Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Állj meg füst!

2021. december 17. 08:38 - VAPER

STOP SMOKING START VAPING

A nikotin az egyik leginkább félreértett vegyi anyag a bolygón. Ez a legismertebb vegyi anyag a dohányfüstben, és sokan tévesen azt hiszik, hogy ez a dohányzás okozta halálozás és betegség fő oka is. Még az orvosok is össze vannak zavarodva. Pedig aki nem dohányzik, az is fogyasztja nap mint nap, például a zöldségekkel.

vaping.png

A nikotin függőséget okoz, de egyébként viszonylag jóindulatú, és van néhány pozitív hatása is. Beszéljünk róla őszintén, és romboljunk le néhány mítoszt! Az alábbiakban összefoglalom  Dr. Colin Mendelshon könyvének, a „ Stop Smoking Start Vaping”  lényeges megállapításait foglalom össze. Ez a könyv a vépelés és a nikotin tudományos bizonyítékait vizsgálja, és lépésről lépésre tanácsokat ad, hogyan váltsunk át a dohányzásról az ártalomcsökkentés eszközeire. Dr. Colin Mendelsohn orvos, aki kizárólag a dohányzás kezelésével foglalkozik, és a dohányosoknak segít leszokni. Tagja a RACGP ausztrál nemzeti dohányzásról leszokási irányelveket kidolgozó bizottságnak, és alapító elnöke az Australian Tobacco Harm Reduction Associationnek.  Aktívan részt vesz a dohányzásról való leszokással és a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos kutatásokban, írásokban és oktatásban.

A nikotin káros a szervezetre?

A nikotin nagy koncentrációban méreg, de a füstben és a gőzben lévő alacsony koncentráció normál használat mellett kevés kárt okoz. A Public Health England szerint "a nikotin használata önmagában minimális kockázatot jelent a fizikai egészségre". Az Egyesült Királyság Királyi Orvosi Kollégiuma arra a következtetésre jutott, hogy ""A nikotin önmagában, a dohányosok által használt adagokban, egyáltalán nem, vagy csak alacsony kockázatot jelent a használójára nézve".

A nikotin nem okoz rákot vagy tüdőbetegséget, és csak csekély szerepet játszik a szívbetegségekben. Ezeket a betegségeket a dohány égetéséből származó füstben lévő 7000 mérgező vegyi anyag okozza. A nikotin növeli a szívritmust és a vérnyomást, és szűkíti az ereket, hasonlóan egy rövid idejű testedzéshez. Súlyosbíthatja azonban a meglévő szívbetegségeket, és bizonyos esetekben szabálytalan szívverést válthat ki. A hatások azonban elenyészőek a dohányzáshoz képest. A nikotin csökkenti a sebek vérellátását, és késleltetheti a gyógyulást, például műtétek után, és megemelheti a vércukorszintet.

 Károsítja a nikotin a kamaszok agyát?

Nincs bizonyíték arra, hogy a nikotin károsítja az emberi agyat serdülőkorban. A nikotinnak az agy fejlődésére gyakorolt káros hatásával kapcsolatos aggodalmak patkány- és egérkísérleteken alapulnak.  A laboratóriumi vizsgálatok azonban gyakran irreális dózisokat használnak mesterséges környezetben, és ezek az állatok sokkal érzékenyebbek a nikotinra, mint az emberek. Ahogy egy felülvizsgálat megállapította, az állatkísérletek általában "messze elmaradnak az emberi reakciókkal kapcsolatos feltételezésektől". Sok az ilyen kísérletekben a stressz helyzet, aminek az állatokat kiteszik, ezek káros hatásait viszont nem vonják ki az eredményekből. További kutatásokra van azonban szükség az esetleges hosszú távú hatások azonosításához, de nem ilyen módszerekkel.

Káros-e a nikotin a terhesség alatt?

Egér- és patkányvizsgálatokban a nikotin káros hatással volt a magzatra. Nincs azonban egyértelmű bizonyíték arra, hogy ezek az eredmények emberekre is vonatkoznak. A nikotinpótló termékek, mint például a tapaszok, rágógumik és cukorkák, Ausztráliában engedélyezettek a terhesség alatt, és nem mutattak ki egyértelmű káros hatásokat. Lehet, hogy a nikotin nem teljesen biztonságos a terhes anya és a magzat számára, de még mindig biztonságosabb, mint a dohányzás.

Mennyire erős a nikotinfüggőség?

A nikotinfüggőség attól függően változik, hogy hogyan adagolják, milyen gyorsan jut el az agyba, és mennyit használnak belőle. A függőség a dohányzásnál a legerősebb, mivel a nikotin nagy dózisban nagyon gyorsan, tíz-tizenöt másodpercen belül eljut az agyba - gyorsabban, mint az intravénásan beadott heroin. A vépelés és a nikotinpótló terápia lassabban és általában alacsonyabb szinten juttatja a nikotint. Számos tanulmány megállapította, hogy a nikotin e-cigarettával való fogyasztása jóval alacsonyabb függőséget okoz, mint a dohányzás.

Káros-e a nikotin hosszú távú használata?

A "svéd snus" majd százéves használatából tudjuk, hogy a nikotin hosszú távú használata alacsony kockázatú. A snus a dohány nedves, pasztőrözött, finomra őrölt formája, amelyet általában kis teászacskóhoz hasonló tasakban árulnak. A felső ajak alá helyezik, ahol lassan a dohányzáshoz hasonló mennyiségű nikotint szabadít fel. A Public Health England által készített felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy "a snus formájában történő hosszú távú nikotinhasználat ... nem növelte a felnőtteknél a súlyos egészségügyi problémák kockázatát". A nikotinpótló terápiában alkalmazott nikotin hosszú távú használatának ártalmára sincs bizonyíték.

Vannak-e pozitív hatásai a nikotinnak?

Sok dohányos élvezi a nikotin hatásait. A nikotin felszabadítja az agyban a "dopamin" nevű örömhormont, ami örömöt és jutalomérzetet okoz. Talán már észrevette, hogy a nikotin javítja a koncentrációt, az éberséget és a memóriát, oldja a stresszt. Átmeneti nyugtató hatása is van, és javíthatja a hangulatát. A nikotin csökkenti az étvágyat, és segíthet a súlygyarapodás csökkentésében. A nikotin a skizofrénia, az ADHD, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Parkinson-kór esetében is jótékonyan hat, és csökkenti a fájdalmat.

 Mit várhat a fogyasztó a szabályozásoktól?

A fentieket figyelembe véve Mendelshon könyve akár útmutató is lehetne az EU törvényhozóinak a jövőre nézve, de sajnos nem is ismerik, pedig a témában jártasabb szakembert nem nagyon találnának. Ahogy elnézem az Európai Rákmegelőzési Terv-nek a füstmentes termékekre vonatkozó ajánlásait, semmi jóra nem számíthatunk.

A szöveg így szól: "az e-cigaretták nem lehetnek vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára; ezért felszólítja a Bizottságot, hogy a dohánytermékekről szóló irányelv keretében értékelje, hogy az e-cigarettákban található ízek közül melyek azok, amelyek különösen vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára, és tegyen javaslatot ezek, valamint a hevített dohánytermékek és az új dohánytermékek valamennyi jellegzetes ízének betiltására.". 

Ez a megfogalmazás nyilvánvalóan aggodalomra ad okot, mivel tudjuk, hogy az ízek döntő szerepet játszanak a biztonságosabb nikotintermékek sikerében a dohányzásról való leszokásban, amit az Eurobarometer adatai is alátámasztanak. 

Kérdéseket is felvet:


  • Hogyan határozná meg a Bizottság, hogy melyek azok az ízek, amelyek különösen vonzóak a kiskorúak számára?

  • Megvizsgálja-e az értékelés, hogy az ízek betiltása milyen negatív hatással lenne a felnőttek dohányzásról való leszokására?

  • Figyelembe veszi-e, hogy a dohányzásról a füstmentes termékekre teljesen áttért felnőtt dohányosok többsége gyümölcs- és édes ízeket használ?

  • Ha az ízek betiltása a fiatalok füstmentes termék fogyasztásának csökkenését eredményezi, de a felnőttek dohányzásának növekedését okozza, elfogadható kompromisszumnak tekinthető-e ez?


A valóság az, hogy a fiatalok számára vonzó ízek a felnőttek számára is vonzóak. Ha korlátozzuk a felnőttek hozzáférését azokhoz a termékekhez, amelyeket a dohányzásról való leszokás és a füstmentesség érdekében használnak, az elkerülhetetlenül a dohányzás növekedéséhez vezet, ami kudarcot jelentene a rák elleni küzdelemben.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr7316785600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása