Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A három ország probléma

2024. április 07. 17:21 - VAPER

Hogyan vezet az eldobható e-cigaretták franciaországi, belgiumi és lengyelországi betiltása az EU-s szintű tilalomhoz

Az alábbi probléma kis hazánkat nem érinti, itt már mindent IS betiltottak a nagyobb jó érdekében. Most más országok készülnek fel erre és a módszerek, a magyarázatok és indokok nem ismeretlenek a számunkra.

tiltas.jpg

Az uniós országok és az Európai Parlament közötti, az utolsó pillanatban zajló tárgyalások során az Európai Bizottság utasítására és szinte utólagosan került a törvényjavaslatba egy új záradék. Azóta senki sem beszélt róla igazán, de lehet, hogy ez most keményen vissza fog ütni. A záradék kimondja, hogy amennyiben három tagállam betilt egy bizonyos típusú e-cigarettát, a Bizottság egy kevéssé ismert és rendkívül átláthatatlan eljárás segítségével kiterjesztheti ezt a tilalmat az egész EU-ra. Ha így döntenének a tilalomról, néhány hét alatt megállapodás születhetne.

A francia nemzetgyűlés elfogadta a Macron elnök aláírására váró törvényjavaslatát, és a cél, hogy szeptemberre hatályba lépjen a tilalom.

A belga közegészségügyi miniszter, Franck Vandenbroucke 2025-re akarja bevezetni a tilalmat. Belgium már másodszor próbálkozik az eldobható eszközök betiltásával: egy 2021-es kísérletet az Európai Bizottság technikai okokra hivatkozva megakadályozott, de ha a jogászok ezúttal helyesen járnak el, a Bizottság valószínűleg nem fog ismét az útjába állni.

Lengyelországban pedig az új jobbközép kormány szintén az eldobható eszközök betiltását szorgalmazza. Donald Tusk miniszterelnök zöld utat adott a jogalkotási munka megkezdéséhez, Izabela Leszczyna egészségügyi miniszterhelyettes pedig "pestisnek" nevezte ezeket az eszközöket, mondván: "Különösen a fiatalokat fogjuk megvédeni". Szó van még egy gyorsított eljárásról is, amely az év végéig vezetne a tilalomhoz.

Így 23 tagállam marad, ahol az eldobható termékek továbbra is forgalomban maradhatnak. De ez valószínűleg nem tart sokáig a felhasználók vagy a gyártók sürgős politikai fellépése nélkül. A TPD 20. cikkének 11. albekezdése lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy "a 27. cikkel összhangban felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadjon el a tilalom valamennyi tagállamra történő kiterjesztése érdekében". Ha Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban betiltják az egyszer használatos eszközöket, ez a folyamat villámgyorsan végbe mehet. A felhatalmazáson alapuló jogi aktus egy homályos jogi eszköz, amelyet a Bizottság arra használhat, hogy az EU által ráruházott hatáskörben - ebben az esetben a három tagállamban már betiltott e-cigaretták betiltására - bármit törvénybe iktasson, nagyon kevés eljárás vagy konzultáció nélkül. És tudjuk, hogy a Bizottság a biztonságosabb nikotintartalmú termékek minden lehetséges formáját be akarja majd tiltani: Már 2013-ban megpróbálta betiltani a gőzölést, és ugyanezt akarja tenni a nikotinos tasakokkal is.

A Bizottság először is konzultálni fog az úgynevezett szakértői csoportokkal, amelyek az összes uniós tagállam szabályozó hatóságaiból állnak, és amelyek többsége a nikotintermékeket illetően a tiltás híve lesz. Ezt követően felhatalmazáson alapuló jogi aktust fogadnak el, amely két hónappal később lép hatályba, hacsak a Parlament (többséggel) vagy a Tanács (minősített többséggel) nem emel kifogást. A Bizottság késésben van a dohánytermékekről szóló irányelv ütemtervével, és 2025-ig nem valószínű, hogy nyilvános konzultációra kerül sor; de ez sokkal gyorsabban is megtörténhet, és az új Parlamenttel a helyén nehéz lesz olyan képviselőket találni, akik tiltakoznának, hacsak nem látnak munkához máris.

Tényleg a gyerekekért csinálják?

 Minden olyan országban, ahol bejelentették az eldobható cigaretták betiltását, a kritikusok megkérdőjelezték, hogy a tiltás állítólagos célja a fiatalok gőzölése elleni küzdelem lenne.

Franciaországban, amikor a törvényjavaslat parlamenti elfogadása előtt bejelentette az intézkedést, Élisabeth Borne volt miniszterelnök azt mondta, hogy az e-cigaretták nem csak a nikotintartalmuk miatt rosszak, hanem különösen azért, mert "rossz szokásokat" alakítanak ki a fiatal felhasználókban azáltal, hogy hozzászoktatják őket a gőzölés gesztusához. A kijelentést alátámasztó tudományos adatok hiányát a vaper egyesületek élesen bírálták.

Nemrégiben egy franciaországi szervezet, a Vaper Szakemberek Kollektívája (CPV) azzal vádolta a kormányt, hogy nem tesz eleget a hatályos törvények betartatásáért. A CPV szerint ez azt eredményezte, hogy a magas nikotintartalmú, eldobható e-cigarettákat (franciául "puffs" néven ismertek) élelmiszerüzletekben, iskolák előtt, sőt illegális kereskedők is árusítják.

A gőzölés hívei továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az eldobható e-cigik betiltása az ártalomcsökkentés szempontjából kontraproduktív lenne, és hogy a betiltás elkerülhető lenne, ha a jelenlegi törvényeket megfelelően betartanák, amelyek szabályozzák az eldobható e-cigik értékesítését és promócióját - amelyeket minden bizonnyal a kiskorú fogyasztók számára vonzó módon forgalmaznak.

Az intézkedést alátámasztó környezetvédelmi érvek általában szélesebb körű helyeslésre találnak. Még a francia e-cigaretta-szektoron belül is, például a CPV kijelentette, hogy "támogatja a gőzölés ökológiai okokból tiltó törvényjavaslatot".

A javaslatokat alátámasztó szilárd tények hiánya

Még ha az eldobható hulladékok betiltását a nem újrahasznosítható hulladékok visszaszorításának módjaként hirdetik is, úgy tűnik, hogy nem szerepelnek benne a szükséges lépések, amelyek bizonyítanák a hatóságok környezetvédelmi elkötelezettségét vagy egy ilyen radikális intézkedés hatékonyságát.

A UK Vaping Industry Association (UKVIA) által nemrégiben végzett felmérés kimutatta, hogy országszerte egyetlen nagyobb városi önkormányzat sem tervez beruházást a használt e-cigarettákból származó hulladék begyűjtésére szolgáló megoldásokba.

Az UKVIA főigazgatója, John Dunne szerint ez ellentétben áll azzal, hogy a hatóságok környezetvédelmi okokból támogatják az eldobható e-cigaretták betiltását.  "Még ha az egyszer használatos e-cigaretták már nem is lesznek kaphatók a kiskereskedelmi üzletekben, akkor is több millió újratölthető e-cigit fognak évente eladni, nem is beszélve a feketepiaci termékek számának növekedéséről, amely az eldobható termékek betiltása miatt fog kialakulni.".

Ha az eldobható e-cigik eltűnése a legális piacról nem fogja megfelelően megakadályozni a fiatalkorúak gőzölését, és nem védi a környezetet, akkor mi célt szolgálnak majd a közelgő tilalmak?

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr5218374503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása