Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

95%-kal biztonságosabb?

2024. március 10. 18:08 - VAPER

Az igazi történet az E-cigaretta kontra dohányzásról

Liz Jenkins interjú

95%-kal biztonságosabb, mint a dohányzás. Ezt mondta a Public Health England a gőzölésről egy nyilatkozatban, amelyet számos intézmény és jótékonysági szervezet támogatott, a Tüdőrákkutatástól az NHS-ig. Mégis, a félretájékoztatás és a negatív történetek által befolyásolva sokan úgy gondolják, hogy az e-cigaretta ugyanolyan rossz vagy rosszabb, mint a dohányzás. 

A tévhitek ellensúlyozására, és annak bemutatására, hogy a legális E-cigaretta-iparág nem csak elérheti, hanem meg is haladhatja a 95%-kal biztonságosabb jelzőt, ennek bizonyítására, Lizi Jenkins a Future Regulatory Service-től egy egyedülálló szolgáltatást hozott létre. A Vape Safety projekt először teszi lehetővé a gyártók, kiskereskedők és felhasználók számára, hogy pontosan összehasonlítsák az egyes e-liquid termékcsaládok kockázatát a dohányzással.

future2.png

Miért hozta létre a Vape Safety projektet?

Úgy tűnik, hogy a fogyasztók bizalma csökkent az elmúlt néhány évben, mivel a gőzölés megítélését a média negatív kampánya torzította. 

Valójában úgy tűnik, hogy naponta jelenik meg egy új történet az iparágunkról. Ezeket gyakran félreértelmezik. Az információk nem megbízható forrásokból származnak. De sajnos a közvélemény a médiában bízik a brit szakértők helyett, akik évek óta kutatják a gőzölést. 

A valóság az, hogy számos tanulmány készült arról, hogy a gőzölés mennyire hatékony a nikotinos tasakok és rágógumik használatához képest. A Public Health England által készített felülvizsgálatból azt is tudjuk, hogy a gőzölés 95%-kal kevésbé káros, mint a dohányzás. És úgy gondoltuk, hogy a jobb ízesítésekkel, az új innovatív technológiával és a mostani fejlett tesztelési módszerekkel sokkal jobbat tudunk elérni.

Ezért hoztuk létre a Vape Safety-t, hogy a kiskereskedők és a fogyasztók bízhassanak a megvásárolt termékekben. Most először kaphatnak élő összehasonlító biztonsági százalékos arányt a cigarettákkal - tényekkel és adatokkal, amelyeket validáltak és ellenőriztek.

future.png

 Mi teszi Önt a megfelelő személlyé az e-folyadékok biztonságának értékelésére?

 Számos éve dolgozom az iparágban. Ez magában foglalta egy hatalmas minőségellenőrzési osztály vezetését az Egyesült Királyság egyik legnagyobb E-cigaretta-gyártójánál, ami lehetővé tette számomra, hogy a laboratóriumi jelentések összes adatkészletét felülvizsgáljam, beleértve a karbonil-kibocsátást is (A karbonilok olyan vegyületek, amelyek égés vagy gőzölés során keletkeznek, és károsak az egészségre).

Nemrégiben megalapítottam a Future Regulatory Services-t. Most már megnézhetek egy jelentést, és meg tudom mondani, honnan származnak a termékek, csak az eredmények elolvasásával, a tesztelés módjának megnézésével és a módszertanok megismerésével.

 Abban a szerencsés helyzetben   vagyok, hogy együtt dolgozhattam számtalan kiváló toxikológussal. Közösen készítettünk egy jelentést arról, hogy hat kulcsfontosságú vegyület (karbonil analitok) esetében mi a tolerálható szint, majd egy vezető kormányzati laboratóriummal együttműködve elemeztük őket. Ez a tapasztalat lehetővé teszi számomra, hogy megvizsgáljam a módszertant, amelyet mások a Vape Safety-hez benyújtanak, és értékeljem annak érvényességét.

 Hogyan néz ki a folyamat?

Egy kormányzati laboratóriumot használtunk, hogy összehasonlító adatokat szolgáltasson nekünk. A laboratórium az Egyesült Királyság három legnagyobb cigarettamárkáját tesztelte - azért választottunk hármat, mert az emberek különböző preferenciákkal rendelkeznek. Az átlagos eredményt vesszük alapul, és azt használjuk alapadatként, hogy összehasonlítsuk az e-folyadékok kibocsátási eredményeivel.

Amikor a gyártó megadja az adatait, megkérjük, hogy töltse fel a módszertanát és a laboratóriumi akkreditációt. Ezt összehasonlítjuk a cigarettáknál használt módszertannal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy validálni tudjuk. Nem mi végezzük a gyártók számára a kibocsátási vizsgálatokat - ők adják át nekünk a TPD-regisztrációkhoz kapott adatokat, így tudjuk validálni, hogy az e-folyadékok kibocsátása és a cigarettafüst közötti közvetlen összehasonlításra alkalmasak lesznek.

 Tehát olyan dolgokat vizsgálnak, mint a toxinok és a karbonilok?

Igen, a karbonil-kibocsátást vizsgáljuk. De más káros anyagokat is vizsgálunk, amelyeket dohányspecifikus nitrózaminoknak (TSNA-k) és illékony szerves vegyületeknek (VOC) nevezünk. Ez utóbbi kettő az, amit jellemzően a cigarettákban lát. Ezek a dohány érleléséből és az abban lévő káros vegyületekből származnak. Ennek ellenére soha nem számítanánk arra, hogy ezeket az e-cigaretta-termékekben látnánk, mivel ezek nem dohányból származnak - a dohányt nem érlelik vagy dolgozzák fel az e-cigaretta-termékek előállításához.

Az egyetlen kivétel, amit láttam, hogy egyes gyártók dohányból származó aromákat használnak. Tehát ha ezt észrevesszük a portálon, akkor további információkat fogunk kérni, és megkérdezzük ezeket az eredményeket. De a tipikus e-cigaretta-termék nem tartalmaz ilyeneket, így elsősorban a karbonil-kibocsátásra összpontosítunk, mivel ezek mindkét termékkészletben jelen vannak.

 Tudna egy kicsit mesélni az eddigi eredményekről?

Az eddigi eredmények nagyon pozitívak voltak. Számítottam rá, hogy így fognak alakulni, mert a portálon szereplő neves gyártók ezt nagyon komolyan veszik. Az eredmények meghaladják az NHS által meghatározott 95%-os referenciaértéket. Valójában jelentős mértékben meghaladják azt. Az egyik példa, amelyet ma reggel hívtam le, 99,67%-os átlagos általános biztonsági értéket mutatott!

 Mennyi az átlagos biztonsági szint?

 Az átlag általában 96,5% és 98% között van.  Egyetlen beadványunk sem esett a 95%-os referenciaérték alá.

 Szeretnénk felhasználni ezeket a statisztikákat, és bemutatni a nyilvánosságnak, hogy az e-cigaretta-termékek valójában miről is szólnak, és hogy jó hírű gyártóként komolyan vesszük a biztonságot, és biztosítjuk, hogy ez a termékek gyártásakor a legfontosabb prioritás legyen.

Ahogy tovább építjük az adatbázist, és ahogy egyre több gyártó jelentkezik és tölti fel az adatait, még részletesebb képet tudunk alkotni a biztonságról. Lehetőségünk van arra, hogy az iparág általános biztonsági százalékos arányát meghatározzuk.

Jó lenne, ha ezt nyilvánosságra hoznánk, mert az emberek látni fogják, hogy az iparág jóval azon a szinten van, ahol lennünk kell, és ahol lennünk kellene.

Volt már érdeklődés a kutatók részéről az adatok iránt?

 Igen, volt érdeklődés toxikológusok és kutatók részéről, akik részt akartak venni a szakértői értékelésben.

A gyártók megkeresnek engem a részletekről érdeklődve, és azon dolgoznak, hogyan illeszthetnék be ezt a tevékenységüket a saját üzletükbe. Mindig is ez volt a cél. Azt akarom, hogy ez a vállalatoknál bevett gyakorlat legyen. Ahogyan ezt létrehoztuk, nem csak az MHRA-hoz és az EU kormányához benyújtott termékekről van szó. Lehetnek olyanok is, amelyek fejlesztés alatt állnak.

Ez lehetővé tenné a gyártók számára, hogy viszonyítási alapként használjanak minket. Például azt mondhatják, hogy oké, a teszteredmény egy kicsit magasabb, mint amit szeretnének. A fő teljesítménymutatójuk lehet, hogy a termékük relatív kockázati szintje mindig legalább 98 százalékos legyen, és ezután visszamehetnek és újrafogalmazhatják azt.  A hosszú távú cél az, hogy a Vape Safety szabványos eszközzé váljon az e-folyadékot gyártó vállalatok számára.

Hogyan lehet a megszerzett ismereteket felhasználni az e-folyadékból származó aggályos vegyületek kiküszöbölésére?

 A közös alapokat keressük. Ha van 100 hasonló ízünk, amelyek kissé aggályosabbak, akkor megkeressük azt az egy összetevőt, amely mindegyikben megtalálható - és aztán keresünk egy alternatívát.

 Az általam eddig látott eredmények azonban nem voltak riasztóak - ami annak köszönhető, hogy olyan jó hírű ízesítő cégeket használnak, amelyek ismerik és kiküszöbölik a megnövekedett kibocsátási szintet okozó összetevőket.

 A múltban láttunk már olyan figyelmeztetéseket, amelyekben azt tanácsolták a vapereknek, hogy kerüljenek bizonyos típusú aromákat, például a fahéjat. Vannak olyan különleges ízek, amelyek nagyobb valószínűséggel károsak, mint mások? És ha igen, valóban számít ez?

Napjainkban az ízgyártók, különösen az Egyesült Királyságban és az EU-ban, annyira odafigyelnek a biztonsági előírásokra és a tiltott összetevők listájára, hogy nem találkozunk olyan ízekkel, amelyek tiltott vagy aggályos vegyi anyagokat tartalmaznak. Az e-cigaretta cégek magas minőségű ízeket követelnek, amelyek nem okoznak biztonsági aggályokat, és ennek eredményeképpen a gyártott ízek valóban magas színvonalúak.

Bizonyos aromák sok összetett vegyületet tartalmaznak, és bizonyos vegyületek, mint például a formaldehid, kissé magasabb szintjét eredményezhetik. Ez azonban csak akkor igaz, ha összehasonlítjuk a mentolos aromákkal és a dohányokkal, amelyeknek akár csak öt vegyülete is lehet.

De még így is, a formaldehid enyhén megemelkedett szintje még mindig jóval az egészségkritikus értékek és a referenciaértékek alatt van, így semmi, amit láttam, nem ad okot aggodalomra.

 Ha Ön vaper lenne, fontolóra venné, hogy elkerüljön bizonyos ízeket?

 Nem, egyáltalán nem. Valószínűleg inkább az epres-gyümölcsös ízeket választanám, egyszerűen azért, mert ez a preferenciám.

 A kibocsátás növekedése ízről ízre olyan csekély, hogy egyáltalán nem okozna aggodalmat. Annyira messze elmaradnak az aggodalomra okot adó értékektől, hogy egyáltalán nem zavarna. És a növekedés tényleg majdnem nulla. Az, hogy tudom, milyen keményen dolgoznak az aromagyártók annak érdekében, hogy az aromáik biztonságosak legyenek, szintén nagy megnyugvást jelent számomra.

Örömmel hallottam a mentolról, mert én mentolhasználó vagyok.

A mentolban akár négy vagy öt vegyület is lehet. Nagyon egyszerűek, mint a dohányaromák. Valószínűleg ezért alacsonyabbak a károsanyag-kibocsátásuk.

Másrészt, láttam olyan eper aromákat, amelyekben körülbelül 100 vegyület van, és ez az ízek rétegeinek felépítésére szolgál. Ezt inkább az eldobható ízeknél látjuk.

De egyáltalán nem aggódom a biztonságuk miatt, csak azért, mert több vegyületet tartalmaznak, és esetleg kissé magasabb a kibocsátási szintjük. Semmi olyan, ami miatt azt mondanám, hogy "Te jó ég, ez nem jó". Még mindig nagyon alacsonyak, és a biztonsági százalékos értékek még mindig jóval az NHS által meghatározott 95%-os referenciaérték felett vannak.

 Ha Ön dohányos lenne, elfogult lenne az Egyesült Királyságban gyártott ízek használata iránt?

 Igen, az lennék. És ne értsen félre, a tengerentúlról érkező e-liquidek egy része nagyon jó minőségű, és az általuk készített laboratóriumi jelentések is nagyon jók. Én inkább hajlanék az Egyesült Királyságban gyártott ízek használatára, mert megvan a kellő gondosság, el tudsz menni és auditálni az ellátási láncot, ismered a helyes gyártási gyakorlatukat, és képet kaphatsz arról, hogyan és milyen kapacitással gyártják ezeket az ízeket.

Ha mind az e-folyadékra, mind a füstmentes eszközökre és az ismereteink terén elért eredményekre gondol, milyen lehetőségeink vannak a biztonság további javítására?

Azt hiszem, az első számú dolog az olyan eszközök használata, mint a Vape Safety. A háztetőkről kellene kiabálnunk, hogy ezek tényszerű adatok, amelyeket összegyűjtöttünk, ezek valósak, és ezeknek kellene szerepelniük a médiában, nem pedig a rémtörténeteknek, amelyeket állandóan hallani lehet.

És valahányszor látok egy rémtörténetet, csak forgatom a szemem, mert elferdített és egyoldalú, és megbízhatatlan forrásokból származik. Ezért remélem, hogy egy olyan adatalapú eszköz, mint a Vape Safety, valóban segíteni fog a gőzölés megítélésén.

Az MHRA és a Trading Standards fokozott részvétele és finanszírozása segíteni fogja az illegális gőzölés ellenőrzését. Tudom, hogy az eBay és az Amazon egy kis misszióba kezdett, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze és eltávolítsa a nem megfelelő termékeket a weboldalukról, ami segít megtisztítani az iparágat, még a potenciális eldobható tilalom előtt is, amit látni fogunk.

Szeretne valamit hozzátenni ahhoz, hogy a gőzölés biztonsága hogyan fejlődött a kezdetek óta?

Az iparág kezdete óta hatalmas fejlődésen ment keresztül. Gondoljunk csak vissza a 2000-es évek elejére, amikor még nem volt semmilyen szabályozás, azt illetően, hogy milyen típusú termékek voltak a polcokon. Ha most visszatekintünk, akkor azt mondjuk, hogy "hűha!". 

Amikor 2016-ban hatályba lépett a TPD, akkor kezdődött el igazán a minőség és a biztonság komolyan vétele. Az iparág rosszfiúi teljesen kiszorultak. Nem engedhették meg maguknak, hogy kifizessék a díjakat, nem törődtek a minőséggel és a biztonsággal, így egyszerűen már nem csinálták tovább.

A hatályba lépett rendeletek valóban a gyártók felelősségét hangsúlyozzák. Az olyan dolgok, mint a validált laboratóriumi vizsgálatok és a toxikológiai kockázatértékelések valóban létfontosságúak voltak annak biztosításában, hogy a piacon lévő termékek biztonságosan fogyaszthatók legyenek. 

És nagyon szeretem azt a közösséget, amely a kereskedelmi szövetségek révén alakult ki, amelyek az embereket felelősségre vonják a minőségért. Leülünk és beszélgetünk a minőségről, a biztonságról és a problémákról, majd szinte kialakult ez a tendencia, hogy együtt dolgozunk annak érdekében, hogy azokat, akik nem megfelelően végzik a dolgukat, jelenteni kell, és a szabályokat érvényre kell juttatni. Ez tehát segít kiszorítani azokat az embereket, akik nem veszik komolyan a minőséget és a biztonságot, ez pedig javítja az e-cigaretta-piac hírnevét.

Ön szerint mennyire fontos a hardver és a tekercsek minősége?

 Nagyon fontos, hogy biztosítsuk, hogy az eszközeink ugyanolyan jók legyenek, mint az e-liquidjeink.

Néhány központi tanács az lenne, hogy jó hírű gyártótól vásároljunk készüléket, olyat, amelyet megfelelően teszteltek és benyújtottak ellenőrzésre. Sokan elfelejtik, hogy bármit, ami e-folyadékkal érintkezik, még mindig regisztrálni kell. A tekercset és a tartályt ugyanúgy regisztrálni és bejelenteni kell, mint az e-folyadékot. Az olyan dolgok, mint a CE-jelölés és az UKCA-jelölés ellenőrzése szintén segít meggyőződni arról, hogy a termék átment ezen a folyamaton.

Manapság sok eszköz nagyon jól szabályozható, szó szerint csak egy gombnyomás és máris inhalálható. De még mindig vannak olyanok, ahol beállíthatja a teljesítményt. A gyártók gyakran közzéteszik a tekercsek ajánlott wattfokozatait. Kövesse ezeket az ajánlásokat, ne menjen azok fölé. Senki sem szereti a száraz égést, ezért győződjön meg róla, hogy megfelelően használja.

Van egy határeset, amikor az íz kezd elmúlni, de még mindig elviselhető a gőz. Tehát azt javasolná, hogy mindig rendszeresen cserélje a tekercset?

Igen, mindenképpen!

Mi a véleményed az illegális e-cigarettákról?

 Nem tudhatod, honnan származnak, nem tudhatod, hol készültek. Ha nincsenek regisztrálva, akkor nem követték ugyanazokat a biztonsági és minőségi előírásokat, amelyeket nekünk is be kell tartanunk.  

Összegzés

Ahogyan azt már sokszor elmondtuk a gőzölés nem 100%-ig biztonságos - de a kérdés, amit fel kell tenni, nem az, hogy "Biztonságos-e a gőzölés?", hanem az, hogy "Mennyivel biztonságosabb, mint a dohányzás?".

Lizi Jenkins projektje bemutatja, hogy a gőzölés milyen potenciállal rendelkezik, ha a gyártók ésszerű szabályozási környezetben működhetnek. Felelős gyártókkal, a minőségi összetevőkhöz való hozzáféréssel és a toxikológia fejlődésével a gőzölés egyértelműen képes arra, hogy ne csak elérje a "95%-kal biztonságosabb, mint a dohányzás" értéket, hanem meg is haladja azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6418350527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása