Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Manórúd - Problem solved!

2022. július 08. 11:22 - VAPER

Háborúban minden fegyver...

Miközben Magyarország rendületlenül küzd a manórúd okozta válsággal, és ezen keresztül az ártalomcsökkentés minden eszközével, ukrajnai fiatalok másként állnak hozzá ehhez a jelenséghez. Ivan és informatikus barátai megtalálták a módját annak, hogy segítsenek az ukrán katonáknak a kapcsolattartásban: használt manórudakból származó akkumulátorokból powerbankokat készítenek, hogy a katonák a fronton feltölthessék a mobiljaikat. Több ezer használt eldobható e-cigarettát gyűjtöttek össze, és az általuk készített első modellek a jelentések szerint több mint egy hónapig működtek megfelelően.

mano_1.jpg

A háború kezdete óta Ivan Volynets és informatikus barátai az ukrán fegyveres erők segítésében vesznek részt: egyesek "kiberharcosokként" harcolnak az ellenséggel egy másik fronton, mások hazafias képeket készítenek, mások blokkolják az ellenséges csatornákat és propagandaoldalakat, adományokat gyűjtenek a fegyveres erőknek vagy a rászorulóknak. Ivan egy csapatot épített fel, amelynek tagja a kidolgozott metodika szerint bontják szét, majd építik meg és tesztelik a powerbankokat.

"Vettem néhány szerszámot, és úgy döntöttem, hogy visszatérek az első hobbimhoz, az elektronikához. Elkezdtem alkatrészekből powerbankokat összeszerelni, mert tudtam, hogy ezek az eszközök nagyon hiányoznak a fronton. De nem volt könnyű ilyen elemeket találni, az árak pedig az egekben voltak! Ezért elkezdtünk más technikák után kutatni..." - mondja Ivan Volynets.

A baráti csapat összeült ötletelésre, hogy kitalálják a technikai folyamatot. Egyáltalán lehetséges lenne-e az eldobható e-cigaretták elemeinek újrafelhasználása? Ivan barátai közül néhányan már átszoktak a gőzölésre, és elkezdték gyűjteni a használt e-cigiket egy fiókba, mert az ilyen cigarettákat nem szabad kidobni, hanem újra kell hasznosítani, hogy ne károsítsák a környezetet.

"Azt hittük, hogy az e-cigik eldobható akkumulátorokat tartalmaznak, amelyeket nem lehet újratölteni. Szétszedtünk egyet, és rájöttünk, hogy ez nem így van! Ezért eltávolítottuk az akkumulátorokat az e-cigarettákból, és töltés vezérlő modulokat készítettünk hozzájuk. Így, mivel pénzt spóroltunk az akkumulátorokon, sokkal több alkatrészt tudtunk vásárolni, és sokkal több energiabankot tudtunk építeni a katonáinknak" - mondja Ivan.

Ami egyszerű ötletnek indult, kezdett életre kelni! Mind az öt barát felhívásokat és fotókat tett közzé a közösségi hálózatain, hogy összegyűjtsék a használt e-cigarettákat. A posztok vírusként terjedtek és nagyon népszerűek lettek - több ezer lájk, megosztás és válasz érkezett rájuk nagyon rövid idő alatt. A csapatot néhány nap alatt elárasztották az e-cigaretták, és úgy döntöttek, hogy abbahagyják a gyűjtést, és a tényleges gyártási folyamatra koncentrálnak.

A helyi lakosok is beszálltak a munkába, segítettek a használt e-cigaretták alkatrészekre bontásában és az akkumulátorok szétválogatásában. Eddig a csapat több mint 50 powerbankot állított össze és juttatott el a frontvonalra, ahol az ukrán katonáknak segítik a kapcsolattartást családjukkal és rokonaikkal. Ivan Volynets elismeri, hogy nem tudja, meddig bírják ezek a házilag készített powerbankok, de a katonatársai szerint az első modellek már több mint egy hónapja működnek rendesen.

A csapat különböző kapacitású, átlagosan 17 000-20 000 mAh közötti kapacitású power bankokat gyárt. Ezek általában elegendőek a 3000-4000 mAh-s akkumulátorral rendelkező okostelefonok két-háromszori feltöltésére. Ivan csapata folytatja az energiatárolók gyártását az ukrán hadsereg számára, de a jövőre nézve más ambiciózus terveik is vannak: a közösségben az újrahasznosításra való figyelemfelkeltés, valamint annak megtanítása, hogy a modern technológia és az intelligens eszközök hogyan segíthetik a környezetet.

Mellőzve minden politikai felhangot, a fenti történet arra hívja fel a figyelmet, mennyire hasznos lehet az, ha másként tekintünk a környezetünkre ártalmas eszközökre. A kulcsszó minden esetben a visszagyűjtés és az újrahasznosítás. A manórúd semmi másra nem volt alkalmas, csak arra, hogy lejárassák vele az ártalomcsökkentést. De arra a kérdésre, hogy miért nem a trafikok polcaira került ez az áru és így a fiatalok kezébe, senki nem adott választ. Pedig egyszerű a képlet, ha valamit tiltasz, az a feketepiacra fog kerülni, ott nem kérnek személyit. A mai szabályozás, elveszi a dohányzóktól az ártalomcsökkentés lehetőségét, a zöld megoldásokat, a füstmentes jövőt!

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr2317877657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horex · http://horex.uw.hu/ 2022.07.09. 09:03:26

Persze, a környezetvédő ukránok. Korábban meg arrol irtak, hogy az igy összegyüjtött akksikat drónokra szerelik és ez adja a tápot a bomba kioldónak
Mikor mi a zigazság?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.10. 12:35:22

@horex:

Erről én is olvastam, de valószínűnek tartom, hogy csak viccnak szánták. Szerintem kizárt, hogy egy több millió dolláros, bombákat szállítani képes, vagyis nem felderítő drón efféle barkácsolásra szorulna.

Ami a hírben inkább meglepő, és amit a poszt is hangsúlyosan említ, az a dolog környezetvédelmi oldala. Micsoda pazarlás, hogy az eldobható e-cigarettákkal az ember kidobja a bennük lévő Li-ion akkumulátort is? Hiszen egy akkumulátor éppen hogy nem egyszeri használatra való.
süti beállítások módosítása