Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

2021. június 21. 10:00 - VAPER

Azok a fránya számok...

 

Érdekes összefoglaló jelent meg  egy angol blog oldalon. A legutóbb fordított írásuk a “Shahab-jelentés” néven elhíresült tanulmány adatait veszi közelebbről szemügyre, miszerint az e-cigaretta és a nikotinpótló készítmények használói 97%-kal kevesebb karcinogénnek és toxinnak vannak kitéve, mint a dohányosok. Ez volt az első, hosszú távú vizsgálat, ami az alternatív nikotinbeviteli formák ártalmait próbálta elemezni.

ecigvdoh.jpg

A Tobacco Truth blog szerzője, Brad Rodu egy érdekes összefüggésre bukkant, amikor a Shahab-jelentés adatait vetette össze egy korábbi, 2012-es vizsgálattal, ami ugyanazon illékony szerves vegyületek (VOC) és karcinogének jelenlétét vizsgálta összehasonlító jelleggel dohányosokon és nemdohányzó alanyokon. A vizsgálat Dr. K. Udeni Alwis nevéhez fűződik, aki a CDC (az USA járványügyi hivatala) testületéhez tartozik, akik a közelmúltig igen komolyan ellenezték az elektromos cigarettát, mint ártalomcsökkentő megoldást.

A két vizsgálat eredményeit összehasonlítva Rodu az alábbi táblázatot készítette el.

Percentage Exposures to VOCs in Vapers (Shahab) and NonSmokers (Alwis), Compared to Smokers
VOC Percentage in Vapers Percentage in NonSmokers
Acrolein 33% 26%
Acrylamide 43% 42%
Acrylonitrile 2.9% 2.5%
Butadiene 11% 18%
Combination* 44% 35%

*ethylene oxide, acrylonitrile and vinyl chloride

A táblázatban szereplő számok azt mutatják, hogy a dohányosoktól vett mintákban kimutatott VOC mennyiséghez képest hány százalék ilyen vegyület mérhető nemdohányzók mintáiban, illetve e-cigarettát használók esetén. Egyértelműen látszik, hogy a 2012-es Alwis-féle tanulmány “nemdohányzó” adatai és a Shahab-jelentés “e-cigaretta fogyasztó” számai nagyon kicsi eltérést mutatnak.

A Tobacco Truth szerzője szerint “az, hogy az e-cigaretta használók és a nemdohányzók kitettsége között ilyen alacsony az eltérés, az egyenesen címlapra való hír. A szakértőknek illett volna saját maguktól felfedezni ezt a párhuzamot a két vizsgálat eredményei között.”

Forrás: Tobacco Truth Blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr10016599990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása