Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Nikotin vakcina

2021. október 08. 10:47 - VAPER

A nagy hevítő teszt

 vakcina.jpg

Manapság az ártalomcsökkentés kicsit divat is lett, ami egyrészt nagyon jó dolog, másrészről a közegészségügy úgy használja, mintha szitok-szó lenne. A társadalmi változások hatására az emberek egyszerűen megértek arra, hogy ilyen termékeket használjanak. Jómagam már több, mint tíz éve használok elektromos cigarettát, így érdeklődve figyeltem a hevített dohánytermékekkel kapcsolatos híreket és megoldásokat. Néhány hónapja már két dohánycég terméke is elérhető a piacon, ezért adódott a lehetőség, hogy mind a két terméket teszteljem. Amit leírok, az a saját véleményem, nem fizetett promóció, így azt írhatok ezekről a termékekről, amit jónak látok. Akik most szeretnék letenni a cigarettát, azoknak mindenképp hasznos lesz ez a kis összefoglaló!

IQOS

Az IQOS volt az első amivel találkoztam, évekkel ezelőtt egy kiállításon Dortmundban. Természetesen kipróbáltam, és emlékszem hogyan néztem azokra furcsa rövid cigarettákra. Később Romániában szereztem be az első készülékem több mint négy éve, azóta is működik, bár az utóbbi két hónapban a teszt kedvéért rendszeresen használtam, előtte csak néha, egyfajta kuriózumként.

Az IQOS egy hevítőpengével ellátott készülék, a penge hatol be a dohánytöltet közepébe és ott szabályozott módon, hevíti azt, belülről kifelé. Az első slukk lehet hogy túl melegnek tűnik, de ez szinte azonnal elmúlik, illetve megszokható. A töltetek széles választékban kaphatók a trafikokban, rengeteg íz közül lehet válogatni. Az ízviláguk egészen közel áll a dohányhoz, azok akik különbséget tudnak tenni a dohányfajták között, itt is megtalálhatják azokat a finom különbségeket amelyek a dohányokra annyira jellemzőek. Szinte bármilyen ízesítést is használunk, mindig ott van mögötte a dohány íz is. A dohányosok közti különbségek nem annyira markánsak, inkább egy gurman kifinomult ízlésére vannak belőve. Egyik kedvenc ízem a YELLOW SELECTION, enyhe csonthéjas dohány, egy felsejlő citrus beütéssel, ami kifújáskor határozottan a citromhéj ízvilágához közelít. Természetesen mindenki kedvére válogathat:

HEETS Bronze Selection - barna színű, intenzív dohányaroma

HEETS Sienna Selection - piros szín, jellegzetes dohányaroma

HEETS Amber Selection - narancssárga színű, intenzív íz, diós aroma

HEETS Yellow Selection - sárga szín, enyhe íz, citrusos aroma

HEETS Turquoise Selection - türkiz színű, enyhe mentol aroma

HEETS Blue Selection - sötétkék színű, jeges-mentolos aroma

HEETS Willow Selection - zöld színű, mentol-citrus aroma

HEETS Purple Wave - lila, mentol áfonya aroma

A készülékek több generációja létezik a trafikokban, ezekből mindenki az egyéni ízlése, preferenciája szerint választhat. Az IQOS leginkább sérülékeny pontja a hevítő penge, erre oda kell figyelni, de garanciában cserélik ezt is.

glo™ hyper+

Ez a termék pár hónapja van a trafikokban. Működése eltér az IQOS-tól, kívülről befelé hevíti a töltetet, egy speciális indukciós technológiával. Az első slukk itt is forró, de ez is megszokható. Az ízválaszték aránylag szűk, de nagyon markáns. A töltet nagyobb, teljesen olyan, mint egy demislim cigaretta. A dohányos íz csak a TERRACOTTA TOBACCO neo™ dohánytöltet esetében dominál. Ízre, torokhatásra, ezek a töltetek állnak leginkább közel a hagyományos cigarettákhoz. Az ízesített töltetek aroma golyót tartalmaznak, elpattintás után intenzív ízélményt biztosítanak. Kedvencem a TROPIC CLICK, egy finom kókuszos ízt érzel mielőtt elpattintod a golyót, utána egy intenzív citrus támad, enyhe ananász beütéssel, amit némi mentol tesz egy igazán hűvös koktél érzetévé. A jelenlegi ízválaszték az alábbiakból áll:

neo™ TERRACOTTA TOBACCO – kávés, földes, fűszeres erős dohány íz

neo™ BLUE CLICK – mentás alap íz, pattintás után erős mentol

neo™ TROPIC CLICK – kókuszos alapíz, pattintás után citrus, ananász, enyhe mentol

neo™ SCARLET CLICK – enyhe gyümölcs íz, pattintás után határozott eper, némi teás felhanggal

neo™ PURPLE CLICK – enyhe erdei gyömölcs, pattintás után határozott áfonya íz némi hűvösítővel

A készülék leginkább egy szép marok modra hajaz, egy doboz töltetre elegendő akkumulátor kapacitással. Használata egyszerű, ha bármi gond van vele, garanciában cserélik.

Melyiket válasszam?

Erre nincs tuti tipp. Ki kell próbálni. Kezdők problémája a köhögés, a töltetekben lévő glicerin miatt, de ez pár nap alatt elmúlik. A két készülék használata közt a legnagyobb különbség a méret  és a forma után, a gőzképzés. Az IQOS az első slukknál már testes gőzt biztosít, míg a GLO valahol a harmadik slukk után lesz erőteljes gőzben gazdag. Az IQOS enyhébb torok ütést ad, a GLO határozottabban érezteti a töltet erősségét. Az IQOS maximált 12-13 slukk öt percig, a GLO korlátlan slukk, 3-5 percig, a működési módtól függően. Néha panaszkodnak fogíny vérzésre, de ez nem a készülékek hibája, a hagyományos cigaretta beszűkíti a hajszálereket az ínyben, ha ez nincs, akkor jelentkezhet ez a tünet, ha nem múlik, érdemes fogorvossal konzultálni.

Az előny, amit a hevített dohánytermékek adnak a hagyományos cigarettákkal szemben óriási. Nem vagy büdös, nem sárgulnak a fogaid, jobb lesz a közérzeted, miközben nem tör rád a nikotinéhség, és mentálisan is megmarad a dohányzás érzése. Véleményem szerint ez a fajta technológia áll legközelebb a dohányzáshoz, ezért erre a legkönnyebb váltani. A felhasználói tapasztalatok szerint, ha egy hónap után is használod, már nem tudod elszívni a cigarettát. Természetesen mindenkinél más lehet az átszokás metódusa, próbálgatni kell az ízeket, a készülékeket. Sokat segíthet a környezetedben lévő olyan ismerős, aki már használja a hevített dohánytermékeket. Soha ne add fel, sikerülni fog! Nem azt állítom hogy ez egészségesebb mint a hegyi levegő, azt állítom hogy a kockázat sokkal kisebb. A füstmentes technológiák olyanok, mint a COVID vakcinák, segítenek megelőzni a nagyobb bajt.

Ficsor Zoltán

Villanypára egyesület

Szólj hozzá!
Címkék: alternatívák

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr7916714722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása