Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Fekete mise

2021. szeptember 03. 07:36 - VAPER

Amikor a WHO kizárja a nyilvánosságot

feketemise.jpg

A Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyezménye, amelynek titkársága kétévente hívja össze a Tagok Konferenciáját (COP) a dohányzás elleni küzdelem kérdéseinek megvitatására. Annak ellenére, hogy az egyezmény elkötelezett a dohányzás ártalmainak csökkentése mellett, a WHO és az FCTC titkársága soha nem fogadta el az e-cigarettát és a füstmentes dohánytermékeket, hanem kezdettől fogva a szabályozások vaskezű szigorítását szorgalmazta. Egyszerűen gyűlölik az alternatív, ártalomcsökkentő termékeket.

Bár a kutatások kimutatták, hogy a gőzölés több mint 95 százalékkal biztonságosabb, mint a dohányzás, és hogy az e-cigaretta nem „renormalizálja”, vagy nem ösztönzi a dohányzást, a WHO tiltó magatartása megerősödött. Aktívan ösztönzi a teljes tilalmat vagy szigorú szabályozást a gőzölés és az ártalomcsökkentés megakadályozására.

A WHO világszerte befolyásolja a politikusokat azáltal, hogy negatív kijelentéseket tesz közzé ezekről a termékekről, félrevezető tudományos bizonyítékokat sorakoztatva fel az érveik mellett. Ezeket a kijelentéseket a politikai döntéshozók elfogadják és idézik. Az Európai Bizottság például a következő dohánytermékekről szóló irányelv előkészítése során idézte a WHO hamis vépelés elleni állításait.

Az EU irányelvei, melyek ezekre a hamis állításokra alapoznak, viszont példát mutatnak  más országokban történő szabályozásra. Az FCTC titkársága és a COP ülései nem alkalmasak a kitűzött célok elérésére. Kíméletlenül ellenzik a gőzölést és más csökkentett kockázatú nikotintermékeket, és fenyegetéssé váltak a globális közegészségügyre nézve. A tiltásokkal milliókat tartanak a dohányzás mellett, miközben a fiatalok védelmére hivatkoznak.

Azoknak a kormányoknak, amelyek felismerik a potenciált az ártalomcsökkentésben, határozottan kell eljárniuk a COP9 -en, megakadályozva, hogy a WHO továbbra is téves információkat terjesszen az e-cigarettáról, és a hevített dohánytermékekről. A kormányoknak vissza kell vonniuk az FCTC titkárságának finanszírozását, mint ahogy azt már az Angol Parlament is felvetette.

A COP értekezletek köztudottan titkosak. Az újságírókat és a nyilvánosságot technikailag szigorú feltételek mellett megfigyelőként engedik be (pl. bizonyítaniuk kell, hogy semmilyen kapcsolatuk nincs a dohányiparral), de az első napon ennek ellenére kidobják őket (szavazás nélkül). 2014 -ben Drew Johnsont, a Washington Times munkatársát kivezették a moszkvai helyszínről, miután közölték vele, hogy „a média be van tiltva”. 2018 -ban az internetes élő közvetítés az eljárás elején leállt. Mégis milyen fogalmaik lehetnek ezeknek az embereknek a nyilvánosságról?

Bár az FCTC-szerződés számos a kereskedelemmel kapcsolatos intézkedést tartalmaz, és nagyrészt tiltó jellegű, kifejezetten támogatja a károk csökkentését is. A szerződés 1. cikkének d) pontja szerint „a „dohányzás elleni küzdelem”olyan kínálati, keresleti és ártalomcsökkentési stratégiák sorát jelenti, amelyek célja a lakosság egészségének javítása a dohánytermékek fogyasztásának és a dohányfüstnek való kitettség megszüntetésével vagy csökkentésével”.

Sajnos a WHO soha nem követte az ártalomcsökkentés politikáját a dohányzással kapcsolatban, és az elmúlt években egyre inkább azon dolgozott, hogy megszüntesse az e-cigarettát és más csökkentett kockázatú nikotin termékeket. Ez vitát okoz a COP ülésein, mert a tagállamok között nincs egyetértés az e-cigaretta és más csökkentett kockázatú nikotintermékek szabályozásáról.

Míg egyes országok felkarolták, mások egyenesen betiltották őket. A 2018-as Genfben tartott COP8 patthelyzetet eredményezett a vépelést támogató és az ellene irányuló táborok között, bár ez nem akadályozta meg a WHO-t, hogy erős és gyakran félrevezető üzeneteket küldjön a nyilvánosságnak. A WHO széles körben ellenezte az e-cigarettát, mióta egy évtizeddel ezelőtt népszerűvé vált.

Érdekes hogy a WHO a dohányzás visszaszorításában folytatott harca közben pont a dohányzást nem szorította vissza, miközben már a nagy dohánycégek 2030-ra kivonják a cigaretta termékeiket bizonyos piacokról. Azt csak remélni lehet, hogy a COP9-en valamilyen formában győzni fog a józan ész, de erről semmit nem fogunk megtudni. Ez az egész olyan mint egy fekete mise, hazug és sötét.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6516678306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása