Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A szürke összes árnyalata

2022. január 07. 09:29 - VAPER

Nem fekete, nem fehér...

Úgy tűnik, hogy néhány dolog soha nem változik a dohányzásról leszoktatni vágyó bürokraták világában. 2021 végén még mindig több mint 1 milliárd dohányos van a világon, és évente körülbelül 8 millióan halnak meg a dohányzással összefüggő betegségek miatt, többségük az alacsonyabb és közepes jövedelműek közül került ki. Az Egészségügyi Világszervezet és a mérföldkőnek számító megállapodást, a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményt felügyelő titkárság még mindig a nikotinmentes világ vízióját erőltette, miközben démonizálta az ártalomcsökkentést és az alacsony kockázatú termékeket. A politikusok és nem kormányzati szervezetek, mint például a Bloomberg Philanthropies és a Campaign for Tobacco-Free Kids (Kampány a Dohánymentes Gyermekekért), követték a példát, és arra figyelmeztettek, hogy az ilyen termékek a „hiszékeny fiatalok” számára kaput nyitnak a hagyományos dohányzás világára.

A jelentős akadályok ellenére az elmúlt évben, ha csak egy kicsit is, de változott az ártalomcsökkentéshez való viszony az ezzel foglalkozó szakemberek körében. A világjárvány közepén, amikor az emberek otthonuk magányába húzódtak, az országok pedig lezárták határaikat, amikor szakmai és magánéletünk a számítógép képernyőjén zajló virtuális térre zsugorodott, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a dohányosok számára előnyös lehet a hagyományos, mérgező cigarettáknál lényegesen kevesebb kárt okozó füstmentes termékekhez való hozzáférés.

blogfust.jpg

A WHO soha nem foglalkozott a dohányosokkal, mint emberekkel, akik nehezen tudják letenni függőségük tárgyát. De ez így működik társadalmi szinten is, egy dohányos soha nem vált ki olyan szimpátiát, mint egy drogfüggő, vagy egy alkoholista. Hosszú évek kemény munkájával a WHO elérte, hogy ne lássuk meg az embert a probléma mögött. Pedig a lehetőség adott lett abban a pillanatban amikor az e-cigaretta megjelent a piacon.  Pedig az FCTC 1998 és 2003 között kidolgozott programjában szó van az ártalomcsökkentésről. Amikor megjelentek az első ilyen termékek a piacon, senki nem gondolta, hogy ezek ekkora technológiai zavart fognak előidézni, a bürokraták fejében. A  WHO nem tekintett úgy rájuk, hogy ezek időközben milliók életét menthetik meg, miközben a hagyományos dohányzás végleges felszámolásáért ostoba módszerekkel küzdenek. A világot fekete-fehérben látják, a szürke árnyalatai nélkül.

Tévedtek. A tudomány és a politika fejlődése csak az elmúlt évben bebizonyította, hogy vannak biztonságosabb és hatékonyabb módszerek az éghető dohánytermékek visszaszorítására - olyan módszerek, amelyek nem kiszorítanak, hanem inkább kiegészítenek más termékeket és technikákat. Az alábbiak csak kiragadott példák a tavalyi évben történt események közül, melyek előre vitték az ártalomcsökkentés ügyét.

Az Egyesült Királyság élen járt, ahol a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat most engedélyezi a kifejezetten orvosi termékként engedélyezett e-cigaretták felírását. A lépés azután történt, hogy az Orvosok Királyi Kollégiumának jelentése megerősítette a korábbi megállapításokat, amelyek szerint az e-cigaretta hasznos a dohányosok leszokásának segítésében.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte, hogy a British American Tobacco (BAT) által gyártott Vuse e-cigarettákat továbbra is árusítsák az ország egész területén, azzal az indokkal, hogy e termékek árusítása "megfelelő a közegészségügy védelme érdekében." Ez a pontos megfogalmazás közvetlenül megkérdőjelezi a WHO indoklását, amely egy egyre inkább elavult fogalmat használ, nevezetesen azt, hogy "kibékíthetetlen ellentét áll fenn az ipar és a közegészségügy érdekei között".

Régóta várt döntés született, a tudományos adatok szigorú felülvizsgálatát követően jóváhagyták a Swedish Match snus és a Philip Morris International IQOS hevített dohánytermékének forgalomba hozatalát, módosított kockázatú dohánytermékként. Ez azt jelenti, hogy a füstmentes termékek három különböző kategóriájából - e-cigaretta, snus és hevített dohánytermékek - legalább egy-egy márka átment az FDA kimerítő felülvizsgálati eljárásán.

A kínai kormány pedig nemrég jelentette be az e-cigaretta szabályozását - éles ellentétben az olyan kormányokkal, mint India, amelyek betiltották ezeket. Tekintettel arra, hogy Kína több cigarettát gyárt, mint az öt legnagyobb multinacionális dohányipari vállalat együttvéve, és a világ összes e-cigaretta eszközének több mint 90%-át gyártja, ezek a szabályozások azt sugallják, hogy idővel az ország a világ élére fog állni a dohányzás megszüntetésében.

A 2022-es évre vonatkozó reményeim egyszerűek: reménykedek egy olyan világban, ahol a tudomány és az innováció felforgatja a dogmaként szajkózott, ám hatástalan gyakorlatot, minden fél ismerje fel, hogy a világ nem fekete-fehér. Nem nézhetjük tovább, hogy a megelőzhető halálesetek száma növekszik, miközben rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amelyekkel változtathatunk a helyzeten. Merészebb jövőképre és összehangolt cselekvésre van szükségünk, összefogásra az ostobaság ellen.

Tulajdonképp nem várok sokat ettől az évtől csak annyit, hogy végre legyen úrrá a józan ész.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr516805782
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása