Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A snüssz rövid története

2024. február 07. 13:29 - VAPER

Az alábbiakban rövid áttekintést adunk a snüssz történetéről. Európában az emberek a 18. század óta használnak snüsszt. 1919-ben a snüssz eladása rekordokat döntött Svédországban, amikor összesen 7000 tonnát fogyasztottak el. Ma már egymillió svéd használ snüssz-t.

1490-es évek: Kolumbusz eléri Amerikát, és megismertetik a dohányzással

kep1.png

 A snüssz története több mint 500 évre nyúlik vissza Kolumbusz Kristóf koráig. Míg Kolumbusz a 15. század végén nyugatra hajózott, a legénység találkozott bennszülött emberekkel, akik megismertették őket a dohányzással, valamint a snüssz előfutárával. A tengerészek később importálni kezdték a dohánynövényt Európába. Portugáliában a 16. század közepén az orvosok elkezdték tisztán gyógyászati célokra felhasználni a dohányt.

 

18. század: A tubák Jean Nicot francia nagyköveten keresztül érkezik a francia királyi udvarba

 kep2.png

Egy Jean Nicot nevű francia nagykövet kulcsszerepet játszott a snüssz terjedésében. Carl von Linné svéd botanikus róla nevezte el a dohánynövényt Nicotiana tabacumnak. Amikor Katarina de Medici francia királynő krónikus fejfájástól szenvedett, Jean Nicot azt tanácsolta neki, hogy morzsoljon szét dohányleveleket, és lélegezze be a port az orrán. A királynő állítólag követte az előírást, és a fejfájás megszűnt. A csodaszer gyorsan népszerűvé tette a snüssz-t a francia királyi udvari körökben.

 

1750-es évek: A dohánytermesztés kezdete Svédországba

 

kep3.png

Az első svédországi dohányfarmok Skåne-ban, Grännában és Alingsåsban jöttek létre, ahol a burgonya svédországi népszerűsítéséről ismert Jonas Alströmer nagyüzemi dohánytermesztésbe kezdett. A 18. század közepén mintegy 70 svéd városban termesztettek dohányt. A párizsi királyi udvar mintaként szolgált Európa szerte, így hamarosan a tubák kötelezővé vált a nemesség tagjai között.

 

19. század: A snüssz minden férfi ajka alá talál Svédországban

 

A francia forradalmat követően a tubák kiment a divatból, és a 19. század elején a svédek áttértek arra, hogy egy csipet dohányt tegyenek ajkaik alá. Sok olyan gazdálkodó, aki saját maga termesztette dohánytermését, maga készítette a snüsszt. A snüssz hirtelen minden férfi ajka alatt ott volt, és a helyi termelők elkezdték fejleszteni saját nedves snüssz fajtáikat. A Ljunglöfs Ettan azonnali klasszikus volt, amit egy stockholmi gyárban készítettek, amely egy ideig Európa vezető snüsszgyára volt.

kep4.png

 

19. század: Jacob Fredrik Ljunglöf megalapítja a Ljunglöfst, és piacra dobja az Ettan márkájú snüssz-t

 

kep5.png

Szinte minden svéd snüsszgyártó a 19. században számos 1., 2. és 3. minőségi jelöléssel kínálta a snüsszt. Jacob Fredrik Ljunglöf azonban saját snüssz márkájaként, az Ettan néven dobta piacra első számú snüssz márkáját. Az első kiváló minőségű snüssz termékként hatalmas sikereket értek el az egész országban. A Ljunglöfs Ettan fogalommá vált. Ma még mindig Svédország egyik legnagyobb márkája, és a svédországi snüssz-eladások körülbelül egyötödét adja.

 

 

 

20. század: A svéd snüssz svéd bevándorlókon keresztül jut el Amerikába

 

Amikor 1846 és 1930 között több mint egymillió svéd emigrált Amerikába az Atlanti-óceánon át, magukkal hozták a svéd szokásokat, köztük a snüssz hagyományát. A snüssz használata annyira elterjedt volt, hogy a svéd-amerikai kerületek főutcáját más amerikaiak „snüssz boulevard”-nak nevezték. A snüssz a svédek identitásának fontos jelzője lett.

 

kep6.png

 

20. század: megalapítják Svédország állami dohánymonopóliumát

 

kep7.png

A 20. század elején svéd dohánymonopólium jött létre, válaszul arra, hogy az államnak meg kell növelnie kasszáját, hogy megerősítse védekezését és finanszírozza az ország első nyugdíjreformját. A monopólium az AB Svenska Tobaksmonopolethez tartozott (amely az 1960-as években feloszlott).

 

 

1919: 7000 tonna snüssz-t adtak el Svédországban

 

A snüssz használata gyorsan növekedett, és 1919-ben rekordszintet ért el, amikor valamivel több mint 7000 tonna snüssz-t adtak el. Svédországnak ekkor hatmillió lakosa volt, ami azt jelentette, hogy az éves fogyasztás elérte az 1,2 kiló snüssz per főt. A következő években a snüssz népszerűsége csökkent a többi dohánytermék javára.  A második világháború után az amerikai cigaretta vált egyre népszerűbbé.

 

kep8.png

 

1970-es évektől napjainkig: Svédországban eladják az első tasak snüssz-t

 

kep9.png

A snüssz az 1960-as évek végén kezdett ismét népszerűbbé válni, amikor több jelentés is kiemelte a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokat.

Az 1970-es években bemutatták az első snüsszacskót tartalmazó konzervdobozokat, ami fontos lépés volt a snüssz szélesebb közönséghez való eljuttatásában. Azóta a snüssz népszerűsége tovább nőtt.

2011-ben valamivel több mint 200 millió doboz snüssz-t adtak el Svédországban valamivel több mint egymillió snüssz-felhasználónak.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr5418255057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása