. 15:37 - VAPER

Az ártalomcsökkentés létezik

A bizonyítékok léteznek

Sokszor és sokan kérdezik tőlem, hogy mivel bizonyítom az e-cigaretta kevésbé ártalmas mivoltát. Gondolom másoknak is felteszik ezeket a kérdéseket, és nehéz igazán jó tanulmányokat azonnal találni. Mindamellett, hogy számtalan kutatás bizonyította már az e-cigaretta nagyságrendekkel kevésbé káros mivoltát, itt van a legfrissebb független kutatás.

A londoni King's College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének új kutatása szerint a cigaretta helyett a véper termékek használata jelentősen csökkenti a rákot, tüdő- és szív- és érrendszeri betegségeket elősegítő mérgező anyagoknak való kitettséget. 

A független jelentés, amelyet az Angol Egészségügyi és Szociális Minisztérium Egészségfejlesztési és Esélyegyenlőtlenségi Helyzetekkel Foglalkozó Hivatala rendelt meg, a vépelés kockázatainak eddigi legátfogóbb áttekintése. A jelentés megállapította, hogy bár az e-cigaretta használat nem kockázatmentes - különösen azok számára, akik soha nem dohányoztak -, rövid és középtávon a dohányzás egészségügyi kockázatainak töredékét jelenti.

A jelentés a gőzölés számos aspektusát vizsgálta, beleértve azt, hogy kik és milyen termékeket fogyasztanak, az egészségre gyakorolt hatásokat (mind abszolút értékben, mind a dohányzáshoz képest), valamint a káros hatásokról alkotott közfelfogást. A szerzők megvizsgálták az expozíció biomarkereivel (a szervezetben lévő potenciálisan káros anyagok szintjének mérése), valamint a potenciális ártalom biomarkereivel (a szervezetben bekövetkező biológiai változások mérése) kapcsolatos tanulmányokat az e-cigarettázás vagy a dohányzás miatt.

A legerősebb bizonyítékot az expozíció biomarkerei szolgáltatták. A rendelkezésre álló tanulmányok vizsgálata azt mutatta, hogy a dohányra jellemző nitrózaminok, az illékony szerves vegyületek és más, a dohányzás által okozott főbb betegségekben szerepet játszó mérgező anyagok szintje jelentősen alacsonyabb volt a vépelőknél. A felhasználók körében a nikotin általános szintje alacsonyabb vagy hasonló volt, mint a dohányosoké.

„Amikor összehasonlítottuk a biomarkereket a nemdohányzók, vagy az e-cigarettázók körében, azok gyakran hasonlóak voltak, de néhány esetben magasabb expozíciót tapasztaltunk a vépelés során.” A kutatók ezért arra a következtetésre jutottak, hogy bár kevésbé káros, mint a dohányzás, a vépelés valószínűleg fenntart bizonyos kockázatokat, különösen azok számára, akik soha nem dohányoztak.

bizonyitek.jpg

Bár a kutatók tisztában vannak az e-cigaretta előnyeivel a dohányzással szemben, úgy találták, hogy a közvélemény megítélése lehangoló. A 2021-ben dohányzó felnőtteknek csak 34 százaléka érzékelte pontosan, hogy a vépelés kevésbé káros, mint a dohányzás, míg a felnőtt dohányosoknak csak 11 százaléka tudta, hogy nem a nikotin az elsődleges oka a dohányzással összefüggő egészségügyi kockázatoknak.

A vaping egyre népszerűbb a brit felnőttek körében. Az Action on Smoking and Health (ASH) Smokefree GB felnőttekre vonatkozó felmérésének legfrissebb adatai szerint 2022-ben 8,3 százalékos a vépelés jelenlegi elterjedtsége, szemben a 2021-es 7,1 százalékkal és a 2020-as 6,3 százalékkal.

A dohányzó fiatalok körében is nőtt az e-cigarettát használók száma. Az ASH Smokefree GB ifjúsági felméréséből származó, 11-18 éves angliai fiatalok körében végzett adatok azt mutatják, hogy a jelenlegi fogyasztási prevalencia (beleértve az alkalmi és a rendszeres használatot is) 2022-ben 8,6 százalék, szemben a 2021-es 4,0 százalékkal és a 2020-as 4,8 százalékkal. Az eldobható e-cigaretta termékek használata jelentősen megnőtt az elmúlt évben. A soha nem dohányzó fiatalok körében továbbra is nagyon alacsony, 1,7 százalékos a használat aránya.

"Ez a fontos tanulmány a legújabb egy olyan sorozatban, amely gondosan összefoglalja az e-cigaretta használattal kapcsolatos tudományos eredményeket, hogy segítsen csökkenteni a dohányzás okozta károkat" - mondta Jeanelle DeGruchy, a King's College Anglia helyettes vezető orvosigazgatója sajtóközleményében.

"A vépelés lényegesen kevésbé káros, mint a dohányzás, így az üzenet egyértelmű: ha választani kell a dohányzás és a vépelés között, válasszuk az utóbbit. Ha a választás a vépelés és a friss levegő között van, válasszuk a friss levegőt".

Amennyiben valaki tüzetesebben akarja tanulmányozni a fenti állításokat ezen a linken kattintva megteheti.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Elgurult a gyógyszer...

2022. szeptember 23. 15:45 - VAPER

Hollandia megőrült

A holland kormány nyilvános konzultációt indított az aromák betiltásának végső szakaszáról, és a dohány- és dohánytermékekre vonatkozó rendelet módosítására tett javaslatot. A konzultáció szeptember 28-ig tart, és itt érhető el: https://www.internetconsultatie.nl/smaakjesverbod.

A korábbi, aromák betiltására vonatkozó javaslatoktól eltérően ez a javaslat egy lépéssel tovább megy. A Nemzeti Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet (RIVM) és az Egészségügyi Minisztérium összeállított egy listát 16 "jóváhagyott" aroma összetevőkről, amelyekből dohányízesítésű e-folyadékok készíthetők.

untitled.jpg

A valóságban ez lényegében az összes liquid, és aroma, aljas módon kitervelt betiltását jelenti. A jelenleg forgalomban lévő összes e-folyadékot, beleértve a dohányízűeket is, betiltanák, és az új ízeket csak a 16 engedélyezett aroma felhasználásával lehetne kikeverni. Ez egyetlen liquid gyártó számára sem lenne életképes, és a legális piac végét jelentené Hollandiában.

A legnagyobb baj az, hogy ez nagyon veszélyes precedenst teremtene az EU többi része számára. Az e-cigaretta ellenes csoportok vérszemet kapnának és élve a lehetősséggel minden tagállamban átverekednének egy hasonló tervezetet.

A javaslat indoklása a túlságosan is sokat hangoztatott "gondoljunk a gyerekekre" narratíva. A kitűzött cél a következő: "A közegészség védelme azáltal, hogy csökkentjük az elektromos cigaretta vonzerejét a lakosság, de különösen a fiatalok számára". Igazi megtévesztő és hamis állítás, miközben az új kutatások ezeknek pont az ellenkezőjét bizonyítják.

A javaslat indoklásában a következőket állítják: "A kormány úgy véli, hogy több gyermeknek kellene füst- és dohánymentes környezetben felnőnie". Rejtély, hogyan akarják ezt elérni azzal, hogy korlátozzák és betiltják azokat az ízeket, amelyeket a felnőttek használnak a dohányzásról való leszokáshoz és a füstmentességhez. Ha valami, akkor ezek a szigorú korlátozások biztosan a dohányzás növekedéséhez fognak vezetni, ahogyan azt más, az ízek betiltását bevezető joghatóságok is tapasztalták. Nem is beszélve az elkerülhetetlenül kialakuló feketepiacról.

Hollandiában, ahol legalizálták a kannabiszt, elgurult a gyógyszer. Ha ez a fordított gondolkodás tovább terjed, az végzetes lehet az e-cigaretta használókra, forgalmazókra, gyártókra. Már több civil érdekvédő és ernyő szervezet jelezte kifogását a készülő javaslat ellen, többek között mi is. Nekünk nincs más fegyverünk, mint a hangunk. Ha tenni akarsz az ilyen és ehhez hasonló ordas támadások ellen, oszd meg ezt a cikket is.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Légy egészséges, szívj teát!

2022. augusztus 26. 07:32 - VAPER

Ön és családja és barátai megérdemlik!

Kína mindig tud meglepetést okozni, hol pozitív, hol negatív irányban, de néha felül a hülyeség-vonatra is. Most is ez történt. Mindennek okozója, vagy inkább bátorítója az amerikai FDA, melynek zseniális közegészségügyi sarlatánjai több millió dollárt fektettek a leszoktató eszközök új „medvehagymájába” a nikotin mentes cigarettába. Csak hogy mindenki értse, egy olyan hagyományos cigarettáról beszélünk, melyben a nikotinon kívül minden benne van, így pont annyira rákkeltő mint egy hagyományos cigaretta.

borito.jpg

Annak idején amikor a dohánycégek bevezették az un. light cigarettákat, pont az FDA és a WHO volt az, akik a leginkább bírálták a döntést, amiért majd több cigarettát fognak fogyasztani az emberek, hogy megfelelő legyen a nikotin szintjük, ezzel még több káros anyagot juttatva a szervezetükbe. Ennek a logikának a mentén az új nikotin mentes cigarettákkal azt fogják elérni, hogy láncdohányosok lesznek a leszokni vágyók, ha csak nem locsolgatják magukat nikotinnal. De térjünk vissza Kínába, ahol szintén nincsenek híján a kreatív ötleteknek, így az FDA „innovációján” felbuzdulva, éghető teafűvel készítenek cigarettákat, gyümölcs ízesítéssel, de léteznek ezek akár szivar méretben is. Magam nem próbáltam még ki ezt a manórúdnál is ártalmasabb valamit, de senki ne kételkedjen, már itt van a küszöbön. Érdekes ahogy mindenféle fordítóval próbálják a figyelmünket felkelteni a termék iránt.

 • Forrón árusító teafüstös gyümölcs vegyes ízű férfi és női egészségügyi cigaretták nem tartalmaznak nikotint, dohánymentes!
 • Teafüst, 100% füstmentes, 100% nikotinmentes!
 • Tapasztalja meg az egészséges életet!
 • Ön és családja és barátai megérdemlik!
 • Adj egy egészséges zöld terméket!
 • Nincs nikotin, nincs kátrány, szeresd az egészséget, szívj teát!

 borito2.jpg

Azért kíváncsi lennék annak a NAV vámügyintézőnek az arckifejezésére, aki meglátja a MARLBARO dobozon az áfonyás képeket, vagy felbontja a COHIAB szivart, amiből az egész család egy hónapig főzhet teát. Remélem még időben szóltam. Szóval elkezdődött az ártalomcsökkentés forradalma, amit a WHO és az FDA annyira szeretne?

marlbaro.jpg

Ha ezeket a termékeket összevetjük az e-cigarettával, vagy a hevített dohánytermékekkel, számomra világos, hogy melyik károkozás szempontjából a rossz választás. A kérdés csak az, mikor és mennyi fog ezekből megjelenni az európai fogyasztóknál. Ki és hogyan fog majd érvelni ezek ártalomcsökkentő hatásáról. Újra kapkodni fogunk amikor ez megjelenik az utcán? Remélem nem. Abban bízom, hogy végre a józan ész győz, és elismerik a jól bevált ártalomcsökkentő termékek, az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek pozitív hatását a leszokásra. Addig szívjon teát az, aki megérdemli!

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

szivar.jpg

Szólj hozzá!

Zavar az erőben!

2022. augusztus 05. 11:18 - VAPER

Dohányozni jobb?

Óriási felfordulást okozott az a bizonyíték, hogy a e-cigaretta és a hevített dohánytermékek, valamint a snus megváltoztathatja a dohányzással összefüggő halálozási számokat. E termékek megjelenése átformálta az iparág gondolkodási módját, miközben a kormányok és a  „dohányzás visszaszorításáért” küzdő  csoportok és az álltaluk befolyásolt kormányzati szervezetek, megpróbálták ezeket a termékeket lejáratni.  A zavar támadt az erőben, ez azonban leginkább a globális közegészségügyi szervezeteken belül volt érezhető.

Ezek a szervezeteket köz- és magán pénzekkel kitömött zsákok voltak, szakmai karriereket segítettek és nemzetközi hírnevet szereztek, miközben kutatásra dollármilliókat tapsoltak el. Ezekhez a pénzekhez csak úgy juthattak, ha fenntartották a „Big Tobacco” ördögi és halálos termékei, valamint a közegészségügy angyalai közötti háború rémképét. A dohányháborút arra a dogmára alapozva vívták, hogy e harcoló felek között kibékíthetetlen ellentétek vannak. 

Aztán jöttek a biztonságosabb nikotintermékek. Egyesek számára ezek jelentették a kiutat a dohányzásból a teljes leszokás felé. A legtöbb dohányzó számára azonban ezek a termékek lehetővé tették, hogy azok a fogyasztók, akik továbbra is használni akarták a nikotint, viszonylag alacsony kockázattal folytathassák ezt a tevékenységet. Ezt a közegészségügyi közösségben sokan nem tudták megemészteni. Nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy amint kivették a nikotint a cigarettából, teljesen más közegészségügyi helyzetbe kerültek.

Azt sem vették figyelembe, hogy a dohányzásból eredő halálozás és a betegségek csökkentésére tett globális erőfeszítések kudarcot vallottak (és vallanak). A két évtizeddel ezelőtti előrejelzések szerint a halálozások száma 2030-ra eléri a 8 milliót. Nos ez a prófécia máris teljesült. A WHO állítása, miszerint a dohányzásellenes törvények emberek milliárdjait "védik", tévhit, ostobaság.

A WHO ahelyett, hogy a bizonyítékokat mérlegelve, figyelembe véve a tudományos bizonyítékokat, a felhasználók érdekeit szem előtt tartva, felülvizsgálta volna a dohányzás-ellenőrzéssel politikáját, inkább új frontot nyitott. Képtelen az új termékek és fejlesztések befogadására, inkább a szövetségesei által támogatott és magánpénzekből finanszírozott kampányt vezet, amelyet a félelem, a bizonytalanság, a hazugságok és a kétségbe esés vezérelnek. Ezt a kommunikációs technikát angol nyelvterületen FUD-nak hívják (Fear, Uncertainty, and Doubtbe) vagyis félelem, bizonytalanság és kétség.

Tekintettel arra a kvázi-vallási mániára, amely a dohányzásellenes retorika nagy részét kiteszi, nem meglepő, hogy a FUD eredete valahol a halál előtti bűnbánat értékéről szóló 17. századi teológiai vitákban keresendő. A modern időkben a kifejezés inkább a már befutott cégek azon kísérleteihez kapcsolódik, kiváltképp a számítógépes világban, amelyek a FUD-ot arra használják fel, hogy meggyőzzék a meglévő ügyfeleket arról, hogy ne váltsanak át egy újdonságnak számító felszerelésre vagy szoftverre, amelyet egy új piaci szereplő kínál. Maradj velünk, évek óta velünk dolgozol, a mi termékeink kipróbáltak és teszteltek, ellentétben ezekkel az új termékekkel, amelyek tönkre tehetik a rendszeredet stb. stb.

És közvetve ez ugyanaz a veszélyes játék, amelyet a dohánytermékek ártalomcsökkentésének ellenzői játszanak. Félelmet keltenek azzal, hogy hiteles adatokkal megalapozatlan állításokat tesznek az e-cigaretta „járványról”, a kapudrog hatásáról, a vépelés okozta halálozásról és betegségekről, a serdülők agyának károsodásáról, a függőség kísértéséről és a nikotin okozta egyéb egészségkárosodásokról. Amikor kétségbeesel, jönnek az állítások, hogy a vépelés a merevedési zavaroktól kezdve a depresszióig mennyi mindent okoz.

Mivel az orvosok és más egészségügyi szakemberek ijesztően sokan úgy gondolják, hogy a cigaretta legveszélyesebb eleme a nikotin, a félelemkeltők egy olyan közönségnek játszanak, amelyet már évek óta hamis és tudománytalan feltételezésekkel puhítanak. A félelem természetesen bizonytalanságot és kétségeket okoz a dohányosok közt ("Szokjak át?") és az egészségügyi szakemberek körében ("Bátorítsam a dohányzó pácienseket, hogy szokjanak át?"). A dohányosok és az orvosok körében végzett felmérések azt mutatják, hogy az ártalomcsökkentés termékeivel kapcsolatos negatív vélemények egyre nőnek.

Természetesen a félelemkampányok célja nem az, hogy az emberek továbbra is dohányozzanak, de gyakran ez a végeredmény. Ha a dohányosoknak azt mondják, hogy az e-cigaretta vagy a hevített dohánytermék legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás, ha nem veszélyesebb, akkor miért váltanának? A dohányzás ártalmainak csökkentésével kapcsolatban a WHO továbbra is tragikus megbízhatóságú információforrás, amelyből az egészségügyi minisztériumok, az egészségügyi ügynökségek és az egyes egészségügyi szakemberek merítenek. Ha tehát a „megbízható” forrásokból ostobaság árad az alternatív termékek állítólagos veszélyeiről, akkor a segítséget kereső dohányosok rosszul járnak. Ha a dohányzásellenes lobbi ki tudna nézni a fejéből az okosabb szemével, talán rájönne, hogy a biztonságosabb termékek elleni háborújukban csak egy győztes lehet. Vajon ki? Nem ér találgatni!

Miközben itthon hadat üzentünk a manórúdnak, ami mint az köztudott veszélyesebb mint egy égő dinamit a szádban. Celebeket döngölünk a földbe, mert tiltott eszközzel fotózkodnak! Eközben a WHO ad tanácsokat az EU-nak a dohányzás visszaszorítása kapcsán. Innen is gratulálok mindenkinek aki hisz nekik, aki azt a sikert akarja Európában megismételni, amit a WHO ért el a világban. Érzek némi zavart az erőben…

dart.jpg

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Manórúd - Problem solved!

2022. július 08. 11:22 - VAPER

Háborúban minden fegyver...

Miközben Magyarország rendületlenül küzd a manórúd okozta válsággal, és ezen keresztül az ártalomcsökkentés minden eszközével, ukrajnai fiatalok másként állnak hozzá ehhez a jelenséghez. Ivan és informatikus barátai megtalálták a módját annak, hogy segítsenek az ukrán katonáknak a kapcsolattartásban: használt manórudakból származó akkumulátorokból powerbankokat készítenek, hogy a katonák a fronton feltölthessék a mobiljaikat. Több ezer használt eldobható e-cigarettát gyűjtöttek össze, és az általuk készített első modellek a jelentések szerint több mint egy hónapig működtek megfelelően.

mano_1.jpg

A háború kezdete óta Ivan Volynets és informatikus barátai az ukrán fegyveres erők segítésében vesznek részt: egyesek "kiberharcosokként" harcolnak az ellenséggel egy másik fronton, mások hazafias képeket készítenek, mások blokkolják az ellenséges csatornákat és propagandaoldalakat, adományokat gyűjtenek a fegyveres erőknek vagy a rászorulóknak. Ivan egy csapatot épített fel, amelynek tagja a kidolgozott metodika szerint bontják szét, majd építik meg és tesztelik a powerbankokat.

"Vettem néhány szerszámot, és úgy döntöttem, hogy visszatérek az első hobbimhoz, az elektronikához. Elkezdtem alkatrészekből powerbankokat összeszerelni, mert tudtam, hogy ezek az eszközök nagyon hiányoznak a fronton. De nem volt könnyű ilyen elemeket találni, az árak pedig az egekben voltak! Ezért elkezdtünk más technikák után kutatni..." - mondja Ivan Volynets.

A baráti csapat összeült ötletelésre, hogy kitalálják a technikai folyamatot. Egyáltalán lehetséges lenne-e az eldobható e-cigaretták elemeinek újrafelhasználása? Ivan barátai közül néhányan már átszoktak a gőzölésre, és elkezdték gyűjteni a használt e-cigiket egy fiókba, mert az ilyen cigarettákat nem szabad kidobni, hanem újra kell hasznosítani, hogy ne károsítsák a környezetet.

"Azt hittük, hogy az e-cigik eldobható akkumulátorokat tartalmaznak, amelyeket nem lehet újratölteni. Szétszedtünk egyet, és rájöttünk, hogy ez nem így van! Ezért eltávolítottuk az akkumulátorokat az e-cigarettákból, és töltés vezérlő modulokat készítettünk hozzájuk. Így, mivel pénzt spóroltunk az akkumulátorokon, sokkal több alkatrészt tudtunk vásárolni, és sokkal több energiabankot tudtunk építeni a katonáinknak" - mondja Ivan.

Ami egyszerű ötletnek indult, kezdett életre kelni! Mind az öt barát felhívásokat és fotókat tett közzé a közösségi hálózatain, hogy összegyűjtsék a használt e-cigarettákat. A posztok vírusként terjedtek és nagyon népszerűek lettek - több ezer lájk, megosztás és válasz érkezett rájuk nagyon rövid idő alatt. A csapatot néhány nap alatt elárasztották az e-cigaretták, és úgy döntöttek, hogy abbahagyják a gyűjtést, és a tényleges gyártási folyamatra koncentrálnak.

A helyi lakosok is beszálltak a munkába, segítettek a használt e-cigaretták alkatrészekre bontásában és az akkumulátorok szétválogatásában. Eddig a csapat több mint 50 powerbankot állított össze és juttatott el a frontvonalra, ahol az ukrán katonáknak segítik a kapcsolattartást családjukkal és rokonaikkal. Ivan Volynets elismeri, hogy nem tudja, meddig bírják ezek a házilag készített powerbankok, de a katonatársai szerint az első modellek már több mint egy hónapja működnek rendesen.

A csapat különböző kapacitású, átlagosan 17 000-20 000 mAh közötti kapacitású power bankokat gyárt. Ezek általában elegendőek a 3000-4000 mAh-s akkumulátorral rendelkező okostelefonok két-háromszori feltöltésére. Ivan csapata folytatja az energiatárolók gyártását az ukrán hadsereg számára, de a jövőre nézve más ambiciózus terveik is vannak: a közösségben az újrahasznosításra való figyelemfelkeltés, valamint annak megtanítása, hogy a modern technológia és az intelligens eszközök hogyan segíthetik a környezetet.

Mellőzve minden politikai felhangot, a fenti történet arra hívja fel a figyelmet, mennyire hasznos lehet az, ha másként tekintünk a környezetünkre ártalmas eszközökre. A kulcsszó minden esetben a visszagyűjtés és az újrahasznosítás. A manórúd semmi másra nem volt alkalmas, csak arra, hogy lejárassák vele az ártalomcsökkentést. De arra a kérdésre, hogy miért nem a trafikok polcaira került ez az áru és így a fiatalok kezébe, senki nem adott választ. Pedig egyszerű a képlet, ha valamit tiltasz, az a feketepiacra fog kerülni, ott nem kérnek személyit. A mai szabályozás, elveszi a dohányzóktól az ártalomcsökkentés lehetőségét, a zöld megoldásokat, a füstmentes jövőt!

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

2 komment

Még több adóztatást!

2022. július 01. 09:27 - VAPER

Az őrület mantrái: az adóztatás, a tiltás és a még több adóztatás...

Az EU és a WHO a dohányzás visszaszorításának egyik fő pillére az adóztatás, a tiltás és a még több adóztatás. Na, ez csődöt mondott. A csempészett, valamint a hamisított dohánytermékek felé terelte a dohányzókat. Egy tanulmány szerint az illegális cigarettaforgalom az Európai Unióban több mint 35 milliárd szál, aminek az egyharmada nem ellenőrzött, hamis termék, és az elcsalt 10 milliárd eurónyi forrást ésszerű adóztatással beszedhették volna a tagállamok. Ezzel nem a dohányzásról szoknak le, hanem a feketepiacot erősítik a dohányosok.

ado.jpg

A KPMG nemrégiben készült tanulmánya (csak erős idegzetű jogalkotóknak) szerint a dohánytermékek túlzott áremelése az illegális kereskedelem növekedéshez vezet, és nem befolyásolja érdemben a fogyasztást, amint azt Franciaország esete is mutatja, ahol a cigarettaárakat jelentősen emelték – miközben ez, szinte minimális hatással volt a dohányzók arányára. Mindez az illegális cigarettafogyasztás meredek növekedéséhez vezetett, a 2017-es 13%-ról 2021-re 29%-ra. Az illegális piac 2021-ben 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevételt juttatott a bűnözők kezére a francia állami költségvetés helyett.

Persze mindez elkerülhető lett volna, ha nem esztelen módon emelik az adókat és közben árelőnyt biztosítanak az alternatív, ártalomcsökkentő termékeknek. Egyre nagyobb a konszenzus a szakértők között, akik a különböző dohány- és nikotintermékek adóztatásának józan megközelítését javasolják: A nagyobb kockázatot jelentő termékeket, mint például a cigarettát, arányaiban magasabb-, míg a potenciálisan kisebb kockázatot jelentő füstmentes termékeket, mint például az e-cigarettákat és a hevített dohánytermékeket, nagyságrendekkel alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni, és így megfizethetőbbé kellene tenni a kisebb károsanyag kitettséggel járó alternatívákat a cigarettával szemben. A cigaretta égés nélkül fogyasztható alternatíváinak differenciált adóztatását már minden európai tagállam és az Egyesült Királyság is alkalmazza.

A fogyasztók nem képesek tolerálni a túlzott áremelkedést, mivel számos európai országban az inflációt meghatározó alapvető termékek árai soha nem látott magasságokba emelkednek. A túlzott költség emelések a dohánytermékek esetében sem működnének, és valószínűleg a fogyasztókat a feketepiacra irányítanák, ami végső soron a bűnözés növekedéséhez és jelentős adóbevétel-kieséshez vezetne. Ez különösen igaz lenne az alacsonyabb jövedelmű dohányosok esetében, akik általában a legtöbbet dohányoznak.

Amikor bármilyen adóemelést kell végrehajtani, annak magasabbnak kell lennie a cigaretta esetében, mely az egyik legkárosabb termék, és jóval alacsonyabbnak az e-cigaretta, a hevített dohány és más füstmentes alternatívák esetében. Ezzel csökkenthető lenne az illegális, ismeretlen eredetű és ellenőrizetlen kereskedelem növekedésének kockázata, és biztosítható lenne, hogy ha a fogyasztók nem szoknak le a dohányzásról, ahelyett, hogy ismeretlen eredetű termékekhez fordulnának, inkább kevésbé káros alternatívákra térjenek át. Nálunk sajnos erre már esély sem kínálkozik, hisz az ízesített nikotinos e-cigarettákat betiltották.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a dohánytermékek európai kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, és a javaslat 2022 utolsó negyedévére várható. Az EB legutóbbi bejelentései alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne. Ez egy kétségbeejtően ostoba megközelítés. Az EU bürokratái, mint megannyi más dologgal kapcsolatban, elvesztették a valósággal a kapcsolatukat.

Fontos, hogy az uniós adóirányelv bármilyen felülvizsgálata figyelembe vegye a mai valóságot és a jelenlegi gazdasági és társadalmi körülményeket, emberként tekintsen a dohányzókra. Használja ki azokat a népegészségügyi előnyöket, melyet a füstmentes termékek biztosítanak! Ma már vitathatatlan, hogy a dohányzásról leszokni nem tudó felnőttek, füstmentes alternatívákra való áttérésében mekkora egészségügyi potenciál rejlik, mely a kisebb károsanyag kitettségből fakad.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

1 komment

ELF BAR - ingyen reklám!

2022. június 24. 10:32 - VAPER

Aki nem akarta eddig kipróbálni, az most ki fogja…

Próbálok valami épkézláb magyarázatot összerakni a jelenlegi válságra, ami lehet, hogy néhol hihetetlen lesz, de az én nézetem szerint benne vannak a folyamatok mögött meghúzódó igazság morzsái. Inkább ez egy tájékoztató anyag, nem vélemény cikk, mert az utóbbi időben annyian lettek szakértői a manórúdnak, hogy a mezei e-cigaretta használó csak mereszti a szemét. Ennyire sikeres reklámkampányt emberemlékezet óta nem folytattak füstmentes termék körben, mint ami most dől a csapból is. Aki nem akarta eddig kipróbálni, az most ki fogja…

elf.jpg

Kezdjük a JUUL történetével, mert ez megmagyaráz egy sor olyan dolgot, amire senki nem készült fel rendesen. A JUUL attól lett sikeres a tengeren túl, hogy újra tervezték az akkora divatjamúlt cigaretta utánzatot az e-cigi piacon. Azt tudjuk, hogy az e-cigaretta lassan szívódik fel, nagyjából fél óra gőzöléssel lehet elérni azt a kotinin szintet, amit egy szál cigarettával. Ezért a JUUL megemelte a nikotin szintet 52mg/ml nikotin tartalomra, de ez a hagyományos nikotinnal szívhatatlan erősségű lenne. Azonban akkor kezdett a piacra betörni a nikotin só, ami egyrészt közelebb áll a dohánylevélben megkötött nikotinhoz, illetve nem irritálja annyira erősen a nyálkahártyát, és gyorsabban szívódik fel. Így már lehetett olyan terméket a piacra dobni, ami kicsi, kompakt, és egy erős dohányosnak is megfelelő kotinin szintet biztosít, aránylag rövid idő alatt. A JUUL a dohányzók és átszokók körében óriási sikert aratott, nagy ízválaszték, új dizájn, egyszerűen cserélhető előre töltött patronok, ezek voltak a sikerének titkai. Érdekes módon a JUUL sikere, nem járt együtt az amerikai fiatalok e-cigaretta fogyasztásának drasztikus növekedésével, ezt statisztikai adatok támasztják alá.

A következő állomás Kína. Itt mindig is jelen voltak azok a cégek akik a korai e-cigarettákat másolták, nem igazán fektettek innovációba, nem követték a piac nagy változásait, mindig találtak vevőt valahol a cigaretta szerű termékeikre. Ők gyártották nagy számban az első generációs un. vatelines technológiával készült eldobhatós e-cigarettákat. Amikor hozzájuk is elért a JUUL sikerének híre, gyakorlatilag megalkották a most mindenhol felfedezhető Elf Bar stílusú eszközöket. Ennek már több mint három éve (2018), és jól mutatja, hogy a siker nem nem egyik napról a másikra történt meg. Az Elf Bar vapes székhelye Kaliforniában, az USA-ban található, termékeiket a kínai Shenzhenben, Guangdongban gyártják, ahol másolni valamit, ami sikeres, az dicsőség. Tehát egy amerikai székhelyű cég, a JUUL sikerén felbuzdulva egy még egyszerűbben használható, eldobhatós dizájner e-cigarettával próbálta utánozni a JUUL sikerét, ami részben sikerült is neki, bár pont Amerikában nem lett annyira népszerű, mint nálunk. Idővel gyakorlatilag a Kínai másolatokból több lett a piacon, mint az eredeti Elfekből, és a baj igazán itt kezdődött…

Ausztrália. Az ausztrál kiskereskedők mindig is kaphatóak voltak némi nem hivatalos plusz jövedelemre. Így amikor az Elf Bar megtalálta őket a csempészáruk özönében, nem tudtak rá nemet mondani. Gyakorlatilag két év alatt olyan mennyiséget adtak el a szigeten, amire senki nem számított. És nem csak a dohányosoknak, hanem a gyerekeknek is. Ez odáig fajult, hogy a hatóságok 2021. október 1-től betiltották a nikotinos e-cigarettákat, ami a feketepiacot erősítette tovább. Még több gyerek tudott így hozzájutni a kedvenc Elf-jéhez, és itt nem kicsi, 50mg/ml nikotin tartalomról beszélünk. 2021 év végére a hathatós import tilalomnak és a kínai szabályozás készülő változásainak köszönhetően, visszaszorult a feketekereskedelem és új irányokat keresett.

Európa. Kontinensünket akkor érte el az Elf őrület, amikor bezárult az ausztrál piac. Ugyan az unióban és Angliában hivatalosan is jelen van az eredeti cég, de a kínai másolatok millió szám érkeztek a tengeren ellenőrizetlenül, a gátlástalan feketekereskedelmi hálózatok pillanatok alatt terítették velük az európai piacot. Miután nálunk ez tiltott termék (az EU-ban 20mg/ml a maximális nikotin tartalom), így a feketekereskedelem egyre nagyobb díler hálózatokon keresztül tudta teríteni. A covid miatt munkátlan cigaretta dílerek első számú üzlete lett. Így került olyanok kezébe is, akik kiskorúak.

A saját tapasztalatom az volt eddig, hogy nem igazán érdeklődtek olyanok az e-cigaretta után, akik nem dohányoztak. Csak kedvtelésből e-cigarettázni akaró fiatal, statisztikai hibahatár alatt volt. Sajnos ma már ez nem igaz. Ha ez a hullám a trafikokban, ne adj isten, ha lenne szakbolt hálózat, ott köt ki, nem jutott volna ennyi fiatal kezébe, pláne nem az 50mg/ml-es verzió. A médiában egy szó sem esik a tarthatatlan szabályozásról. Az Elf Bar az EVALI után a második legrosszabb dolog, ami árthat az egész ártalomcsökkentés ügyének. Zseniális eszköze lehetne a leszoktatásnak, ha:

Hivatalosan elérhető lenne, illetve engedélyeznék az ízesített nikotinos termékeket és az ártalomcsökkentéshez mérten nulla jövedéki adót vetnének ki rájuk. Erre van példa az alkohol esetében, lásd szőlő borok.

Szigorú ellenőrzés, csak felnőtteknek, akár követhető formában!

Visszagyűjtés! Akár kompenzációval.

Releváns információkra épülő tájékoztatás. Az, hogy ez rossz, nem tájékoztatás. Húsz éve csak azt tudják mondani, hogy nem tudunk róla eleget. Húsz év alatt majd százmillió ember választotta az ártalomcsökkentésnek ezt a formáját, talán meg kellene kérdezni, esetleg vizsgálni őket. Több ezer tanulmány és kutatás szól a füstmentes termékek ártalomcsökkentése mellett!

Ma, amikor az alkohol, energiaital, dohányzás, füves cigi bocsánatos bűnnek számít, egy olyan eszközt üldöznek valami elementáris erővel, ami pont a közegészségügyet juttatná előnyhöz a dohányzás visszaszorításában. Tessék az angol példát megnézni, ott valamiért működik…

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

1 komment

Manó hiszti

2022. június 16. 10:06 - VAPER

A dilettantizmus tündöklése...

Valami elementáris erővel tört rá a magyarországi piacra az elmúlt évek elhibázott és dilettáns szabályozásának a hordalékaként az Elf Bar. A hisztérikus hozzáállás nem fogja megoldani azt a problémát, amit a szabályozás gerjeszt. Hónapokkal ezelőtt írtam már egy egy cikket ebben a témában:

„A Magyar szabályozás ellentmondása, hogy nikotinos ízesített liqudeket nem lehet hivatalosan árulni. Az eldobható e-cigaretta megnyitotta a feketepiacot mindenki számára, aki csak nyerészkedni akar ezen a divathullámon. Miért is olyan nagy baj ez? A válasz végtelen egyszerű. Maga a termék semmiféle hozzáértést nem igényel, sem a felhasználó, sem a "nepper" részéről. Mindenféle szemét bekerül ezekből az országba, ellenőrizetlen módon, kétes ellátási láncokon keresztül. Az "eladók" az összes divatos közösségi felületen jelen vannak és kontroll nélkül bárkit kiszolgálnak. 50ml/mg-os nikotin tartalmú 600-2300 slukkot tartalmazó eszközök árasztották el egész Európát. Ez a helyzet nem fogja előrébb vinni az e-cigaretta megítélését sehol a világon.”

„Van az úgy, hogy az átgondolatlan szabályozás még nagyobb szabályozatlanságot teremt. Megágyaz a feketepiac hiénáinak, akiket csak a profit érdekel. Tönkreteszi a piac szereplőit, száműzi a szakértelmet és a józan észt. Félek attól vajon ki vagy mi lesz a következő áldozata a közegészségügy ennyire indokolatlan és tudománytalan hozzáállásának. Vajon mivel fogják ezt űberelni?”

„Miután nálunk ez tiltott termék, így a sikert a feketepiac aratja le. Nem kis mennyiségekről beszélünk, ne gondolja senki, hogy ez pár fiatal suttyó biznisze. Minden platformon megjelentek, számtalan fiatal pótolja ki vele a zsebpénzét, akár ezres tételeket adnak el havonta. A szabályozás, amit a fiatalok védelmében hoztak, visszafelé sült el. Van ilyen. Most kellene a helyzetet okosan kezelni, végre elismerni az ártalomcsökkentés létjogosultságát, és a fojtogató szabályozásoktól megszabadulni. Esetleg a teljes füstmentes termékkört erre alkalmas szaküzletekben árulni.”

mano.jpg

Elképesztő ahogyan a „szakértők” nyilatkoznak az egész jelenségről, miközben egy árva szó sem esik az átgondolatlan szabályozásról. Ezzel kiírtják az ártalomcsökkentés lehetőségeit a piacról, most is magát az eszközt démonizálják. Manó-bár, istenem ki találta ki ezt a hülye nevet. Elfelejtik a dohányosokat és az átszokókat, akiknek az e-cigaretta az életét mentheti meg. A vépeléshez most mindenki hirtelen érteni kezd, Zaher Gábor is, aki úgy néz egy szétszedett Elf Bar-ra, mint én az első angolnámra. Halvány fogalma sincs arról, hogy egy több mint tíz éves technológiára csodálkozik épp rá, miközben tíz éve még azt válaszolta nekünk: „Nem lépi át az ingerküszöböm”. Csak a jól ismert paneleket ismételgetik és maguk sem tudják, hogy hazudnak, arányt tévesztenek, nem értik sem a technológiát, sem a felhasználók indokait. Nem tudják mi van benne, miközben a termék az EU-ban és angliában is regisztrálva van, tehát minden összetevője ismert. Tényleg olyan embereknek kell nyilatkozni akik még az alapokkal sincsenek tisztában?

Senki ne értse félre nem azt kifogásolom hogy fellépnek a fiatalok körében divatos jelenség ellen, amit egyébként az e-cigarettát használók is elitélnek, de nem a milliós bírság fogja megoldani ezt a problémát. A probléma oka, a covid kezdetekor életbelépő szabályozás, ami egy teljes termékkört kitiltott a piacról.

Holnap, június 17.-én lejár az EU dohánytermékekkel kapcsolatos szabályozásának, az e-cigarettára és a hevített dohánytermékekre vonatkozó konzultációja. Ha nem akarod, hogy ellehetetlenítsék ezeket termékeket, kérlek írd le te is a véleményed.

Ha tenni akarsz ez ellen, magadért és másokért, kattints az alábbi linkre:

IDE :)

Valamelyik közösségi fiókoddal lépj be és az anyanyelveden írd le a véleményed, akár anonim módon. 

Kitöltési útmutató:

ITT :)

Az egész procedúra nem tart tovább mint 5 perc. A véleményed fontos, ne gondold azt hogy nem számít semmit. Tégy meg mindent egy jobb, füstmentes világért.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása