Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Egy járvány margójára

2022. március 04. 08:16 - VAPER

Az aljas elnevezés

Képzeljük el, hogy valamelyik üdítőital halálos megbetegedést okoz. A szakemberek nagy erőkkel keresik a „járvány” okát. Már az elnevezés is (járvány) mennyire cinikus... Miután kikérdezik a kórházban fekvő embereket, egy közös pontot találnak: mind pohárból ivott valami üdítőitalt. Ezután elnevezik Pohárból Fogyasztott Üdítőital Járvány-nak, az az PFÜJ-nek. A sajtóban cikkek jelennek meg az áldozatokról, a PFÜJ az újságok címoldalára kerül. Miután a harag, és a hírek középpontjában a poharak állnak, mindenki ferde szemmel néz még a pincérekre is. Felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne fogyasszon pohárból üdítőitalt, mert nem tudjuk mi okozza, de mindenki aki meghalt, vagy épp kórházban fekszik, pohárból fogyasztott valamiféle üdítőt, ergo a pohár a hibás. Közben szép lassan kiderül, hogy egy kínai pancsolt aroma okozta egy kis üdítőital gyártó feketén forgalmazott termékében a bajt, de a poharaknak ez már mindegy. A poharak gyártói üzemeket zárnak be, az emberiség ezután „direkt módon” fogyaszt minden italt. A fenti történetre azt mondaná mindenki, hogy ez egy hülyeség, pedig bizony ez történt, szinte szóról szóra.

Ha a következő történetet meg akarjuk érteni akkor nézzük meg az amerikai CDC (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) honlapján az ezzel kapcsolatos információkat. Számomra az a leginkább megdöbbentő, hogy a „járvány” elnevezése még mindig EVALI (electronic cigarette and vaping associated lung injury), azaz elektronikus cigaretta használatával összefüggő tüdőkárosodás. De nézzük hogyan is kezdődött ez az egész őrület, amelynek kommunikációs hatásai a mai napig kártékonyan hatnak az ártalomcsökkentésre.

Amerikában 2019 márciusától egyre növekvő számban jelentek meg betegek (főleg fiatalok) a sürgősségi ambulanciákon érthetetlen tüdőkárosodással. Ahogy a gyerekek 2019 őszén visszamentek az iskolába, a szülők, a pedagógusok, a közegészségügyi szakértők és a törvényhozók napról napra jobban aggódtak, a sorozatos EVALI megbetegedések miatt, és senki, még a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) sem tudta, hogy mi történik.

Végül novemberben a CDC késve ugyan, de azonosította a "feltételezhető bűnösöket": az E-vitamin-acetátot, egy olyan vegyületet, amelyet hamisítók használtak az illegálisan gyártott THC-patronokban. Vagyis nem a nikotinos e-cigarettákban, vagy e-liquidekben.

thc2.png

A kár azonban már megtörtént. A "vépelést" hibáztatták a hatóságok, a média és a közvélemény, és minden e-cigarettát, legyen az nikotinos vagy THC-s, egy kalap alá vettek.

Ez különösen nyilvánvaló volt Massachusettsben, ahol a republikánus Charlie Baker kormányzó az ország talán legnagyobb e-cigarettás szigorításába kezdett. 2019 szeptembere és decembere között hónapokig tartó teljes tilalmat rendelt el a nikotinos és kannabiszos termékekre. A családi kisvállalkozások vape-boltjai bezártak, néhányan véglegesen. Mindez azután, hogy Baker feloldotta a teljes tilalmat, és aláírta azt a törvényt, amely hamarosan betiltja az ízesített e-cigarettákat és a mentolos cigarettákat, valamint 75 százalékos jövedéki adót vezet be az összes elektronikus nikotinadagoló rendszer (ENDS) nagykereskedelmi árára.

Évekkel később sem Baker, sem a massachusettsi Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Végrehajtó Hivatala - amely a közzététel időpontjáig nem válaszolt a civilek állásfoglalásra irányuló kérésére - úgy tűnt, hogy elismeri: hibát követtek el. De még ha a végső politikai céljuk az ízesítés betiltása vagy a túlzott ENDS-adók voltak is, már nem háríthatják a felelősséget az EVALI-ra. Nem állíthatják, hogy beavatkozásukkal megvédték a közegészségügyet; sőt, talán éppen az ellenkezőjét kell beismerniük. És ez csak egy példa volt a sok közül, amikor a hatóságok rossz döntést hoztak.

Az EVALI-tól való félelem a dohányzás növekedésével párosult. Tehát ha mérget iszol egy pohárból, akkor nem a méreg, hanem a pohár a hibás.

Ne gondoljuk azt, hogy ez az őrület megállt Amerika határainál. Az ezzel kapcsolatos híreket felkapta a világsajtó, és mint valami mérgező felhő, körbejárta az egész világot. Amikor kitört a COVID-19 járvány, csak ráerősítettek erre a kampányra, és sok millió dohányos kedvét vették el egy kevésbé káros alternatívára való váltástól. Az EU tagországaiban is egyfajta „tiltási láz” ütötte fel a fejét, amihez „szakemberek” hada társult, akik bizonyítva látták régi vágyálmukat, a „na ugye megmondtam, hogy az e-cigaretta halálos”.

És ezt a tévhitet a mai napig nem lehet kiverni a fejükből...

A közegészségügy a mai napig példálódzik az EVALI-val, közben szemérmesen elhallgatják, hogy ennek az e-cigarettához egyébként semmi köze. Szakemberek néznek rám bambán, amikor kijavítom a tévedésüket. Nem látják, hogy miközben a dohányzás ellen küzdenek, pont ők azok, akik miatt emelkedik a dohányzók száma. A CDC elutasított minden olyan javaslatot ami a THC-hoz kötné a 2019-es „járványt”, és ennek megfelelően átnevezné az EVALI-t. Ez a megnevezés nem csak tudománytalan és aljas, de megtévesztő és félrevezető.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr3017771412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása