Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Manó hiszti

2022. június 16. 10:06 - VAPER

A dilettantizmus tündöklése...

Valami elementáris erővel tört rá a magyarországi piacra az elmúlt évek elhibázott és dilettáns szabályozásának a hordalékaként az Elf Bar. A hisztérikus hozzáállás nem fogja megoldani azt a problémát, amit a szabályozás gerjeszt. Hónapokkal ezelőtt írtam már egy egy cikket ebben a témában:

„A Magyar szabályozás ellentmondása, hogy nikotinos ízesített liqudeket nem lehet hivatalosan árulni. Az eldobható e-cigaretta megnyitotta a feketepiacot mindenki számára, aki csak nyerészkedni akar ezen a divathullámon. Miért is olyan nagy baj ez? A válasz végtelen egyszerű. Maga a termék semmiféle hozzáértést nem igényel, sem a felhasználó, sem a "nepper" részéről. Mindenféle szemét bekerül ezekből az országba, ellenőrizetlen módon, kétes ellátási láncokon keresztül. Az "eladók" az összes divatos közösségi felületen jelen vannak és kontroll nélkül bárkit kiszolgálnak. 50ml/mg-os nikotin tartalmú 600-2300 slukkot tartalmazó eszközök árasztották el egész Európát. Ez a helyzet nem fogja előrébb vinni az e-cigaretta megítélését sehol a világon.”

„Van az úgy, hogy az átgondolatlan szabályozás még nagyobb szabályozatlanságot teremt. Megágyaz a feketepiac hiénáinak, akiket csak a profit érdekel. Tönkreteszi a piac szereplőit, száműzi a szakértelmet és a józan észt. Félek attól vajon ki vagy mi lesz a következő áldozata a közegészségügy ennyire indokolatlan és tudománytalan hozzáállásának. Vajon mivel fogják ezt űberelni?”

„Miután nálunk ez tiltott termék, így a sikert a feketepiac aratja le. Nem kis mennyiségekről beszélünk, ne gondolja senki, hogy ez pár fiatal suttyó biznisze. Minden platformon megjelentek, számtalan fiatal pótolja ki vele a zsebpénzét, akár ezres tételeket adnak el havonta. A szabályozás, amit a fiatalok védelmében hoztak, visszafelé sült el. Van ilyen. Most kellene a helyzetet okosan kezelni, végre elismerni az ártalomcsökkentés létjogosultságát, és a fojtogató szabályozásoktól megszabadulni. Esetleg a teljes füstmentes termékkört erre alkalmas szaküzletekben árulni.”

mano.jpg

Elképesztő ahogyan a „szakértők” nyilatkoznak az egész jelenségről, miközben egy árva szó sem esik az átgondolatlan szabályozásról. Ezzel kiírtják az ártalomcsökkentés lehetőségeit a piacról, most is magát az eszközt démonizálják. Manó-bár, istenem ki találta ki ezt a hülye nevet. Elfelejtik a dohányosokat és az átszokókat, akiknek az e-cigaretta az életét mentheti meg. A vépeléshez most mindenki hirtelen érteni kezd, Zaher Gábor is, aki úgy néz egy szétszedett Elf Bar-ra, mint én az első angolnámra. Halvány fogalma sincs arról, hogy egy több mint tíz éves technológiára csodálkozik épp rá, miközben tíz éve még azt válaszolta nekünk: „Nem lépi át az ingerküszöböm”. Csak a jól ismert paneleket ismételgetik és maguk sem tudják, hogy hazudnak, arányt tévesztenek, nem értik sem a technológiát, sem a felhasználók indokait. Nem tudják mi van benne, miközben a termék az EU-ban és angliában is regisztrálva van, tehát minden összetevője ismert. Tényleg olyan embereknek kell nyilatkozni akik még az alapokkal sincsenek tisztában?

Senki ne értse félre nem azt kifogásolom hogy fellépnek a fiatalok körében divatos jelenség ellen, amit egyébként az e-cigarettát használók is elitélnek, de nem a milliós bírság fogja megoldani ezt a problémát. A probléma oka, a covid kezdetekor életbelépő szabályozás, ami egy teljes termékkört kitiltott a piacról.

Holnap, június 17.-én lejár az EU dohánytermékekkel kapcsolatos szabályozásának, az e-cigarettára és a hevített dohánytermékekre vonatkozó konzultációja. Ha nem akarod, hogy ellehetetlenítsék ezeket termékeket, kérlek írd le te is a véleményed.

Ha tenni akarsz ez ellen, magadért és másokért, kattints az alábbi linkre:

IDE :)

Valamelyik közösségi fiókoddal lépj be és az anyanyelveden írd le a véleményed, akár anonim módon. 

Kitöltési útmutató:

ITT :)

Az egész procedúra nem tart tovább mint 5 perc. A véleményed fontos, ne gondold azt hogy nem számít semmit. Tégy meg mindent egy jobb, füstmentes világért.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr9017859321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása