Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Csak dohányosoknak!

2021. november 26. 08:25 - VAPER

Mire figyelj ha átállsz?

 

Sokan akarnak leszokni, de részben a sikertelen próbálkozások, részben a médiában terjengő félinformációk, visszatartják őket attól, hogy egy kevésbé káros alternatívát válasszanak. De nézzük sorjában mi is az igazság ezekkel a termékekkel, és miért érdemes mégis egy próbát tenni velük, vagy hogyan érdemes használni őket.

dohanyos.jpg

Amit jó, ha előre tisztázunk: ezek a termékek nem égnek, nincs parázs, nincs füst, nem fog a tűzoltó ébreszteni bennünket. Ebből fakadóan itt pára képződik hevítéssel, és nem füst, kimarad egyből a 4000 káros vegyi anyag 90-95 százaléka. Természetesen ez jó dolog, a hatását szinte azonnal tapasztalja az, aki végleg átszokik valamelyik füstmentes termékre.

  • De nekem azt mondták hogy ezek károsabbak mint a hagyományos cigi!

Persze mondani bármit lehet, bizonyítani sokkal nehezebb. Nincs arra bizonyíték, hogy ezek az eszközök károsabbak lennének a hagyományos dohánytermékeknél, arra viszont van, hogy 90-95 százalékkal kevesebb a kártételük. Angliában például a közegészségügy támogatja ezek használatát, sőt receptre írnak fel az orvosok e-cigarettát, ha a leszokni vágyó ezt kéri. Nehéz megérteni, de ha nem a hagyományos cigarettát szívod, hanem füstmentes terméket használsz, akkor te nemdohányzó vagy. Persze az emberek egy része ezt továbbra is füstölésnek véli, de ez ne zavarjon, érezni fogod a két dolog között a különbséget. Van aki azt mondja, hogy azzal ahogy kifújod a párát újranormalizálod a dohányzást. Ez azért vicces, mert télen mindenki ezt teszi, ha kimegy a hidegre, mindenki újranormalizál. :)

  • Akkor mi van, ha cigi mellet használom?

Van egy rossz hírem, az a legrosszabb. A kétféle belélegzett anyag nem tesz jót a tüdőnek. Persze azt szoktam mondani, hogy minden el nem szívott szál cigaretta egy lépés az egészség felé, de ebben az esetben jobban teszed, ha csak füstmentes termékeket használsz párhuzamosan. Vegyünk egy példát, mondjuk az e-cigarettára esett a választásod. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzel egy szál cigaretta után, próbálj ki egy hevített dohányterméket, vagy éppen fordítva. Olyan is előfordulhat, hogy hosszabb repülőútra vállalkozol, és tudod, érzed, hogy hiányozni fog a nikotin az út alatt. Ilyenkor jön jól egy nikotin párna, ami átsegít ezen az időszakon. Tehát a lényeg! A füstmentes termékeket használhatod felváltva, de sose gyújts rá!

  • Akkor most melyiket válasszam?

Ez mindig egyéni preferencia kérdése. A legjobb, ha van olyan ismerősöd aki használ valamilyen füstmentes terméket. Beszélj vele, nem fogja leharapni a fejed, ha érdeklődsz. Megmutatja, akár ki is próbálhatod és eldöntöd, hogy tetszik-e neked vagy sem. Ha nincs ilyen ember a közeledben, akkor is számos csoport akad a facebook-on ahol a felhasználók a tapasztalataikat megosztják, tájékozódj ezekből.

  • Csak tudnám hogy ezek hogy működnek?

Semmi probléma, itt egy kis ismertető a számodra:

  1. E-cigaretta

Az egyik legelterjedtebb ártalomcsökkentő eszköz, mára több mint 70 millió ember használja. Működése egyszerű, mint a faék: Hő hatására párologtatja el a benne lévő folyadék gőzét, ezt lélegzed be. A folyadék glicerin, propilén glikol, aroma és nikotin keveréke (utóbbi nem kötelező összetevője, párologtathat az ember akár nikotinmentes folyadékot is). Csillapítja a nikotin utáni sóvárgást, imitálja a cigaretta füstjét. Hatásos eszköz, hogy letedd a hagyományos cigarettát. Többféle készülék és liquid is elérhető a trafikokban, bár egy szerencsétlen szabályozás kiiktatta a nikotin tartalmú ízesített folyadékokat a piacról és ezzel együtt a legjobban használható, cserélhető tankos podokat is. Ha valaki tájékozódik, akkor egy kis fantáziával hozzájuthat a neki megfelelő készülékhez és liquidhez.

  1. Hevített dohánytermékek

IQOS - Az IQOS egy hevítőpengével ellátott készülék. A penge behatol a dohánytöltet közepébe, és ott szabályozott módon hevíti azt (belülről kifelé). Az első slukk lehet, hogy túl melegnek tűnik, de ez szinte azonnal elmúlik, illetve megszokható. A töltetek széles választékban kaphatók a trafikokban, rengeteg íz közül lehet válogatni. Az ízviláguk egészen közel áll a dohányhoz, azok akik különbséget tudnak tenni a dohányfajták között, itt is megtalálhatják azokat a finom különbségeket amelyek a dohányokra annyira jellemzőek. Szinte bármilyen ízesítést is használunk, mindig ott van mögötte a dohány íz is.

glo™ hyper+ - Ez a termék pár hónapja van a trafikokban. Működése eltér az IQOS-tól, kívülről befelé hevíti a töltetet, egy speciális indukciós technológiával. Az első slukk itt is forró, de ez is megszokható. Az ízválaszték aránylag szűk, de nagyon markáns. A töltet nagyobb, teljesen olyan, mint egy demislim cigaretta. A dohányos íz csak a TERRACOTTA TOBACCO neo™ dohánytöltet esetében dominál. Ízre, torokhatásra, ezek a töltetek állnak leginkább közel a hagyományos cigarettákhoz. Az ízesített töltetek aroma golyót tartalmaznak, elpattintás után intenzív ízélményt biztosítanak.

  1. Nikotin párnák

Talán ez a leginkább problémamentes termék. Nincs gőz, nincs szag, korlátlanul használható bárhol. Kifejezetten a nikotin pótlására szolgál. Elődjét a SNUS-t a Svédek használják már több, mint száz éve. Ennek köszönhető, hogy kimagaslóan alacsony a dohányzók és a rákos megbetegedések száma. Nálunk a trafikokban kapható a termék. Jó szolgálatot tehet egy hosszú utazás során, vagy egy véget nem érő konferencián, de sportolók is előszeretettel használják. Ártalomcsökkentő hatása 99%.

Végezetül csak azt tudom ajánlani, ha nem megy másként, szokj át. A te döntésed, hogy mit választasz, csak válassz valami mást mint a biztosan gyilkos cigaretta. Azzal hogy halogatod, elodázod a döntésed, egyre több szöget versz abba a képzeletbeli koporsóba. A szög drága! Az élet rövid!

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr816765236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macskahegyi Daniela 2021.12.03. 08:15:30

"Nehéz megérteni, de ha nem a hagyományos cigarettát szívod, hanem füstmentes terméket használsz, akkor te nemdohányzó vagy."

Ahol tilos a dohányzás, ott az e-cigaretta is tilos.
süti beállítások módosítása