Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A Brexit "előnyei"?

2022. február 04. 10:04 - VAPER

Koronás sör, vagy dohányzás?

A brit kormány a hét elején közzétette a "Brexit előnyei" című fehér könyvet, és ebből az derül ki, hogy túl sok területen még mindig nincs elég akarata vagy képzelőereje ahhoz, hogy eltérjen az uniós jogszabályoktól. Valamiért a minisztereket jobban érdekli, hogy a koronával díszített sörösüvegek rendben legyenek, mint az, hogy megmentsék több millió dohányos életét. Itt lenne az idő eltörölni a tudományos tényeket semmibe vevő szabályokat, a TPD kereteit, az észszerűség és az ártalomcsökkentés mentén tágítani a tudást. Ez lehetne a brexit okozta legnagyobb lehetőség, melyet emberi életekben lehetne mérni.

brexit.png

Amíg az Európai Unió tagja volt, Nagy-Britannia ártalomcsökkentéssel kapcsolatos jogszabályait nagyrészt az EU dohánytermék-irányelve (Tobacco Products Directive, TPD) szabályozta. Nagy-Britannia dicsőségére legyen mondva, hogy miközben a brüsszeli bürokraták és más tagállamok még jobban korlátozni akarták a füstmentes termékeket, kormányuk kiállt a szabadabb megközelítés mellett, és ezzel segített megelőzni ezeknek a termékeknek az uniós szintű betiltását. Most, hogy kiléptek, más uniós tagállamokban a termékkört korlátozó törekvések még inkább felerősödtek. Azzal, hogy olyan országokban, mint Dánia, Magyarország, megjelentek az ízesítésre vonatkozó tilalmak, vagy ahogyan most körvonalazódik egy uniós szintű liquid-adóról szóló tervezet, világosan látszik, hogy az Egyesült Királyság milyen szerepet játszott a szabályozás visszaszorításában.

Nagy-Britannia megszüntethetne - és meg is kellene szüntetnie - néhány olyan korlátozást, amelyek valójában akadályozzák a dohányosokat a sokkal biztonságosabb, csökkentett kockázatú nikotintartalmú termékekre való átállásban. Sok tájékozatlan külső szemlélő számára néhány ilyen szabályozás furcsán hangozhat, de az olyan felhasználók, mint én és több ezer véper társam számára ezek dühítőek. Jelenleg az uniós jogszabályok korlátozzák a megvásárolható elektromos cigaretta utántöltő folyadékok palackjainak és a készülékek tartályainak méretét is.

Képzeljük el, hogy az elektromos autók az e-cigaretták, a belsőégésű motorok pedig a cigaretták: akkor ez olyan, mintha az elektromos autók akkumulátorát miniatűr méretűre korlátoznánk. Mi lenne az eredménye egy ilyen korlátozásnak? Elrettentené az elektromos autók használatát. Pontosan ez történik a jelenlegi e-cigaretta korlátozásokkal - ezek az embereket dohányzás mellett tartják.

De visszatérve az angol kormányhoz, az utóbbi időben nem tudta felfogni, hogy a cigarettában az égés a probléma - nem pedig a dohány vagy a nikotin. Ezért az lenne az egyik leginkább hatékony szabályozás változtatás, amely nagy hatással lenne a legsúlyosabb dohányosok leszokására, ha engedélyeznénk az e-folyadékok nikotinszintjének növelését. Sok dohányos kipróbálja az e-cigarettát, de nem kapja meg ugyanazt a nikotinszintet mint a cigarettából, ezért visszatér a dohányzáshoz (kutatások szerint 1 szál cigarettával a szervezetbe juttatható nikotinszint eléréséhez elektromos cigaretta használata esetén körülbelül háromszor annyi ideig kell gőzölni). A megnövelt nikotinkoncentráció engedélyezésével a gőzölés elkezdheti elérni azokat a nehezen elérhető dohányosokat, akik eddig nem váltottak. Minden egyes lépés a dohányzásról a valamilyen füstmentes termék irányába egy megmentett életet jelent.

Az egyik legnevetségesebb uniós politikai döntés, amely a kilépési okmány során került be a brit törvényekbe, a svéd snus értelmetlen tilalma. Tudjuk, hogy a snus, azaz az ajak alá helyezett dohányzacskók sokkal biztonságosabbak, mint a dohányzás, és ez az oka annak, hogy Svédországban és Norvégiában a legalacsonyabb a dohányzási arány Európában. A csökkentett kockázatú alternatívák hatását a svéd férfiaknál lehet a legjobban megfigyelni, akik több snust használnak, mint női honfitársaik, de kevesebbet dohányoznak. Az eredmény az, hogy a svéd férfiaknál a legalacsonyabb a dohányzással összefüggő halálozás Európában. Amíg az Nagy-britannia az EU tagja volt, nem tudták legalizálni a snust, de most, hogy kikerültek, megtehetnék, és meg is kellene tenniük.

„Akár az EU elhagyására szavaztak, akár nem, bölcs dolognak tűnik, hogy most, amikor már megtehetjük, minél több lehetőséget megragadjunk az Egyesült Királyság politikájának javítására. Van persze egy másik, még erősebb oka is annak, hogy a brexit hívei el akarnak térni, ahol csak lehet: ez pedig az, hogy megakadályozzák, hogy visszakényszerítsenek minket. Ha Nagy-Britannia az EU-tól eltérően liberalizálja a vape-törvényeket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az Egyesült Királyságban élő 3,6 millió vaper nem fog túlságosan lelkesedni a visszalépésért, és a több millió snus-fogyasztó sem szeretné, ha betiltanák az általuk választott biztonságosabb nikotintermékeket.”

A fenti idézet az angol  We Vape Egyesület álláspontja, akik a leszokni vágyó dohányosok számára nyújtanak segítséget. Pont úgy, mint mi. A különbség csak annyi, hogy míg ők a saját kormányukkal kell, hogy megküzdjenek, addig nekünk a TPD3 elképesztő, az ártalomcsökkentést semmibe vevő szabálytervezetével is szembe kell néznünk. Angliában 7 millió dohányosra, 3,6 milló vaper jut. Itthon erről csak homályos elképzeléseink lehetnek, miután a piacot a fekete-szürke zónába terelték. Tennünk kell azért, hogy ez a törvénytervezet ebben a formában ne szoktassa vissza az emberek tömegeit a dohányzásra. Hinnünk kell a közösség erejében.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr1617134334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frikazojd · http://kocs.ma 2022.02.05. 18:26:30

de sajnos UK leginkább arra használja a lazulást hogy a népesség zömét képező szegény milliárdosoknak ne kelljen annyit költeniük munkavédelemre, táppénzre, környezetvédelemre meg minden ilyen elképesztő undorító kommunista dologra XD

Etniez 2022.02.05. 18:27:15

Tudnál nekem mondani egy esetet, amikor valaki az elektromos cigi segítségével szokott le a dohányzásról?

:D

Ne viccelődjünk már.

VAPER 2022.02.05. 18:34:26

@Etniez: Igen, és nem keveset, viszont te egy példát kértél csak :( Az egyesületünk első elnöke, letette az e-cigit is, azóta semmit nem szív. De értem a kérdésben az iróniát, a leszokás-e az átszokás, dilemmáját. Szerintem igen, leszokás, nem veszel magadhoz 4000 rákkeltő anyagot, ami a fő kockázat, a nikotint azt hagyjuk, kb. a kofeinnel van pariban. De leszokás-e, ha cigi helyett rágózól, vagy cukorkát szopogatsz? Itt nem ez a kérdés, hanem hogy egy életveszélyes szokást abba tudsz-e hagyni, vagy nem, és mivel az életedről van szó, azt gondolom hogy csak ez számít...
süti beállítások módosítása