Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A hazugság hatalma

2021. szeptember 24. 10:15 - VAPER

A WHO és Pinokkió

 pinocchio.jpg

A WHO lázasan készül a COP9-re ami gyakorlatilag a dohányzás visszaszorításának fő fóruma. De mi történt amióta a WHO belevetette magát a dohányzás elleni küzdelembe, és miért állítom azt, hogy mára már milliókat veszélyeztet az a politika, amit most folytatnak? Ha a WHO dohányzásellenes szószólóinak orra a hazugságokkal csak egy centit nőne, nem tudnának befordulni a sarkon, a konferenciára menet. A COP9 az a fórum, ahol a közegészségügy csendőrségeként meghatározzák a jövő stratégiai lépéseit. Azokat a katasztrofális lépéseket, amelyek a leszokni vágyók millióinak életét veszélyeztették eddig is.

Az Egészségügyi Világszervezet dohányzás-ellenőrzési keretegyezménye (WHO FCTC) egy szerződés, amelyet az 56. ENSZ gyűlésen fogadtak el Genfben, Svájcban 2003. május 21 -én.  Ez lett az első Egészségügyi Világszervezeti Szerződés a WHO alkotmánya. A szerződés 2005. február 27 -én lépett hatályba, melyet 168 ország írt alá, és 181 ratifikáló országban jogilag kötelező. Jelenleg 15 ENSZ tagállam nem részese a szerződésnek, köztük az USA sem. Vitathatatlanok azok az intézkedések, amelyek az eltelt idő óta bevezettek. Ilyen a dohányzás betiltása a közösségi terekben, valamint a fiatalkorúak részére a forgalmazás betiltása. Magyarország ennél is tovább ment a trafikrendszer bevezetésével, ám valahol ez is hozzátartozik a hozzáférhetőség kontrolljához. De az olyan látszatintézkedések, mint az elrettentő képek, a fenyegető feliratok, vagy majd az egységes csomagolás, nem fogják beváltani a hozzájuk kommunikált eredményeket. Az alapszerződés sarkalatos pontja az ártalomcsökkentés, persze ezt ők sem gondolták komolyan.

Az igazi baj az elektromos cigaretta megjelenésével kezdődött, amikor megjelent az első igazi ártalomcsökkentő eszköz a piacon. A WHO az első pillanattól kezdve ellenségként tekintett a termékre.  Sokat „köszönhetünk” a WHO fő keresztes lovagjának Stanton Glantz-nek, akiről gondolom kevesen tudják, hogy repülőmérnök, az életútja jól mutatja mennyire kompetens „szakértők” alakítják a dohányzásellenes politikát.

Az e-cigaretta 2006-ban kezdte a pályafutását Európában és pillanatok alatt kedvelt lett. Én valamikor 2008-ban találkoztam az első kezdetleges készülékekkel, de már akkor láttam benne a potenciált. Az évek alatt fejlődött, rengeteg innováció és fejlesztés után, mára egy biztonságos alternatívája lett a dohányzásnak. Milliók szoktak le vele a dohányzásról, vagy tértek át a kizárólagos használatára, ezzel javítva az életminőségüket. Természetesen ezt nem nézte jó szemmel a WHO, rengeteg hazug és aránytévesztő állítást fogalmazott meg az e-cigaretta használatával szemben, folyamatosan tematizálva a közbeszédet és a közegészségügyet. Csak néhány példa a WHO mantra generátorából:

Nem tudunk róla eleget – 2006 óta több mint 4000 tanulmány és kutatás született az e-cigarettákkal kapcsolatban. Természetesen ezek nem elég, és nem elég erős bizonyítékokat tartalmaznak.

Nem segít a leszokásbanA legutolsó Cochrane jelentés kétszer jobbnak tartja az e-cigarettát a leszokáshoz, mint a hagyományos leszoktató terápiás módszereket. Ez azért is kényelmetlen a WHO számára, mert a jelentés mérvadó szakmai körökben.

A Cochrane könyvtár az orvostudomány és más egészségügyi szakterületek adatbázisainak gyűjteménye, amelyet a Cochrane és más szervezetek nyújtanak. Ennek középpontjában a Cochrane jelentés áll, amely szisztematikus áttekintések és metaanalízisek adatbázisa, amely összefoglalja és értelmezi az orvosi kutatások eredményeit.

Az angol közegészségügy példaértékű módon használja az e-cigarettát a leszokás támogatásban. Nem ellehetetleníti a használatát, hanem támogatja. 

Ez is füst! – Ez egy viszonylag új mantra, mondjuk szembe megy mindennel… ( A füst fizikai megközelítésben diszperz rendszer, azaz azon jelenség, melynek során a levegőben vagy más gáz halmazállapotú diszperz közegben égés során keletkezett gázok és porlasztott szilárd anyagi részek oszlanak el.)

A nikotin rákkeltő! – Nyilvánvalóan csak az ami az e-cigarettában van, mert a tapasz, a rágógumi, a spray, betegtájékoztatóiban mást írnak erről…

Úgy néz ki mint a füst, ezért újranormalizálja a dohányzást! – Természetesen, télen senki ne vegyen levegőt a szabadban, mert az is pont úgy néz ki! ;)

A gyermekek számára vonzó ízekben készül! – Hát hogy a viharba ne! Igaz hogy csak felnőttek férhetnek hozzá, de akkor is! Ez az ízbetiltás, amit kitaláltak, az egyik leginkább kártékony gondolatuk. Ki szoktatott rá minket ezekre az ízekre? Nézem a TV-t, a reklámblokk minden második hirdetése valamilyen édesség. Tiltsuk be az ízesített édességet! Istenem, mekkora ötlet! Mióta nálunk bevezették, élő vaper nem megy a trafikba, több százezer embert tereltek az illegális megoldások felé. Miután San Francisco 2018 -ban megtiltotta a felnőtteknek az ízesített dohány és e-cigaretta liquidek vásárlását, nem annyira vicces dolog történt. Nőtt a tizenévesek dohányzási aránya.

Adóztatni kell a termékeket! – Tudjuk. Véleményem szerint a károkozás mértékében. A baj az, hogy ezt sehol nem veszik figyelembe. A németek minden idők legnagyobb jövedéki adóját vetik ki a liquidekre. Nálunk sem kicsi az adó mértéke, de ami ott készül az minden képzeletet felülmúl. Természetesen a magas adó, szintén a fekete piac melegágya. Ez senkit nem izgat? Nem értem, hogy egy leszokástámogató eszközt miért kell ellehetetleníteni.

Az a baj, hogy itt nincs még vége az elképesztő terveiknek, de ezekkel már nem terhelném azokat, akik idáig jutottak az olvasásban. Ennyi épp elég mára. A COP9-ről folyamatosan fogok tályékoztatást adni, persze csak arról ami kiszivárog, mert ez olyan lesz, mint az őszödi beszéd, titkos és ártalmas.

Amikor a WHO-t ekézem az ártalomcsökkentés kapcsán, az nem egy rögeszmés ember alufólia sisakban kitalált összeesküvés elmélete. 12 éve használok e-cigarettát, és ha alkalmam nyílik rá, más füstmentes termékeket is. Több mint tíz éve foglalkozom aktívan a dohányzáshoz köthető ártalomcsökkentéssel. Jómagam nem vagyok orvos, az egészségügyhöz informatikai szálak kötnek immár harminc éve. A fentieket is csak azért osztom meg veletek, mert nem szeretném ha valaki is azt gondolná, hogy a fent leírtak egy beteg elme lázas látomásai.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Légy pártoló tag!

Szólj hozzá!

A hülyék diadala

2021. szeptember 17. 09:52 - VAPER

Betiltott ízek

hudi.jpg

Amikor még dohányoztam, az elsődleges dolog ami megfogott ebben az egész procedúrában, az „ÉNIDŐM” volt. Rágyújtasz, tudod hogy ezt a tíz percet maximum egy atombomba tudja tőled elvenni, vagy még az sem, mert mire ideér a lökéshullám, már eltapostad a csikket. Ez egyfajta révülés, egy szent állapot, rendezed magad, visszapattintod az elveszett legóid darabjait. Kicsit beleülsz a semmi közepébe. Kell ez a tíz perc, kell mert enélkül nem viselhető el a hétköznap.

Volt egy időszak amikor állandóan leszoktam.

Az időtartamok nagyjából három órától három hónapig tartottak, attól függően épp mennyire voltam erős vagy gyenge. A vége mindig az volt, hogy jött valaki és megkínált… Ez már a múlt, de mitől is lett ennyire más az e-cigarettával való leszokás? Egyrészt ez is egy hosszú folyamat volt. Először csak az esti cigiket váltotta ki, jó volt de nagyon macerás: repedő tankok, liquid tócsák, pálcika készülékek.
Hála a növekvő felhasználói tábornak, lassan, de kinőtte ez a technológia is a gyermekbetegségeit, és volt egy pillanat, amikor már nem kellet a cigaretta.

Amikor valaki végigélte az e-cigaretta fejlődésének minden fázisát, megtanulja becsülni azokat az előnyöket, amit ez a füstmentes technológia adhat. Gyakorlatilag úgy érzem magam mint amikor sikerült hosszabb ideig nem dohányoznom, de élvezem vele a nikotin stimuláló hatását is. Tudom, tudom, az a fránya nikotin, az minden baj okozója... De nem, nekem kell, és fogom is használni. Természetesen a magyar helyzetben, ezt csak a jogszabályi környezet óvatos kerülgetésével tudom megtenni, mert betiltották az ízesített nikotinos liquideket.

Na most jöhetne a nyafogás:

Milyen hülyék, idióták, hozzá nem értők

Fideszes csürhe és a többi, hol érzelmi hol politikai alapú kurvaanyázás… De mindenki nyugodjon le a p.csába, ez nem politikai oldal függő.

Ha azt akarja valaki kideríteni, hogy kinek a fejében fogant meg ez a szar gondolat, először a WHO, majd a Bloomberg Philanthropies egészségügyi fasisztái között kell érdeklődni. Ők azok akik tematizálják az orvostársadalom álláspontját, ők azok akik a fiatalok védelmében, majd milliárdnyi embert tartanak a dohányzás mellett, a „leszoksz vagy meghalsz” könyörtelen politikájával. Ez sosem volt hatásos, mint a tapasz vagy a rágógumi, vagy a vareniklin ami egy életre leszoktatott néhány embert, miután kilépett az ablakon.

Szóval itt van ez a nagyon sikeres stratégia, az ízesítés tiltása. Nézzük a cigaretta esetét. Nincs mentolos cigaretta a polcokon? Fogd meg a söröm! Van milliónyi „aromagolyó” betolod a füstszűrőbe és már pattinthatod is. Esetleg vásárolsz mentolos szivarkát, vagy cseppentesz rá mentol kristályból kotyvasztott esszenciát. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Ki is gondolta, hogy a fiatalok a mentolos rágóról, csak a mentol miatt átszoknak a cigarettára? Ja, tudom! A mentol a káros a tüdőre! Vagy másban nem?!

Nézzük az e-cigarettát!

A WHO szerint ezek a fiatalok számára vonzó ízekben kerülnek forgalomba, ezért kell betiltani az ízesítésüket. Bárki bármit is mond, a liquidnek önmagában nincs íze, nikotin tartalomtól függetlenül. Hát ja... lószar ízzel elég nehéz betörni a piacra, gondolom ennek a megállapításához nem kell diploma. Viszont ezzel szinte minden felhasználót a fekete-szürke piac felé terelnek.

Sokszor leírtam, de nem elégszer: ennek az lesz a vége, hogy valaki valami nagyon halálos kotyvaszt fog eladni a feketepiacon. Természetesen akkor majd jön a „Mi megmondtuk!” invázió, és majd azok fogják döngetni a mellüket, hogy mekkora látnokok, pont azok, akiknek ez az egész köszönhető. Szóval ki a felelős azért hogy ezek mindenkinek vonzó izek, beleértve azt a nyolcvanmillió e-cigarettázót? Gondolom a nagymami, aki annyira jó almáspitét sütött, hogy liquidben is finom. Esetleg a csokoládé gyárak, a cukorka gyártók, a banántermesztők és a narancsliget tulajdonosok.

Nem mellesleg ezek az ízek alkoholos italokban nem zavaróak?!

Amikor a hülyék diadalt ülnek, akkor a józan ész megsemmisül. Ahol életbe léptek az ízesítési tilalmak ott nőtt a fiatalkorú dohányzók száma.

Magyarország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Lettország tiltotta be, vagy korlátozta az ízesítéseket. Az EU döntéshozói bátorították ezeket az országokat, természetesen közben a WHO az egekig dicsérte őket.

Miközben a bizonyítékok egyre gyűlnek a füstmentes termékek ártalomcsökkentő hatása mellett, miközben az angol közegészségügy bátorít a használatukra, miközben a dohányzásba milliók halnak bele, a WHO mosolyog.

Ez a hülyék diadala!

6 komment

HÍRCUNAMI

2021. szeptember 10. 08:57 - VAPER

Ami a magyar sajtóból kimaradt

cunami.jpg

Mielőtt a világ elmúlt havi híreibe vetnéd magad, kérlek töltsd ki a hevített dohánytermékekkel kapcsolatos felmérésünket, amennyiben használsz ilyen termékeket. Neked csak pár perc az egész, de nekünk releváns információkat ad. Ha van rá mód, kérlek oszd meg a felmérés linkjét a saját közösségi oldaladon és csoportjaidban. Fáradozásodat előre is köszönjük. 

Kattints ide > Hevített dohánytermékekkel kapcsolatos felmérés

HÍRCUNAMI

 

Amit alant olvashatsz, az az elmult egy hónap termése, ami a füstmentes termékekkel és az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos. Rengeteg cikk és tanulmány, ami nem jelenik meg a hazai sajtóban sehol. Ha tájékozott akarsz lenni a témában, érdemes csemegézni belőle. Amennyiben füstmentes terméket használsz, látni fogod hogy itt valódi háború folyik, küzd a józan ész és a tudomány, a fizetett hazugságok ellen. Minden link előtt van egy kis figyelemfelkeltő idézet az adott cikkből, ha nem érted az angol szöveget, bátran használd a böngésződ fordítóját, a lényeget úgy is kihámozhatod. Reményeink szerint minden hónapban összerakjuk az aktuális híreket a nagyvilágból, csak nektek. 

Kilenc média ( Sydney Morning Herald és The Age ) nemrégiben  leleplezte az ausztrál tinédzserek féktelen gőzölését. Rémtörténet volt ez a függőségről, a nikotinmérgezésről, a tüdő- és agykárosodásról.

https://colinmendelsohn.com.au/teen-vaping/ 

 

Az Európai Légzéskongresszus (ERS) nemzetközi kongresszusán tartandó , nem publikált előadás a nikotinos e-cigaretták szervezetre gyakorolt ​​hatását vizsgálja, a nem nikotinos e-cigarettákhoz képest.

https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-unpublished-conference-presentation-on-nicotine-e-cigarettes-and-clotting/

 

Miután San Francisco 2018 -ban megtiltotta a felnőtteknek az ízesített dohány és vape termékek vásárlását, vicces dolog történt. Nőtt a tizenévesek dohányzási aránya.

https://reason.com/2021/09/06/two-more-california-cities-preparing-to-ban-flavored-tobacco-and-vape-products/

 

A tanulmány következtetései szerint a közegészség védelmének fő prioritása az éghető dohánytermékek kivonása a piacról, míg az ENDS -t a dohányzásról való leszokás eszközeként kell elfogadni.

https://cataniaconversation.coehar.org/2021/09/03/electronic-nicotine-delivery-systems-are-safer-than-conventional-cigarettes-a-clinical-investigation-advises-on-fda-decisions-on-ends/

 

A 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) miatt a belga kormány számos intézkedést határozott meg a vírus terjedésének megakadályozására. Az egyik intézkedés magában foglalta az összes non-food üzlet bezárását, beleértve a vape üzleteket is.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34479509/

 

Hét amerikai egyetem kilenc közgazdásza tett közzé egy elemzést az „ E-cigarettaadók szándékolt és nem szándékolt hatásai a fiatalok dohányfogyasztására ” címmel.

https://rodutobaccotruth.blogspot.com/2021/09/memo-to-legislators-raising-e-cigarette.html

 

Nagy -Britannia vezető vape lánca, a VPZ arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság újabb népegészségügyi válságba süllyed, mivel a Cancer Research UK legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a dohányzás megugrott a fiatalok körében a koronavírus -járvány idején.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2021-09-01_sleepwalking-to-crisis.html

 

Litvánia értesítette az Európai Bizottságot, hogy 2022. július 1-jétől betiltja a dohánytól eltérő, e-folyadékot tartalmazó aromákat. Az íztiltás mind a nikotintartalmú, mind a nikotinmentes termékekre vonatkozik.

https://vaping360.com/vape-news/111047/lithuania-will-prohibit-vape-flavors-next-year/

 

A londoni piackutató cég, az Euromonitor International adatai szerint, míg az éghető cigaretták piaca várhatóan 7,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el 2021-ig, a HTP-k-más néven nem éghető termékek-értékesítése 13,2 milliárd dollárral nő. .

https://www.philstar.com/business/2021/09/04/2124658/science-based-approach-regulation

 

Ismét eljött ez az évszak, amikor a könnyű pénzért folytatott tülekedés lázában ég, a teljesen titkos Dohányzásellenőrző „Szakértők” csoportja.

https://www.factasia.org/the-gravy-train/

 

A Twitteren való téves információ hátrányosan befolyásolja a felnőttek egészségügyi döntéseit

https://medicalxpress.com/news/2021-09-misinformation-twitter-adversely-affects-adults.html

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelezte, hogy legalább 2023 -ig nem fogja bevenni dohánystratégiájába az ártalomcsökkentést, ami valószínűleg súlyos következményekkel jár a dohányosok milliói számára.

https://snusforumet.se/en/who-deferral-on-tobacco-harm-reduction-tragic-for-smokers/

 

„Úgy gondolom, hogy az ártalomcsökkentésbe történő ipari beruházásoknak sok előnye van, ha a diskurzust át tudjuk vinni a„ Big Tobacco ”mentális modelljén, és a beszélgetést egy nyitottabb vitára összpontosítjuk, és megnézzük, mit akarnak a fogyasztók…

https://cebudailynews.inquirer.net/397369/public-health-gains-from-investment-in-non-combustible-alternatives

 

A „bűnadók”, ahogy néha nevezik, jelentős bevételt hoznak a kormányoknak, és széles körben a dohányzás csökkentésének jegyében kerülnek felhasználásra - az Egyesült Államokban különösen magasak az olyan államokban, mint  New York és Connecticut . De ritkán tanulmányozzák ezen adók hatását az alacsony jövedelmű, marginalizált emberekre, akik világszerte a legmagasabb arányban dohányoznak  .

https://filtermag.org/new-zealand-cigarette-tax/

 

Az Ázsiai-csendes-óceáni térség, dohányzási ártalmak csökkentésének koalíciójának új kutatása megerősítette, hogy több nem kormányzati szervezet is azon szervezetek közé tartozott, amelyek dollármilliókat kaptak a dohányzásellenes Bloomberg és Gates alapítványoktól, hogy lobbizhassanak a kormánynál a gőzölés betiltása mellett .

https://manilastandard.net/business/economy-trade/363641/research-backs-up-congressmen-s-expose-on-foreign-ngos-interference-in-ph-policies.html

 

A világ vezető dohánykár -csökkentő szakértői csoportja szerint a gőzölés felkarolása életeket ment, és ez valóban ilyen egyszerű.

https://www.ecigclick.co.uk/embracing-vaping-saves-lives/

 

A BfTG  kereskedőegyesület találkozott a Pénzügyminisztérium és a Vámügyi Főigazgatóság képviselőivel, hogy megvitassák a TabStMoG -al kapcsolatos kétértelműségeket. Ennek megfelelően nem csak a nikotinbázisokat és a folyadékokat kell megadóztatni, hanem az összes gőzöléshez szükséges folyékony komponenst!

https://ch-lippmann.de/blog/dampffreiheit/2021/08/de-tabstmog-suendensteuer-auf-alles-fluessige/

 

A világ vezető nikotin szakértői hiteles jelentést tettek közzé a nikotinról és a gőzölésről.

https://drive.google.com/file/d/101i0Ei1dExAuaHo_xHD_GhgplJa2okvw/view?usp=sharing

 

A hazug üzenetek miatt a nyilvánosság nagy része, köztük a legtöbb dohányos, ma már az e-cigaretta használatát olyan veszélyesnek vagy veszélyesebbnek tartja, mint a dohányzást. Ezzel szemben a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémia arra a következtetésre jutott, hogy az e-cigaretta használata valószínűleg sokkal kevésbé veszélyes, mint a dohányzás. A serdülőkorúak gőzölésének csökkentésére irányuló irányelvek, csökkenthetik a felnőtt dohányosok e-cigaretták használatát, a leszokási kísérletek során.

https://ajph.aphapublications.org/doi/10.2105/AJPH.2021.306416

 

A Cochrane Dohányfüggőség Csoport (Cochrane TAG) havonta felülvizsgálja azokat a tanulmányokat, amelyek az e -cigaretta használatát vizsgálják a dohányzás abbahagyása érdekében. Frissített tájékoztatót adott ki, amely tartalmazza a 2021 áprilisától gyűjtött új információkat. Az eligazító dokumentum frissíti a jelenlegi ismereteket a legkorszerűbb információkkal az elektronikus cigaretta használatának hatásáról és biztonságáról, hogy segítse a dohányzókat a hosszú távú dohányzás absztinencia elérésében.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2021-08-26_cochrane-updates-info-on-vape-efficacy.html

 

Newton és Dockrell az SRNT lapját tükrözve megismétli: „A népegészségügyi szakértők közötti korai megosztottság, a média polarizált megjelenítéséhez, zavaros üzenetekhez és a joghatóságok közötti következetlen politikai döntéshozatalhoz vezetett.”

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2021-08-25_phe-s-response-to-the-srnt-paper.html

 

„Az American Journal of Public Health egyik cikke vízválasztó pillanatnak bizonyul a vape vitában. Egyedülállóan a sarokba szorította az Egészségügyi Világszervezetet, amikor megfontolt nemzetközi véleményeket és kutatásokat kell végezni ” - mondja Nancy Loucas, az Ázsiai -csendes -óceáni térség dohányzás -ártalom -csökkentési támogatóinak (CAPHRA) ügyvezető koordinátora.

https://www.scoop.co.nz/stories/PO2108/S00176/demand-for-balance-on-vape-debate-totally-ridicules-who.htm

 

A Why Flavours Matter című lap, idézett egy ötéves amerikai tanulmányt, amelyben 17 000 amerikai vett részt. Megállapította, hogy az ízesített vape termékeket használó felnőttek 2,3-szor nagyobb valószínűséggel hagyják abba a hagyományos dohányzást, mint azok, akik dohányízű vape termékeket fogyasztottak.

https://www.thesundaily.my/spotlight/flavoured-vape-e-liquids-help-smokers-to-quit-smoking-FC8253564

 

„Tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy itt az ideje, hogy jobban megkönnyítsük az átmenetet a veszélyes dohánytermékekről a kevésbé káros termékekre, mint például az e-cigaretta és a snus (száraz tubák)”-mondja Karl Erik Lund, a Norvég Intézet dohánykutatója.

https://sciencenorway.no/ntb-english-smoking-tobacco-products/remaining-smokers-in-norway-dont-really-want-to-quit/1902345

 

A kis tasakok, töltve élelmiszeripari porral, nikotinnal. Az ajak alá kerülnek, ahol a nikotin felszívódik a felhasználó ínyén. Annak ellenére, hogy csak körülbelül két -három éve vannak az amerikai piacon, úgy tűnik, hogy a közegészségügyi csoportok növekvő ellenszenvét váltják ki.

https://filtermag.org/health-nicotine-pouches/

 

Ez a felhívás akkor érkezik, amikor fokozódik a düh, az Egészségügyi Világszervezet nyilvánvaló és alaptalan hazugsága miatt, a füstmentes termékekkel kapcsolatban, mely termékeket a szakértők a világ leghatékonyabb dohányzási leszokási eszközének nyilvánították, és 95% -kal kevésbé károsnak, mint az éghető cigarettát.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2021-08-24_vapers-unite.html

 

Az aktivistáknak, politikusoknak és kormányzati tisztviselőknek, akik keresztes hadjáratot vezettek a fiatalok gőzölése ellen, neves dohánytudósok egy csoportja arra kéri őket és a hatóságokat, hogy vegyék fontolóra az e-cigaretta előnyeit és kockázatait.

https://medium.com/the-great-vape-debate/vaping-can-benefit-public-health-15828b3f697a

 

Egy új tanulmány szerint az e-cigaretta nem jár együtt fokozott szívroham-gyakorisággal, azok körében, akiknek nem használtak közben éghető dohányterméket.

https://filtermag.org/vaping-e-cigarettes-heart-attack-smoking/

 

A dohány körülbelül nyolc millió elkerülhető halálesetet okoz, és a korai halálozások több mint 12% -áért felelős világszerte. Indiában a dohányzás különböző formái 11 évvel csökkentik a várható élettartamot a nők körében és 12 évvel a férfiak körében. A WHO Dohányzás -ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC) olyan dohányzás -ellenőrzési politikákat hajt végre, hogy a dohányzás elterjedtsége évente körülbelül 1% -al csökken. Azonban, elsősorban a dohányzás visszaszorításának nem az egészséggel kapcsolatos megközelítéseire összpontosítanak, és így nem foglalkoznak közvetlenül a dohányzásról való leszokással és az ártalomcsökkentési stratégiákkal, amelyek javíthatják az egészségügyi eredményeket.

https://economictimes.indiatimes.com/industry/cons-products/tobacco/tobacco-harm-reduction-a-missed-public-health-opportunity-for-india/articleshow/85559828.cms

 

Hamis szívrohamok: Gunther cikkeinek legfontosabb elemei Glantz hibás szívroham -tanulmányának leírásai, amelyek a Journal of the American Heart Association folyóiratban jelentek meg - ezt a munkát nyolc hónappal a 2019 júniusi megjelenése után visszavonták.

https://rodutobaccotruth.blogspot.com/2021/08/stanton-glantzs-tainted-science-rest-of.html

 

Gerry Stimson egy tweetjében ezt írta: „Stanton Glantz újabb szépirodalmi munkája, amelyet Ruth Malone szerkesztő tett közzé a [Tobacco Control] -ban. Hogyan jutnak el ezek a fantáziadarabok tudományként és kerülnek publikálásra? ”

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2021-08-19_glantz-paper-pulled-apart.html

 

Július 27 -én , kedden az Egészségügyi Világszervezet közzétette 8. éves jelentését a globális dohányjárványról . Ez a mélyen hibás és tudománytalan jelentés, amelyet a Bloomberg Philanthropies támogatásával finanszíroztak, teljes körű támadás a biztonságosabb nikotintermékek ellen, és tartalmazza a szokásos dohányzásellenes kárcsökkentési (THR) hazugságokat, amelyek a Bloomberg által finanszírozott szervezetek szinonimájává váltak.

https://nnai510701598.wordpress.com/2021/08/20/who-report-on-the-global-tobacco-epidemic-2021-addressing-new-and-emerging-products/

 

Egyre elterjedtebb a meggyőződés, hogy a hagyományos „Leszoksz vagy meghalsz” népegészségügyi megközelítés a dohányosok leszokására hatástalan, ezt el kell hagyni hogy a kevésbé káros cigaretta alternatívák, életeket mentsenek.

https://www.thesundaily.my/spotlight/vape-to-curb-smoking-XC8224303

 

Számos bizonyíték utal arra, hogy az e-cigaretta hatékony eszköz a dohányzásról való leszokáshoz a felnőttek számára az Egyesült Államokban, ahol évente több százezer ember hal meg dohányzással összefüggő betegségben.

https://sph.umich.edu/news/2021posts/current-focus-on-preventing-youth-vaping-could-hinder-adult-efforts-to-stop-smoking.html

 

A világjárványokkal kapcsolatos hírek folyamatos áradata közben könnyen elfelejthető, hogy a dohányzás évente több mint 8 millió embert öl meg világszerte. Sajnos ez nem akadályozta meg az Egészségügyi Világszervezet fekete pénzekből finanszírozott bürokratáit abban, hogy tiltó ideológiát folytassanak az ártalomcsökkentés ellen és a világ dohányosainak életminőségét javítsák.

https://spectator.com.au/2021/08/who-throws-vapers-under-the-bus-again/

 

Örülök, hogy hazámat széles körben a dohányzási ártalmak csökkentésében globális vezetőnek tekintik. A füstmentes termékek lelkes használata azt eredményezte, hogy az Egyesült Királyság a második legalacsonyabb dohányzási gyakorisággal büszkélkedhet Európában, Svédország után. Sajnos nem mindig volt ez így.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2021-08-16_vast-vaper-database-reveals-the-truth.html

 

A dohányzásról és a gőzölésről szóló legutóbbi Gallup -felmérés azt mutatja, hogy a fiatalok még mindig nagyobb valószínűséggel gőzölnek, mint cigarettáznak - ez a tendencia először a 2018 -as Gallup -felmérésben volt megfigyelhető, amely a dohányzást és az e-cigarettázási tendenciákat méri. Ez biztató az ártalomcsökkentés hívei számára, figyelembe véve az elmúlt évek szervezett erőfeszítéseit, hogy elijessze a vaperokat a használattól.

https://vaping360.com/vape-news/110713/gallup-says-americans-under-30-still-prefer-vaping-to-smoking/

 

Hé? Egy tinédzsert a „HNB -járványban” a fehér, tiszta, tiszta és modern csomagolás fog vezérelni?

https://rodutobaccotruth.blogspot.com/2021/08/2020-national-youth-tobacco-survey.html

 

A Rutgers Közegészségügyi Iskola új kutatása szerint az amerikai orvosok még mindig megdöbbentően tudatlanok a nikotin tekintetében. Annak ellenére, hogy a tudás hihetetlen hiányosságai korábban feltárultak, nem foglalkoztak vele, és a cikk részletezi, hogy az amerikai orvosok háromnegyede hogyan dolgozik továbbra is azon tévhit alatt, hogy a nikotin szív- és érrendszeri betegségeket és rákot okoz.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2021-08-11_docs-still-don-t-know-nic.html

 

A tudomány és a technológia, valamint a politika és a fogyasztóvédelem vezető szakértői úgy vélik, hogy az ártalomcsökkentés fontos szerepet játszhat a közegészség javításában.

https://www.malaymail.com/amp/news/malaysia/2021/08/11/experts-tobacco-harm-reduction-already-successful-in-reducing-smoking-in-ma/1996904

 

A Nikotin -szállítási technológia forradalma a dohányosok millióit arra ösztönözte, hogy váltsanak a kevésbé káros alternatívákra, és lehetőséget kínál arra, hogy évente akár négymillió dohányzás okozta halálesetet kerüljünk el - állítja egy nemzetközi egészségügyi szakértő.

https://www.sunstar.com.ph/ampArticle/1903608

 

Az Egészségügyi Világszervezet „Dohánymentes kezdeményezése” célja a dohányzásmentes világba való fokozatos átmenet felgyorsítása. És mégis, valamiért ellenzi a gőzölést, a füstmentes technológiákat, a dohányzás biztonságosabb alternatívájáit, amely a legjobb eszközünk a cigarettáról való leszokás segítésére.

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/smoking-bans-dont-work-nor-24727352

 

A spanyol kereskedelmi szervezet A Vaping Promotors and Entrepreneurs Union (UPEV) bepereli az Egészségügyi és Fogyasztási Minisztériumot a „Dohány megöl és megöl minden formában” című közoktatási kampányban foglalt téves információk miatt. Az osztályt azzal vádolják, hogy a fogyasztókat megtévesztik azzal, hogy hamisan egyenlőségjelet tesznek a gőzölés és a dohányzás között.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2021-08-10_spanish-government-sued-over-vape-lies.html

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Fekete mise

2021. szeptember 03. 07:36 - VAPER

Amikor a WHO kizárja a nyilvánosságot

feketemise.jpg

A Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyezménye, amelynek titkársága kétévente hívja össze a Tagok Konferenciáját (COP) a dohányzás elleni küzdelem kérdéseinek megvitatására. Annak ellenére, hogy az egyezmény elkötelezett a dohányzás ártalmainak csökkentése mellett, a WHO és az FCTC titkársága soha nem fogadta el az e-cigarettát és a füstmentes dohánytermékeket, hanem kezdettől fogva a szabályozások vaskezű szigorítását szorgalmazta. Egyszerűen gyűlölik az alternatív, ártalomcsökkentő termékeket.

Bár a kutatások kimutatták, hogy a gőzölés több mint 95 százalékkal biztonságosabb, mint a dohányzás, és hogy az e-cigaretta nem „renormalizálja”, vagy nem ösztönzi a dohányzást, a WHO tiltó magatartása megerősödött. Aktívan ösztönzi a teljes tilalmat vagy szigorú szabályozást a gőzölés és az ártalomcsökkentés megakadályozására.

A WHO világszerte befolyásolja a politikusokat azáltal, hogy negatív kijelentéseket tesz közzé ezekről a termékekről, félrevezető tudományos bizonyítékokat sorakoztatva fel az érveik mellett. Ezeket a kijelentéseket a politikai döntéshozók elfogadják és idézik. Az Európai Bizottság például a következő dohánytermékekről szóló irányelv előkészítése során idézte a WHO hamis vépelés elleni állításait.

Az EU irányelvei, melyek ezekre a hamis állításokra alapoznak, viszont példát mutatnak  más országokban történő szabályozásra. Az FCTC titkársága és a COP ülései nem alkalmasak a kitűzött célok elérésére. Kíméletlenül ellenzik a gőzölést és más csökkentett kockázatú nikotintermékeket, és fenyegetéssé váltak a globális közegészségügyre nézve. A tiltásokkal milliókat tartanak a dohányzás mellett, miközben a fiatalok védelmére hivatkoznak.

Azoknak a kormányoknak, amelyek felismerik a potenciált az ártalomcsökkentésben, határozottan kell eljárniuk a COP9 -en, megakadályozva, hogy a WHO továbbra is téves információkat terjesszen az e-cigarettáról, és a hevített dohánytermékekről. A kormányoknak vissza kell vonniuk az FCTC titkárságának finanszírozását, mint ahogy azt már az Angol Parlament is felvetette.

A COP értekezletek köztudottan titkosak. Az újságírókat és a nyilvánosságot technikailag szigorú feltételek mellett megfigyelőként engedik be (pl. bizonyítaniuk kell, hogy semmilyen kapcsolatuk nincs a dohányiparral), de az első napon ennek ellenére kidobják őket (szavazás nélkül). 2014 -ben Drew Johnsont, a Washington Times munkatársát kivezették a moszkvai helyszínről, miután közölték vele, hogy „a média be van tiltva”. 2018 -ban az internetes élő közvetítés az eljárás elején leállt. Mégis milyen fogalmaik lehetnek ezeknek az embereknek a nyilvánosságról?

Bár az FCTC-szerződés számos a kereskedelemmel kapcsolatos intézkedést tartalmaz, és nagyrészt tiltó jellegű, kifejezetten támogatja a károk csökkentését is. A szerződés 1. cikkének d) pontja szerint „a „dohányzás elleni küzdelem”olyan kínálati, keresleti és ártalomcsökkentési stratégiák sorát jelenti, amelyek célja a lakosság egészségének javítása a dohánytermékek fogyasztásának és a dohányfüstnek való kitettség megszüntetésével vagy csökkentésével”.

Sajnos a WHO soha nem követte az ártalomcsökkentés politikáját a dohányzással kapcsolatban, és az elmúlt években egyre inkább azon dolgozott, hogy megszüntesse az e-cigarettát és más csökkentett kockázatú nikotin termékeket. Ez vitát okoz a COP ülésein, mert a tagállamok között nincs egyetértés az e-cigaretta és más csökkentett kockázatú nikotintermékek szabályozásáról.

Míg egyes országok felkarolták, mások egyenesen betiltották őket. A 2018-as Genfben tartott COP8 patthelyzetet eredményezett a vépelést támogató és az ellene irányuló táborok között, bár ez nem akadályozta meg a WHO-t, hogy erős és gyakran félrevezető üzeneteket küldjön a nyilvánosságnak. A WHO széles körben ellenezte az e-cigarettát, mióta egy évtizeddel ezelőtt népszerűvé vált.

Érdekes hogy a WHO a dohányzás visszaszorításában folytatott harca közben pont a dohányzást nem szorította vissza, miközben már a nagy dohánycégek 2030-ra kivonják a cigaretta termékeiket bizonyos piacokról. Azt csak remélni lehet, hogy a COP9-en valamilyen formában győzni fog a józan ész, de erről semmit nem fogunk megtudni. Ez az egész olyan mint egy fekete mise, hazug és sötét.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Hogyan kerestem 10millió forintot?

2021. augusztus 27. 08:01 - VAPER

Vape: A biznisz...

money.jpg

A Magyar szabályozás tele van olyan buktatókkal, melyek az elektromos cigaretta hivatalos kereskedelmét teljesen ellehetetlenítik. Nem akarom megítélni azokat, akik ezt a helyzetet megteremtették, de jól látszik hogy sem az eszközt, sem a piacot, sem a felhasználókat nem ismerik. Az alábbi történet arra példa, hogyan terelhet egy rossz döntés embereket a fekete piac irányába. Ha úgy vesszük ez egy mélylélektani eposz, a kialakult helyzetet meglovagló ember vallomása. Nem példának szánom, inkább a döntéshozók figyelmét szeretném felhívni erre a tarthatatlan állapotra.

Ismeretlen szerző műve, interneten terjesztett…

Részletek:

HOGYAN KERESTEM 10 MILLIÓ FORINTOT?

Az elmúlt évben valamivel több mint 10 millió forint értékben került másokhoz olyan liquid, amit én készítettem. Ez párezer személyes találkozó volt emberekkel, melyek során legalább 20.000 üveg folyadékot adtam át.

AZ ELŐZMÉNY

Nagyjából tíz évig dohányoztam. Számomra ez passzió, szenvedély és egyben betegség is volt. A vége felé inkább már csak betegség. Csak akkor nem gyújtottam rá, amikor nem akartam. Emlékeim szerint 65 szálat tudtam sodorni a 40 grammos csomagból. Volt alkalom amikor azon gondolkodtam, hogy a délelőtt megkezdett helyett este vegyek-e még másikat, vagy elég lesz másnapra ami maradt belőle. A füst három fogamról leszedte a zománcot, napközben is köhögtem, nem csak ébredés után, kettő ujjam, amivel fogtam a cigit, rozsdabarna lett, és hiába a körömkefe, csak akkor tűnt el napok múlva, ha közben le volt tapasztva: sebtapasszal, szigetelőszalaggal, bármivel a végén. Mindenki kérdezte, hogy el van-e vágva. Kétszer köhögtem fel vért a 10 év alatt, amit azzal magyaráztam, biztos valami baja van a torkomnak, mert megfáztam…

LESZOKÁS

Tapasszal és nikotinos cukorral az első pár évben ment amikor napi fél-egy dobozzal sem szívtam. Nagyjából három hónapig. Önmagamtól kétszer sikerült. Először három napig, másodszor 11 napig. A második alkalommal elviselhetetlen volt már a 11. napon, hiába olvastam mindenhol, hogy egyre könnyebb lesz, engem nem eresztett. Voltam ilyen vudu rezonancia terápián is. Itt két hét után szoktam vissza, amikor kitaláltam, hogy gyógynövényt tolok majd pipából, mert hiányzott a füst. Nem volt jó ötlet utólag. Hallottam, hogy valami boltban lehet kapni elektromos cigit, elmentem és kettő slukkra ecigiztem abból a parázsló végű vacakból, éreztem, hogy ez a valami nem jó semmire, így nem vettem meg. Ha szigorúan vesszük ez volt az első ecigis élményem. Megpróbáltam még egyszer tapasszal. Olyan depressziót éltem át, hogy kajak megírtam egyik éjjel a végrendeletem. Számtalanszor arra ébredtem, hogy rémálmaim vannak. A tapasztól voltak. Letéptem inkább. Pár napig sikerült csak, hogy ne gyújtsak rá…

A DÖNTÉS

Abba kellett hagyni. Szerintem meghaltam volna idővel, ha folytatom. Tény volt, hogy nem fogom tudni letenni a cigit már. Kutatni kezdtem, hogy mi a helyzet ezzel az elektromos cigaretta dologgal…

A KEZDETEK

A mai napig nem értem, hogy nincs az emberekben ennyi önmagukért való akarás, vagy legalább egy ismerős, aki segítene nekik, ha nem megy az online rendelés. De ez van. Lehet amúgy pénzt keresni ezzel is, ha mások helyett rendelsz Kínából, a trafik is el tudja adni a szarait 2x-3x annyiért mint amennyit ér. Mert tele van ez az ország olyan emberekkel, akik arra is képtelenek, hogy a Google keresőn keressenek. Így tűnnek fel jó színben azok a magyar shopok, akik a környező országokból küldenek 'bármit' 'kétszeres' áron, mert azt hiszed róluk neked segítenek és mekkora jó arcok. Nem segít neked senki, mindenki kihasználja a lustaságod, a hozzá nem értésedet…

Amikor először olvastam arról, hogy százalékra kellene kevernem, neki se akartam állni. Egy pillanat alatt átfutott a fejemen a gondolat, hogy baszakodhatok majd millió fecskendővel, számolgathatok miből mennyit kell majd kimérnem. Egyáltalán, hogy fogok bánni azzal a folyadékkal, ami olyan sűrű, mint a méz, mert VG többletű. Persze, ahogy azt már tudni lehet erre lett kitalálva a melegítős mágneses keverő, fecskendő helyett grammra, mérleggel mérés stb…

Körülbelül a 'nagy60PG40VG' elköteleződés időszakában telt le az első e-cigivel töltött évem, ekkoriban lett meg az első olyan szettem is ami nem romlott el azonnal, nem merült le hamar, elég gőzt adott, így végre valahára letettem a cigit. Eddig az útig elfogyasztottam legalább hét komplett szettet. Volt ami egy hónap után romlott el, volt ami csak egy hétig bírta, volt olyan is ami úgy tűnt nem akar elromlani, de nem bírta az egynapi használatot…

Az külön öröm volt, amikor elromlott valami és újból három hétig dohányozhattam, amíg ideért az új-másik Kínából. Szó szerint a vape-cuccokkal párhuzamosan fejlődött az összes szettem, mert muszáj voltam rendelni mindig az újat, a jobbat. Arra az egyre jó volt, hogy én aztán tényleg a saját szerencsétlenségem miatt végig éltem-tapasztaltam ennek az egésznek a fejlődését…

AZ ÜZLET KEZDETE

Nagyjából három hónapon keresztül kérdezte ez a három ember, hogy mikor lesz e-cigi nálam nekik. Én minden egyes alkalommal elmondtam, hogy itt van amit akartok ezerötszáz forintért Kínából, ha odaadjátok rá, úgyis rendelek magamnak mindenfélét elintézem nektek is. Ez a kis elektromos csoda(k.e.cs.), későbbiekben kis elektromos szar (k.e.sz.) akkoriban a boltokban kilenc ezer forint körül ment. Minden egyes véletlen találkozásnál ezalatt a közel negyed év alatt ugyanez a beszélgetés zajlott le. Meguntam. Rendeltem a saját pénzemen három ilyen szettet. Mikor megérkeztek, az első k.e.cs. kb. negyed óra alatt elment háromezer ötszáz forintért.

AZ ELSŐ ÜVEG

Ennél a találkozásnál kérdezte a srác, hogy tudok-e neki folyadékot adni. Ezt a találkozót azóta mindig így mesélem másoknak: Ott állt velem szemben és én épp azt taglaltam neki, hogy tudja majd a lengyelektől rendelni az alapot és aromát, három-négy nap alatt ideér, majd csak csöpögtetni kell és ennyi lényegében. Szokták mondani, hogy valaki megvilágosodik. Én ezt úgy képzelem, hogy a sötétségben először csak pislákol valami, aztán egyre ragyogóbb lesz a fény. Na nála ennek az ellentétét kellett elképzelni azzal a különbséggel, hogy semmi sem pislákolt, csak a sötétség lett benne egyre sötétebb. Láttam a szemén, hogy hiába magyaráztam neki, lassan testén kívül került a srác tudata. Mikor végeztem a mondandómmal, annyit kérdezett csak hogy: - Adsz akkor? Természetesen adtam neki. Én akkor úgy gondoltam ez így ennyi lett volna, majd rám ír, én átlinkelem neki amit mondtam és kész. El bizniszelem a maradék kettő szettet, megcsinálom ott is a tájékoztatót és békén hagynak. Nem így történt…

AZ EMBEREK TŐLEM KEZDTÉK KÉRNI

Hála ennek a kis akciómnak, hogy a magam nyugtatása végett intéztem három kecset, azt kezdték gondolni az emberek, hogy tőlem lehet venni e-cigit és folyadékot. Kis sarkítással nekem akkor annyi 'munkám' volt, hogy az akkori egyik barátomnak és a barátnőjének vigyáztam a macskáira, amikor ők külföldön voltak.

A FORRÁS

Az már hamar kiderült, hogy vállalhatatlan lesz az én másfél havonta rendelt 45 üvegnyi adagomból kiszolgálni azokat, akik tőlem kérik. Volt ezelőtt a 'liquid boom' előtt amúgy egy nekifutásom amikor megpróbáltam 100mg/ml erősségből hígítani, de csúnyán bebuktam. Utólag tudom már, hogy az akkori ciprusi alap volt rossz minőségű, illetve a recept, amit használtam desztillált vizet is írt...

Lekutattam az egész bolygót, és bármennyire nem akartam csak Kína tudott kiszolgálni. Ugye itt buktad a szabad kereskedelmet, minden ami jött azt nézték, ha vámköteles volt vámolták, ha pedig illegális, megbasztak volna érte. Ennél a pontnál már nem működött volna, hogy ilyen töménységű cuccból hígítok, hiszen állandóan rendelgethettem volna. Nem beszélve arról, nem árt, ha van készleted, ha már egyszer ezzel foglalkozol. Illetve, ha nem gondoltad volna, minél töményebb, amiből hígítasz, annál olcsóbb lesz az előállítási költséged...

Ez után kért be a DHL az Engedélyezési és Kockázatkezelési Főosztály Kockázatkezelési Osztálytól termékre mutató linket egy továbbított levélben. Ennél a pontnál beszéltem az ügyvédemmel aki nem az ügyvédem, hogy mi a jogi alapja annak, hogy el kell küldenem annak az oldalnak a linkjét ahonnan rendeltem, egyáltalán van-e ilyen? Ő azt mondta jelöljék meg az ide vonatkozó jogszabály helyét, amiben ez le van írva. Ez már ilyen szívózás lett volna, szóval jobb ötletem támadt. Mivel, hogy a termék nem létezett, kitaláltam, hogy kellene egy kamu oldal aminek a linkjét meg tudom nekik mutatni. Így aztán a kínaiak csináltak nekem egy oldalt a sajátjukon. Pontosan azokkal a paraméterekkel amik a papírokon voltak. Nagyon official cucc lett, képeket is válogattam hozzá nekik, meg mindent, hogy szépen nézzen ki. Megkaptam a csomagot végül…

Szóval megtanultam PayPal bizonylatot készíteni. Telefonon ráadásul PicsArttal. Próbáltam a hatóság helyébe gondolnom magam ezen alkalmakkor. Ráéreztem, mit kellett írnom nekik. Így történt, hogy elhitték, hogy amit amúgy nem tudok bemutatni, az valójában van. Ez a nem létező termékem oldala volt leginkább. Nem akkora buli ám lényegében csempészni hamis papírokkal…

Itt megjegyezném sokan tolják neked majd azt a szar szöveget, hogy ilyen meg olyan pancsolt vacak a 'házi liquid' és a híres neves brand liquidek azok 'laboratóriumi' minőségűek. Általában a trafikos bérencek szövege ez. Mert ugye fáj nekik, hogy amit te otthon megkeversz abból nekik nincs pénzük és nem is igazán értik miért nem veszed a 'laboratóriumit'. Élő példa lennék kérlek, mert tudsz otthon is 'laboratóriumi' liquidet csinálni, ha megtanulod az amúgy kb. teljesen felesleges vegyvédelmi eljárást hozzá, illetve az alapanyagaidat szakszerűen és gondosan tárolod, továbbá kezeled majd...

Illegális emberi kísérleteket is folytattam magamon. 34mg/ml VG alapú folyadékot el lehet szívni még, bár eléggé bántja a torkod. Ezen kívül nem történik semmi különösebb. 200mg/ml PG alapú folyadék elszívása esetén, abban a pillanatban hogy a torkodhoz ér a gőz majd le a tüdődbe elkezdesz köhögve hányni az életedért. Ez tart körülbelül 3-5 percig. Ezen kívül nem történik semmi különösebb. Tehát amennyiben agyhalott embertársaink nem hígítanák vissza a folyadékukat és úgy próbálnák elszívni legrosszabb esetben összehánynák magukat...

Amelyik cég küld, az általában szar minőséget küld, amelyik pedig nem szart küld, az össze vissza küld, már ha küld. Tilos lett ugye EU-n belül forgalmazni 20mg/ml felett, de mégis lehetett néha. Aztán ha nem lehetett, de lehetett, nem igazán számított így senkinek semmi. Ugyan ez elmondható az általam csak 'bolti alapok'-nak hívottakról is, illetve az abból készített liquidekre is. Bolti alap alatt azt értem, amit te rendelsz magadnak és előre be van lőve arra az erősségre, amit szívsz. Nem hígítod vissza. Ezeknek a minősége úgy mondanám, hogy 'nem stabil' kezdve a paprikaízűtől (számomra abszolút romlott), a csípősön át (romlott), fejfájóson keresztül (nagyon szar) a legtöbbször használt mellékízűig (szar) eljutva a nagyjából jó és a nagyon ritka kifejezetten jó minőségig...

HOZZÁÁLLÁS

Nem kell ehhez amúgy olyan szerepet betöltened, mint amilyen nekem volt ebben. Én álltam egyrészt azon az oldalon, aki pénzért szolgált ki másokat. Ezen felül pedig próbáltam emberileg hozzáadni azt, aki vagyok. Azt gondoltam én naiv, hogy majd szeretni fognak az emberek, és értékelik azt ahogy bánok velük, hogy elfogadják a tanácsokat, hogy lehetek kicsit a szó legjobb értelmében tanító, aki a tudását átadja nekik..

Mert én bizony drága lettem, és üvegáron ment minden, hiszen most figyelj: Liquid manufaktúraként működtem, nem pedig e-liquid alaplé gyártó + aroma viszonteladóként. Ez a fogalom Magyarországon NEM LÉTEZIK, nem is létezhet igazából, hála az itt lévő jogi környezetnek. Vannak Shortfill próbálkozások, de általában megfizethetetlen áron. Leszámítva a trafikos szarokat NINCS a piacon forgalomban lévő más kész folyadék, csak az a pár márka, ami ott van náluk…

Azt szoktam mondani, hogy liquidben az történik mintha a Coca-Cola egyenértékű lenne a Siti kólával. Remélem mindenki tudja mi a különbség a kettő közt amúgy. Úgy gondoltam, hogy majd együtt tudok működni azokkal, akik esetleg kész liquiddel szeretnének valamit bizniszelni, mert elfogadják a szerepem, ami ha tetszik, ha nem ennek a piramisnak nem az alján, hanem a tetején volt. Úgy gondoltam, hogy az emberekkel lévő kapcsolatom addig fog csak a pénzről szólni, ameddig odaadják arra amit kértek, és utána ugyanazok leszünk: arcok akik vapelnek…

SZUPERSZERDA

Amikor nagyon ment kilenckor keltem. Szinte folyamatosan jött valami csomag: vagy az alaphoz, vagy új aroma, vagy üveg, vagy valakinek a rendelt szettje épp. Nyugisabb napokon ráértem délben kelni. Az első egy órában a már meglévő üzenetekre válaszoltam és kezdtem leszervezni aznapra a találkozókat három utánra, ha valaki előtte már jelzett, azok már szerepeltek a naptárban, így a többit is köré szerveztem. Általában egy-két óra alatt összeraktam amit kértek. ~50 üvegre tudtam még koncentrálni, ha egyszerre akartam megcsinálni, aztán a következő ~50 üvegnyire és így tovább. Mikor fullon tele volt az itallap akkor 100 feletti ízből lehetett választani öt-hat fajta erősségben. Ha tehettem nem szívesen találkoztam egy helyen több emberrel, mindig pár perc sétányira jött a következő talipont és a következő ember. Voltak öt perces eltéréssel szervezett talik. Így tudtam akár egy óra alatt megcsinálni belőle tizenkettőt. Ilyenkor elindultam és csak mentem, odaadtam, pénz érte, pénz vissza ha kellett, visszaadott üveg elrak, bevétel a könyvelő appba és tovább, út közben válaszoltam azoknak akik épp akkor írtak, mentettem a kérést, néztem mikor érek vissza, hogy tudom még megcsinálni és hogy adom oda aznap. Addig mentem ameddig el nem fogytak az emberek... 

SZÜRKE

Lett ugye itt a mindenféle szabályozás amit az Unió kitalált. TPD a szép rövidítése. Ezzel kapcsolatban szakmailag annyit mondanék, hogy eléggé eltúlzott, nem vállalhatatlan, de felesleges és amatőr az egész. A gond a trafikrendszerrel van. Sikerült elérni, hogy a vapehez kapcsolódó összes létező pénzforgalom átkerült a szürke piacra. Valójában magyar cégek környező országokban lévő székhellyel küldenek ide mindent, amit helyben működve és adózva is képesek lennének...

Csak most a trafikban lehet jól megsápolni az embereket, ha valami kell nekik. Vannak még a zugboltok, akik pult alatt tolják a népnek a cuccot. Aztán ugye mindenki kibaszott kereskedő facebookon. Szóval helytelen az a nézet miszerint a feketepiac látja el a fogyasztókat, számomra sértő ezt a trógerséget annak hívni mert A FEKETE PIAC ÉN VOLTAM. Saját beszerzési hálózattal, úgy hogy nem feküdtem le senkinek és semminek. Én egymagam létrehoztam egy saját nikotinos alapomat a daNIC®-ot illetve a kizárólag ezt felhasználó liquid márkámat a Paradicsom Shortfill & E-liquid®-et. Tettem a végére ilyen szimbólumot(®), hogy hivatalosnak tűnjön. Szóval nevezzük inkább szürke kereskedelemnek ezt az egész szart ami van…

Nem az én gondolatom, de maga a VAPE az egyik valahova volt legnagyobb civil egészségvédő mozgalom a világon. Ezzel állnak szemben. Az emberek egy részénél sikerült elérni, hogy megtanultak legalább építhető tankokat használni és felújítani. Általában addig basztattam mindenkit, amíg össze nem jött. Egyeseknek már ez is gondot okozott, tehát ők maradtak azok akik eldobható porlasztós tankokat használtak. Volt olyan, aki azért nem kért folyadékot mert nem voltam hajlandó megépíteni a tekerést helyette. Olyan is volt, akinek mert nem intéztem el hobbiból a saját tankjához a porlasztót, nem kért semmit...

El kezdtem visszakérni a folyadéküvegeket is. Eleve nem jó semmi másra, továbbá nagyon hasznos dolog volt így csinálni mert újra lehetett őket használni. Nem termeltem így feleslegesen pl. műanyag szemetet sem. Képtelenség volt visszahozni egyeseknek. Volt aki emiatt nem kért folyadékot, mert visszakértem az üveget. Kifizetni persze senki nem fizette, mert itt valamiért mindenki azt gondolta, hogy benne van az árban. Az üveg sosem volt az árban amúgy, csak az én jóindulatomnak hála nem fizettettem ki azokkal akik elbaszkodták…

Minek után elég nehéz lett volna mindenkivel valahol találkozom, az értelmesebbeket meghívtam inkább magamhoz. Ezzel annyit értem el, hogy volt olyan közülük aki konkrétan át akarta kutatni a hűtőm, volt olyan aki majd kiesett a székből mikor azt vizslatta hogy a nikotinos flakonra vajon mi van írva. Mert bizony egy részük így akarta összeguberálni magának az infót, hogy mi honnan van. Undorítóak voltak ezek az emberek. Ugyanaz a forgatókönyv zajlott szinte mindenkivel. Ment a jópofizás mikor nálam voltak. Ki ki össze ollózta magának azt az infót amit tudott. Egy részét természetesen sosem titkoltam. Aztán amikor épp ért valakit valami személyes sérelem mindenki csinálta onnantól magának...

Volt olyan érdeklődő akinek ment a szokásos infó a keverésről ha esetleg olcsóbban szeretné magának, ha pedig készen drágábban akkor választhat a közel 100 ízből ami nálam van. Annyit értem el vele, hogy beszélgetés közben egyszer csak nagy lett a csend. Ilyenkor ezek az emberek, mert elmondom, hogy a liquiden mindig keres valaki (itt én) ráeszmélnek hogy : a faszom adjon ennek pénzt ezért. Másnap már láttam is, hogy az egyik csoportba beírta: ő bizony összekeverte a 'valamilyen' folyadékát szegfűszeggel, illetve készül arra, hogy whiskeyt is tegyen hozzá...

Fizettek nekem zokniban folyadékért, amikor több mint negyed évet vártam pár ezer forintra. Kitaláltuk, hogy ami Hervis utalványa van, jöhet belőle nekem zokni,mert az igazat megvallva amúgy is kellett volna. Sikerült kapnom x pár nyári zoknit ami olyan vékony anyagú volt, hogy átláttál rajta. Mindezt Októberben. Volt egy csávó, akinek nem felelt meg hogy van vagy 100 íz, és kinézte magának neten a 'durian' ízű folyadékot. Tudod ez az a gyümölcs ami annyira büdös hogy be van tiltva hogy közösségi tereken / eszközökön edd, de neki ez kellett volna folyadékban. Rohadt hús ízű liquid…

Számomra egyértelműen kiderült, hogy a nem létező közösségünk jelentős része agyhalott idióta, akinek annyi köze van ehhez, mint amikor anno a doboz cigit vette a trafikban. Tehát sima mezei fogyasztó és nem több. Őket nem érdekli semmi igazából, csak hogy ki legyenek szolgálva valaki által. Ebből kifolyólag nincs miért képviselni őket. Tanulni nem hajlandóak sem a folyadékról, sem az eszközökről. Én divat illetve félvapereknek hívom csak őket. Olyan mélységekben járnak embertársaink amikor amolyan átlag műveltséget vagy alapvető logikai képességeket nézünk ami számomra hihetetlen. Én nem kívánok továbbá ezekkel a semmitérő emberekkel foglalkozni, őket majd kiszolgálják a netes hiénák, a zugboltok, illetve valóban pancsolt liquiddel üzérkedők...

 

A fenti iromány rávilágít ennek az egész áldatlan állapotnak a rákfenéjére. Az e-cigaretta és liquid kereskedelem sötét oldaláról nincsenek adataink, viszont egyes becslések szerint ez nagyjából a teljes forgalom 90%-a itt bonyolódik. Ez a helyzet csak egy élhetőbb szabályozással fog változni. Nagy szükség lenne a szaküzletekre, a szakértelemre, az edukációra. Azzal hogy emberek otthon pancsolnak másoknak liquidet, egy ijesztő bomba ketyeg, ami ha felrobban senkinek sem lesz kellemes dolog. Ha ez mégis bekövetkezne, szívem szerint nem a vapereket okolnám érte….

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

1 komment

Vajon ki szabályozza a szabályozók szabályait?

2021. augusztus 20. 09:09 - VAPER

Lehet valaki környezettudatos ártalomcsökkentő?

zero.jpg

Vajon ki szabályozza a szabályozók szabályait? Ez az egyszerű gondolat jutott eszembe Dürrenmatt híres regénye nyomán, miközben megpróbáltam összeszedni mit tehet egy füstmentes termékhasználó a környezettudatosság kapcsán. Ezek a termékek, e-cigaretta, hevített dohánytermékek, nikotin párnák, dohányboltban (trafik) kaphatók, így a dohánytermékekre vonatkozó szabályok érvényesek velük kapcsolatban. Ez megköti mind a forgalmazók, mind a felhasználók kezét, főleg, ami a kommunikációval kapcsolatos. Természetesen lehetne ezt észszerű keretek közt szabályozni, de a XXI. század elején még nem jutottunk el arra a szintre, hogy a bizonyítékokon alapuló döntések érvényesüljenek akkor, amikor emberek millióiról van szó. Furcsa kettőség az ártalomcsökkentésben nyakig elmerülő felhasználó számára, hogy olyan emberek döntenek a feje felett, akik nem ismerik sem az eszközöket, sem a felhasználókat, sőt kifejezetten gyűlölik őket.

Minden cigaretta több mint 1200 cellulóz -acetát rostot tartalmaz. Csak egy cigarettacsikkre van szükség ahhoz, hogy a hal felét megöljük egy liter vízben. Pedig évente 4,5 billió cigarettacsikket dobnak a környezetbe, ahol 10 évbe telhet, amíg lebomlanak. Ennek során kilúgozódnak a toxinok, korlátozva ezzel a növények növekedését, miközben pusztítják az élővilágot. (Források: Very Well Mind , National Geographic .) Nincs kétség senkiben, ha így nézzük, a cigaretta egy környezeti katasztrófa. Bár készülnek új törvények a filter anyagának cseréjéről, de a visszagyűjtéssel ezek sem foglalkoznak. Kérdés a miért? Szerény véleményem szerint a válasz a motivációban rejlik, de ezt majd látni fogjuk a továbbiakban.

Lehet az e-cigaretta jobb hatással a környezetre mint a cigaretta?

Mindenképp! Ehhez csak néhány apró szabályt kellene átírni, de mivel ez UNIO-s jogalkotási keret (TPD2), így a hazai szabályozás nem módosítható. De lássuk mik ezek a nettó marhaságok amik megkötik a jogalkotó kezét.

 • „b) * nikotintartalmú folyadék kizárólag kifejezetten erre a célra szolgáló, legfeljebb 10 ml űrtartalmú utántöltő flakonokban, eldobható elektronikus cigarettákban vagy egyszer használatos patronokban hozható forgalomba, és a nikotintartalmú folyadékkal előre töltött patronok vagy tartályok űrtartalma nem haladhatja meg a 2 ml-t, „– ezt már akkor sem értettük amikor csak tervezet volt. Például egy 60 ml -es palackhoz 16,4 g műanyagot használnak, míg hat 10 ml -es palackhoz 50,4 g -ot. Ez nagyjából háromszor annyi, mint a nagyobb palack esetében. A kis palackok visszagyűjtése is macerásabb lenne. Persze mindez a biztonság miatt van, egy túlértékelt nikotin határ a bűnös, amit már számtalanszor megcáfoltak. Ugyanez a probléma a 2ml-es előre töltött tartályokkal is, egyszerűen nem életszerű ilyeneket használni.
 • „c) a nikotintartalmú folyadék legfeljebb 20 mg/ml nikotint tartalmazhat,” – ez is valamilyen misztikus határérték, miközben tudjuk hogy egy erős dohányosnak ez nem elég. Így növelik a liquid fogyasztást, azzal a palack mennyiséget, ami egy ördögi kör. Ezzel szembe mennek a józan észnek és a kialakult gyakorlatnak.
 • „(2) Az elektronikus cigaretták és az utántöltő flakonok csomagolási egységeihez tájékoztatót kell csatolni, amely a következőket tartalmazza:” – most képzeljük el hogy van 60ml-es palack, ezen már akkora a címke hogy minden adat elférne rajta, sőt karton dobozba sem kellene csomagolni. Nagyjából másfél A/4-es papírt spórolnánk vele, plusz nyomdafesték, energia, kartondobozok…
 • Sokat tehetünk azzal is a környezetünkért ha nem magas fogyasztású készülékeket használunk. Gondolok itt a POD-ra mint kategóriára, szemben a watt vadász két akkus készülékekkel. A POD-ok liquid fogyasztása is jelentősen kevesebb, így nem csak a környezetet, de a pénztárcánkat is kíméli. Persze ehhez magasabb nikotinszint kellene, illetve az ízesített nikotinos liquidek tiltásának feloldása, ami önmagában is egy agyrém.
 • Visszagyűjtés. Ez egy nagyon jó dolog lenne, ha és amennyiben ösztönözni lehetne erre a fogyasztókat. De nem lehet, azonnal a tiltott reklám, promóció, lenne a vád. Sajnos az emberek ösztönzés nélkül nem nagyon mozdulnak. A trafikok, esetleg ha lenne szaküzletek, erre alkalmasak lennének, vagy lehetnének, mint kizárólagos forgalmazói pontok.
 • Felújítható kazánok, patronok. Ehhez nem kell sok magyarázat, ez a leginkább környezetkímélő megoldás. Persze senki nem „tekerő” szakember, de nekik a cserélhető porlasztó lehet egy alternatíva.
 • Környezettudatos cégektől vásárolj. Itt szintén probléma a reklám és a promotálás, semmit nem lehet tudni az adott gyártó vagy termék ilyen irányú elkötelezettségéről.
 • Cserélhető akku. Nem szorul sok magyarázatra, mert ha egy készülék még működik, de az akku már elöregedett, ez a legjobb módszer arra hogy még üzemben tartsuk. Az akkuk sok helyen leadhatók, így nem a szemétben kell hogy végezzék.
 • „cd) a kibocsátásokat elszínező tulajdonságú adalékanyagokat,” – ezek tényleg elhitték hogy van az az ételfesték, ami megszínezheti a gőzt? Iszonyú öngól. Soha nem találkoztam olyan liquiddel ami ilyen tulajdonságokkal bír. Még jó hogy nem tették bele az mp3 lejátszó, vagy a képernyőn játszható játék tilalmát. Ilyen volt, de megbukott a piacon, nem kellett a felhasználóknak.
 • Soha ne használj eldobható e-cigarettát! – ez a legrosszabb termék amit választhatsz.

Csak remélni tudom hogy a fenti listából egyszer megvalósul valami, addig is tegyük meg magunk amit megtehetünk. Nem tudom ki szabályozza a szabályozók szabályait, de lehetne benne több empátia mind a felhasználókkal, mind a környezettel kapcsolatban. 

(Jogszabály idézetek: Netjogtár)

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

3 komment

Az e-cigaretta 200%-al hatásosabb!!

2021. augusztus 13. 06:00 - VAPER

E-cigaretta - Ludditák 1:0

 sziv.jpg

Az e-cigaretta története tele van a közegészségügyi ludditák hazug támadásaival. Az utóbbi időkig ezek közé tartozott a leszokás támogatásként való felhasználás megítélése. Amikor erről esett szó, vagy jelent meg tanulmány, mindig előjött belőlük a precizitás, és kifogásolták hogy nincs randomizált, megalapozott tanulmány a témában. Ez nettó hazugság, Peter Hajek és munkatársai 2019-ben fejezték be tanulmányukat, amely azóta is a legátfogóbb ebben a témában. Valamiért azonban a közegészségügyi megmondó emberek erről a tanulmányról hallgatnak. Úgy is mondhatnám, hogy csúfos vereség ez azok számára, akik megélhetési okokból az e-cigaretta ellenségei voltak. De nézzük mit is állít ez a tanulmány.

Maga a vizsgálat 2014-ben kezdődött és mintegy 886 résztvevőt érintett, akik randomizált módon kaptak e-cigarettát vagy nikotin pótló terápiát. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje a hagyományos nikotin pótló terápiák és az e-cigaretta hatékonyságát a leszokás tekintetében. A teljes leszokást az 52 héten át tartó vizsgálati időszak végén állapították meg, miközben folyamatosan mérték a résztvevők elkötelezettségét és biomarkereit.

Maga a vizsgálat érdekes következtetésekre jutott. Például az e-cigaretta használók gyakrabban jelentettek torok vagy száj irritációt az első időszakban, viszont kevesebben panaszkodtak köhögésre vagy váladékra, esetleg hányingerre, mint a tapaszt használók. Nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a zihálás vagy a légszomj gyakoriságában. Az első négy hét után az absztinencia magasabb volt a nikotin pótló terméket használók közt (ekkor még nem zártak ki senkit a dohányzás miatt). Az is érdekes hogy az e-cigaretta használók ha közben dohányoztak, kevesebb cigarettát szívtak mint a másik csoport dohányzó tagjai.

A termékek használata közvetlenül a randomizálás után kezdődött. Valamennyi résztvevő ugyanazt a többszálú viselkedési támogatást kapta, amit az Egyesült Királyság  leszokástámogatási gyakorlata előír. Ez a támogatás hetente egy-egy foglalkozást tartalmazott a helyi klinikusokkal, akik a kilépés időpontját követően legalább 4 hétig figyelemmel kísérték a páciensek szén-monoxid szintjét is. Minkét csoportot felkészítették a kapott eszközök használatára. Az e-cigarettát használók 18mg/ml nikotinszinttel kezdtek, de arra bátorították őket hogy a kezdeti dohányos ízesítésű liquid után próbáljanak ki más ízeket is, illetve készülékeket. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt nálunk Magyarországon már nem teheti meg egyetlen leszokni vágyó sem. Érdekes, hogy az 52. hét végére alig akadt dohányos liquidet használó, szinte mindenki gyümölcsös ízeket használt (ennyit az ízesítés tiltásáról).

A vizsgálat végén 1 éves absztinencia arány 18,0% volt az e-cigaretta csoportban, szemben a nikotinpótló csoport 9,9% -ával. Ez majdnem duplája a hagyományos leszoktató csoport eredményének. Kimondhatjuk hogy az e-cigaretta hatékony eszköz a leszokáshoz. Persze mi akik használjuk, ezt mindig is tudtuk. A kérdés csak az hogy az UNIO hogyan fogja szabályozni a füstmentes termékeket, mennyire fogja támogatni ezek elterjedését, illetve mennyire fog ezeknek a törekvéseket keresztbe tenni a WHO.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

7 komment

Ne told kreténbe a gőzt!

2021. augusztus 06. 07:08 - VAPER

Kis gőzös etikett

etikett.jpg

Manapság egyre inkább a leszokás és átszokás eszközeivé válnak a füstmentes termékek. Ezek használata nem okoz mindig osztatlan sikert a külső szemlélőben, kiváltképp egyes típusok esetében. Az alábbi cikkben megpróbálom összefoglalni, hogyan érdemes ezeket úgy használni, hogy ne okozzunk problémát a környezetünknek. Természetesen minden termék, vagy kategória esetében kitérünk ezek jellemzőire is.

 

 • Cigaretta

A hagyományos cigaretta elég jellemző „illattal” bír, a köznyelv ezt bűzként írja le, elég átható, és a nemdohányzó számára jól azonosítható. Nyílt tereken elvész pár méter után a szaga, de zárt térben csak dohányosok tudják tolerálni. A füstje lassan oszlik el, minden irányban jól terjed, szaga érezhető a bőrön, a ruházaton, a leheleten. Mindenképp figyelni kell arra, hogy ha a szabadban dohányzunk, ne zavarjunk senkit a cigaretta füstjével. A csikket csak szemétgyűjtőbe dobjuk, ha ez nem lehetséges, legyen nálunk zseb-hamutál, ami filléres eszköz, a legtöbb tarfikban beszerezhető. Aki dohányzik az nem érzi, de egy nemdohányzó, azonnal érzi még ha csak beszélünk is, a hamutál szagot rajtunk, ezért nem illő dohányosként a másik ember arcába nyomulni beszélgetés közben. Dohányozni az arra kijelölt helyen szabad, ezt minden intézményben vegyük figyelembe, illetve tájékozódjunk az adott település, vagy város, dohányzásra vonatkozó előírásairól, mert ezek eltérőek lehetnek.

 

 • E-cigaretta

Az elektromos cigaretta nem büdös. A külső szemlélő inkább vattacukorra, vaníliára asszociál ha megérzi az illatát. Természetesen ettől még lehet neki kellemetlen érzés. A legtöbb konfliktus a nagy gőzt fejlesztő készülékek használatából adódik. Mindenképp kerülni kell hogy a gőz elérjen másokat is. Önmagában a látvány nem kellene hogy irritáljon bárkit is, bár a WHO erre azt mondja hogy ezzel újra-normalizáljuk a dohányzást, ami nettó trollkodás. Persze mint minden közösségben itt is vannak idióták, akik az arcodba tolják a készülék gőzét, ezért nem az e-cigaretta hibás, hanem az a kulturálatlan barom, aki ezt megteszi. Az e-cigarettára ugyanazok a szabályok vonatkoznak a használatot illetően, mint a hagyományos társára. Ha közösségben vagyunk figyeljünk arra milyen készüléket használunk, ilyenkor jól jön egy kis teljesítményű POD, vagy MTL készülék, ezek zárt terekben is elviselhető mennyiségű gőzt termelnek. A használatuk műszaki szempontból biztonságos. Azok a cikkek, amelyek a „robbanó” e-cigarettákról szólnak, azt a tényt felejtették el közölni hogy ezek az esetek kivétel nélkül mind a felhasználó hibájából következtek be. Ha azt vesszük alapul hogy több mint kétszázmillió ilyen készülék került forgalomba, ezek az esetek elenyészően kevésnek számítanak. Ártalom csökkentő hatásuk 95%. Természetesen nem azt állítjuk hogy egészségesek, de a dohányzásnál mindenképp jobb alternatívát nyújtanak.

 

 • HNB – hevített dohánytermékek

Manapság a legnépszerűbb füstmentes eszköz. Ez áll a legközelebb a dohányzás komplex „élményéhez”. A készülékek speciális dohánytöltetet hevítenek, ennek gőzét lélegzi be a használó, mely nikotint tartalmaz. Gőze kifejezetten kevés, illata nem zavaró, bár ez inkább egyéni ízlés kérdése. Mindenesetre a hagyományos cigarettával összevetve, nem érezhető az a fajta bűz. Nem lesz tőle büdös a felhasználó és a ruházata, nem okoz rossz leheletet. Ugyan itt is keletkezik „csikk”, az az elhasznált hevítő rúd, de ez nem hamutál szagú, viszont ezeket is mindig a szemetesbe dobjuk, ne az utcán végezzék. A termékek itt is fejlődnek, a Philip Morris IQOS készülékei már négy generációt éltek meg, a BAT GLO hevítő készüléke is a második generációnál jár. Használatuk műszaki szempontból biztonságos, nagy figyelmet fordítanak az egyszerű és probléma mentes használatra. Ezek a termékek közösségben és zárt terekben jól használhatók, ennek ellenére társaságban mindig kérdezzünk rá, hogy esetleg zavar-e valakit. Szabadban minden gond nélkül szívhatjuk, gőze egy méteren belül elenyészik. Csak ott használjuk, ahol engedélyezett a dohányzás. Ártalomcsökkentő hatásuk 90-95%. Az IQOS megkapta a Modified Risk Tobacco Product - MRTP besorolást Amerikában, ami azt jelenti hogy az FDA (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) döntése alapján módosított kockázatú dohánytermékként, „módosított kibocsátású” információ feltüntetésével értékesíthető.

 

 • Nikotin párna

Talán ez a leginkább probléma mentes termék. Nincs gőz, nincs szag, korlátlanul használható bárhol. Kifejezetten a nikotin pótlására szolgál. Elődjét a SNUS-t a Svédek használják már több mint száz éve, ennek köszönhető hogy kimagaslóan alacsony a dohányzók és a rákos megbetegedések száma. Nálunk a trafikokban kapható a termék. Jó szolgálatot tehet egy hosszú utazás során, vagy egy véget nem érő konferencián, de sportolók is előszeretettel használják. Ártalomcsökkentő hatása 99%.

 

 • Miért gőz?

Nagyon fontos leszögezni, hogy ezekben a termékekben nem történik égés. Egészségügyi szakemberek szeretik az elrettentő "aeroszol" kifejezést használni a kibocsájtott gőzzel kapcsolatban. Fontoskodók azt is hozzáteszik, hogy ez nem vízgőz, vagy vízpára, amit persze soha senki nem állított, rajtuk kívül. Az e-cigarettában és a hevített dohánytermékekben is a növényi glicerin felelős a „füst”-szerű páráért, ami a glicerin hevítésekor jön létre, jellemzően annak forráspontja alatt (290 °C). Ez nem azt jelenti, hogy ilyen forró gőzt lélegzünk be, hisz ez azonnal elhűl. A glicerinnel kapcsolatban a legnagyobb aggodalom az, hogy hevítéskor akrolein keletkezik. Feltételezve, hogy naponta átlagosan 600 slukkot vépel valaki, ez 0,96 mg akrolein napi bevitelének felel meg. Egy 60 kg testtömegű ember esetében ez a mennyiség 450-szer alacsonyabb, mint a WHO által elfogadott napi dózis (7,5 mg/kg). Szóval ez gőz, esetleg pára, és ha a felhasználókon múlik, az is marad.

 • Füstmentes jövő?

A Philip Morris International dohányóriás azt mondja, hogy a következő évtizedben abbahagyja a cigaretta értékesítését az Egyesült Királyságban - beleértve a cég ikonikus Marlboro cigarettáját. "Eltűnik" - mondta Jacek Olczak, a cég vezérigazgatója a The Mail on Sunday című lapnak adott interjújában . "A fogyasztók számára az elsődleges választás az, hogy abba kell hagyniuk a dohányzást. De ha nem teszik, a második legjobb választás az, ha hagyják, hogy váltsanak az ártalomcsökkentő alternatívákra."

Ilyen horderejű kijelentés az e-cigaretta előtti időkben elképzelhetetlen lett volna. Azonban mára a megváltozott a helyzet. A nagy dohánycégek is támogatják az alternatív ártalomcsökkentő termékeket. A fenti interjúban a hangsúly a „ha hagyják” kijelentésen van, mert úgy néz ki, hogy számtalan akadályt gördítenek a füstmentes jövő elé a WHO „okos” bürokratái. Az Angolok már léptek ez ügyben. Kérdés hogy mikor fognak az UNIO szakpolitikusai is hasonló álláspontra jutni, mikorra jön el a füstmentes Európa.

  Ficsor Zoltán

  Villanypára Egyesület

   

  1 komment

  Inkább meghalnál?

  2021. július 30. 06:57 - VAPER

  A WHO nem veszi figyelembe a bizonyítékokat

   damme.jpg

  Az alábbi bizonyítékok jól dokumentálják az innováció hatékonyságát a dohányzás visszaszorítása terén. Azt a legendát is felszámolják, hogy nem lehet ezekkel a termékekkel végleg leszokni. Azzal hogy ezek az eszközök mennyire hatékonyak, lehet vitatkozni, torzítani, esetleg a dohányzással összemosni őket. A probléma az, hogy miközben a WHO semmibe veszi ezeket az adatokat, milliókat foszt meg attól, hogy javítsanak az életkilátásaikon. Értjük, hogy a teljes leszokás a legjobb, de nem értjük, hogy az ártalomcsökkentésnél miért jobb a korai halál. Miért kell a dohányosokat elrettenteni az e-cigaretták, a hevített dohánytermékek, vagy a nikotin párnák (SNUS) használatától. Nos az alábbi kutatási adatok meggyőzik őket is, bár kifejezetten az e-cigarettát vettük górcső alá.

   

  Az Egyesült Királyságban 2,5 millió dohányos hagyta abba véglegesen a káros szenvedélyét a nikotin tartalmú e-cigarettáknak köszönhetően.

  Ugyanitt az e-cigaretta használók 26%-a végleg abbahagyta a vépelést is, tehát teljesen leszokott.

  4,3 millió amerikai felnőtt volt dohányos használ nikotin tartalmú e-cigarettát. 1,1 millóan pedig már nikotin mentes e-cigarettát használnak.

  Az Európai Unióban 7.5 millióan hagyták abba a dohányzást, nikotin tartalmú e-cigarettával.

  Ma a világon mintegy 68 millió ember használ e-cigarettát. Óvatos becslések szerint is, mintegy 20 millió embernek sikerült az e-cigarettával teljesen letennie a cigarettát és utána az e-cigarettát is. A hatékonysági mutatók jelentősen nagyobbak mint a nikotinpótló terápiáké, vagy a gyógyszeres kezeléseké. De nézzük azokat a kutatásokat, amelyek az e-cigarettával, mint leszokást támogató eszközzel foglalkoznak.

  „… Mind a leszokási kísérletek, mind a leszokás sikere pozitívan társult az e-cigaretta használatának gyakoribbá válásával. Az e-cigaretta használatának gyakorisága fontos volt e kapcsolatok jellegének felmérésében. ”

  „Az e-cigarettahasználat elterjedtségének változása Angliában pozitívan kapcsolódik a leszokási kísérletek sikeréhez.”

  "Az e-cigaretta hosszú távú használata a dohányzás abbahagyásának magasabb arányával járt."

  A 161 054 válaszadó közül „az e-cigaretta használata az amerikai felnőtt dohányosok körében statisztikailag szignifikánsan növekedett a dohányzásról való leszokás arányában a lakosság szintjén”.

  „A napi e-cigaretta használatát kezdeményezők, nagyobb valószínűséggel hagyták abba a dohányzást vagy csökkentették a használatot, mint a nem használók. … Az e-cigaretta használat gyakorisága fontos [ahhoz, hogy megértsük] az e-cigaretta használata és a cigaretta abbahagyása közötti összefüggést. ”

  „2006-hoz képest a leszokási kísérletek és a dohányzás abbahagyása nőtt a 25–44 éves felnőttek körében az elmúlt években. Az e-cigaretta jelenlegi használata, az elmúlt 12 hónapban tapasztalt fokozott próbálkozásokhoz, és a dohányzás abbahagyásához vezetett.”

  „A dohányosok körében, akik szakmai támogatás nélkül próbáltak leszokni, azok, akik e-cigarettát használnak, nagyobb valószínűséggel számolnak a folyamatos absztinenciáról, mint azok, akik engedélyezett NRT-termékeket [azaz nikotin tapaszokat, rágógumikat vagy cukorkákat] használtak.”

  „886 random résztvevő. Az 1 éves absztinencia arány 18,0% volt az e-cigarettás csoportban, szemben a nikotin-helyettesítő csoport 9,9% -ával.”

  „Az e-cigaretta napi használata erősen összefügg a dohányzás abbahagyásával (≤6 év) az amerikai felnőttek körében. Az e-cigaretta használatának gyakorisága [fontos] paraméter az e-cigaretta hatásainak elemzésekor a lakossági felmérések során. ”

  "Ebben a longitudinális kohorsz-tanulmányban, amely amerikai felnőtt dohányosokról készült, a napi vagy esetleges e-cigaretta-használat 77% -kal nagyobb valószínűséggel társult a cigarettázás absztinenciájához 2 év alatt, mint az e-cigarettát nem használóknál."

  15 532 megkérdezett: „a napi e-cigaretta-használat volt a legerősebb korreláció a leszokással a felmérés idején, ami arra utal, hogy egyes volt dohányosok gyakran leszoktak az e-cigaretta használatáról, vagy a termékeket a dohányzás visszaesésének megelőzésére használják.”

  „Az e-cigarettahasználat gyakoriságának változása Angliában pozitívan kapcsolódik az általános leszokási arányokhoz és a leszokási sikerhez.”

  „Az e-cigarettát korábban nem használó dohányosokkal végzett ellenőrzött laboratóriumi foglalkozások sorozatában… a résztvevők csaknem felénél (44%) a dohányzás jelentős 8 hónapos csökkenését vagy abbahagyását érte el.”

  Felnőttek (30-75 év): „Az e-cigarettát használók 61,1% -a tartózkodott a dohányzástól (míg a csak dohányosok és a kettős fogyasztók 23,1% -a és 26,0% -a elérte a dohányzás absztinenciáját.)

  Az elektronikus cigaretták hatékonysága a dohányzás abbahagyásában: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis: „Eredményeink azt sugallják, hogy a nikotinos e-cigaretták hatékonyabbak lehetnek a dohányzás abbahagyásában, összehasonlítva a nikotin mentes e-cigarettákkal vagy a nikotinpótló terápiával.”

  „A dohányzásról való leszokás nagyobb valószínűséggel fordul elő gyakori e-cigarettát használók és… az ízesített eszközök felhasználói között.”

  A fenti idézetek és hivatkozások csak kiragadott példák, de jól mutatják, hogy az e-cigaretta hatékony eszköz akár a leszokáshoz, akár a kevésbé káros nikotin fogyasztáshoz. Egyfajta forradalmat élünk ma a dohányzás terén is, olyan forradalmat amely az ártalomcsökkentéshez vezet. A biztonságosabb nikotin pótló eszközök innovációja tudja elhozni a füstmentes jövőt, nem a predesztinált kutatásokra építkező elrettentés.

  Ficsor Zoltán

  Villanypára Egyesület

   

  1 komment

  Az ördögi terv

  2021. július 23. 08:01 - VAPER

  Amikor a COVID-19 járvány statisztikai adatai szembe mennek az elvárásokkal

  who3.jpg

  A COVID-19 járvány alatt furcsa összefüggésekre figyeltek fel egyes kutatók. Ha megnézték a kórházi statisztikát a dohányzás szempontjából, akkor azt találták, hogy a dohányzók alulreprezentáltak a betegek között. Nem kicsit, hanem nagyon, mintegy négyszer kevesebben vannak, mint a statisztikai átlag. Az első megfigyelések Kínából származtak, de erre az eredményre jutottak a francia, izraeli és japán kutatók is. Azt senki nem gondolja, hogy a dohányzás véd a COVID ellen, de elindult egyfajta kutatás abban az irányban, hogy mi lehet a dohányosok alulreprezentáltságának az oka.

  Feltételezések szerint a nikotin két helyen is be tud avatkozni a fertőzés folyamatába. Ismert, hogy a SARS-CoV-2 fertőzések kialakulásában szerepe van az ACE2-nek, mint receptornak, ugyanis a vírus ezen keresztül képes fertőzni a sejteket. Amikor egy testet megfertőz a koronavírus, akkor az ACE2 koncentráció is drasztikusan lecsökken, így pedig nem képes "megvédeni" a tüdőt a gyulladástól, károsodástól. Vagyis hiába felelős az ACE2 azért, hogy a vírus bejusson a sejtekbe, ha a szervezetben az enzim koncentrációja lecsökken, összességében ez jelent nagyobb hátrányt. Viszont a nikotin ennek az enzimnek a koncentrációját nem engedi lecsökkeni, így egyfajta védelmet nyújt a fertőzéssel szemben.
  A másik hatása a koronavírus következményeit súlyosbító, úgynevezett citokinviharra van, amelyet az immunrendszer túlzott reagálása idéz elő. A vírus gátolja az alfa 7 nikotin receptor működését, amely az agy és a test közötti kommunikációban vesz részt. Amikor nikotin kerül a szervezetbe, akkor a vírus annak a receptoraival lép kapcsolatba, így nem tudja "megtéveszteni" az agyunkat, és elmarad a túlzott immunválasz. Természetesen ezek csak hipotézisek, lehetséges magyarázatok, és még jelenleg is folynak kutatások a nikotin szerepével kapcsolatban. Itt jegyzem meg, bár ezzel csak a negyvenes évek elején foglalkozak, hogy az e-cigarettában használatos propilén glikol is hatásos ellenszere a vírusoknak.

  Természetesen a WHO nem nézhette tétlenül ezeket a kutatásokat, azonnal ellentámadásba lendült. Egyrészt felhívta a figyelmet arra, hogy itt az idő a leszokásra - ez persze örvendetes tény - másrészt elkezdte hitelteleníteni a kutatások anyagait. Támadni kezdte az ártalomcsökkentő termékeket, így az e-cigarettát és a hevített dohánytermékeket is, mondván hogy az a fertőzés melegágya. Azzal hogy kifújod a belélegzett gőzt, terjeszted a vírust. Ezt az állítást Roberto A. Sussman és munkatársai cáfolták, de erre az eredményre jutottak az angliai Public Health England szakértői is. A lenti ábra mutatja a terjedést.

  covid.jpg

  Itt nem állt meg a WHO bosszúhadjárata: tovább görgették a hülyeség kerekét, egyenesen a dohányipar ördögi tervét sejtették a feltételezések mögött. Azt talán nem kell senkinek sem magyarázni, hogy a COVID-19 miatt az emberek dohányzási kedve nem csökkent. Emelkedtek az ártalomcsökkentő termékek fogyasztási adatai is, az otthon végzett munka, a stressz ezt hozta magával. A WHO szerint viszont a járványt kihasználva, a dohánycégek un. "covid-marketinget" folytatnak. Mindezt természetesen egy olyan szervezet állítja, amelyet névtelen milliárdosok tömnek ki pénzzel. Covid-marketingnek minősül az is, ha a kedvenc e-liquided mellé kapsz egy maszkot, vagy egy fertőtlenítő kendőt.

  Mit tegyen egy dohányos a COVID járvány idején? Természetesen szokjon le. Ha másként nem megy, használjon hevített dohányterméket, e-cigarettát, vagy nikotin párnát. Egy dologra figyeljünk oda, bármilyen módszerrel próbálkozunk is, a szervezetünk hozzászokott a nikotinhoz, ha tombol a járvány, ne hagyjuk abba a nikotin bevitelt. Bár az ez irányú kutatások még tartanak, de a várható eredmények fényében, ez a legjobb amit tehetsz.

  Szerző: Ficsor Zoltán

  Villanypára Egyesület

  1 komment
  süti beállítások módosítása