Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A hazugság hatalma

2021. szeptember 24. 10:15 - VAPER

A WHO és Pinokkió

 pinocchio.jpg

A WHO lázasan készül a COP9-re ami gyakorlatilag a dohányzás visszaszorításának fő fóruma. De mi történt amióta a WHO belevetette magát a dohányzás elleni küzdelembe, és miért állítom azt, hogy mára már milliókat veszélyeztet az a politika, amit most folytatnak? Ha a WHO dohányzásellenes szószólóinak orra a hazugságokkal csak egy centit nőne, nem tudnának befordulni a sarkon, a konferenciára menet. A COP9 az a fórum, ahol a közegészségügy csendőrségeként meghatározzák a jövő stratégiai lépéseit. Azokat a katasztrofális lépéseket, amelyek a leszokni vágyók millióinak életét veszélyeztették eddig is.

Az Egészségügyi Világszervezet dohányzás-ellenőrzési keretegyezménye (WHO FCTC) egy szerződés, amelyet az 56. ENSZ gyűlésen fogadtak el Genfben, Svájcban 2003. május 21 -én.  Ez lett az első Egészségügyi Világszervezeti Szerződés a WHO alkotmánya. A szerződés 2005. február 27 -én lépett hatályba, melyet 168 ország írt alá, és 181 ratifikáló országban jogilag kötelező. Jelenleg 15 ENSZ tagállam nem részese a szerződésnek, köztük az USA sem. Vitathatatlanok azok az intézkedések, amelyek az eltelt idő óta bevezettek. Ilyen a dohányzás betiltása a közösségi terekben, valamint a fiatalkorúak részére a forgalmazás betiltása. Magyarország ennél is tovább ment a trafikrendszer bevezetésével, ám valahol ez is hozzátartozik a hozzáférhetőség kontrolljához. De az olyan látszatintézkedések, mint az elrettentő képek, a fenyegető feliratok, vagy majd az egységes csomagolás, nem fogják beváltani a hozzájuk kommunikált eredményeket. Az alapszerződés sarkalatos pontja az ártalomcsökkentés, persze ezt ők sem gondolták komolyan.

Az igazi baj az elektromos cigaretta megjelenésével kezdődött, amikor megjelent az első igazi ártalomcsökkentő eszköz a piacon. A WHO az első pillanattól kezdve ellenségként tekintett a termékre.  Sokat „köszönhetünk” a WHO fő keresztes lovagjának Stanton Glantz-nek, akiről gondolom kevesen tudják, hogy repülőmérnök, az életútja jól mutatja mennyire kompetens „szakértők” alakítják a dohányzásellenes politikát.

Az e-cigaretta 2006-ban kezdte a pályafutását Európában és pillanatok alatt kedvelt lett. Én valamikor 2008-ban találkoztam az első kezdetleges készülékekkel, de már akkor láttam benne a potenciált. Az évek alatt fejlődött, rengeteg innováció és fejlesztés után, mára egy biztonságos alternatívája lett a dohányzásnak. Milliók szoktak le vele a dohányzásról, vagy tértek át a kizárólagos használatára, ezzel javítva az életminőségüket. Természetesen ezt nem nézte jó szemmel a WHO, rengeteg hazug és aránytévesztő állítást fogalmazott meg az e-cigaretta használatával szemben, folyamatosan tematizálva a közbeszédet és a közegészségügyet. Csak néhány példa a WHO mantra generátorából:

Nem tudunk róla eleget – 2006 óta több mint 4000 tanulmány és kutatás született az e-cigarettákkal kapcsolatban. Természetesen ezek nem elég, és nem elég erős bizonyítékokat tartalmaznak.

Nem segít a leszokásbanA legutolsó Cochrane jelentés kétszer jobbnak tartja az e-cigarettát a leszokáshoz, mint a hagyományos leszoktató terápiás módszereket. Ez azért is kényelmetlen a WHO számára, mert a jelentés mérvadó szakmai körökben.

A Cochrane könyvtár az orvostudomány és más egészségügyi szakterületek adatbázisainak gyűjteménye, amelyet a Cochrane és más szervezetek nyújtanak. Ennek középpontjában a Cochrane jelentés áll, amely szisztematikus áttekintések és metaanalízisek adatbázisa, amely összefoglalja és értelmezi az orvosi kutatások eredményeit.

Az angol közegészségügy példaértékű módon használja az e-cigarettát a leszokás támogatásban. Nem ellehetetleníti a használatát, hanem támogatja. 

Ez is füst! – Ez egy viszonylag új mantra, mondjuk szembe megy mindennel… ( A füst fizikai megközelítésben diszperz rendszer, azaz azon jelenség, melynek során a levegőben vagy más gáz halmazállapotú diszperz közegben égés során keletkezett gázok és porlasztott szilárd anyagi részek oszlanak el.)

A nikotin rákkeltő! – Nyilvánvalóan csak az ami az e-cigarettában van, mert a tapasz, a rágógumi, a spray, betegtájékoztatóiban mást írnak erről…

Úgy néz ki mint a füst, ezért újranormalizálja a dohányzást! – Természetesen, télen senki ne vegyen levegőt a szabadban, mert az is pont úgy néz ki! ;)

A gyermekek számára vonzó ízekben készül! – Hát hogy a viharba ne! Igaz hogy csak felnőttek férhetnek hozzá, de akkor is! Ez az ízbetiltás, amit kitaláltak, az egyik leginkább kártékony gondolatuk. Ki szoktatott rá minket ezekre az ízekre? Nézem a TV-t, a reklámblokk minden második hirdetése valamilyen édesség. Tiltsuk be az ízesített édességet! Istenem, mekkora ötlet! Mióta nálunk bevezették, élő vaper nem megy a trafikba, több százezer embert tereltek az illegális megoldások felé. Miután San Francisco 2018 -ban megtiltotta a felnőtteknek az ízesített dohány és e-cigaretta liquidek vásárlását, nem annyira vicces dolog történt. Nőtt a tizenévesek dohányzási aránya.

Adóztatni kell a termékeket! – Tudjuk. Véleményem szerint a károkozás mértékében. A baj az, hogy ezt sehol nem veszik figyelembe. A németek minden idők legnagyobb jövedéki adóját vetik ki a liquidekre. Nálunk sem kicsi az adó mértéke, de ami ott készül az minden képzeletet felülmúl. Természetesen a magas adó, szintén a fekete piac melegágya. Ez senkit nem izgat? Nem értem, hogy egy leszokástámogató eszközt miért kell ellehetetleníteni.

Az a baj, hogy itt nincs még vége az elképesztő terveiknek, de ezekkel már nem terhelném azokat, akik idáig jutottak az olvasásban. Ennyi épp elég mára. A COP9-ről folyamatosan fogok tályékoztatást adni, persze csak arról ami kiszivárog, mert ez olyan lesz, mint az őszödi beszéd, titkos és ártalmas.

Amikor a WHO-t ekézem az ártalomcsökkentés kapcsán, az nem egy rögeszmés ember alufólia sisakban kitalált összeesküvés elmélete. 12 éve használok e-cigarettát, és ha alkalmam nyílik rá, más füstmentes termékeket is. Több mint tíz éve foglalkozom aktívan a dohányzáshoz köthető ártalomcsökkentéssel. Jómagam nem vagyok orvos, az egészségügyhöz informatikai szálak kötnek immár harminc éve. A fentieket is csak azért osztom meg veletek, mert nem szeretném ha valaki is azt gondolná, hogy a fent leírtak egy beteg elme lázas látomásai.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Légy pártoló tag!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr1716698916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása