Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Leszoksz, vagy meghalsz!

2023. szeptember 15. 11:51 - VAPER

A WHO bűnei...

Egyre világosabbá válik, hogy az Egészségügyi Világszervezet elvesztette a fonalat az egészségügy és a józan ész terén is. Azzal az ortodox hozzáállásal, mellyel az ártalomcsökkentést kezeli, elveszi a dohányzók lehetőségeit egy kevésbé káros alternatívára váltástól. Az alábbi kiragadott példák, csak jéghegy csúcsai, a felszín alatt sokkal rosszabb a helyzet.

who1.jpg

Az Egészségügyi Világszervezet május végi 76. Közgyűlése szinte mindenki számára érthetetlen módon beválasztotta Észak-Koreát a WHO igazgatótanácsába. Nehezen érthető, hogy Kim Dzsongun világszerte elítélt rezsimjét miért fogadta tárt karokkal a globális egészségügyi és közegészségügyi intézkedésekről és megközelítésekről döntő szervezet igazgatótanácsa. Köszönőbeszédében Észak-Korea képviselője azonnal felhasználta az országa új, magas pozíciója által kínált lehetőséget, hogy bírálja az Egyesült Államokat „az emberi jogok megsértéséért” a Kim úr diktatórikus rezsimjét sújtó szankciók miatt.

A WHO azonban nem feledkezett meg teljesen Ukrajnáról sem. A május 31-i Dohányzásmentes Világnap alkalmából közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet elismeréssel illette az ukrán kormányt, amiért a háború alatt sem feledkezett meg az ízesített e-cigaretta folyadék betiltásától. Ez a 2016-os esetet idézi fel, amikor a WHO sürgette az Iszlám Állam által sújtott Szíria tisztviselőit, hogy „az országban jelenleg fennálló válság ellenére vezessenek be a cigaretták egyszerű csomagolására vonatkozó előírásokat”.

Általánosan elfogadott tény, hogy a WHO szánalmasan elbukott a koronavírus járvány kezelésében. A Kínából terjedő vírusról szóló jelentések ellenére az Egészségügyi Világszervezet csak 2020 márciusának közepén ismerte el, hogy a vírus széles körben terjed és hirdette ki a világjárványt. Ehelyett 2020 januárjában, amikor világossá vált, hogy Kínán kívül más országok is jelentettek koronavírusos eseteket, a WHO azzal töltötte az idejét, hogy 14 tweet-et tegyen közzé az e-cigaretta veszélyeiről, köztük olyan állításokat is, mint „az e-cigaretta folyadék rendkívül gyúlékony” és „a pára passzív belélegzése halálos a közelben tartózkodókra nézve”, függetlenül attól, hogy mindkét állítás hamis.

Nem is ez volt az első eset, hogy a WHO nem megfelelően kezelte a prioritásokat a halálos betegségek kapcsán. Az előző főigazgató, Margaret Chan, 2014-ben kihagyott egy konferenciát, amelyen az Afrikában gyorsan terjedő Ebola-járványról kellett volna tárgyalnia, és ehelyett Moszkvába repült – alig néhány hónappal azután, hogy Oroszország lelőtte a Malaysia Airlines 17-es járatát Ukrajna felett -, hogy Vlagyimir Putyin orosz diktátorral teázzon és beszédet tartson, utalva arra, hogy az e-cigaretta betiltása fontosabb időtöltés számára.

Chan asszony irányítása alatt Dr. Vera Luiza da Costa e Silva, a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény Titkárságának akkori vezetője, gratulált a Fülöp-szigetek akkori brutális elnökének, Rodrigo Dutertének a dohányzásmentes politikájához, gond nélkül figyelmen kívül hagyva, hogy Duterte személyesen támogatta 20 ezer drogfogyasztó bírósági eljárás nélküli meggyilkolását.

Chan asszony elnökölt egy Türkmenisztánban tartott globális találkozón is, feltehetően jutalmul azért, mert a türkmén diktátor, Gurbanguly Berdymukhamedov 2016-ban szigorúan korlátozta a cigarettaértékesítést. Az Emberi Jogok Felügyelete „a világ egyik legelnyomóbb és legzártabb országaként” jellemzi Türkmenisztánt, amely tiltja a vallás gyakorlását, kínozza a politikai foglyait, és „a világ egyik legkevésbé szabad sajtójával” büszkélkedhet. Türkmenisztán azt is állítja, hogy egyetlen koronavírusos esetet sem tapasztalt, és akár két évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik megtagadják az oltást. Mindez azonban nem akadályozta meg a WHO-t abban, hogy tavaly kitüntesse Türkmenisztánt a COVID-19 világjárvány idején tett erőfeszítéseiért.

Tedros úr elkötelezetten támogatja szervezetének keresztes hadjáratát az alternatív nikotintermékek ellen, amelyek világszerte több millió dohányost segítenek leszokni a dohányzásról. A WHO idén novemberben tartandó ülésén az e-cigarettát és más csökkentett kockázatú termékeket áltudományos állítások és félretájékoztatás alapján ugyanúgy kezeli, mint a halálos égetett dohánytermékeket.

Egy olyan globális egészségügyi szervezet esetében, amelynek szükségszerűen figyelembe kell vennie a politikai helyzetet, meglepő, hogy a WHO-nak látszólag nincs politikai érzéke, és a világ legrosszabb kormányait támogatja, miközben a közegészségügy céljaival ellentétes intézkedéseket hirdet. Az Egyesült Államok a WHO legnagyobb finanszírozója, amit át kellene értékelni, ha a szervezet továbbra is úgy viselkedik, mint egy banánköztársaság, és nem úgy, mint egy tiszteletreméltó nemzetközi szervezet.

A WHO már rég nem a bizonyítékoknak hisz, egy esztelen háborút folytat a dohánycégek ellen, az ártalomcsökkentést figyelmen kívül hagyva. Nem képes követni a technológiai innovációkat, nem fogadja el a tudományos bizonyítékokat, nem veszi figyelembe azoknak az országoknak az eredményeit, ahol működnek az ártalomcsökkentő stratégiák. A dohányzó embereknek csak egy üzenete van: - Leszoksz, vagy meghalsz!

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr9418214917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása