Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Vajon ki szabályozza a szabályozók szabályait?

2021. augusztus 20. 09:09 - VAPER

Lehet valaki környezettudatos ártalomcsökkentő?

zero.jpg

Vajon ki szabályozza a szabályozók szabályait? Ez az egyszerű gondolat jutott eszembe Dürrenmatt híres regénye nyomán, miközben megpróbáltam összeszedni mit tehet egy füstmentes termékhasználó a környezettudatosság kapcsán. Ezek a termékek, e-cigaretta, hevített dohánytermékek, nikotin párnák, dohányboltban (trafik) kaphatók, így a dohánytermékekre vonatkozó szabályok érvényesek velük kapcsolatban. Ez megköti mind a forgalmazók, mind a felhasználók kezét, főleg, ami a kommunikációval kapcsolatos. Természetesen lehetne ezt észszerű keretek közt szabályozni, de a XXI. század elején még nem jutottunk el arra a szintre, hogy a bizonyítékokon alapuló döntések érvényesüljenek akkor, amikor emberek millióiról van szó. Furcsa kettőség az ártalomcsökkentésben nyakig elmerülő felhasználó számára, hogy olyan emberek döntenek a feje felett, akik nem ismerik sem az eszközöket, sem a felhasználókat, sőt kifejezetten gyűlölik őket.

Minden cigaretta több mint 1200 cellulóz -acetát rostot tartalmaz. Csak egy cigarettacsikkre van szükség ahhoz, hogy a hal felét megöljük egy liter vízben. Pedig évente 4,5 billió cigarettacsikket dobnak a környezetbe, ahol 10 évbe telhet, amíg lebomlanak. Ennek során kilúgozódnak a toxinok, korlátozva ezzel a növények növekedését, miközben pusztítják az élővilágot. (Források: Very Well Mind , National Geographic .) Nincs kétség senkiben, ha így nézzük, a cigaretta egy környezeti katasztrófa. Bár készülnek új törvények a filter anyagának cseréjéről, de a visszagyűjtéssel ezek sem foglalkoznak. Kérdés a miért? Szerény véleményem szerint a válasz a motivációban rejlik, de ezt majd látni fogjuk a továbbiakban.

Lehet az e-cigaretta jobb hatással a környezetre mint a cigaretta?

Mindenképp! Ehhez csak néhány apró szabályt kellene átírni, de mivel ez UNIO-s jogalkotási keret (TPD2), így a hazai szabályozás nem módosítható. De lássuk mik ezek a nettó marhaságok amik megkötik a jogalkotó kezét.

  • „b) * nikotintartalmú folyadék kizárólag kifejezetten erre a célra szolgáló, legfeljebb 10 ml űrtartalmú utántöltő flakonokban, eldobható elektronikus cigarettákban vagy egyszer használatos patronokban hozható forgalomba, és a nikotintartalmú folyadékkal előre töltött patronok vagy tartályok űrtartalma nem haladhatja meg a 2 ml-t, „– ezt már akkor sem értettük amikor csak tervezet volt. Például egy 60 ml -es palackhoz 16,4 g műanyagot használnak, míg hat 10 ml -es palackhoz 50,4 g -ot. Ez nagyjából háromszor annyi, mint a nagyobb palack esetében. A kis palackok visszagyűjtése is macerásabb lenne. Persze mindez a biztonság miatt van, egy túlértékelt nikotin határ a bűnös, amit már számtalanszor megcáfoltak. Ugyanez a probléma a 2ml-es előre töltött tartályokkal is, egyszerűen nem életszerű ilyeneket használni.
  • „c) a nikotintartalmú folyadék legfeljebb 20 mg/ml nikotint tartalmazhat,” – ez is valamilyen misztikus határérték, miközben tudjuk hogy egy erős dohányosnak ez nem elég. Így növelik a liquid fogyasztást, azzal a palack mennyiséget, ami egy ördögi kör. Ezzel szembe mennek a józan észnek és a kialakult gyakorlatnak.
  • „(2) Az elektronikus cigaretták és az utántöltő flakonok csomagolási egységeihez tájékoztatót kell csatolni, amely a következőket tartalmazza:” – most képzeljük el hogy van 60ml-es palack, ezen már akkora a címke hogy minden adat elférne rajta, sőt karton dobozba sem kellene csomagolni. Nagyjából másfél A/4-es papírt spórolnánk vele, plusz nyomdafesték, energia, kartondobozok…
  • Sokat tehetünk azzal is a környezetünkért ha nem magas fogyasztású készülékeket használunk. Gondolok itt a POD-ra mint kategóriára, szemben a watt vadász két akkus készülékekkel. A POD-ok liquid fogyasztása is jelentősen kevesebb, így nem csak a környezetet, de a pénztárcánkat is kíméli. Persze ehhez magasabb nikotinszint kellene, illetve az ízesített nikotinos liquidek tiltásának feloldása, ami önmagában is egy agyrém.
  • Visszagyűjtés. Ez egy nagyon jó dolog lenne, ha és amennyiben ösztönözni lehetne erre a fogyasztókat. De nem lehet, azonnal a tiltott reklám, promóció, lenne a vád. Sajnos az emberek ösztönzés nélkül nem nagyon mozdulnak. A trafikok, esetleg ha lenne szaküzletek, erre alkalmasak lennének, vagy lehetnének, mint kizárólagos forgalmazói pontok.
  • Felújítható kazánok, patronok. Ehhez nem kell sok magyarázat, ez a leginkább környezetkímélő megoldás. Persze senki nem „tekerő” szakember, de nekik a cserélhető porlasztó lehet egy alternatíva.
  • Környezettudatos cégektől vásárolj. Itt szintén probléma a reklám és a promotálás, semmit nem lehet tudni az adott gyártó vagy termék ilyen irányú elkötelezettségéről.
  • Cserélhető akku. Nem szorul sok magyarázatra, mert ha egy készülék még működik, de az akku már elöregedett, ez a legjobb módszer arra hogy még üzemben tartsuk. Az akkuk sok helyen leadhatók, így nem a szemétben kell hogy végezzék.
  • „cd) a kibocsátásokat elszínező tulajdonságú adalékanyagokat,” – ezek tényleg elhitték hogy van az az ételfesték, ami megszínezheti a gőzt? Iszonyú öngól. Soha nem találkoztam olyan liquiddel ami ilyen tulajdonságokkal bír. Még jó hogy nem tették bele az mp3 lejátszó, vagy a képernyőn játszható játék tilalmát. Ilyen volt, de megbukott a piacon, nem kellett a felhasználóknak.
  • Soha ne használj eldobható e-cigarettát! – ez a legrosszabb termék amit választhatsz.

Csak remélni tudom hogy a fenti listából egyszer megvalósul valami, addig is tegyük meg magunk amit megtehetünk. Nem tudom ki szabályozza a szabályozók szabályait, de lehetne benne több empátia mind a felhasználókkal, mind a környezettel kapcsolatban. 

(Jogszabály idézetek: Netjogtár)

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr5016665246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mind1 mint a szésőháznak 2021.08.20. 12:06:25

Simán lehet rendelni nagyobb kiszerelésű nikotinos likvideket, én pl. 36 mg-osból szoktam kikeverni a 4-5 mg-ost amit használok.
A hazai szabályzást valami valóságtól teljesen elszakadt beltenyésztett bürokraták találták ki.

midnight coder 2021.08.20. 12:06:40

Igazából a fõ probléma ott van, hogy a jogászok a joghoz értenek, a politikusok meg a politikához. És semmi máshoz.

miért nem lehet normál nevem 2021.08.21. 09:18:07

Minden nap azt érzem, hogy a leszokás volt az egyik legjobb húzás az életemben! És erre buzdítok minden cigizőt!
Az ára a termékeknek csak1 dolog...
30 év cigizés után nagyot változott a világ!
Lassan másfél éve nem cigizek és ez egy nagyon durva változást hoz az ember életében!
Az évtizedek óta nem érzékelt illatok és ízek, és az abbamaradó köhögés és orrfújás mind erre hajaz.
Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy azonnal hagyja abba.
A mondás szerint az abbahagyásra a tegnapi nap volt a legjobb, de talán a mai vagy a holnapi sem késő még.
süti beállítások módosítása