Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Covidra nikotint?

2022. április 22. 13:27 - VAPER

Beigazolódott a gyanú a nikotinnal kapcsolatban.

A koronavírus világjárvány kezdete óta a kutatók erőfeszítéseik középpontjában minden olyan lehetséges kockázati tényező keresése állt, amely a Covid-19 betegeknél negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet. Tekintettel arra, hogy a Sars-CoV-2 fertőzés légúti kórkép, a Covid-19 fertőzés és a dohányzás - a szív- és érrendszeri, valamint a tüdőbetegségek jól ismert kockázati tényezője - közötti kapcsolat több tudományos kutatás tárgyát képezte.

covid2.jpg

A témával foglalkozó egyik első tanulmány szerint a súlyos, kórházi kezelést igénylő, COVID-19-ben szenvedő dohányosok száma jóval alacsonyabb volt, mint a lakossági dohányzási arányok alapján várható volt. Azonban az a nagyon kevés dohányos, aki végül kórházba került, nagyobb eséllyel került súlyosabb állapotba, illetve a  betegsége kedvezőtlenebb kimenetelű volt.

Milyen hatással van a nikotin a Sars-Cov-2 fertőzésre?

A CoEHAR a Duke Egyetemmel (USA) partnerségben, valamint az IRCCS "Oasi di Troina" kutatóintézettel és Troina város önkormányzatával való együttműködésnek köszönhetően szero-epidemiológiai lakossági vizsgálatot végzett egy nem és kor szerint rétegzett valószínűségi nagy mintán keresztül, valamint a troinai dell'IRCCS Oasi Maria SS. összes egészségügyi dolgozójánál.

A Troina projekt egy kohorszvizsgálatot határoz meg, amelyet 2020 júliusa és szeptembere között végeztek Troinában, Szicília egyik településén, amelyet a fertőzés gyors terjedése miatt "vörös zónává" nyilvánítottak. Tekintettel a fertőzöttek magas számára, a kutatók szerológiai vizsgálatokkal akarták megvizsgálni a Covid-19 fertőzés előfordulását az általános lakosság körében és az IRCCS "Oasi di Troina" egészségügyi dolgozóin. 

A dohányosok státuszának felderítése érdekében úgy döntöttek, hogy a résztvevők nyilatkozatait összekapcsolják egy specifikus biológiai indikátor, a nikotin szérum-metabolitjának, a kotininnek az azonosításával. Az 1785 résztvevő körülbelül egyharmadát a szérum kotininszintje alapján jelenleg is dohányosnak minősítették, és a kutatók megvizsgálták, hogy megfertőződtek-e valaha SARS-CoV-2 vírussal, és összehasonlították az eredményeket az ugyanabban a vizsgálati mintában lévő, soha nem dohányzókéval.

Az "A laboratóriumban igazolt dohányzás hatása a SARS-CoV-2 fertőzésre: a Troina szero-epidemiológiai felmérés eredményei" című tanulmány megállapította, hogy a SARS-CoV-2 antitest-pozitivitás előfordulási gyakorisága csökkent a dohányosoknál a soha nem dohányzókhoz képest (19,8% vs. 31%). Ez a csökkent prevalencia a lehetséges zavaró tényezők (mint például a nem, az életkor, a korábbi fertőzés, a krónikus állapotok és a kockázati csoport) figyelembevétele után is fennmaradt.

A nemdohányzókkal összehasonlítva úgy tűnik, hogy azok a személyek, akik objektíven bizonyítottan dohányoznak, kevésbé hajlamosak a SARS-CoV-2 fertőzések kialakulására. Ezek az eredmények összhangban vannak a korábbi adatokkal, amelyek szerint az önbevallás szerinti dohányzás a SARS-CoV-2 fertőzés markereinek csökkenésével jár együtt. Eredményeink alátámasztják azt a nézetet, hogy az úttörő új nikotin alapú gyógyszeralkalmazások megelőzhetik a fertőzést

magyarázta Prof. Riccardo Polosa, a CoEHAR alapítója.

A dohányzási státusz biokémiai megerősítésével a CoEHAR kutatói egyszer s mindenkorra tisztázták a korábbi kutatások ellentmondásos eredményeit a dohányzás és a SARS-CoV-2 fertőzés kockázata közötti összefüggésről.

Persze legyinthetnénk a fenti megállapításokra, és követhetnénk a WHO-nak a dohányosokkal szembeni kegyetlen és minden empátiát nélkülöző „leszoksz vagy meghalsz” hozzáállását. Nem tesszük, mert magunk is dohányosok voltunk, mert ugyan nikotint fogyasztunk (vagy már azt sem), de már füstmentes formában, mert hiszünk az innovációban, és mert szeretnénk ha a jelenlegi dohányosok is felismernék, hogy van remény. Hisszük, hogy az ártalomcsökkentés (95%) sokkal hatékonyabb mint a teljes tiltás, hisszük, hogy a füstmentes jövőt a füstmentes termékek hozzák el. Reméljük ezt majd azok is megértik, akik ezért tehetnek is, akiknek a társadalom iránt érzett felelőssége ezt diktálja. És hogy egy politikai szófordulattal éljek, hisszük, hogy ezek az emberek nem a WHO és a Bloomberg által pénzelt alapítványok kottájából játszanak.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6017813377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása