Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Ó, mondd, te mit választanál?

2021. június 25. 06:37 - VAPER

Jó ötlet váltani?

nemeg.jpg

Egyre többen próbálnak ki manapság olyan termékeket, melyek a dohányzás alternatívájaként jelentek meg a piacon. Világviszonylatban a sort az e-cigaretta vezeti több mint hatvanmillió állandó fogyasztóval, de az un, hevített dohánytermékek (HNB) szorosan a nyomában járnak. A Magyar piacon már két éve vannak jelen hevített dohánytermékek, és igen népszerűek a dohányzók körében. Ugyan ezek sem ártalmatlanok, de károkozásuk nagyságrendekkel kisebb, mint a hagyományos éghető dohánytermékeké. Fontos azt is kiemelni, hogy kifejezetten felnőtt dohányosok váltanak ilyen eszközökre, s ezek csak a trafikokban kaphatók, tehát 18 év alatti fiatalok számára nem elérhetőek. 

Nézzük miért is váltanak annyian ezekre a termékekre. Az elsődleges szempont a saját egészségük, nyilvánvaló hogy ha nem égetjük el a dohányt, kimarad a füstben lévő mintegy 400 karcinogén vegyület. Amit belégzünk az nem füst! A belélegzett aeroszol ugyan még mindig tartalmaz valamennyi káros anyagot, de ezek jóval alacsonyabb koncentrációban vannak jelen. Fontos megemlíteni, hogy a becsült érték akár 90-95%-al is kevesebb lehet mint a hagyományos dohánytermékek esetében. Összegezve a fent leírtakat tehát a dohányos választásának elsődleges szempontja az ártalomcsökkentés.

Felmerülhet a kérdés hogy miért ezt választják és mondjuk nem a jól bevált teljes leszokást, amit minden szilveszterkor bevállalnak, de a harmadik napon feladják és folytatják a dohányzást. A választ Japánban kell keresnünk, ott hét év alatt a dohányzók több mint harminc százaléka használ ma már hevített dohányterméket, illetve szokott le vele a dohányzásról. Ha az utóbbi tíz év hazai statisztikáit nézzük, a mi öt százalékos csökkenésünk, úgy hogy közben minden tiltást bevezettek a dohányosokkal szemben, nagyon szerény eredménynek könyvelhető el. Az igazi ok (az elektromos cigaretták teljes ellehetetlenítése mellett) az az hogy ez áll legközelebb a dohányzás rituáléjához. Azt minden ilyen irányú felmérés jól mutatja hogy a dohányos számára a nikotin mellett, a rágyújtás folyamata, a megszokott mozdulatok a leginkább függőséget kialakító ok. Másrészt nincs még egy olyan alternatív dohányzási forma, ami ennyire jól visszaadná a dohány aromáját eredeti ízét. Vizuálisan meg van a „füst”, a „cigaretta”, az „elszívtam” érzése, amely mind hozzájárulnak az átszokás sikeréhez.

mi-jellemzi-legjobban-a-dohanyzashoz-fuzodo-viszonyodat.png

A fenti grafikon jól mutatja milyen attitűdök kötődnek a dohányzáshoz, és ezek közül is kiemelkedő a szertartáshoz való viszony. A felmérést 2020-ban végeztük mintegy 1500 volt dohányos bevonásával.

Azok, akik már csak ilyen terméket használnak, gyakorlatilag ugyan azokról a változásokról számolnak be, mint a teljes leszokást választók. Könnyebb légzés, a reggeli köhögés elmaradása, jobb fizikai állapot,  a libidó növekedése, a szaglás minőséégének javulása. Mindezeket a tüneteket nem kíséri egy rettegő állapot, vajon mikor gyújtok rá egy hagyományos cigire. Tehát a fogyasztók visszaigazolják a klinikai vizsgálatok eredményeit, amelyek a káros anyagok mennyiségét nagyságrendekkel kevesebbre mérik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az átszokás itt is teljes kell hogy legyen, a kettős használat nem vezet eredményre.

Természetesen az átszokás sem megy zökkenők nélkül, nézzük a leggyakoribb panaszokat:

  1. Forró a gőze – ez természetes, hiszen a hevítés folyamata alatt az első pár slukk jobban átmelegített levegőt szállít, ez megszokható, illetve a többi slukk már hűvösebb lesz.
  2. Köhögtet – ez is természetes reakció, a töltetek nedvesítő anyaga növényi glicerin, ez belégzésre biztonságos anyag, viszont meg kell szokni. Tíz éve e-cigarettázom, a kezdet ott is ugyanilyen volt, de pár nap után teljesen elmúlt. Jellemzően az e-cigaretta használók esetében is 1-2 nap után elmúlik a köhögés. Bővebb okairól egy későbbi bejegyzésben teszünk említést.
  3. Pár nap, vagy hét után vérzik az ínyem – ez nem a termék hibája, ez a cigaretta megvonás tünete. A dohányzás megvonás tünete, a szakirodalom is említést tesz róla. Ha nem múlik el, mindenképp érdemes szakorvossal konzultálni.
  4. Szájszárazság – szintén normális tünet, a glicerin szárítja a nyálkahártyát, többet kell vizet fogyasztani, ami egyébként is jó hatással van a szervezetünkre.
  5. Egy idő után többet köhögök, mint amikor dohányoztam – ez is normális tünet. Míg a dohányosok nyálkahártyáján lévő csillószőrök gyakorlatilag alig működnek és képtelenek ellátni a feladatukat, addig a dohányzás abbahagyása után kezdenek megerősödni, ami azzal jár, hogy végre elkezdődik a tisztulási folyamat.
  6. Készülék hibák, főleg kezdőknél – miután itt kissé eltér a használat módja a hagyományos dohányzástól, ezért sokszor panaszkodnak a felhasználók a készülékre. Ezek legtöbbször abból erednek, hogy nem olvassák el figyelmesen a használati útmutatókat, vagy csak egyszerűen nem érdekli őket. Mindenkinek ajánlom, hogy ismerje meg alaposan a készülékét, annak karbantartását, mert sok bosszúságtól tudja megkímélni magát.

Összefoglalva a fent leírtakat. A hevített dohánytermékek alacsonyabb kockázatot jelentenek a felhasználók számára, mint a hagyományos dohányzás. Nem azt állítjuk, hogy veszélytelenek, de sokkal jobb alternatívát jelentenek a dohányzók számára, mint a dohányzás folytatása. Nem leszoktató eszközök, de nem is az ördögtől való gondolat átszokni, ha már nem megy a leszokás. A gyakorlat egyébként azt mutatja, mint az elektromos cigaretta esetében is, innen könnyebb leszokni mintha a hagyományos cigarettát használnánk.

Aki kíváncsi a hazai piacon kapható készülékekre, hallgassa meg aktuális podcast epizódunkat:

Szerző: Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!
Címkék: alternatívák

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr3916603036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása