Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

BÁR-NE LENNE!

2022. március 25. 06:31 - VAPER

Cinikusok győzelme?

eldobhatos1.png

Winston Churchill egyszer azt mondta, hogy "Ha elpusztítasz egy szabad piacot, akkor feketepiacot teremtesz", és ennek a kijelentésnek az érvényessége sehol sem látszik világosabban mint saját hazánkban. Amikor betiltották az ízesített nikotinos liquideket, és az azt használó zárt rendszerű készülékeket levették a polcokról, borítékolható volt a fekete piac ugrásszerű növekedése. Azok, akik nap mint nap e-cigarettát használnak és nem akarnak visszatérni a hagyományos cigarettához, kénytelenek voltak más beszerzési források után nézni. Azzal együtt, hogy ez illegális dolog és veszélyeket rejt magában, érthető ez a magatartás. Az igazi probléma azonban ettől sokkal mélyebben gyökeredzik.

Magyarországon fokozatosan szorították vissza a dohányzás legjobb alternatívájaként számon tartott e-cigaretták piacát törvényekkel, dezinformációval, az ártalomcsökkentés tagadásával. Megszűntek a szaküzletek, az online értékesítés, trafikba kényszerítették az egész termékkört, majd még ott is rúgtak bele egy jó nagyot: adóztatták, majd gyakorlatilag végleg eltüntették onnan is. Számomra érthetetlen az a cinikus hozzáállás, amivel ezt az ártalomcsökkentő lehetőséget a közegészségügy megmondói és a kormány döntéshozói kezelték. A felhasználók elmentek ameddig törvényes keretek között elmehet egy civil csoport: tüntettek, pereltek, tiltakoztak, leveleztek, de mind hiába... Süket fülek, bezárt ajtók és a meg nem értés lett a jutalmuk. Most, amikor ezeket a sorokat írom, lehetnék én is ennyire cinikus, de nem leszek, mert sokkal nagyobb a baj, mint hogy mosolyogva szemléljem a történéseket.

Miután nincs legális piaca az ízesített nikotinos e-cigarettáknak és liquideknek, természetesen a fekete piacra terelődött át az igények jelentős része. Amire viszont senki nem számított, hogy az egyszer már feledésbe merült eldobható e-cigaretták újra sikert fognak aratni a piacon. Akik már régebben gőzölnek őket ez nem nagyon érdekli, viszont akik most akarnak áttérni, vagy nem akarnak szinte semmit sem barkácsolni egy ilyen eszközzel, nekik ez lenne a tökéletes választás. Most tekintsünk el a környezeti terheléstől, erre lenne megoldás. Szóval jött, látott és győzött az eldobható e-cigaretta. Ehhez nem kell semmit ismerni vagy tudni, pont úgy lehet árulni, mint a cigit, leveszed kifizeted, ennyi. Valószínűleg az egyszerű eladhatóság a sikerének a titka.

Miután nálunk ez tiltott termék, így a sikert a feketepiac aratja le. Nem kis mennyiségekről beszélünk, ne gondolja senki, hogy ez pár fiatal suttyó biznisze. Minden platformon megjelentek, számtalan fiatal pótolja ki vele a zsebpénzét, akár ezres tételeket adnak el havonta. A szabályozás, amit a fiatalok védelmében hoztak, visszafelé sült el. Van ilyen. Most kellene a helyzetet okosan kezelni, végre elismerni az ártalomcsökkentés létjogosultságát, és a fojtogató szabályozásoktól megszabadulni. Esetleg a teljes füstmentes termékkört erre alkalmas szaküzletekben árulni.

De térjünk vissza a feketepiachoz. Miközben a Facebook cenzúrázta, megszüntette az e-cigaretta csoportokat, mert ott esetleg használt készülékek cseréltek gazdát, esetleg megunt aromák vagy liquidek, az eldobható e-cigaretták fő kereskedelmi területévé vált. Csak a Facebook piacterén több százan árulnak ilyen eszközöket, akár 50mg/ml nikotintartalommal. A TikTok, az Instagram, a diákok egymásközt, számtalan lehetőség kínálkozik, ha ilyet akar valaki beszerezni magának. Sokszor az „árusok” maguk is gyerekek.

eldobhatos2.png

Miért pont én írom le ezeket? Mert az, ami most a feketepiacon folyik, árt az e-cigaretta nehezen kivívott helyzetének. Az EU elég szigorú szabályozásra készül, és ez a helyzet csak ront az ártalomcsökkentő termékek esélyein. Ezt az abszurd helyzetet az abszurd szabályozás szülte. Ha ez a piac élhető és törvényes keretek között működne, kevesebb felnőtt dohányozna, nem a reklámszatyorban lenne a szaküzlet, és mindenki boldogabb lenne.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr7117788974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása