Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Ez ugyanolyan sz@r

2021. július 16. 07:39 - VAPER

A WHO és a dohányzás felé terelés

Amikor valaki megpróbál kilépni a hagyományos dohányzás bűvköréből, és valamilyen ártalomcsökkentő terméket használ, bizonyára szembesül azzal, amikor az első szembejövő ember beszól:

Ez ugyanolyan szar mint a cigi, vagy még rosszabb!!!

 

who2.jpg

Amennyiben elhanyagoljuk a tényt, hogy ez mekkora bunkóság, de megpróbálunk leásni az informátorunk tudásának gyökeréig, ott lapul a mi szeretett WHO propagandánk. A baj ott kezdődik, amikor úgy beszélünk valamiről, hogy sem az eszközt, sem a felhasználót, sem annak indítékait nem ismerjük.

Az évek alatt sikerült a dohányosokat egyfajta bűnös ketrecbe zárni, mindezt úgy, hogy a társadalom megvetéssel forduljon a problémáik felé. Az egészségügy rutinszerűen bünteti őket. Volt olyan ismerősöm, akinek a halála előtt azt mondta az orvos:

Ha dohányzott, élje meg a fulladás élményét!

Mindenkinek vannak hasonló tapasztalatai dohányos körökben. Félreértés ne essék, nem kívánom magasztalni a dohányzást, de ne veszítsük el a józan eszünket, a dohányos is ember. Ember, aki - csak a dohányzással befizetett plusz adók miatt is - emberséges bánásmódot érdemel. De ne kanyarodjunk le a WHO által kitaposott útról, miért gondolja valaki azt hogy az ártalomcsökkentés károsabb, mint a dohányzás. Esetünkben az e-cigarettát vesszük górcső alá, mint olyan terméket, amely elég népszerű és megtestesíti az ártalomcsökkentést, a mi fogalmaink szerint. Alább felsorolom a WHO stratégiai fontosságú kommunikációs paneljeinek egy részét, amelyek mentén tematizálják a közvélekedést.

  1. Nem tudunk róla eleget

Mondhatnám ez elég nagy baj, lassan tizenöt éve van ez a termék jelen az európai piacon. A világon mintegy hetvenmillió felhasználója van, ebből legalább húsz százalék az, aki több mint tíz éve használja az e-cigarettát. Amennyiben jól számolom, ez tizennégy millió olyan ember, akit közegészségügyi szakemberek soha nem kérdeztek, vagy vizsgáltak meg. Ellenben mindenféle „kutatási” anyagban megjelenik ez az egyszerű mondat, „nem tudunk róla eleget”. Talán elegendő lenne a WHO tudása, ha nem black money szervezetek által pénzelt kutatásokban tobzódna, vagy figyelne az Angol közegészségügy eredményeire. De nem, ez olyan mint a medvehagyma, mindenre jó válasz: "Nem tudunk róla eleget…"

  1. Ugyanolyan káros, mint a dohányzás

Imádom ezt a mondatot! Se szeri, se száma, a hasonlóan megalapozott tudományos kijelentéseiknek. Apropó tudomány! A WHO kizárólag csak a saját kánonjának megfelelő anyagokból dolgozik. Ezek az anyagok tele vannak téves és rosszindulatú, sokszor aránytévesztő következtetésekkel. Természetesen mint hivatkozási alap, nagyon jól funkcionálnak, de közük nincs a tudományhoz, illetve a transzparenciához. Amikor egy dohánycég végez ilyen jellegű kutatást, akkor egyszerűen nem veszik figyelembe. Pedig lenne mit tanulniuk ezekből a kutatásokból, leginkább az átláthatóság és az alkalmazott metodikák terén. Csak hogy hozzáértésüket a témához illusztráljam, az alábbi mondat egy vezető WHO tisztviselő szájából hangzott el:

Az elektronikus cigaretta ártalmasabb, mint a hagyományos, hisz füstszűrő sincs rajta.

Örökbecsű Hofi Géza vicce jut az eszembe, ha szűrő van rajta azért, ha nincs, akkor azért.

  1. A nikotin démonizálása

Miután a füstmentes termékekből kimaradt a kátrány, ami addig a WHO szerint is a dohányzás problémáját okozta, jött a nikotin. A nikotin, amit egyébként a nemdohányzók is, akarva-akaratlanul magukhoz vesznek, szinte naponta. Az emberiségnek a nikotin, a természetben fellehető alkaloida, ezért szervezetünk rendelkezik nikotin receptorral. A nikotin nem egyéb önmagában, mint a kávé vagy a tea. Számomra egy élvezeti cikk. Természetesen mint minden ilyen anyagnak, vannak jó, és kevésbé jó hatásai, de a hangsúly azon van, hogyan jutunk hozzá a napi nikotin adagunkhoz. Erre a cigaretta a legrosszabb megoldás. A nikotin nem rákkeltő, ezt mindenkinek illene tudni, illetve olyan szer, ami ha fáradt vagy segít koncentrálni, ha túl pörgeted magad, segít vissza venni a tempót. A nikotinnak számos pozitív hatása van, még bizonyos kóros betegségekre is hatásos. Tehát mondhatnánk, hogy haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló. A WHO nem így gondolja. Miután elvesztette a kátrányt, előhúzta a kalapból a nikotint. Számtalan rémísztő történetet kreált köré, fizetett aktivistákkal hívatta az amerikai segélyvonalakat, csak hogy minél több - a nikotinnal kapcsolatos - eset legyen bejegyezve, amire aztán később hivatkozhat. Ez annyira jól sikerült, hogy a magyar közegészségügy anyagaiba is bekerült, miközben tudjuk, hogy ez így nem igaz.

  1. Legyen mindennek sz@r íze

A WHO szerint az e-cigaretta liquidek íze felelős a fiatalok korai dohányzásáért. Már így leírva is őrültségnek tűnik, de nézzük a tényeket. A fiatalok természetesen kíváncsiak, kipróbálnak mindent. Nagyjából öt százalékuk még az e-cigarettát is. De a fiatal felnőtt dohányosok nem ebből az öt százalékból kerülnek ki. Tehát azt állítani, hogy az e-cigaretta a dohányzás cukrosbácsija, égbekiáltó marhaság. Betiltani az ízesített nikotinos liquideket, hasonlóan óriási hiba. Ezzel csak a fogyasztókat tereljük a fekete piac felé, vagy az otthoni barkácsolás bizonytalan terepére. Gyakorlatilag pont azt a korosztályt büntetjük vele, akik ha abbahagynák a dohányzást, biztosan javítanának az egészségükön. Az egész taktika amit WHO követ és követel, olyan mintha nem akarná, hogy a dohányosok leszokjanak a hagyományos dohánytermékek fogyasztásáról. Mintha csak - az egyébként nem annyira hatékony - leszoktatásterápia létezne ( tapasz, rágógumi, spray, felvilágosító kiadványok ). Nem mellesleg folyamatosan összemossák a dohányzást az ártalomcsökkentő technológiákkal. Vépelni, hevített dohányterméket, vagy nikotin párnát használni, nem dohányzás! Hívjuk ezt nikotin fogyasztásnak, és élesen különítsük el a dohányzástól. Érdekes hogy az ízetlenítés kérdése nem kerül elő a cukorkák, vagy az alkohol kapcsán.

Ez eddig csak négy pont volt a WHO idióta elképzeléséről a dohányzás visszaszorítására. Lesz még több is, de azt egy másik cikkben fogom megírni. A baj az, hogy miközben ők egy merev és befolyásolt tematikát követnek, addig milliók fognak meghalni.

Szerző: Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr2316628820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semper Fidelis 2021.07.16. 11:52:10

Nézd, ezek a termékek baromira füstölnek. Márpedig az utcán nem mindenkinek van kedve egy nagy füstfelhőbe belegyalogolni, amit valaki már eregetett az orra elé. Eléggé undorító szerintem is. Nyilván vannak még egyéb undorító dolgok, akár a normál dohányfüstbe belegyaloglás, akár a szarszagú hajléktalan által húzott bűzcsík, de egyik nem menti a másikat.

Quas! 2021.07.16. 15:41:35

@Semper Fidelis: Nem füst, mivel nem égéstermék. Nevezzük inkább párának, végülis a ködben gyalogolni is undorító. Láttam olyan dohányost aki a zárt dohányzóhelyről kijövet, ahol legalább 10-en füstöltek, elég vicces tornagyakorlatokat végzett, hogy kikerülje az ecigi párát...

Zed is not dead yet 2021.07.16. 15:41:41

@Semper Fidelis: Egyetértek.

Megyek az utcán és jönnek az ecigis arcok és ráadásul még csak nem is úgy, mint a hagyományos bűzrudacskánál, hogy messziről látszik, hogy dohányzik. Egyszercsak előkapja az ecigijét és odaokádik elém egy gigantikus ködgomolyt, ami nettó undorító, ráadásul még gyakran van valami "illata" is, aztán az én dolgom annyi, hogy amikor ebből valamennyit beslukkolok az allergiás asztmámmal, akkor ne fulladjak meg a következő percben.

Szóval tényleg, ez még szarabb, mint a sima cigi, de minimum pontosan ugyanaz. Ennek akkor lenne értelme, ha a hagyományos cigi füstjénél sokkal kevesebb füst/gőz jönne ki belőle, de esetleg némileg nikotinosabban és akkor a dohányoson kívül nem nagyon részesülne senki az "élvezetben". Megjegyzem, az első ecigik, évekkel ezelőtt pont ilyenek voltak. Ez a ködgomoly-gyártás már afféle újféle divat, hogy a vérparaszt tinik elkápráztathassák egymást. Pont ugyanaz, mint a közterületeken hangszórón keresztül, jó hangosan zenét ordíttatni a telefonjaikról.

renitencs 2021.07.16. 21:29:04

Látom, sikeres volt az idomítás. Propagandában győzött a rákipar.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.07.23. 15:44:12

study on e-cigarette toxicity screened vapours from 12 brands of e-cigarettes for content of four groups of potentially toxic and carcinogenic compounds: volatile organic compounds (VOCs), tobacco-specific nitrosamines (TSNAs), carbonyls and heavy metals.[2] The paper clearly shows that other chemicals are present when using these e-cigarettes; however, the levels were 9-450 times lower than in tobacco smoke.[2]

Erre gondoltál?
Újabb kutatási eredmény: az e-cigi párájában nitrogén-oxidok vannak....szintén angol forrás.
süti beállítások módosítása