Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Az életed a tét!

2023. október 17. 22:27 - VAPER

Méreg vagy liquid?

Vannak emberek ezen a sárgolyón, akik úgy érzik a többi ember csak arra jó, hogy kísérleti nyulakként asszisztáljanak a saját üzletükhöz. Most egy ilyen a sötétben megbúvó, a hatályos jogszabályokat semmibe vevő „Mengele” rövid, de annál gátlástalanabb története következik….

Magam 2011-ben kezdtem el e-cigarettát használni, amikor Magyarországon akkor ez kuriózum számba ment. Azóta folyamatosan részese vagyok mind a hozzá kapcsolódó fogyasztói egyesületnek, közösségeknek, de a gyártásban is van némi jártasságom. Napi szinten foglalkozom a hazai és az EU-s szabályozással, a termékkörhöz kapcsolódó kutatásokkal. Ezeket csak azért írom le, ne tűnjön úgy senkinek, mintha egy kibic alkotna véleményt egy „komoly” üzleti vállalkozásról.

Nézzük alanyunkat a Relax-liquid.net-et. Ez az oldal valami olyasmit ígér a saját termékével kapcsolatban, ami inkább egy füves emberre jellemző és nem egy e-cigaretta fogyasztóra. Ami nekem előszőr szemet szúrt, az a weboldal szerkezete.

De nézzük sorjában:

  1. Nincs cég! Ez lássuk be már önmagában szarvas hiba, bárhol a világon.

  2. Nincs ÁNTSZ szakhatósági hozzájárulás! Ezt majd a későbbiekben látni fogjuk miért is fontos.

  3. Nincs adatkezelési tájékoztató! Illetve van, de azt csak a fizetéskor éred el és egy vicc…

  4. Nincs ÁSZF! Szintén csak a fizetéskor, és nagyon humoros….

Viszont van!

  1. Ingyenes minta!

  2. Nyereményjáték!

  3. Bitcoin fizetés!

  4. Protonmail e-mail cím!

Vizsgáljuk meg ennyi szabálytalanság után magát a „terméket”. Elöljáróban csak annyit, hogy így ilyen formában nemhogy nálunk, de egész Európában nem kapna semmilyen engedélyt!

„A relax-liquid egy elektromos cigibe tölthető kellemes ízű e-liquid, melyben több fajta gyógynövény kivonat keveréke található. A liquid elektromos cigibe töltve 5-10 slukk után kellemes nyugtató, relaxáló, minimális euforikus hatást, jó közérzetet kölcsönöz. „ (Ha és amennyiben ez utántöltő folyadék, akkor ez csak trafikban értékesíthető és a távkereskedelme tilos)

„Termékeinkben a következő gyógynövények speciális keveréke található: citromfű, kamilla, macskagyökér, orbáncfű, levendula, golgotavirág, komló.” (Ez kimeríti a gyógyhatású készítmény fogalmát, ha eltekintünk a fenti meghatározástól, ezért kellene az ÁNTSZ bejelentés.)

„A Relax-Liquid termékek semmilyen vegyi vagy pszichotróp anyagot nem tartalmaznak.” (A neten elérhető beszámolók nem ezt erősítik meg, valaki hazudik!)

"Mihez ajánljuk a RELAX-LIQUID-et?

Ha csak szeretnél egy kicsit kikapcsolódni.

Jógázáshoz/ Relaxációhoz.

Stresszes életmód mellé.

Rossz közérzet, depresszió kezelésére.    (Itt kezd érdekes lenni!

Alvászavar esetén el és átalváshoz.          Kezd gyógyszerre hajazni!

Vényes nyugtatók, altatók helyett.           De hisz ez az!)

Baráti összejöveteleken, kerti sütögetéseken a hangulat fokozásához. (Most akkor nyugtat, vagy feldobja a hangulatot?)

A termékről ízléses mockupok vannak fenn, melyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal!
cikk.jpg

És ez még nem minden. Az e-cigaretta utántöltő folyadékok egy szigorú eljáráson esnek át az egész Európai Unió területén. Egy komplex laboratóriumi vizsgálat után, a teljes receptúrát CAS szám szerinti összetevőnkként le kell adni az illetékes EU-s hatóságnak. Biztonsági adatlapot kell mellékelni a forgalmazók felé, valamint meg kell felelni az adott ország csomagolási és címkézési elvárásainak. Ez egyébként magában foglalja a kiszerelést is, ami nem lehet több 10ml-nél, illetve az előírásoknak megfelelően cseppentős, garancia és gyerekzáras, tapintható jelzéssel ellátott palackban, dobozolva hozható forgalomba.

Ez a termék semmilyen előírásnak nem felel meg és az oldal állításával ellentétben nem legális!

De mi ezzel a probléma? Egyrészt, fogalmunk sincs a „hatóanyagról”, ami a beszámolók alapján viszont hat. Ha hatóanyagról beszélünk, akkor az adagolás a legnagyobb gond mindig, az pedig itt teljességgel lehetetlen. Ha gyógynövény kivonatokat tartalmaz akkor azok olaj tartalma is jelentős lehet, ez pedig nem biztos, hogy barátja a tüdődnek. Másrészt, ha bárkinek valami baja lesz ettől, nem az utolérhetetlen senkiházit fogják okolni, hanem az e-cigarettát. Láttuk ezt az amerikai EVALI járvány kapcsán is. Sajnos nálunk a feketepiac irányába terelték azt a több mint kétszázezer felhasználót, aki megszabadult a cigaretta halálos szorításából. A hazai szabályozás nem kedvez az ártalomcsökkentésnek és most nem hiányzik, hogy egy elmebeteg ember miatt kerüljön veszélybe bárki élete. Azt is tudjuk, hogy fiatalokat érdeklik ezek a „bulis” szerek, így ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Minden vépernek kötelessége felhívni a figyelmet ennek a terméknek a veszélyeire!

Az elméleti forgalmazó a HALIMEX LTD a cikk írásakor épp feloszlott, bár a cég bankszámlája aktív, a csomagokat pedig a ráckevei posta címéről adja fel. Azt már elértük, hogy a facebook oldalát lekapcsolják, a TikTok fiókja még aktív, de remélem nem sokáig. Az az ember, aki ilyen, az e-cigaretta felhasználók számára nehéz helyzetben emberek életével játszik, egy gerinctelen haszonleső és ki kell szorítanunk a közösségi oldalainkról.

Arra kérek mindenkit, senki ne használja ezt a terméket, ne rendelje és ne népszerűsítse. Osszátok meg ezt a cikket, vagy a témában készült rövid TikTok videót! A magunk részéről megtesszük a megfelelő lépéseket, de kérlek segítsetek ennek szánalmasan borzalmas „terméknek” az eltüntetésében. Köszönöm!

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr3918237035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása