Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Leszoknál? Itt egy cigi!

2022. január 14. 11:00 - VAPER

Az FDA és a trollok...

Az FDA engedélyezte a 22nd Century Group-nak, hogy csökkentett nikotintartalmú cigarettát, mint alacsony kockázatú terméket hozzon forgalomba. Igen, jól látja a kedves olvasó, engedélyt kapott egy hagyományos cigaretta, - olyan aminek a végét meg kell gyújtani, amiben dohány vágat van - mint leszokást támogató eszköz.

Ezzel a józan észtől elrugaszkodott lépésével az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hatóság felhatalmazta a 22nd Century Groupot, hogy VLN King és VLN Menthol King cigarettáit módosított kockázatú dohánytermékként értékesítse. A VLN megnevezés itt a nagyon alacsony nikotin tartalomra utal.

Ezt azzal indokolta, hogy ezek a termékek csökkentett nikotintartalmúak, és az FDA szerint aki ezeket használja alacsonyabb nikotinkoncentrációnak van kitéve (Itt jegyezném meg, hogy furcsa és szokatlan módon, az FDA maga szponzorálta a klinikai vizsgálatok döntő többségét.).

Régóta tudjuk, hogy az emberek a nikotin miatt dohányoznak, de a kátrány miatt halnak meg.

(Mike Russel)

Ez pedig egy olyan termék, ami valóban csökkenti a nikotin szintet, de a kátrány teljes egészében meg marad. Végülis, mi baj lehet ebből? Legfeljebb alacsony nikotin szinttel halsz meg...

Talán lesznek olyanok, akik emlékeznek a WHO kirohanásaira az ún. „Light” cigarettákkal kapcsolatban. Akkor az volt a mantra hogy a csökkentett nikotin tartalom miatt ebből többet fognak szívni a vásárlók. Azt is elérték az okos törvényhozók, hogy már nem is tudja a vásárló, mennyi nikotin és kátrány van egy szál cigarettában, hisz azt nem lehet feltüntetni a termékek csomagolásán.

AZ MRTP az az engedélyezési eljárás, ami lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy elmondhassák: a termékük csökkentett kockázatú. Ezeket az állításokat az FDA-nak „alkalmas a közegészségügy fenntartására” címmel kell illetnie az amerikai dohányzás ellenőrzési törvény 911. szakasza értelmében.

AZ MRTP lehetővé teszi, hogy a következő állításokkal kommunikálják az ilyen „csökkentett expozíciós” termékeket:

"95%-kal kevesebb nikotin."

"Segít csökkenteni a nikotinfogyasztást."

„…nagy mértékben csökkenti a nikotinfogyasztást.”

Amikor a termék címkéjén ilyen és hasonló állításokat tüntetnek fel, akkor a cégnek kötelezően azt is fel kell tüntetnie, hogy ez a termék „Segít a leszokásban”. Az FDA ajánlása szerint ezek mellett még fel kell tüntetni a következőket: „A nikotin függőséget okoz. A kevesebb nikotin NEM biztonságosabb. Minden cigaretta betegségeket és halált okozhat."

Mindezekkel kapcsolatban 4 fő probléma van:

 1. Ez csak elterelés a jobb opcióktól, mint az e-cigaretta, vagy a hevített dohánytermékek. Remélem aki majd használja ezeket a leszokáshoz gyorsan rájön, hogy pont annyira káros mint a cigaretta. Ha mégis fogyasztják őket, továbbra is mérgező anyagokat visznek be a szerveztükbe, és lássuk be, hogy aki már ezt a megoldást választaná nem szívesen mérgezné magát ilyen mértékben. Mégis arra buzdítják az embereket, hogy vásárolják meg ezt a terméket. Ha az emberek csökkenteni szeretnék az egészségügyi kockázatukat, akkor sokkal jobban járnak füstmentes vagy hevített dohánytermékek fogyasztásával. Tehát az egészségtudatra ébredő dohányzók számára ez egy elterelés egy olyan alternatívától, ami valóban segítené őket. Ehelyett az engedélyezett állítások hazug módon népszerűsítik a csökkentett nikotinkoncentrációt mint az egészségre gyakorolt jótékony hatását, miközben a dobozokon továbbra is fel kell tüntetni „A nikotin függőséget okoz. A kevesebb nikotin NEM biztonságosabb. Minden cigaretta betegségeket és halált okozhat."
 2. Nem a dohányzásról való leszokásra találták ki. Nem leszokást segítő eszközként forgalmazzák. Az FDA és a 22nd Century Group nem mondják, hogy „használja ezeket a dohányzásról való leszokása során”, csupán annyit állítanak, hogy a folyamatos dohányzáshoz képest csökken a nikotinexpozíciónk. Ezt a terméket sem az FDA, sem a PMTA sem az MRTP nem ismeri el, mint leszokást segítő eszközt.
 3. Félreértik a nikotin használatát. Olybá tűnik, mintha az FDA-nak fogalma sem lenne a leszokás gyötrelmeiről. Hol maradnak a csökkentett nikotin dohányosokra gyakorolt hatásáról szóló figyelmeztetések? Hol marad a fogyasztóvédelmi figyelmeztetés, hogy „lehet, hogy ez a termék nem olyan kielégítő, mint megszokott márkája”?!
 4. A nikotint „báránybőrbe bújt farkasnak” állítják be. A már oly sokszor említett állítások határozottan azt sugallják, hogy a probléma a nikotin, amelyet le kell csökkenteni amennyire csak lehet. Mégsem ez a helyzet, a nikotinkockázat megítélése pontatlan mind a közvélemény mind a szakemberek körében. AZ Egyesült Államok lakosságának mindössze 21,4%-a nem ért egyet azzal, hogy a cigarettában lévő nikotin az az anyag, amely a dohányzás okozta rákos megbetegedésekhez vezet. Hogyan segít ez az amerikaiaknak ténylegesen megérteni az igazságot és annak megfelelően dönteni a saját egészségükről?

 

Az új MRTP-engedély néhány támogatója ezt egy nagyobb cél felé tett előrelépésnek tekinti: egy „nikotinszabvány” előírása lenne, amely inkább megköveteli, mintsem megengedi, és népszerűsíti a nagyon alacsony nikotintartalmú cigarettákat. A VLN termékek nem kielégítő alternatívák a hagyományos cigikkel szemben.

Az FDA engedélye hangsúlyozza ezeknek a termékeknek a közegészségügyi értékét a rendszeres dohányzás helyett – nem a dohányzás abbahagyását vagy a leszokást kiváltó eszközként kezeli őket. Ártalomcsökkentő stratégiaként kínálja, nem pedig olyan eszközként, amely a felhasználókat valódi ártalomcsökkentéshez vezetné.

Véleményem szerint a kezdeti hatalmas érdeklődés után ezek a termékek csúnyán el fognak bukni majd a piacon. Komolyan gondolja ezt valaki hogy a rákkeltő anyagoktól hemzsegő cigarettát, rákkeltő anyagoktól hemzsegő cigarettára cseréli le? Miközben még a napi nikotin adagját is megvonják tőle? Eddig ezt valahogy fordítva tették. Semmi káros, egy kis tapasz, csak az elvonási tünetek miatt. Nem is értem... itt egy rakás innováció: e-cigaretta, hevített dohánytermékek, nikotin párnák, ráadásul nagyságrendekkel alacsonyabb kockázattal mint a hagyományos cigaretták. Erre jön valaki és azt mondja: - Leszoknál? Itt egy cigi!

 

Clive Bates cikke nyomán

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A szürke összes árnyalata

2022. január 07. 09:29 - VAPER

Nem fekete, nem fehér...

Úgy tűnik, hogy néhány dolog soha nem változik a dohányzásról leszoktatni vágyó bürokraták világában. 2021 végén még mindig több mint 1 milliárd dohányos van a világon, és évente körülbelül 8 millióan halnak meg a dohányzással összefüggő betegségek miatt, többségük az alacsonyabb és közepes jövedelműek közül került ki. Az Egészségügyi Világszervezet és a mérföldkőnek számító megállapodást, a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményt felügyelő titkárság még mindig a nikotinmentes világ vízióját erőltette, miközben démonizálta az ártalomcsökkentést és az alacsony kockázatú termékeket. A politikusok és nem kormányzati szervezetek, mint például a Bloomberg Philanthropies és a Campaign for Tobacco-Free Kids (Kampány a Dohánymentes Gyermekekért), követték a példát, és arra figyelmeztettek, hogy az ilyen termékek a „hiszékeny fiatalok” számára kaput nyitnak a hagyományos dohányzás világára.

A jelentős akadályok ellenére az elmúlt évben, ha csak egy kicsit is, de változott az ártalomcsökkentéshez való viszony az ezzel foglalkozó szakemberek körében. A világjárvány közepén, amikor az emberek otthonuk magányába húzódtak, az országok pedig lezárták határaikat, amikor szakmai és magánéletünk a számítógép képernyőjén zajló virtuális térre zsugorodott, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a dohányosok számára előnyös lehet a hagyományos, mérgező cigarettáknál lényegesen kevesebb kárt okozó füstmentes termékekhez való hozzáférés.

blogfust.jpg

A WHO soha nem foglalkozott a dohányosokkal, mint emberekkel, akik nehezen tudják letenni függőségük tárgyát. De ez így működik társadalmi szinten is, egy dohányos soha nem vált ki olyan szimpátiát, mint egy drogfüggő, vagy egy alkoholista. Hosszú évek kemény munkájával a WHO elérte, hogy ne lássuk meg az embert a probléma mögött. Pedig a lehetőség adott lett abban a pillanatban amikor az e-cigaretta megjelent a piacon.  Pedig az FCTC 1998 és 2003 között kidolgozott programjában szó van az ártalomcsökkentésről. Amikor megjelentek az első ilyen termékek a piacon, senki nem gondolta, hogy ezek ekkora technológiai zavart fognak előidézni, a bürokraták fejében. A  WHO nem tekintett úgy rájuk, hogy ezek időközben milliók életét menthetik meg, miközben a hagyományos dohányzás végleges felszámolásáért ostoba módszerekkel küzdenek. A világot fekete-fehérben látják, a szürke árnyalatai nélkül.

Tévedtek. A tudomány és a politika fejlődése csak az elmúlt évben bebizonyította, hogy vannak biztonságosabb és hatékonyabb módszerek az éghető dohánytermékek visszaszorítására - olyan módszerek, amelyek nem kiszorítanak, hanem inkább kiegészítenek más termékeket és technikákat. Az alábbiak csak kiragadott példák a tavalyi évben történt események közül, melyek előre vitték az ártalomcsökkentés ügyét.

Az Egyesült Királyság élen járt, ahol a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat most engedélyezi a kifejezetten orvosi termékként engedélyezett e-cigaretták felírását. A lépés azután történt, hogy az Orvosok Királyi Kollégiumának jelentése megerősítette a korábbi megállapításokat, amelyek szerint az e-cigaretta hasznos a dohányosok leszokásának segítésében.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte, hogy a British American Tobacco (BAT) által gyártott Vuse e-cigarettákat továbbra is árusítsák az ország egész területén, azzal az indokkal, hogy e termékek árusítása "megfelelő a közegészségügy védelme érdekében." Ez a pontos megfogalmazás közvetlenül megkérdőjelezi a WHO indoklását, amely egy egyre inkább elavult fogalmat használ, nevezetesen azt, hogy "kibékíthetetlen ellentét áll fenn az ipar és a közegészségügy érdekei között".

Régóta várt döntés született, a tudományos adatok szigorú felülvizsgálatát követően jóváhagyták a Swedish Match snus és a Philip Morris International IQOS hevített dohánytermékének forgalomba hozatalát, módosított kockázatú dohánytermékként. Ez azt jelenti, hogy a füstmentes termékek három különböző kategóriájából - e-cigaretta, snus és hevített dohánytermékek - legalább egy-egy márka átment az FDA kimerítő felülvizsgálati eljárásán.

A kínai kormány pedig nemrég jelentette be az e-cigaretta szabályozását - éles ellentétben az olyan kormányokkal, mint India, amelyek betiltották ezeket. Tekintettel arra, hogy Kína több cigarettát gyárt, mint az öt legnagyobb multinacionális dohányipari vállalat együttvéve, és a világ összes e-cigaretta eszközének több mint 90%-át gyártja, ezek a szabályozások azt sugallják, hogy idővel az ország a világ élére fog állni a dohányzás megszüntetésében.

A 2022-es évre vonatkozó reményeim egyszerűek: reménykedek egy olyan világban, ahol a tudomány és az innováció felforgatja a dogmaként szajkózott, ám hatástalan gyakorlatot, minden fél ismerje fel, hogy a világ nem fekete-fehér. Nem nézhetjük tovább, hogy a megelőzhető halálesetek száma növekszik, miközben rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amelyekkel változtathatunk a helyzeten. Merészebb jövőképre és összehangolt cselekvésre van szükségünk, összefogásra az ostobaság ellen.

Tulajdonképp nem várok sokat ettől az évtől csak annyit, hogy végre legyen úrrá a józan ész.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Ha tenni akarsz!

2022. január 03. 15:40 - VAPER

Kedves Gőzlérek!

Elkezdtünk valamit. Valamit ami reményeink szerint segíti majd a közösség, és a vele együtt élők véleményének formálását. Képzeletünkben egy tengeralattjáróban öltött testet mindaz, amit mi a tettre kész Vaperek univerzális járműveként valósítottunk meg. Ide várjuk mindazokat, akik megosztanák a saját személyes oldalunkon az általunk belinkelt cikkeket, akik valamilyen média tartalmat állítanak elő, akik szívesen fordítanának, esetleg csak beszélgetnének néha egy jót. Csatlakozzatok a tenni akarók csapatához a fedélzeten. Munkátok fontos és hasznos a számunkra, a közösség számára, hisz a következő években az EU a TPD harmadik verziójára készül. Ebben nem lesz köszönet, amit ma megtehetsz holnap már nem fogod. A terveik között szerepel az ízesítések teljes vagy részleges tiltása, a hozzáférés korlátozása, az aromák és alap összetevők szigorú szabályozása. Ha nem tudunk egy önös érdekek nélküli, céltudatos közösséggé válni, megszívjuk, és itt nem a készülékeinkre gondolok.

Ne feledjétek: az erőnk az összefogásban van, a tudatlanság és az érdektelenség a tespedés mocsarába visz, mint hajnali szellő az éjjeli ködöt.

Hogyan tudsz csatlakozni?

Irány a Discord!

 

 

Szólj hozzá!

Állj meg füst!

2021. december 17. 08:38 - VAPER

STOP SMOKING START VAPING

A nikotin az egyik leginkább félreértett vegyi anyag a bolygón. Ez a legismertebb vegyi anyag a dohányfüstben, és sokan tévesen azt hiszik, hogy ez a dohányzás okozta halálozás és betegség fő oka is. Még az orvosok is össze vannak zavarodva. Pedig aki nem dohányzik, az is fogyasztja nap mint nap, például a zöldségekkel.

vaping.png

A nikotin függőséget okoz, de egyébként viszonylag jóindulatú, és van néhány pozitív hatása is. Beszéljünk róla őszintén, és romboljunk le néhány mítoszt! Az alábbiakban összefoglalom  Dr. Colin Mendelshon könyvének, a „ Stop Smoking Start Vaping”  lényeges megállapításait foglalom össze. Ez a könyv a vépelés és a nikotin tudományos bizonyítékait vizsgálja, és lépésről lépésre tanácsokat ad, hogyan váltsunk át a dohányzásról az ártalomcsökkentés eszközeire. Dr. Colin Mendelsohn orvos, aki kizárólag a dohányzás kezelésével foglalkozik, és a dohányosoknak segít leszokni. Tagja a RACGP ausztrál nemzeti dohányzásról leszokási irányelveket kidolgozó bizottságnak, és alapító elnöke az Australian Tobacco Harm Reduction Associationnek.  Aktívan részt vesz a dohányzásról való leszokással és a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos kutatásokban, írásokban és oktatásban.

A nikotin káros a szervezetre?

A nikotin nagy koncentrációban méreg, de a füstben és a gőzben lévő alacsony koncentráció normál használat mellett kevés kárt okoz. A Public Health England szerint "a nikotin használata önmagában minimális kockázatot jelent a fizikai egészségre". Az Egyesült Királyság Királyi Orvosi Kollégiuma arra a következtetésre jutott, hogy ""A nikotin önmagában, a dohányosok által használt adagokban, egyáltalán nem, vagy csak alacsony kockázatot jelent a használójára nézve".

A nikotin nem okoz rákot vagy tüdőbetegséget, és csak csekély szerepet játszik a szívbetegségekben. Ezeket a betegségeket a dohány égetéséből származó füstben lévő 7000 mérgező vegyi anyag okozza. A nikotin növeli a szívritmust és a vérnyomást, és szűkíti az ereket, hasonlóan egy rövid idejű testedzéshez. Súlyosbíthatja azonban a meglévő szívbetegségeket, és bizonyos esetekben szabálytalan szívverést válthat ki. A hatások azonban elenyészőek a dohányzáshoz képest. A nikotin csökkenti a sebek vérellátását, és késleltetheti a gyógyulást, például műtétek után, és megemelheti a vércukorszintet.

 Károsítja a nikotin a kamaszok agyát?

Nincs bizonyíték arra, hogy a nikotin károsítja az emberi agyat serdülőkorban. A nikotinnak az agy fejlődésére gyakorolt káros hatásával kapcsolatos aggodalmak patkány- és egérkísérleteken alapulnak.  A laboratóriumi vizsgálatok azonban gyakran irreális dózisokat használnak mesterséges környezetben, és ezek az állatok sokkal érzékenyebbek a nikotinra, mint az emberek. Ahogy egy felülvizsgálat megállapította, az állatkísérletek általában "messze elmaradnak az emberi reakciókkal kapcsolatos feltételezésektől". Sok az ilyen kísérletekben a stressz helyzet, aminek az állatokat kiteszik, ezek káros hatásait viszont nem vonják ki az eredményekből. További kutatásokra van azonban szükség az esetleges hosszú távú hatások azonosításához, de nem ilyen módszerekkel.

Káros-e a nikotin a terhesség alatt?

Egér- és patkányvizsgálatokban a nikotin káros hatással volt a magzatra. Nincs azonban egyértelmű bizonyíték arra, hogy ezek az eredmények emberekre is vonatkoznak. A nikotinpótló termékek, mint például a tapaszok, rágógumik és cukorkák, Ausztráliában engedélyezettek a terhesség alatt, és nem mutattak ki egyértelmű káros hatásokat. Lehet, hogy a nikotin nem teljesen biztonságos a terhes anya és a magzat számára, de még mindig biztonságosabb, mint a dohányzás.

Mennyire erős a nikotinfüggőség?

A nikotinfüggőség attól függően változik, hogy hogyan adagolják, milyen gyorsan jut el az agyba, és mennyit használnak belőle. A függőség a dohányzásnál a legerősebb, mivel a nikotin nagy dózisban nagyon gyorsan, tíz-tizenöt másodpercen belül eljut az agyba - gyorsabban, mint az intravénásan beadott heroin. A vépelés és a nikotinpótló terápia lassabban és általában alacsonyabb szinten juttatja a nikotint. Számos tanulmány megállapította, hogy a nikotin e-cigarettával való fogyasztása jóval alacsonyabb függőséget okoz, mint a dohányzás.

Káros-e a nikotin hosszú távú használata?

A "svéd snus" majd százéves használatából tudjuk, hogy a nikotin hosszú távú használata alacsony kockázatú. A snus a dohány nedves, pasztőrözött, finomra őrölt formája, amelyet általában kis teászacskóhoz hasonló tasakban árulnak. A felső ajak alá helyezik, ahol lassan a dohányzáshoz hasonló mennyiségű nikotint szabadít fel. A Public Health England által készített felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy "a snus formájában történő hosszú távú nikotinhasználat ... nem növelte a felnőtteknél a súlyos egészségügyi problémák kockázatát". A nikotinpótló terápiában alkalmazott nikotin hosszú távú használatának ártalmára sincs bizonyíték.

Vannak-e pozitív hatásai a nikotinnak?

Sok dohányos élvezi a nikotin hatásait. A nikotin felszabadítja az agyban a "dopamin" nevű örömhormont, ami örömöt és jutalomérzetet okoz. Talán már észrevette, hogy a nikotin javítja a koncentrációt, az éberséget és a memóriát, oldja a stresszt. Átmeneti nyugtató hatása is van, és javíthatja a hangulatát. A nikotin csökkenti az étvágyat, és segíthet a súlygyarapodás csökkentésében. A nikotin a skizofrénia, az ADHD, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Parkinson-kór esetében is jótékonyan hat, és csökkenti a fájdalmat.

 Mit várhat a fogyasztó a szabályozásoktól?

A fentieket figyelembe véve Mendelshon könyve akár útmutató is lehetne az EU törvényhozóinak a jövőre nézve, de sajnos nem is ismerik, pedig a témában jártasabb szakembert nem nagyon találnának. Ahogy elnézem az Európai Rákmegelőzési Terv-nek a füstmentes termékekre vonatkozó ajánlásait, semmi jóra nem számíthatunk.

A szöveg így szól: "az e-cigaretták nem lehetnek vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára; ezért felszólítja a Bizottságot, hogy a dohánytermékekről szóló irányelv keretében értékelje, hogy az e-cigarettákban található ízek közül melyek azok, amelyek különösen vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára, és tegyen javaslatot ezek, valamint a hevített dohánytermékek és az új dohánytermékek valamennyi jellegzetes ízének betiltására.". 

Ez a megfogalmazás nyilvánvalóan aggodalomra ad okot, mivel tudjuk, hogy az ízek döntő szerepet játszanak a biztonságosabb nikotintermékek sikerében a dohányzásról való leszokásban, amit az Eurobarometer adatai is alátámasztanak. 

Kérdéseket is felvet:


 • Hogyan határozná meg a Bizottság, hogy melyek azok az ízek, amelyek különösen vonzóak a kiskorúak számára?

 • Megvizsgálja-e az értékelés, hogy az ízek betiltása milyen negatív hatással lenne a felnőttek dohányzásról való leszokására?

 • Figyelembe veszi-e, hogy a dohányzásról a füstmentes termékekre teljesen áttért felnőtt dohányosok többsége gyümölcs- és édes ízeket használ?

 • Ha az ízek betiltása a fiatalok füstmentes termék fogyasztásának csökkenését eredményezi, de a felnőttek dohányzásának növekedését okozza, elfogadható kompromisszumnak tekinthető-e ez?


A valóság az, hogy a fiatalok számára vonzó ízek a felnőttek számára is vonzóak. Ha korlátozzuk a felnőttek hozzáférését azokhoz a termékekhez, amelyeket a dohányzásról való leszokás és a füstmentesség érdekében használnak, az elkerülhetetlenül a dohányzás növekedéséhez vezet, ami kudarcot jelentene a rák elleni küzdelemben.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

 

Szólj hozzá!

A nagy nikotin háború

2021. december 10. 08:41 - VAPER

Az emberiesség elleni bűn

Azok, akik ma e-cigarettát vagy hevített dohánytermékeket fogyasztanak, csak kapkodják a fejüket a médiában megjelenő hírek hallatán. Ezek hol megerősítik őket abban, hogy jó úton járnak a teljes leszokás felé - de legalábbis csökkentik az ártalmat, amit a hagyományos dohánytermékek okoznak - vagy még annál is rosszabb amit tesznek, és csak a dohányipar trükkös játékának áldozatai.

nikotinwar.jpg

Bár aki nyitott szemmel és józan ésszel szemléli ezeket a megnyilvánulásokat már rég sejti, hogy itt valami nem kerek. Épp egy háború folyik, a nagy nikotin háború, ahol a harcoló felek emberek életeit teszik kockára, épp úgy mintha igazi háború folyna. Itt sincs kegyelem, merevek a frontvonalak és mindenki a saját mantráit hajtogatja, még akkor is, ha a tudomány rég átlépte azok megállapításait.

Az innovációk, melyek a dohányosokat terelnék egy kevésbé káros szokás felé, gőzerővel haladnak, miközben a hagyományos leszoktató terápiák évtizedek alatt szemernyit sem fejlődtek. A Pharmacia tudósai 1962-ben kezdték meg a a nikotinpótló terápia kutatását. 1971-ben jelentették be a kutatás első gyümölcsét, a nikotinos rágógumit. Innen már csak röpke hét év és 1978-ban a SmithKline Beecham bevezette a Nicorette rágógumit Svájcban. Bizony ez a termék idestova 43 éve van a piacon, gyakorlatilag változatlan formában.

Ezzel szemben az elektromos cigaretta első szabadalma 2004-ben látott napvilágot és 2006-ban már Európában is forgalomba került. Azóta az e-cigaretták óriási fejlődésen estek át, ma a piacot főleg a negyedik és ötödik generációs termékek uralják, miközben több mint 80 millió volt dohányos használja.

Az innováció sikertörténete a hevített dohánytermékek piaci szereplése is. Hazánkban 2019 áprilisa óta érhető el az IQOS ami a PMI hevített dohány rendszere és a dohányosok körében óriási sikert aratott, és rengeteg dohányzónak segített letenni a hagyományos cigarettát. Azóta második szereplőként megjelent a GLO melyet a BAT forgalmaz, ez is bővítette az átszokók immár népes táborát. De említhetném még a nikotin párnát is, amely kizárólag a nikotinéhséget hivatott enyhíteni.

Az ellentábor ilyenkor szokott felhördülni és elkezdi a már jól ismert mantrát:

ez nem leszokás, fenntartja a függőséget, nem tudunk róla eleget, vonzóvá teszi a dohányzást, újra normalizálja a dohányzást, XY kutatásai azt mutatják, hogy lehetséges…

És még sorolhatnám. Egy ellenszerük van, a leszokás a jól bevált módszerekkel, rágógumi, tapasz, spray, gyógyszer (ami azért aggályos), és a mindenre IS hatékony adóemelés.

Mi a probléma az adóemeléssel? Fizessen a dohányos! Mert ugye a fejekben azért sikerült összemosni a dohányzást és az ártalomcsökkentés eszközeit. Azt csak jelzem a WHO okos embereinek, hogy az adóemelés mértéktelen használata pont, hogy a dohányzás fenntartására ösztönzi az államokat. Szép ez a pávatánc, amit az egészségvédők itt előadnak, csak tíz éve nem történik drasztikus visszaesés a dohányzók számában ott, ahol ezek az intézkedések kerültek bevezetésre. Pláne nem azokban az országokban, ahol nincs egy jelentős árszakadék az ártalomcsökkentő eszközök és a hagyományos dohánytermékek közt.

Mi lehetne a megoldás? Természetesen a teljes leszokás, a hegyi levegő, a stresszmentes élet. Ha ez nem megoldható, könyörgöm ne büntessük a dohányosokat azzal, hogy drágább a 95%-al kevesebb kárt okozó termék, mint a töltött cigaretta! Vegyük figyelembe azokat a másodlagos hatásokat is amelyek az átszokást kísérik, mert ezek pont olyanok, mintha leszokna valaki. Jobb lesz a közérzet, a fizikai állapot, kevesebb terhet ró az egészségügyre.

Azért vannak bíztató jelek is. A napokban jelent meg a  Századvég Konjunktúrakutató Zrt. hiánypótló kutatása a potenciálisan kevésbé káros (azaz a cigaretta helyett alternatívaként szolgáló) termékekkel összefüggésben. A kutatás pozitív kicsengéssel zárult, a lakosság többsége jónak tartja az ártalomcsökkentő termékeket, és mintha az orvos társadalom is kezdené felfogni ezek jelentőségét a dohányzás visszaszorításában. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a cikket.  Akik mélyebben érdeklődnek a kutatás iránt, youtube csatornánkon megtekinthetik a teljes anyagot.

Minden el nem szívott szál cigaretta csak jót tehet veled. Az átszokás sem veszélytelen, de sokkal jobb, mint dohányozni. Visszaterelni az átszokókat a dohányzásra emberiesség elleni bűntett!

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Receptre e-cigi?

2021. december 03. 08:15 - VAPER

Receptre felírható, új elektromos cigivel szoktatnák le a britteket a dohányzásról

Vajon mi állhat ezen igen meglepőnek tűnő döntés hátterében, illetve milyen hatása lehet ennek a politikának hosszútávon? Elsősorban én most az egészségesebb környezet megteremtése céljából vizsgálom meg a kérdést.

nhs.jpg

A dohányzás károssága három területen emelhető ki:

 • a dohányzó egészségének károsítása,
 • a dohányzó környezetében élők egészségének károsítása,
 • az elégetett vágott dohány utáni égéstermék, illetve a szénszűrők/filterek okozta környezeti terhelés.

Az e-cigaretta ártalomcsökkentő hatásában két területen nem egységes a tudományos közösség.

Vitatott, hogy az e-cigarettát fogyasztó milyen szintű károsodásnak teszi ki a saját egészségét, illetve fordítva jelent-e ártalomcsökkentést, ha az ún. „analóg” dohányos elektronikus termékre vált. A technológia ellenzői szerint az ártalomcsökkenés csekély mértékű/elhanyagolható, támogatói szerint pedig minimum 95%-al kevésbé káros. A kérdésben mindkét oldal rengeteg alátámasztó dokumentációval rendelkezik. Érdekes azonban, hogy senki sem állítja azt, hogy az elektromos cigi használata ártalmasabb lenne a hagyományosnál, sőt azt sem, hogy kevésbé káros, a vita a lényege, hogy ténylegesen mennyivel kevésbé ártalmas. 

Az e cigarettát használó környezetére gyakorolt hatásban sem találunk egységes álláspontot. Egyes szakemberek szerint teljesen ártalmatlan, azonban mások árnyaltabban látják ezt a problémát is, és olyan kutatási eredményekre hivatkoznak, amelyek szerint az e-cigaretta esetében is létezhet passzív dohányzás. Erről korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre, de például észlelték, hogy a hagyományos cigarettához hasonlóan megemelkedik a passzív dohányzók vérében a kotinin szint (ez a nikotin lebontási terméke), viszont sokkal kisebb mértékben, mint a cigarettafüst esetében. Mindez függhet az e-cigarettából felszabaduló párától, a felhasználás technikájától, a hőmérséklettől, az e-cigaretta típusától és egyéb tényezőktől. Ugyanakkor abban sincs vita, hogy az e-cigaretta párája valószínűleg kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigaretta esetében.

De, hagyjuk nyitva ezt a két problémát: az én saját tapasztalatom szerint az e-cigire való átállás rendkívül pozitív élettani hatásokkal járt, azonban ezt magam sem tekintem egzakt tudományos bizonyítéknak. Összeségében elmondható, hogy feltehetőleg sokat segítene, ha egységesen ellenőrzött, szigorú követelményeknek megfelelő készülékeket, illetve utántöltő folyadékot használnának a fogyasztók. Nyilvánvalóan az sem mindegy, hogy a felhasználó úgynevezett mtl vagy dl kazántechnológiát használ. Előbbi esetben egy átlagos felhasználó havonta kb. 90 ml folyadékot fogyaszt el, utóbbi elérheti akár a havi 1 litert is.

A tágabb környezetre gyakorolt hatás viszont már eléggé élesen elválasztja a hagyományos és az e-cigaretta világát. Nézzük tehát az e-cigaretta és hagyományos vágott dohány fogyasztásával összefüggő környezetvédelmi szempontokat.

Az e-cigihez használt folyadék egy vegyipari termék, azaz nem kell hozzá fákat kivágni. Ezzel szemben 15 doboz (300 szál) cigaretta előállításához kivágnak egy fát, ami évente kb. 377.000 focipályányi erdő pusztulásához vezet.

Az e-cigi használata során nem keletkezik csikk, ami a leggyakoribb szemét a világon. A csikk nagyon nehezen bomlik le, szennyezi a vizeket és talajt, illetve megmérgezheti az állatokat. Továbbá az e-ciginek nincs légszennyező hatása, nem termel smogot, azaz nem növeli az üvegház hatást.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az eldobott csikkek okozta erdőtüzek miatti károk.

Egyes kutatók becslése szerint, a világszerte több mint egymilliárd dohányos által meggyújtott, évi közel hatezer milliárd szál cigaretta, 27 milliárd dollárnyi tűzkárt okoz.

Tehát a három hatásból kettőnél feltételezhetjük, hogy kevésbé káros, a környezet védelme szempontjából pedig egyértelműen kimondhatjuk, hogy jóval kisebb terhelést jelent, így megfontolt lépésnek tűnik, hogy támogassuk ezt a technológiát.

Az Egyesült Királyság már rálepett erre az útra, a döntéshozóik azon a véleményen vannak, hogy ez az alternatíva mindent összevetve kevésbé káros, és az átállás füstmentessé teheti Nagy-Britanniát.

Ezzel szemben hazánkban pont ellenkezőleg történik minden. A törvényi szabályozás nemhogy nem támogatja ezt az alternatívát, hanem ott próbálja ellehetetleníteni, ahol lehet. A minőségileg bevizsgált, biztonságos e-cigaretta folyadékok kereskedelmét beterelték a trafikokba, ahol egyébként állandó áruhiány tapasztalható, illetve ami elérhető az iszonyatosan drága lett, és minőségben pedig messze alatta van annak, ami még a piac deliberalizációja előtt a szakboltokban elérhető volt. Ez nyilvánvalóan hozta magával a fekete kereskedelem fellendülését, a kerti sufnikban kikevert, ellenőrizetlen minőségű utántöltő folyadékok széleskörű használatát amivel növelhetik a primer és a szekunder fogyasztó egészségének károsítását.

Nyilvánvalóan ésszerűtlen lenne a változást attól a kormányzattól várni, ahol a trafiktörvényt a legnagyobb magyar dohánygyár tulajdonosának lap-topján írták, aki nem mellesleg Lázár János igen jó barátja. Részemről viszont elvárás a kormányváltásra készülő ellenzékkel szemben, hogy ha már olyan nagy hangsúlyt fektetnek a zöldpolitikai kérdésekre, akkor támogassanak egy olyan alternatívát, ami jelentős környezeti terhelés csökkentést jelentene.

És igen, természetesen az lenne a tökéletes világ, ha nem lennének szenvedélybetegségek: a nikotin élvezetéről való végleges lemondás lenne a leginkább örömteli eredmény, de ameddig ez egy teljesen irreális lehetőség, addig legalább annyit tehetünk, hogy utat engedve az alternatív technológiának, megpróbáljuk e tekintetben füstmentessé tenni a Földet.

 

Molnár Gergely

Szólj hozzá!

Csak dohányosoknak!

2021. november 26. 08:25 - VAPER

Mire figyelj ha átállsz?

 

Sokan akarnak leszokni, de részben a sikertelen próbálkozások, részben a médiában terjengő félinformációk, visszatartják őket attól, hogy egy kevésbé káros alternatívát válasszanak. De nézzük sorjában mi is az igazság ezekkel a termékekkel, és miért érdemes mégis egy próbát tenni velük, vagy hogyan érdemes használni őket.

dohanyos.jpg

Amit jó, ha előre tisztázunk: ezek a termékek nem égnek, nincs parázs, nincs füst, nem fog a tűzoltó ébreszteni bennünket. Ebből fakadóan itt pára képződik hevítéssel, és nem füst, kimarad egyből a 4000 káros vegyi anyag 90-95 százaléka. Természetesen ez jó dolog, a hatását szinte azonnal tapasztalja az, aki végleg átszokik valamelyik füstmentes termékre.

 • De nekem azt mondták hogy ezek károsabbak mint a hagyományos cigi!

Persze mondani bármit lehet, bizonyítani sokkal nehezebb. Nincs arra bizonyíték, hogy ezek az eszközök károsabbak lennének a hagyományos dohánytermékeknél, arra viszont van, hogy 90-95 százalékkal kevesebb a kártételük. Angliában például a közegészségügy támogatja ezek használatát, sőt receptre írnak fel az orvosok e-cigarettát, ha a leszokni vágyó ezt kéri. Nehéz megérteni, de ha nem a hagyományos cigarettát szívod, hanem füstmentes terméket használsz, akkor te nemdohányzó vagy. Persze az emberek egy része ezt továbbra is füstölésnek véli, de ez ne zavarjon, érezni fogod a két dolog között a különbséget. Van aki azt mondja, hogy azzal ahogy kifújod a párát újranormalizálod a dohányzást. Ez azért vicces, mert télen mindenki ezt teszi, ha kimegy a hidegre, mindenki újranormalizál. :)

 • Akkor mi van, ha cigi mellet használom?

Van egy rossz hírem, az a legrosszabb. A kétféle belélegzett anyag nem tesz jót a tüdőnek. Persze azt szoktam mondani, hogy minden el nem szívott szál cigaretta egy lépés az egészség felé, de ebben az esetben jobban teszed, ha csak füstmentes termékeket használsz párhuzamosan. Vegyünk egy példát, mondjuk az e-cigarettára esett a választásod. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzel egy szál cigaretta után, próbálj ki egy hevített dohányterméket, vagy éppen fordítva. Olyan is előfordulhat, hogy hosszabb repülőútra vállalkozol, és tudod, érzed, hogy hiányozni fog a nikotin az út alatt. Ilyenkor jön jól egy nikotin párna, ami átsegít ezen az időszakon. Tehát a lényeg! A füstmentes termékeket használhatod felváltva, de sose gyújts rá!

 • Akkor most melyiket válasszam?

Ez mindig egyéni preferencia kérdése. A legjobb, ha van olyan ismerősöd aki használ valamilyen füstmentes terméket. Beszélj vele, nem fogja leharapni a fejed, ha érdeklődsz. Megmutatja, akár ki is próbálhatod és eldöntöd, hogy tetszik-e neked vagy sem. Ha nincs ilyen ember a közeledben, akkor is számos csoport akad a facebook-on ahol a felhasználók a tapasztalataikat megosztják, tájékozódj ezekből.

 • Csak tudnám hogy ezek hogy működnek?

Semmi probléma, itt egy kis ismertető a számodra:

 1. E-cigaretta

Az egyik legelterjedtebb ártalomcsökkentő eszköz, mára több mint 70 millió ember használja. Működése egyszerű, mint a faék: Hő hatására párologtatja el a benne lévő folyadék gőzét, ezt lélegzed be. A folyadék glicerin, propilén glikol, aroma és nikotin keveréke (utóbbi nem kötelező összetevője, párologtathat az ember akár nikotinmentes folyadékot is). Csillapítja a nikotin utáni sóvárgást, imitálja a cigaretta füstjét. Hatásos eszköz, hogy letedd a hagyományos cigarettát. Többféle készülék és liquid is elérhető a trafikokban, bár egy szerencsétlen szabályozás kiiktatta a nikotin tartalmú ízesített folyadékokat a piacról és ezzel együtt a legjobban használható, cserélhető tankos podokat is. Ha valaki tájékozódik, akkor egy kis fantáziával hozzájuthat a neki megfelelő készülékhez és liquidhez.

 1. Hevített dohánytermékek

IQOS - Az IQOS egy hevítőpengével ellátott készülék. A penge behatol a dohánytöltet közepébe, és ott szabályozott módon hevíti azt (belülről kifelé). Az első slukk lehet, hogy túl melegnek tűnik, de ez szinte azonnal elmúlik, illetve megszokható. A töltetek széles választékban kaphatók a trafikokban, rengeteg íz közül lehet válogatni. Az ízviláguk egészen közel áll a dohányhoz, azok akik különbséget tudnak tenni a dohányfajták között, itt is megtalálhatják azokat a finom különbségeket amelyek a dohányokra annyira jellemzőek. Szinte bármilyen ízesítést is használunk, mindig ott van mögötte a dohány íz is.

glo™ hyper+ - Ez a termék pár hónapja van a trafikokban. Működése eltér az IQOS-tól, kívülről befelé hevíti a töltetet, egy speciális indukciós technológiával. Az első slukk itt is forró, de ez is megszokható. Az ízválaszték aránylag szűk, de nagyon markáns. A töltet nagyobb, teljesen olyan, mint egy demislim cigaretta. A dohányos íz csak a TERRACOTTA TOBACCO neo™ dohánytöltet esetében dominál. Ízre, torokhatásra, ezek a töltetek állnak leginkább közel a hagyományos cigarettákhoz. Az ízesített töltetek aroma golyót tartalmaznak, elpattintás után intenzív ízélményt biztosítanak.

 1. Nikotin párnák

Talán ez a leginkább problémamentes termék. Nincs gőz, nincs szag, korlátlanul használható bárhol. Kifejezetten a nikotin pótlására szolgál. Elődjét a SNUS-t a Svédek használják már több, mint száz éve. Ennek köszönhető, hogy kimagaslóan alacsony a dohányzók és a rákos megbetegedések száma. Nálunk a trafikokban kapható a termék. Jó szolgálatot tehet egy hosszú utazás során, vagy egy véget nem érő konferencián, de sportolók is előszeretettel használják. Ártalomcsökkentő hatása 99%.

Végezetül csak azt tudom ajánlani, ha nem megy másként, szokj át. A te döntésed, hogy mit választasz, csak válassz valami mást mint a biztosan gyilkos cigaretta. Azzal hogy halogatod, elodázod a döntésed, egyre több szöget versz abba a képzeletbeli koporsóba. A szög drága! Az élet rövid!

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

1 komment

COP9 - A kudarc diadala!

2021. november 19. 09:43 - VAPER

Évente 8 millió ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben

top.jpg

A múlt héten kettő, az ENSZ részes feleinek konferenciájára (COP) került sor. Mindkét rendezvény látszólagos célja az emberi életek megmentése volt. De a kontraszt nem is lehetne nagyobb. Míg a COP26 zámos érdekelt fél részvételével, és az átláthatóságra összpontosítva igyekezett kezelni az éghajlati válságot, addig a dohányzás elleni keretegyezmény (FCTC) COP9 konferenciája, amelynek célja a dohányzással kapcsolatos ártalmak kezelése volt, ismét a nyilvánosság elől elzártan zajlott, kizárva minden eltérő véleményt. Az éghajlatváltozással foglalkozó COP26-on részt vevő 2360 civil szervezettel szemben az FCTC COP9-en mindössze 21 kiválasztott „álcivil” fizetett szervezet vehetett részt. Ezek közül egyikük sem képviselte azoknak az embereknek az érdekeit, akik alternatív termékeket használva szakítottak a hagyományos dohányzással, pedig százmillió emberről van szó.

Ez óriási probléma, mivel a COP9 ajánlásai, amelyekre most is  milliókat kalapoztak össze a résztvevő államoktól, hogy ismét hatástalan intézkedésekkel harcoljanak a dohányzás ellen, emberek millióit érintik. Ha meghallgatnák a tudományos érveket, és a nikotint használó számtalan ember hangját, több százmillió életet lehetne megmenteni. Szégyen, hogy ezek a kritikus viták évről évre zárt ajtók mögött zajlanak - a dohányzással összefüggő évi 8 millió haláleset közepette.

Azt már tudjuk, hogy az e-cigaretta, vagy a hevített dohánytermékek 95 százalékkal kevesebb kárt okoznak, mint a dohányzás, és ezek az egyik leghatékonyabb dohányzásról leszoktató eszközök. Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet FCTC álláspontja úgy tűnik nem törődik a tényekkel. Ez megdöbbentő, amikor a konferencia kezdete előtt 100 nagy tekintélyű tudós és szakértő sürgette a WHO-t, hogy "változtasson a dohányzás ártalmainak csökkentésével kapcsolatos ellenséges álláspontján". A nikotinfogyasztókhoz hasonlóan ezeket a szakértőket is figyelmen kívül hagyták.

A nemzetközi dohányzás-ellenőrzési intézmény abszurd tiltásai ellenére is mintegy 100 millió ember használja az ártalomcsökkentő alternatív termékeket - mint az e-cigaretta, a snus és a hevített dohánytermékek -, amelyeket sok kormány korlátoz, vagy betilt. Minden ilyen terméket fogyasztó érzi ezek pozitív hatásait (én magam is), mégis ki vagyunk zárva, senki nem kíváncsi sem a tapasztalatainkra, sem a véleményünkre, nem szólhatunk bele a velünk szemben hozott döntésekbe.

Ha a WHO komolyan csökkenteni akarja a dohányzást, akkor a dohányzás alternatíváinak vonzónak kell lenniük a dohányosok számára. Véronique Trillet-Lenoir, az Európai Parlament (EP) rákellenes európai tervért felelős tagja nemrégiben erre a pontra mutatott rá: "Megpróbáljuk a kockázat csökkentésének érdekét összeegyeztetni a kockázat felszámolásával, ami néha utópisztikus. A kockázat csökkentése pragmatikusabb".

Gerry Stimson professzor, az Imperial College London emeritus professzora és a dohányzás ártalomcsökkentésének globális helyzetével foglalkozó projekt igazgatója a WHO globális dohányzási trendekről szóló jelentését kommentálta.

A WHO legújabb jelentése, a csökkenő dohányfogyasztást ünnepli. A globális egészségügyi intézmény azonban a kudarcot vallott. Az, hogy öt év alatt 1,32 milliárdról 1,30 milliárdra csökkent a dohányfogyasztók száma, nem tekinthető a sikeres stratégia bizonyítékának. Amit látunk, az a közegészségügyi kötelességmulasztás bizonyítéka.

A dohányzásról való végleges leszokás leghatékonyabb módszereit betiltani bűn. Ezt bizonyítja a tudomány, és azok a milliók, akik már leszoktak a dohányzásról. Ahhoz azonban, hogy ez az út a lehető legnagyobb mértékben sikeres legyen, ezeknek a termékeknek könnyen elérhetővé kell válniuk. Megfizethetőnek kell lenniük, olyan adópolitikával, amely biztosítja, hogy sokkal olcsóbbak legyenek, mint a dohányzás. Az embereknek megfelelő és pontos tájékoztatást kell kapniuk a váltás előnyeiről. Az ízesítéseket pedig nem betiltani kell, hanem biztosítani az ízek sokaságát, amelyeket a legtöbb felnőtt választ, amelyek nem emlékeztetnek a cigaretta ízére.

A dohányzással és a füstmentes termékekkel kapcsolatos döntéseknek észszerűnek kell lenniük ahhoz, hogy sikeresek legyenek. A kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő szabályozási ösztönzőkkel világszerte 200 millió ember válthatna át a dohányzásról a füstmentes termékekre pár éven belül. Itt az ideje, hogy a politikai döntéshozók a gyakorlati megoldásokat helyezzék a középpontba a "leszoksz vagy meghalsz" ideológiája helyett.

Ez egy biztonságos buborék létrehozásáról szól, amely lehetővé teszi egy bizonyos fajta csoportgondolkodás virágzását ami a valóságtól, a gyakorlattól és az eredményektől függetlenül létezik.

- foglalta össze Clive Bates, a dohányzás ártalomcsökkentésének vezető szószólója a COP9 találkozót.

Ha a WHO tiltó politikája marad, akkor egy generáció fogja megérezni az ügynökség hajthatatlanságának tragikus hatásait.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

Kegyetlen idióták

2021. november 12. 08:47 - VAPER

"Bloomberg, WHO and the Vaping Misinfodemic"

Ezen a héten az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének küldöttei zárt ajtók mögött üléseznek, kizárva az érdekelt felek közül a fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket, és a nyilvánosságot. A közegészségügyi szakértők világszerte csalódottságuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy mi szerepel a napirenden, vagy hogy mi hiányzik onnan.

ecigarettastop.jpg

Annak ellenére, hogy tudományos konszenzus van arról, hogy a füstmentes termékek, köztük az e-cigaretta 95%-kal biztonságosabb, mint a dohányzás, és többszörösen hatékonyabb, mint bármely más dohányzásról leszoktató módszer, és bizonyítottan több mint 200 millió életet menthet meg a következő évtizedben, a dohányzás ártalmainak csökkentéséről szóló bármilyen beszéd szigorúan lekerült a napirendről. Igen, így van, a világ legnagyobb dohányzás-ellenőrzési konferenciájának első, 2018 óta megrendezett küldöttgyűlésén nem hajlandóak megvitatni a történelem legsikeresebb dohányzásról leszoktató termékét. Mindezt teszik úgy, hogy az elmúlt húsz évben nem tudták csökkenteni a világon a dohányzók számát. Húsz éve ugyanazt a sikertelen stratégiát erőltetik!

A konferenciáról kizárnak mindenkit, aki vitatja a stratégiájuk jogosultságát. Az akkreditáció csak azok számára nyitott, akiknek nincs semmilyen kapcsolatuk a dohányiparral, legyen az bármilyen érintőleges vagy történelmi (tehát azok is, akik valaha dohányoztak). Szintén kizártak a dohányzás-ellenőrzési rendszerek által közvetlenül érintett embereket képviselő érdekvédelmi nem kormányzati szervezetek. Ez magában foglalja a dohányosokat és a biztonságosabb nikotintartalmú termékek felhasználóit. A „dohányipar részvétele” azt jelenti, hogy a dohányártalom csökkentését támogató érdekvédelmi szervezetek, köztük minden vaper vagy snus fogyasztóvédelmi szervezet de facto ki vannak zárva.

Amellett, hogy a WHO-nak adományozó nagy nemzetek érdeke, hogy megakadályozzák a dohányosok leszokását, mint például Kínának, amelynek kormánya a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalatának tulajdonosa, vagy India, ahol betiltották a füstmentes termékeket, miközben a világ dohánytermelésének a 10%-át adják. Az értelmetlen tiltások jelentős oka az a több százmillió dollár, amelyet az amerikai milliárdos Michael Bloomberg arra használt, hogy a WHO-nál harcoljon az ártalomcsökkentés ellen, és megpróbálja megtagadni a dohányzásról való leszokás alternatíváit a fejlődő országokban élő emberektől.

Megjelent a "Bloomberg, WHO and the Vaping Misinfodemic" című új jelentés, amelyet az Egészségügyi Világszervezet korábbi főtanácsadója, Charles Gardner, vezetésével állítottak össze. Részletesen megvizsgálja Michael Bloomberg korrumpáló befolyását az Egészségügyi Világszervezetre, és azt, hogyan torzították el a tudományos tényeket. A jelentés világos, bár megdöbbentő képet nyújt arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet Blooomberg utasítására hogyan megy szembe az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos alapvető küldetésével. Ezzel szemben  Charles Gardner jelentése  konkrét reformlehetőségeket kínál az átláthatóság, az elszámoltathatóság, valamint a tudományt objektíven használó szabályozási politikákhoz való visszatérésre.

Egy olyan időszakban, amikor a Fülöp-szigeteki kormány vizsgálatot indított Bloomberg ellen, mert megpróbálta aláásni a szabályozási folyamatot, és a kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy a Bloomberg Philanthropies milyen kiterjedt és mindent átható kísérleteket tesz a kormányok manipulálására, ez a jelentés kijózanító azoknak a kormányoknak, közegészségügyi döntéshozóknak, akik törődnek polgáraik egészségével.

Gardner javaslata a következő

 • Egy globális és független tudósokból, egészségügyi szakértőkből, szakosodott akadémikusokból és a biztonságosabb nikotintermékeket használó emberekből (volt dohányosokból) álló, a dohányzás ártalmainak csökkentésével foglalkozó globális, független munkacsoport létrehozására.
 • Teljes átláthatóság a dohányzás elleni küzdelem valamennyi finanszírozásában, támogatásában és együttműködésében.
 • A jelenlegi és korábbi dohányzás-ellenőrzéssel kapcsolatos párbeszéd teljes körű független felülvizsgálata.

 

A jelentés több mint egy héttel azután látott napvilágot, hogy az Egyesült Királyság Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége (MHRA) október 29-én bejelentette, hogy frissített szabályozást hoz létre, megkönnyítve az utat az engedélyezett e-cigaretta termékek előtt, amelyeket a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) írhat fel a dohányosoknak. Valamit tudnak ezek az Angolok! Leginkább azt, hogy hogyan lehet csökkenteni a dohányosok számát… Ezzel szemben a WHO kegyetlen idiótái most kalapolnak össze 2 807 548 667 Forintot, a húsz éve sikertelen dohányzásellenes politikájuk következő évére.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

Szólj hozzá!

STOP DOHÁNYZÁS - STOP WHO - STOP HALÁL!

2021. november 05. 08:53 - VAPER

Száz független szakértő levele

stop.jpg

Száz független szakértő, köztük orvosok, kutatók, nikotinnal és dohányzással foglalkozó tudósok kérik a világszervezet Dohányzás-ellenőrzési keretegyezményében résztvevő tagországokat, hogy gondolják újra a dohánypolitikai szemléletét és támogassák az ártalomcsökkentés szélesebb körű befogadását. Ezek a tudósok és szakpolitikusok összefoglalták álláspontjukat az ártalomcsökkentő termékekkel kapcsolatban. Ez az összefogás szakmai körökben példátlan, és ezt a WHO sem hagyhatja figyelmen kívül, bár erős a gyanúm, hogy mégis megteszik. De nézzük miről is próbálják meggyőzni azt a szervezetet, amely bár évtizedek óta látszólag igen drasztikus harcot folytat a dohányzás ellen, de ezzel a „jól bevált” stratégiával, semmilyen eredményt nem képesek felmutatni azon kívül, hogy egyre több helyen lehetetlenítik el azokat az alternatívákat, amelyek kivezetnék a dohányosokat az éghető cigaretták piacáról.

A fejlődés kulcsa a megfelelő tájékoztatás

Habár számos kutatás alátámasztja, hogy az elektronikus nikotinbeviteli rendszerek, mint például az e-cigaretta valamint a hevítéses dohánytermékek hozzájárulnak a cigarettázók számának csökkenéséhez, a dohányzók és a leszokni vágyók azonban nem mindig kapnak megfelelő tájékoztatást az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. A szakértők egyetértenek abban, hogy ezek a termékek, ugyan nikotintartalmuk miatt nem veszélytelenek, sikeresebben működnek mint a nikotinpótlásra bevezetett tapaszok vagy egyéb nikotinpótlók, a cigarettázás folytatásánál pedig egyértelműen kevesebb károsanyag-kitettséggel járnak. A hagyományos dohányzás visszaszorításához elengedhetetlen, hogy ezeket a technológiákat a Keretegyezmény figyelembe vegye.

A tiltásnak komoly  negatív következménye is lehet

Azt már biztosan tudjuk, hogy a dohányzás okozta betegségek elkerülésének legmegbízhatóbb módja az, ha leszokunk a cigarettázásról. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik valamilyen oknál fogva nem szoknak le a dohányzásról, esetükben ugyanis jelentősen csökkentheti a kockázatot az ártalomcsökkentett alternatívákra való átállás. Szintén beszédes adat, hogy van olyan ország, ahol a hevítéses dohánytermékek bevezetését követően 40%-os csökkenés következett be a hagyományos a dohánytermékek piacán.

Nem lehet vonzó a fiatalok számára     

A szakértők és az Egészségügyi Világszervezet is egyetértenek abban, hogy sem a dohányzás, sem az ártalomcsökkentett alternatívák használata nem lehet vonzó a fiatalkorúak számára. Egy átfogó tanulmány eredményei ennek ellenére azt mutatják, hogy a fiatalkorúak e-cigaretta használata ritka, és a nikotinpárát kibocsátó termékeket elsősorban azok használják, akik korábban már dohányoztak.

Minden lépés számít

Az ártalomcsökkentés nem csak a dohányzáshoz kapcsolódik, hanem a közegészségügy számos területén alkalmazzák. Nem véletlen tehát, hogy a világon több százmillió ember él, akik számára ezek a technológiák meghatározó eszközök a céljaik eléréséhez. A változás az egyén szintjén, kis lépésekkel kezdődik, azonban jelentős orvosi és tudományos támogatás nélkül egyre nehezebben megvalósítható. A szakértők többek között olyan lépéseket sürgetnek az Egészségügyi Világszervezet számára, mint a kontraproduktív akadályok elhárítását a csökkentett kockázatú termékek elől, független felülvizsgálatokat a jelenlegi dohánypolitikai megközelítésekkel kapcsolatban, valamint az érdekelt felek, fogyasztók és forgalmazók közötti nyitott és transzparens tárgyalási lehetőségek megteremtését.

Csak reménykedni tudunk abban, hogy ezek az elvek megállítják a WHO esztelen „háborúját”, végre igazán az ártalomcsökkentés kerülhet a középpontba, és nem a milliomos filantrópok által pénzelt szervezetek ellentmondást nem tűrő és embertelen megközelítése. A "leszoksz vagy meghalsz" politikája soha nem hozza el a füstmentes jövőt.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

1 komment
süti beállítások módosítása