Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A bizonyítékok léteznek

2022. október 14. 15:37 - VAPER

Az ártalomcsökkentés létezik

A bizonyítékok léteznek

Sokszor és sokan kérdezik tőlem, hogy mivel bizonyítom az e-cigaretta kevésbé ártalmas mivoltát. Gondolom másoknak is felteszik ezeket a kérdéseket, és nehéz igazán jó tanulmányokat azonnal találni. Mindamellett, hogy számtalan kutatás bizonyította már az e-cigaretta nagyságrendekkel kevésbé káros mivoltát, itt van a legfrissebb független kutatás.

A londoni King's College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének új kutatása szerint a cigaretta helyett a véper termékek használata jelentősen csökkenti a rákot, tüdő- és szív- és érrendszeri betegségeket elősegítő mérgező anyagoknak való kitettséget. 

A független jelentés, amelyet az Angol Egészségügyi és Szociális Minisztérium Egészségfejlesztési és Esélyegyenlőtlenségi Helyzetekkel Foglalkozó Hivatala rendelt meg, a vépelés kockázatainak eddigi legátfogóbb áttekintése. A jelentés megállapította, hogy bár az e-cigaretta használat nem kockázatmentes - különösen azok számára, akik soha nem dohányoztak -, rövid és középtávon a dohányzás egészségügyi kockázatainak töredékét jelenti.

A jelentés a gőzölés számos aspektusát vizsgálta, beleértve azt, hogy kik és milyen termékeket fogyasztanak, az egészségre gyakorolt hatásokat (mind abszolút értékben, mind a dohányzáshoz képest), valamint a káros hatásokról alkotott közfelfogást. A szerzők megvizsgálták az expozíció biomarkereivel (a szervezetben lévő potenciálisan káros anyagok szintjének mérése), valamint a potenciális ártalom biomarkereivel (a szervezetben bekövetkező biológiai változások mérése) kapcsolatos tanulmányokat az e-cigarettázás vagy a dohányzás miatt.

A legerősebb bizonyítékot az expozíció biomarkerei szolgáltatták. A rendelkezésre álló tanulmányok vizsgálata azt mutatta, hogy a dohányra jellemző nitrózaminok, az illékony szerves vegyületek és más, a dohányzás által okozott főbb betegségekben szerepet játszó mérgező anyagok szintje jelentősen alacsonyabb volt a vépelőknél. A felhasználók körében a nikotin általános szintje alacsonyabb vagy hasonló volt, mint a dohányosoké.

„Amikor összehasonlítottuk a biomarkereket a nemdohányzók, vagy az e-cigarettázók körében, azok gyakran hasonlóak voltak, de néhány esetben magasabb expozíciót tapasztaltunk a vépelés során.” A kutatók ezért arra a következtetésre jutottak, hogy bár kevésbé káros, mint a dohányzás, a vépelés valószínűleg fenntart bizonyos kockázatokat, különösen azok számára, akik soha nem dohányoztak.

bizonyitek.jpg

Bár a kutatók tisztában vannak az e-cigaretta előnyeivel a dohányzással szemben, úgy találták, hogy a közvélemény megítélése lehangoló. A 2021-ben dohányzó felnőtteknek csak 34 százaléka érzékelte pontosan, hogy a vépelés kevésbé káros, mint a dohányzás, míg a felnőtt dohányosoknak csak 11 százaléka tudta, hogy nem a nikotin az elsődleges oka a dohányzással összefüggő egészségügyi kockázatoknak.

A vaping egyre népszerűbb a brit felnőttek körében. Az Action on Smoking and Health (ASH) Smokefree GB felnőttekre vonatkozó felmérésének legfrissebb adatai szerint 2022-ben 8,3 százalékos a vépelés jelenlegi elterjedtsége, szemben a 2021-es 7,1 százalékkal és a 2020-as 6,3 százalékkal.

A dohányzó fiatalok körében is nőtt az e-cigarettát használók száma. Az ASH Smokefree GB ifjúsági felméréséből származó, 11-18 éves angliai fiatalok körében végzett adatok azt mutatják, hogy a jelenlegi fogyasztási prevalencia (beleértve az alkalmi és a rendszeres használatot is) 2022-ben 8,6 százalék, szemben a 2021-es 4,0 százalékkal és a 2020-as 4,8 százalékkal. Az eldobható e-cigaretta termékek használata jelentősen megnőtt az elmúlt évben. A soha nem dohányzó fiatalok körében továbbra is nagyon alacsony, 1,7 százalékos a használat aránya.

"Ez a fontos tanulmány a legújabb egy olyan sorozatban, amely gondosan összefoglalja az e-cigaretta használattal kapcsolatos tudományos eredményeket, hogy segítsen csökkenteni a dohányzás okozta károkat" - mondta Jeanelle DeGruchy, a King's College Anglia helyettes vezető orvosigazgatója sajtóközleményében.

"A vépelés lényegesen kevésbé káros, mint a dohányzás, így az üzenet egyértelmű: ha választani kell a dohányzás és a vépelés között, válasszuk az utóbbit. Ha a választás a vépelés és a friss levegő között van, válasszuk a friss levegőt".

Amennyiben valaki tüzetesebben akarja tanulmányozni a fenti állításokat ezen a linken kattintva megteheti.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6617950886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása