Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Ha VAPER vagy, tégy a hülyeség ellen!

2022. június 03. 07:44 - VAPER

Csak annyit kell tenned, hogy leírod a véleményed...

A TPD (Tobacco Products Directive) harmadik verzióját épp most rajzolják meg a politikai és közegészségügyi döntéshozók. A lenti ábra jól szemlélteti, hogy a készülő szabályozás nem lesz sem a vapereknek, sem a hevített dohányterméket fogyasztóknak előnyös, illetve az átszokni vágyókat is erősen visszatartja. Miközben a sajtóban jól összehangolt támadást indítottak a legjobb leszokás támogató eszközök ellen, a TPD3 szabályozási keretrendszerében előtérbe került az ízesítés tiltása, a hozzáférés korlátozása és az adók emelése. Mindez csak arra lesz jó, hogy nem szándékolt hatásként a feketepiac zsebét degeszre tömjék, mint azt az eddigi intézkedésekből is láthattuk.

vaper2.png

A főbb elképzelések a következők:

  • Az e-cigaretták akár gyógyszerészeti szabályozása, ami azt jelentené, hogy nem lehetne őket hagyományos kiskereskedelmi egységekben árusítani
  • Az ízesített e-cigaretták értékesítésének tilalma, ez vonatkozna a hevítet dohánytermékekre is
  • Az e-cigaretták és a liquidek, aromák, EU-szerte érvényes online értékesítési tilalma
  • További csomagolási követelmények, nyomkövetés, melynek költsége a gyártókat forgalmazókat terhelné, végsősoron a fogyasztókat
  • Liquidek, aromák, utántöltők adóztatása nikotin mennyiségtől  függetlenül

Az ember azt gondolná, hogy ennyi rossz hír hallatán, megmozdul a közösség és ahol csak lehet kifejezésre juttatja a nemtetszését egy ilyen rossz, átgondolatlan szabályozás ellen. Sajnos a jelenlegi adatok nem ezt mutatják. A cikk írásakor (2022. 06. 02. 18:47) elég gyér a kitöltöttség. Bár Románia magasan vezeti a mezőnyt, ezt főleg a hevített dohányterméket fogyasztóknak köszönheti. Ennek a konzultációnak a sikere minden ártalomcsökkentő terméket használónak fontos, hisz a termékek szabályozása a tét.

vaper111.jpg

Ha tenni akarsz nincs más dolgod, mint a lenti linkre kattintani:

IDE :)

Valamelyik közösségi fiókoddal belépni és az anyanyelveden leírni a véleményed, akár anonim módon, az ellened készülő merényletről.

Kitöltési útmutató:

ITT :)

Az egész procedúra nem tart tovább mint 5-10 perc, aztán nyugodtan hátradőlhetsz azzal a tudattal, hogy ma is tettél valamit egy jobb, füstmentes világért.

Néhány valós vélemény:

"Két éve használok IQOS-t, a Férjem egy éve GLO-t. Elótte mindennel próbálkoztunk, tapasz, rágógumi, gyógyszer, természetgyógyász. Sajnos csak ideig-óráig értünk el "sikert". Mind a ketten napok alatt át tudtunk szokni. Életünk legjobb döntése volt! Sokkal jobb lett az életminőségünk. Ha tovább nehezítik a leszokni vágyók életét és az ízesítést is elveszik, drágább lesz mint a hagyományos cigaretta, akkor pont azokkal tolnak ki, akik már váltottak. Tiltakozom!!!"

 

„Én 20 év dohányzás után váltottam e-cigarettára, ennek már 4 éve. Már egészen rövid idő után javulást éreztem az egészségi állapotomban. Megszűnt a korábban már állandósult köhögésem és nehéz légzésem. Jobb lett a közérzetem és energikusabbnak is érzem magam. Korábban rengetegszer próbálkoztam a leszokással, de minden próbálkozásom rövid időn belül kudarcba fulladt. Ha nem létezne az e-cigaretta, akkor még ma is a hagyományos cigarettát szívnám. A baráti körömben több ember is van, akik szintén ezen eszköz segítségével tudtak megszabadulni a büdös bagótól. Mindannyian csak pozitív hatásokról számoltak be, amióta e-cigarettát használnak. Nem értek egyet az EU ezen javaslatával. Ha ellehetetlenítik a megfelelő ízű és minőségű folyadékok beszerzését, akkor nagyon sokan a fekete piac felé fognak fordulni, vagy újra hagyományos cigarettát fognak szívni. Több tanulmány is bizonyítja, hogy az e-cigaretta egy kevésbé káros alternatíva a dohányzásra. Kérem ne hozzanak olyan felelőtlen döntést, amivel ellehetetlenítik azon embereket, akik ily módon próbálnak megszabadulni egy káros szokásuktól.”

„Tisztelt Bizottság! 32 éves nőként, már jó pár dohányos év áll mögöttem, melyből az elmúlt 10 évben csak és kizárólag elektromos készüléket használtam. Mivel 14 éves koromban szoktam rá a dohányzásra így nagyban rányomta a bélyegét az egészségi állapotomra. Abban az időben 1-2 doboz cigarettát elfogyasztottam naponta erős dohánytermékből. A reggeleimet köhögés és köpet kísérte, kávéval és cigarettával indítottam és zártam minden napot, ételt és vizet csak annyit vettem magamhoz, mely nagyon szükséges volt, kórosan sovány voltam (55kg, 170cm a magasságom). 2012 egyik tavaszi reggelén arra keltem, hogy majd meg fulladok a köhögéstől, de még is a cigarettához nyúlok. Itt mentem el és vettem meg az első készülékemet és a hozzá tartozó 12mg-os mentolos liquvidet. Csak a mentol volt, ami csillapította a cigaretta utáni vágyamat. Mára elmúlt a köhögés, újra tudok sportolni, egészséges vagyok (68kg) és nem vagyok büdös! :) A 3mg-os nikotin tartalmú liquvidhez már 0-ást is keverek, mert annyi is elég és imádom a gyümülcsös ízeket. A környezetemben 12 embert szoktattam át az elektromos cigarettára és nekik is javult a közérzetük és az egészségük. Szerintem a rák elleni küzdelemben az emberélet és környezetünk megóvása érdekében Elengedhetetlen ez a technikai csoda!”

„32 éves vagyok, és 12 év dohányzás után az e-cigaretta segítségével tudtam letenni a cigarettát! Már majdnem 1 éve nem gyújtottam rá, és hamarosan eljutok arra a szintre, hogy nikotin mentes liqvidet tudok majd szívni. Nem szeretnék lemondani a vape nyújtotta élményről.”

„2017. május 4. fontos dátum az életemben, ekkor döntöttem úgy, hogy 15 év dohányzás után cigaretta helyett megveszem az első elektromos cigarettámat a dohányboltban, a hozzá való ízesített nikotin tartalmú liquidekkel. Már az első hónapokban éreztem, hogy tisztul a tüdőm, jobb a közérzetem, energikusabb vagyok, a torkomban sem éreztem többet irritációt és nem éreztem soha többé nyomást a tüdőmben. Azóta eltelt öt év és én ennek a korszakalkotó eszköznek hála nem gyújtottam rá, sőt undorodom a hagyományos cigarettától, mert rájöttem hogy a friss gyümölcsös ízek, amiket használok sokkal jobbak, nem ivódik bele a szaga a ruhába, bútorba. Fontosnak tartom törvénytisztelő állampolgárként, hogy ne nehezítsék meg még jobban ennek az életmentő eszköznek a hozzáférhetőségét eltúlzott szabályozásokkal, és ne adjanak melegágyat a megbízhatatlan egészségre káros feketepiaci eszközöknek.”

 

Mindenkinek köszönjük, aki vette az időt és a fáradságot a kitöltéshez!

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr2017847165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgyesi Gabor 2022.06.16. 18:52:55

Az én életem jobb lett ...jobb a közérzetem az étvágyam nem vagyok dohányszagú egyszóval sokkal jobb nem igazán értem,hogy a vaperek kinek ártanak azzal hogy egy alternatívát választottunk
süti beállítások módosítása