Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Az e-cigaretta 200%-al hatásosabb!!

2021. augusztus 13. 06:00 - VAPER

E-cigaretta - Ludditák 1:0

 sziv.jpg

Az e-cigaretta története tele van a közegészségügyi ludditák hazug támadásaival. Az utóbbi időkig ezek közé tartozott a leszokás támogatásként való felhasználás megítélése. Amikor erről esett szó, vagy jelent meg tanulmány, mindig előjött belőlük a precizitás, és kifogásolták hogy nincs randomizált, megalapozott tanulmány a témában. Ez nettó hazugság, Peter Hajek és munkatársai 2019-ben fejezték be tanulmányukat, amely azóta is a legátfogóbb ebben a témában. Valamiért azonban a közegészségügyi megmondó emberek erről a tanulmányról hallgatnak. Úgy is mondhatnám, hogy csúfos vereség ez azok számára, akik megélhetési okokból az e-cigaretta ellenségei voltak. De nézzük mit is állít ez a tanulmány.

Maga a vizsgálat 2014-ben kezdődött és mintegy 886 résztvevőt érintett, akik randomizált módon kaptak e-cigarettát vagy nikotin pótló terápiát. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje a hagyományos nikotin pótló terápiák és az e-cigaretta hatékonyságát a leszokás tekintetében. A teljes leszokást az 52 héten át tartó vizsgálati időszak végén állapították meg, miközben folyamatosan mérték a résztvevők elkötelezettségét és biomarkereit.

Maga a vizsgálat érdekes következtetésekre jutott. Például az e-cigaretta használók gyakrabban jelentettek torok vagy száj irritációt az első időszakban, viszont kevesebben panaszkodtak köhögésre vagy váladékra, esetleg hányingerre, mint a tapaszt használók. Nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a zihálás vagy a légszomj gyakoriságában. Az első négy hét után az absztinencia magasabb volt a nikotin pótló terméket használók közt (ekkor még nem zártak ki senkit a dohányzás miatt). Az is érdekes hogy az e-cigaretta használók ha közben dohányoztak, kevesebb cigarettát szívtak mint a másik csoport dohányzó tagjai.

A termékek használata közvetlenül a randomizálás után kezdődött. Valamennyi résztvevő ugyanazt a többszálú viselkedési támogatást kapta, amit az Egyesült Királyság  leszokástámogatási gyakorlata előír. Ez a támogatás hetente egy-egy foglalkozást tartalmazott a helyi klinikusokkal, akik a kilépés időpontját követően legalább 4 hétig figyelemmel kísérték a páciensek szén-monoxid szintjét is. Minkét csoportot felkészítették a kapott eszközök használatára. Az e-cigarettát használók 18mg/ml nikotinszinttel kezdtek, de arra bátorították őket hogy a kezdeti dohányos ízesítésű liquid után próbáljanak ki más ízeket is, illetve készülékeket. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt nálunk Magyarországon már nem teheti meg egyetlen leszokni vágyó sem. Érdekes, hogy az 52. hét végére alig akadt dohányos liquidet használó, szinte mindenki gyümölcsös ízeket használt (ennyit az ízesítés tiltásáról).

A vizsgálat végén 1 éves absztinencia arány 18,0% volt az e-cigaretta csoportban, szemben a nikotinpótló csoport 9,9% -ával. Ez majdnem duplája a hagyományos leszoktató csoport eredményének. Kimondhatjuk hogy az e-cigaretta hatékony eszköz a leszokáshoz. Persze mi akik használjuk, ezt mindig is tudtuk. A kérdés csak az hogy az UNIO hogyan fogja szabályozni a füstmentes termékeket, mennyire fogja támogatni ezek elterjedését, illetve mennyire fog ezeknek a törekvéseket keresztbe tenni a WHO.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6216657988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amjamayna 2021.08.13. 15:26:58

Nekem segített, soha nem fogok "leszokni", de remélem, hogy életem végéig nem fogok már többet analógra rágyújtani, ha 10 évig sikerült megállni:)

4 évig e-cigiztem, az utolsó két évben már 0 nikotin és csak natúr, ízesítés nélkülit gőzöltem.

6 éve már azt sem, és remélem soha egyiket sem fogom már.

Leszokni nem, de átszokni egy kevésbé károsra , aztán megszokni annak a hiányát is, arra tökéletesen kiváló.

Én örülök, hogy azt választottam 10 éve.

Muzsikok közt 2021.08.13. 15:27:42

1. Mi az hogy e-cigaretta, kismillio fajta van. Vape? Abbol melyik?

2. Az hogy gyumolcsos izu-e, vagy nem a nikotintartalomhoz semmi koze.

3. 20 evig cigiztem, kozben par hetnel tovabb sose tudtam leallni, napi doboz kb. Most vapezok, nikotinosat (6os), es 3 honapja nem cigizek. Nincs valadek sokkal tisztabbnak erzem a tudom. Persze most erre szoktam ra - sokkal olcsobb egyebkent

renitencs 2021.08.20. 12:06:50

40 év napi 8-10 szál után váltottam 2013-ban.Tapasztalatlanság miatt (váratlanul kimerült akku) a 2013 márciusi hóvihar idején gyújtottam rá pár szálra, azóta semmi. Más kérdés, hogy néha üldözöttnek érzem magam.

eßemfaßom meg áll 2021.08.21. 09:18:04

Soha nem cigiztem. Ez annyira fasza cucc, hogy érdemes rászoknom?

VAPER 2021.09.02. 19:14:45

Mindenképp! Előtte nem ártana egy húsz évet cigizned, és mindenféle módszerrel megpróbálni leszokni. Na ha azok nem használnak, akkor megpróbálhatod ezt is...

eßemfaßom meg áll 2021.09.17. 14:41:03

@VAPER: legjobbal akarom kezdeni a függést
süti beállítások módosítása