Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Legenda a Sátán nikotinjáról

2021. július 02. 06:56 - VAPER

Létezik jó és rossz nikotin?

legenda3.jpg

Az elektromos cigaretta ellenzői új célpontot találtak maguknak amikor a liquidekben a nikotint, mint súlyosan addiktív és rákkeltő anyagot azonosítják. Vajon tényleg igazuk van? Mi a különbség a leszoktató termékekben található nikotin, és a füstmentes termékekben orvul megbúvó között? Természetesen józan ésszel átgondolva a dolgokat nyugodtan kijelenthetjük, semmi. Akkor az a nikotin, amit akár az elektromos cigaretta, akár hevített dohánytermék, vagy az egyszerű nikotinos párna tartalmaz, mitől lesz gonosz és halálosan fenyegető? Lássuk a tényeket!

A nikotin rákkeltő?

Nem bizonyított hogy a nikotin rákkeltő hatású lenne. Több, mint 4000 féle más vegyület található a cigarettafüstben, ebből sokról tudjuk, hogy valóban rákot okoz. Ezek közül főként a policiklusos szénhidrogének és a nitrozaminok játszhatnak szerepet tüdő- és egyéb daganatos megbetegedésekben.

A nikotin okozza a dohányzással összefüggő betegségeket?

A dohányzás köztudottan rákot okozhat, összefüggésben van a különböző szív és érrendszeri betegségekkel, valamint a krónikus tüdőbetegségekkel. A dohányfüstben megtalálható számtalan méreganyag felelős ezekért a hatásokért, nem a nikotin. Más szavakkal: a dohányzással összefüggő betegségek fő okozója nem a függőségért felelős nikotin, hanem a belélegzett dohányfüst.

A nikotin színezi sárgára az ujjakat és a fogakat?

Nem. A kátrány az, ami az ujjak és fogak sárga elszíneződését okozza. És ha már kátrány, ez nem valami aszfalt származék.  A kátrány egy rossz fordítás eredménye (nem csak a magyar nyelvben, a szláv nyelvekben is rosszul lett lefordítva). A kátrány angolul “tar”, ezt az angol szót fordították magyarra. A probléma csak annyi, hogy ez a “tar” nem egy szó, hanem egy rövidítés: T.A.R. azaz Total Aerosol Retained. (Vagyis a teljes felfogott aeroszol, az az anyag, amit a mérésnél felfognak a mérő szűrőn. Tehát amitől sárgul az ujjad és a fogad, az nem más mint a cigaretta tökéletlen égéséből eredő apró részecskék halmaza.

Ha a WHO enyhén bugyuta beállítású megmondó embere lennék, azt mondanám: - SKANDALLUM!  A nikotin maga a sátán! Hála istennek nem vagyok az, így csak halkan jegyzem meg, hogy szóról-szóra igaz minden állítás az új generációs, füstmentes termékekben lévő nikotinra is. Persze szerintük ez nem így van, mert van a jó nikotin, és van ez a rossz. Szóval minden az egészségemért fizetetten aggódó tisztségviselő, vagy nem viselő, nyugodjon meg, én a sötét oldal nikotinját veszem magamhoz.

Viszont ha már létezik a jó nikotin, kedvet kaptam hozzá. Nézegettem ezeket a termékeket, mint a tapasz, spray, rágógumi, szopogató tabletta, patch. Elkapott a vásárlási láz. Random négy online patikából tudtam volna akár kiskorúként vásárolni egy nem annyira szép halálra elegendő nikotinos akármit. Kaptam volna ingyen futárt, bónusz kódot, patika füzetet, meg ami szem s szájnak ingere.

Nem tudom, hogy a jövedéki adó hiánya teszi, vagy a rágógumik, cukorkák gyermekek számára is vonzó ízesítése, de ez nyilván a jó nikotin. Ezt nem kell szabályozni, aggódva ízetleníteni. Ezek színes szagos nikotinpótló szerek, persze ezt tudja a nikotin is benne, szigorúan csak terápiás céllal. 

A kedvencem a rágógumi, van gyümis is, 105db 4mg-os nikotin tartalommal, ami édes dupla bevonatos, a jobb ízélmény érdekében. Isteni! Ha mindet lenyelem, 420mg nikotin boldog tulajdonosa vagyok. Ha ezt liquidben kellene elfogyasztanom, az első csepp után csuklanék és öklendeznék, hevített dohánytermékként pedig fizikailag lehetetlen ennyit elszívni. Lássuk be, ez a jó nikotin! Mennyivel barátságosabb így a halálhoz közel kerülni.

Persze hazabeszélek mint e-cigarettás és HNB fogyasztó, a gonosz dohánygyárak szekerét tolom. Itt jegyezném meg, az e-cigarettát nem a dohánygyárak találták ki, nem a profit hívta életre, hanem a kárcsökkentés szándéka. Ezt nem tudomásul venni ordas hazugság, szakmai felelőtlenség, és a tájékozódás hiánya. Mára a dohány cégek is felismerték a kárcsökkentés fontosságát, véleményem szerint többet tettek eddig a hevített dohánytermékek széleskörű elterjesztésével a dohányzók közt az ártalomcsökkentésért, mint a WHO a rettegés dogmatikus sulykolásával.

Sejtem a szándékot ami az ellenzőket vezérli, de nehezen fogadja el az alulképzett agyam hogy ugyanaz az alkaloid, nevezetesen a (S)-3-(1-metil-2-pirrolidinil)piridin, vagy rövidebb nevén C10H14N2 - vagyis a nikotin -,miben különbözik attól, amit én egy elektromos cigarettában gőzölök el, vagy ne adj isten egy hevített rudacskában, esetleg nikotinos tasakban fogyasztok az ártalomcsökkentés miatt. Miért nem baj egy nikotinos rágógumi vonzó és sokféle ízesítése a liquiddel szemben? Vagy miért sújtják ugyan olyan magas jövedéki adóval a csökkentett kockázatú nikotinos termékeket? Szándékosan nem írom hogy dohánytermék, hisz a HNB termékeken kívül nem tartalmaznak dohányt. Vagy miért mossák ezeket össze a valóban halálos szorítású hagyományos dohánytermékekkel?

Sorolhatnám a kettős mérce sokszor dühítően értelmetlen és részre hajló példáit, de akkor egy véget nem érő sirámnak tűnne az egész. Persze kihagytam a csalás határát súroló leszoktató praktikák népes hadát, a kamu hirdetések özönét, amikről mindenki tudja miután kifizette a sokszor nem kevés tanulópénzt, hogy mennyire nem használnak semmit. Néha úgy érzem értelmetlen a harc, de akkor mindig jön valaki, akinek sikerült leszokni-átszokni, akin látom hogy mennyire élvezi a cigarettától való megszabadulás érzését.

Szóval van ez a legenda a jó és a rossz nikotinról, ne dőlj be neki! Nikotin csak egyféle van! És ha azt nem egy elfüstölt cigarettával veszed magadhoz, éveket nyertél!

A szerző által szponzorált tartalom

Szerző: Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr1716610276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2021.07.02. 15:45:43

Igazán élvezetes és tájékoztató olvasmány, kösz!

Számomra csak egy dolog nem derült ki az egészből, mégpedig az, hogy mi a bánatért kéne EGYÁLTALÁN nikotint fogyasztani, mondjuk bármilyen formában?
Onnantól már megvan, hogy a függőséget akár többféleképpen is ki lehet elégíteni, csak még addig nem jutottam el, hogy mitől vonzó az első pár esetben, míg sikerül eljutni a függőségig?

Jelzem, hogy nem 12 éves vagyok, hanem hetven, és az utóbbi tízegynéhány évtől eltekintve mindig volt dohányos a családban, a kezdetektől fogva, de soha nem vonzott a dolog. Ráadásul nem is tiltották, ha éppen olyanom lett volna, akkor csinálhatom, de mivel még arra sem voltam rászorulva, hogy felnőttebbnek nézzek ki cigivel, így semmi nem motivált, hogy a kíváncsiságot kielégítő pár szippantás után folytassam.
Az egyáltalán nem ízlett, - bár olyan emberrel sem találkoztam, akinek az első pár cigije jól esett volna, - így azóta sem értem, hogy mi az, ami megéri a macerát, hogy az ember elvergődjön a függőségig, komolyan nem!
Szóval?

VAPER 2021.07.02. 15:57:50

@morph on deer: Teljesen igazat adok neked, de ugye az élet mást mutat. Sokan szoktunk rá a cigarettára, köztük én is, több mint harminc évet füstöltem. Nekem megváltás volt az e-cigaretta. Azóta hogy átszoktam én sem értem mi vonzott benne. Néha ha elszívok egy szál cigit, újra érzem azt, amit az első szál jelentett. Zsibbadok, szédülök, le kell ülnöm mert úgy fejbe vág. Az íze borzasztó, büdös, kibírhatatla. Valamiért ez nem gátolt engem fiatalon, és csak jött a második szál, a doboz/nap. Aki nem szokott rá, nem érti. A legjobb ha nem dohányzol soha. Viszont aki igen, és nem megy neki a leszokás, az a legjobb amit tehet, hogy vált egy kevésbé káros alternatívára. Mindenki vesz magához nikotint ha nem tud róla akkor is. A cikk egyébként azokat az ellentmondásokat jeleneníti meg ami a nikotin körül alakult ki a szabályozás során. Egyébként van a nikotinnak pozitív hatása is, de erről majd egy másik cikkben :)

Gazz 2021.07.03. 20:23:18

Nem rossz fordítás eredménye. A kátrány az valóban a tökéletlen égés során visszamaradt anyagot jelenti. Attól függően, hogy mit égetnek tökéletlenül van kőszénkátrány, fa kátrány. És valóban ezek tele vannak rákkeltő szerves vegyületekkel.
Amivel viszont nem keverendő, de mégis keverik, az az aszfalt, illetve a bitumen. Ezek egészen máshogy keletkeztek (föld mélyén, magas nyomáson és hómérsékleten). Ezekben is van egy rakat rákkeltő anyag természetesen.
A kátrány és az aszfalt hasonló megjelenésű, szigetelő hatású anyag, ezért tévesztik össze sokszor a két anyagot.
A cigaretta égésekor kátrány keletkezik. Külön finomsága a dolognak, hogy a dohány szelektív a radioaktív polóniumra, ezért az feldúsul benne, és a kátrányban is megjelenik. Putyin elismerően csettint...
süti beállítások módosítása