Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Mit kérünk a WHO-tól?

2023. október 10. 14:48 - VAPER

Nyílt levél a WHO FCTC COP10 résztvevőinek

untitled_1.jpg

A Villanypára Egyesület, mint a füstmentes termékek használóinak civil érdekvédelmi szervezete, kéri a az EU-s képviselőket, hogy gondolják át álláspontjukat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás-ellenőrzésről szóló nemzetközi szerződésével kapcsolatban, amely 2023 novemberében összehívja tagállamait. A WHO-nak a dohányosok elidegenítése helyett védelmet kell nyújtania azzal, hogy elfogadják azokat az ártalomcsökkentő stratégiákat, amelyek segítik őket a kevésbé káros alternatívákra való átállásban, mint például az e-cigaretta, vagy a hevített dohánytermékek, illetve a nikotin párnák.

Felkérjük a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét (FCTC), hogy a THR termékekre vonatkozóan folytasson őszinte, kockázatarányos kommunikációt és szabályozási ajánlásokat. Bár nem tökéletesek ezek a termékek, a dohányzás kevésbé ártalmas alternatíváját jelenthetik, és segíthetnek a dohányzásról való leszokásban. Létfontosságú, hogy a dohányosok pontos információkhoz jussanak ezekről a termékekről, és hogy a szabályozás arányos legyen a kockázattal!

 

Füstmentes termékek: Életeket mentő innovációk

Annak ellenére, hogy az elsöprő tudományos bizonyítékok alátámasztják, hogy a füstmentes termékek a dohányzás kevésbé káros alternatívái, a WHO következetesen figyelmen kívül hagyja azt a pozitív szerepet, amelyet ezek a termékek jelenthetnek a dohányzás visszaszorításában. Eljött az ideje annak, hogy a WHO FCTC és tagállamai meghallgassák annak a szektornak a hangját, amelyért harcolniuk kell, és nem ellene – a több mint 1 milliárd dohányosért, akiknek élete veszélyben van, ha továbbra is dohányzik!

A dohányosoknak jogot kell biztosítani a dohányzás kevésbé káros alternatíváihoz, és a WHO FCTC-nek a segítségükre kell összpontosítania. Pragmatikus kampányra van szükségünk a dohányzás okozta ártalmak csökkentésére, nem pedig dogmatikus, megtévesztő, hatástalan kampányra az absztinencia kikényszerítésére!

A dohányzás visszaszorításának ártalomcsökkentő megközelítését több ország is támogatja, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Kanada és a Fülöp-szigetek. El kell ismerni a dohányosok jogát arra, hogy jobb lehetőségeket válasszanak maguknak.

A COP10-en hangot kell adniuk hivatalos álláspontjuknak a dohányártalom csökkentésével kapcsolatban, és meg kell védeniük a dohányosok jogait, hogy megvédjék magukat a cigaretta ártalmaitól. A COP10-nek figyelembe kell vennie, hogy sok ország most távolodik el a WHO-FCTC tiltó és abbahagyó megközelítésétől a dohányosok megsegítése érdekében, ahelyett, hogy marginalizálná őket.

A WHO FCTC új tiltó javaslatokat fog előterjeszteni a COP10-ben, amelyek ellentétesek azon országok álláspontjával, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Kanada, amelyek elfogadják a dohányzás ártalomcsökkentő stratégiáit.

Felszólítunk minden olyan tagállamot, amely részt vesz az FCTC felek 10. konferenciáján, november 20-25-én Panamavárosban, hogy utasítsák el a COP 10 ideiglenes napirendjének 6.1-6.4 pontjaiban foglalt tiltó javaslatokat, amelyek csak még több milliónyi szükségtelen halálesethez járulnak hozzá.

 

Ártalomcsökkentés: A kiaknázatlan fegyver az FCTC dohányzás-ellenőrzési arzenáljában

Szeretnénk emlékeztetni a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC) ártalomcsökkentő stratégiákra vonatkozó 1. cikkének d) pontjára. Az FCTC még új tiltó intézkedéseket is javasol, mint például a dohányártalom-csökkentő (THR) termékek kezelése, amelyekről számos tudományos tanulmány megállapította, hogy a dohányzás kevésbé káros alternatívái.

Az FCTC emellett támogatja a füstmentes aeroszolok füstként való kezelését, minden THR-termék ízének és nyílt rendszerének betiltását, a nikotinsók és a nikotin szállítására, valamint a nikotin tartalomra vonatkozó indokolatlan korlátozásokat általában, valamint a radikális progresszív dohányzási intézkedéseket, amelyeket kiterjesztenek az új és újonnan megjelenő dohánytermékekre is.

EZ az irány ellentmond a THR-nek – az FCTC-ben foglalt fogalomnak, amely a dohányzás visszaszorítását „kínálati, kereslet- és ártalomcsökkentő stratégiaként határozza meg”.

A 2021-es globális Fejlődési jelentés, valamint a WHO FCTC korábbi kétévenkénti fejlődési jelentései, beleértve a nemrégiben közzétett, 2023-as, a globális dohány járványról szóló WHO-jelentést is, azt mutatják, hogy elhanyagolják az FCTC által megkövetelt dohányártalom csökkentését a dohányzás visszaszorításának lényeges elemeként.

 

Fontos emlékeztető a WHO-FCTC-nek: a dohányzás az igazi ellenség

A WHO legfrissebb jelentése szerint a globális dohány járvány évente 8,7 millió ember halálát okozza. A WHO FCTC 20 évvel ezelőtti létrehozása ellenére ma is több mint egymilliárd ember dohányzik a világon – ugyanannyi, mint egy évtizeddel ezelőtt –, és a dohányzással összefüggő betegségek közvetlen és közvetett költségei közel 2 billió dollárt tesznek ki évente.

A WHO FCTC közelmúltbeli intézkedései azt sugallják, hogy prioritásai rossz helyen vannak. A dohányzás visszaszorításának elsődleges célja a cigaretta által okozott korai halálesetek felszámolása kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy a dohányzásról való leszokás segítésére kell összpontosítani, támogatást kell nyújtani a leszokni vágyóknak, és támogatni kell azokat az ártalomcsökkentő stratégiákat, amelyek segíthetnek csökkenteni a dohányzás okozta károkat.

Felszólítjuk a résztvevő országokat, hogy részesítsék előnyben a tudományos alapú, inkluzív politikai döntéshozatalt, beleértve a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét is. Az Egyesült Királyságból, Japánból és Új-Zélandról származó valós bizonyítékok alapján, a füstmentes nikotin termékek olyan innovációk, melyek életeket menthetnek!

Az ártalomcsökkentő stratégiák bevonásával és a dohányzás prevalenciájának csökkentésére való összpontosítással hisszük, hogy a WHO FCTC előrelépést tud tenni a dohányzással összefüggő betegségek és halálesetek globális terheinek csökkentésére irányuló célkitűzése felé.

Amennyiben a dohányzók nagy többsége, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni, haladéktalanul áttérnének egy alacsonyabb egészségügyi kockázattal járó alternatív nikotin forrás használatára, és végül abbahagynák a használatát, az jelentős közegészségügyi vívmány lenne.

A Public Health England tavaly megerősítette 2015-ben közzétett megállapításait, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az e-cigaretta legalább 95 százalékkal kevésbé káros, mint a dohányzás, míg az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos, Műszaki és Orvostudományi Akadémiája 2018-ban kiadott egy jelentést, amely szerint míg az e-cigaretta nem mentes az egészségügyi kockázatoktól, de valószínűleg kevésbé ártalmas, mint az éghető dohány.

Japánban, ahol a hevített dohánytermékek (HTP-k) egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években, az Országos Közegészségügyi Intézet Környezet-egészségügyi Minisztériuma 2017-ben végzett egy tanulmányt, amely megállapította, hogy a HTP-k lényegesen alacsonyabb szintű mérgező anyagokat bocsátanak ki, mint az éghető cigaretták, és képesek csökkenteni a dohányzással kapcsolatos károkat.

A civil társadalmi csoportok szövetsége, különösen a THR szószólói és szervezeteik olyan felnőttekből állnak, akik korábban dohányoztak, most pedig gőzölnek, és csak Európában 20 millió felnőtt alternatív nikotinfogyasztó jogát képviselik olyan termékekhez való hozzáféréshez és használathoz, amelyek csökkentik a dohányzás okozta károkat.

 

Összefoglalva

A dohányzás továbbra is jelentős közegészségügyi veszélyt jelent, amelyet hatékonyan kell kezelni. A WHO FCTC-nek prioritásként kell kezelnie a cigaretta okozta korai halálozások megszüntetését, és emellett olyan ártalomcsökkentő stratégiák támogatását is meg kell vizsgálnia, amelyek segíthetnek a dohányzás okozta ártalmak csökkentésében.

Először is, összpontosítsanak a dohányzás elterjedtségének csökkentésére. Ennek kell lennie a dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítések elsődleges céljának, mivel a dohányzás továbbra is jelentős közegészségügyi veszélyt jelent, amely évente több millió korai halálesetet okoz.

Másodszor, nyújtsanak őszinte, kockázatarányos kommunikációt és szabályozási ajánlásokat a THR-termékekre vonatkozóan. Bár nem tökéletesek, ezek a termékek a dohányzás kevésbé káros alternatíváját jelenthetik, és segíthetnek a dohányosoknak a leszokásban. Létfontosságú, hogy a dohányosok pontos információkhoz jussanak ezekről a termékekről, és hogy a szabályozás arányos legyen a kockázatokkal. Ezért felhívjuk a tagállamokat, amelyek részt vesznek a november 20-25-én, az FCTC részes feleinek 10. konferenciáján, Panama Cityben, hogy utasítsák el a COP 10 ideiglenes napirendjének 6.1-6.4. pontjaiban szereplő alábbi tiltó javaslatokat, amelyek továbbra is hozzájárulnak a dohányzás okozta több millió felesleges halálesethez:

 

  • Ellenezzék, hogy a THR-termékeket dohánytermékként kezeljék, és ezért a gőzölést ugyanúgy szabályozzák és adóztassák, mint a dohányzást;

  • Ellenezzék, hogy a gőzölő aeroszolokat füstként kezeljék, és ezért az FCTC nagyon korlátozó rendelkezéseit terjesszék ki a THR-termékekre;

  • Ellenezzék az összes THR termék ízeinek, online értékesítésének betiltását, valamint a termékekre vonatkozó ismeretterjesztő jellegű kommunikáció betiltását is - ezek olyan eszközök, amelyek leginkább segítik a dohányosokat a THR-termékekre való átállásban; tájékozott döntések meghozatalában.

  • Ellenezzék a nikotinsókra és a nikotin adagolására, valamint a nikotintartalomra vonatkozó indokolatlan korlátozásokat a termékekben

  • Ellenezzenek minden olyan radikális, progresszív intézkedést, amelyet az újszerű és új dohánytermékekre vonatkozik. Végezetül, helyezzék előtérbe a tudományosan megalapozott, inkluzív politikaalkotást, többek között a WHO keretrendszerében is.

Alapvető fontosságú, hogy a politikaalkotás a rendelkezésre álló legjobb tudományos eredményeken, bizonyítékokon alapuljon. Az ártalomcsökkentő stratégiák bevonásával és a dohányzás elterjedtségének csökkentésére való összpontosítással úgy gondoljuk, hogy hogy a WHO keretegyezménye előrelépést érhet el a dohányzással összefüggő betegségek és halálesetek globális terhének csökkentésére irányuló célja felé.

 

 

Tisztelettel:
Ficsor Zoltán
Villanypára Egyesület
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr1618231913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása