Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Mi lesz veled ártalomcsökkentés?

2023. január 22. 22:28 - VAPER

A magán- és a közszféra között mély feszültség húzódik a füstmentes termékekről alkotott véleményük miatt.

 

Vajon mit hoz a jövő az ártalomcsökkentés területén, kiváltképp a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentése terén. Az alábbiakban olyan a témával foglalkozó szakértők foglalják össze a 2023-as évre vonatkozó várakozásaikat, akik az ártalomcsökkentés avatott szakértői.

 2023.jpg

Lindsey Stroud, Jogász, Taxpayers Protection Alliance

2023-as év valószínűleg mozgalmas év lesz a dohányártalom-csökkentés hívei számára. A kaliforniai szavazók túlnyomó többsége támogatta az ízesített dohány és gőztermékek árusításának betiltását, és az e-cigaretta ellenzői valószínűleg ezt kihasználják majd más államokban is, a tiltást szorgalmazó törvény elfogadására. A figyelemre méltó államok közé tartozik Connecticut, Maine, Minnesota és Vermont, de más államokban is várhatóan hasonló jellegű tilalmakat vezetnek majd be.

Egy másik valószínű probléma a dohány- és gőztermékek állami jövedéki adójának emelése lesz. A jelenlegi állás szerint körülbelül 20 állam nem adóztatja a füstmentes termékeket, de ez valószínűleg megváltozik, mivel az ellenzők ragaszkodnak a fiatalkori gőzölés visszaszorításához, így megakadályozva a felnőttek hozzáférését egy biztonságosabb alternatívához.

 

Chimwemwe Ngoma, jogász, KAC (Afrika)

2023 van, de egyes egészségügyi szolgáltatók és kormányzati tisztviselők az afrikai kontinensen, még mindig úgy érvelnek, mintha a gőzölés ugyanolyan káros lenne, mint a cigarettázás.

A füstmentes termékekről szóló félretájékoztatás, különösen az egészségügyi hatóságoktól, veszélyes és káros a közegészségügyre. Egyéni szinten elriasztja a dohányosokat az alacsonyabb kockázatú alternatíváktól, amelyek segíthetnek leszokni a dohányzásról és javíthatják egészségi állapotukat.

 

Charles Gardner, PhD, Nikotinfogyasztói Szervezetek Nemzetközi Hálózata

Míg egyetlen ország sem tiltja egyértelműen a biztonságosabb nikotin-alternatívákat, 2023-ban egyre többen tiltják majd be az „ízesítéseket”, és ezzel arányosan kezdjük majd látni a dohányzás arányának növekedését is ezekben az országokban (vagy az USA esetében ezekben az államokban). 

A jó hír az, hogy egyre több dohányzás-ellenőrzési szakértő fog áttérni biztonságosabb nikotin-alternatívák, például a vape, a snus és a nikotinzacskók kísérleti vagy teljes támogatására. De évekbe telhet, amíg az újságírók és a közvélemény felfogja ezt a folyamatos szakértői véleményt, így tovább fog nőni a szakadék a közvélekedés és a valóság között.  

 

 Dr. Konstantinos Farsalinos, A Pátrai Egyetem kutatója

A következő év lesz a legkritikusabb a dohányzás ártalomcsökkentésének és az e-cigaretta jövőjének tekintetében Európában. A jelenleg vita tárgyát képező fő téma az ízesítések és ezek tilalma. 

Minden tapasztalt fogyasztó és kutató tudja, hogy az ízek kulcsszerepet töltenek be a fogyasztói élményében, és az e-cigaretta nélkülözhetetlen alkotóelemei, ha azt akarjuk, hogy ezzel váltsuk ki a dohányzást. Olyan fontos döntések keresztútja előtt állunk, amelyek meghatározzák az e-cigaretta jövőbeni szerepét a közegészségügyben. Úgy gondolom, hogy a  hatóságok sok esetben nem ismerik fel az ízek fontosságát, és nagymértékben befolyásolják őket az ártalomcsökkentés ellenzői, akik a dohányzás helyett a nikotinhasználatot tekintik a fő közegészségügyi ellenségnek.

E tekintetben kulcsfontosságú, hogy a fogyasztók hallassák hangjukat annak érdekében, hogy elmagyarázzák a szabályozóknak, mi forog kockán a közegészségügyi kérdéssel kapcsolatos döntések meghozatalakor.

 

Louise Ross képeLouise Ross, üzletfejlesztési menedzser, füstmentes alkalmazás , klinikai tanácsadó, Nemzeti Leszokási és Képzési Központ (NCSCT)

2022-ben az NCSCT-nél végzett munkám részeként felkérték, hogy írjak útmutatót az e-cigarettázás abbahagyásához. Eléggé mérges vagyok, amikor az egészségügyi dolgozók a füstmentes termékek abbahagyását hangsúlyozzák, nem pedig annak előnyeit. Ameddig az illető akarja vagy szüksége van rá, ne siettessük a gőzölésről való leszokás folyamatát, mivel a siettetés, mint kockázat, visszaterelheti az embereket a dohányzáshoz.

Azt jósolom, hogy a dohányosok és az egészségügyi dolgozók körében továbbra is maradnak kétségek. Annak ellenére, hogy az angliai NHS rendkívül támogatja a gőzölést.

Abban bízom azonban, hogy a vape-barát egészségügyi szolgáltatások növekvő áradata egyre több egészségügyi dolgozóban tudatosítani fogja, hogy a gőzölés valóban biztonságosabb alternatíva. Ez annyira más, mint 2 évvel ezelőtt, amikor meg kellett magyaráznom, hogy miért. A képzéseken részt vevők most már azt szeretnék tudni, hogyan segíthetnének hatékonyabban és mivel bátoríthatnák a leszokni vágyókat. 

 

Clive Bates, publicista.

A magán- és a közszféra között mély feszültség húzódik a füstmentes termékekről alkotott véleményük miatt. Azt gondolom, hogy ez a feszültség 2023-ban elérhet egy kitörési pontot.

A közszférában az irányítást törvényen, szabályozáson és kommunikáción keresztül gyakorolják az attitűdök formálása és a megbélyegzés vagy félelem keltése érdekében. A dohányzás visszaszorítása az ellenőrzésről szól. A dohányártalom csökkentése viszont arról szól, hogy a fogyasztók és az újítók kezébe adjuk az irányítást, majd hátra lépünk, miközben egy észszerűen szabályozott és színes piac elavulttá teszi a cigarettát. 

Az Egyesült Államokban láthatóvá válnak majd az irányítás megerősítésére irányuló erőfeszítések, mivel az FDA továbbra is kaotikus kudarcot vall a gőzölés kezelésében. Az FDA azonban folytatni fogja a mentolt tartalmazó termékek tilalmát, és megteszi a következő lépéseket a nikotin megszüntetésére a cigarettában. Az Új-Zéland dohányzásellenőrző intézménye is ugyanezt akarja, de nem a füstmentes termékek betiltásával. Az Európai Unióban a Bizottság adóemeléssel és az ízesítés visszaszorításával, azaz azok betiltásával próbál majd rendet teremteni a dohány- és nikotinpiacon.

A COP-10-en a WHO és a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény ülésén javasolni fogja a vépelés tilalmát, és ha ez nem működik, a biztonságos termékeket veszélyes, nem pedig előnyös alternatívákként szabályozza majd.

Visszaszorítja ezt, azonban a fogyasztói magatartás lassú, egyenletes mozgása, a szájról szájra terjedő sikerek és a tényleges eredmények, amelyeket még a legelfogultabb tudós sem hagyhat figyelmen kívül. A fogyasztói preferenciák ellenállhatatlan ereje és a szabályozói ellenőrzés elmozdíthatatlan tömege közötti ütközésben nem kívánt torz következmények – a dohányzás növekedése és az illegális kereskedelem – terjedését láthatjuk.

Forrás: Ashtray Blog

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6418027052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása