Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Mit akar a WHO?

2021. október 29. 09:08 - VAPER

Minden Közegészségügyi döntéshozónak, és érdekelt félnek!

cop9.jpg

Az FCTC részes feleinek 9. konferenciája (COP9) előtt írunk, és arra kérjük a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe annak a több millió volt dohányosnak a véleményét, akiknek egészségi állapota jelentősen javult azért, mert füstmentes, alacsony kockázatú alternatívákra tértek át.

Kérjük, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére irányuló intézkedéseket építsék be a jelenlegi dohányzás-ellenőrzési intézkedésekbe, az FCTC 1. cikkének d) pontja szerint, amely a dohányzás ártalmainak csökkentését a dohányzás-ellenőrzés fogalmába sorolja.

A WHO következetesen alábecsülte vagy tagadta a dohányzás ártalmainak csökkentésében rejlő egészségügyi lehetőségeket, túlértékelte a kockázatokat, szelektíven választotta ki, és értelmezte félre a tudományos kutatásokat, hogy érvelését alátámassza. A WHO  a tilalmakat támogatja, és a dohányfüstmentes termékek túlzott szabályozását, de figyelmen kívül hagyja az ilyen intézkedések valószínűsíthető káros, nem szándékolt következményeit, amelyek a dohányzás, az egészségkárosodás és a szabályozatlan feketepiacok növekedését jelentenék.  A feleknek jobb tudományos és politikai elemzést kellene elvárniuk és megkövetelniük. Nyitottnak kell lenniük a dohányzás ártalomcsökkentésének a betegség terhek csökkentésére irányuló szakértői meglátásokra, valamint a fogyasztók és a speciális ismeretekkel rendelkező vállalkozások véleményére.

A "semmit rólunk, nélkülünk" koncepciót a felek folyamatosan figyelmen kívül hagyják. Fogyasztóként minket érintenek leginkább az aránytalan és meggondolatlan szabályozások, de minden vitából kizártak minket. Nem hallgatnak meg bennünket, nem konzultálnak velünk, figyelmen kívül hagynak bennünket. 

Az ETHRA 16 európai ország 23 alulról szerveződő fogyasztói szervezetének csoportja, amelyet a dohányzásellenőrzés és a nikotinkutatás szakértői támogatnak. Mi vagyunk az alacsony kockázatú alternatív dohánytermékek fogyasztóinak hangja. Annak a 27 millió európai felhasználónak az érdekeit védjük, akik már letették a cigarettát ezeknek a termékeknek a segítségével. Támogatjuk a dohányzás ártalmainak csökkentését: a dohányosok segítését és ösztönzését, hogy a magas kockázatú nikotintermékekről az alacsony kockázatú nikotintermékekre váltsanak, mint olyan gyakorlati közegészségügyi stratégiát, amely gyorsan és széles körben működik, nemcsak az EU-ban, hanem világszerte.  Önkéntes alapon működünk, nincs ipari finanszírozásunk vagy összeférhetetlenségünk.

Volt dohányosként mindenkinél jobban megértjük, milyen nehéz lehet a dohányzásról való leszokás. Legtöbbünk számos sikertelen leszokási kísérletet tett a hagyományos leszokási módszerekkel, és csak akkor tudtunk végre leszokni a dohányzásról, amikor biztonságosabb nikotintartalmú termékeket találtunk, és így sikerült azóta is füstmentesnek maradnunk. Az e-cigaretta, a snus, a nikotinos tasakok és a hevített dohánytermékek rendkívül népszerű és sikeres módszereknek bizonyulnak a dohányzásról való leszokásban egész Európában.

Csatoljuk a dohány- és nikotintudomány és -politika 100 független szakértőjének levelét, és arra kérjük Önöket, hogy vegyék figyelembe a mi és e nagy tekintélyű szakértők véleményét. E szakértői csoportnak a dohányzás ártalmainak csökkentésére vonatkozó ajánlása milliók életét fogja megmenteni.  A biztonságosabb nikotintermékek megszüntetésének nem szándékolt következményei azonban katasztrofálisak lennének. 

 

Tisztelettel:

Ficsor Zoltán - elnök

Villanypára Egyesület (ETHRA tagszervezet)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr8416738592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása