Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Számítunk a véleményedre!

2022. május 27. 08:06 - VAPER

Tégy a tiltások ellen!

Kedves Vaper társunk!

 

A közeljövőben számos olyan szabályozási intézkedés megvitatása várható az Európai Unió szintjén, amelyek még a jelenleginél is jobban korlátoznák az e-cigarettához való hozzáférést. Ha az intézkedések megvalósulnak, az azt jelentheti, hogy az e-cigaretta nem lesz kapható a boltokban és csak a gyógyszertárakban lehetne beszerezni – sőt még az is lehet, hogy csak orvosi receptre, korlátozott ízválasztékkal. Ezen lehetőségek mérlegelésekor a Bizottság figyelmen kívül hagyja az e-cigarettát használók egészségét és jólétét, illetve azon szilárd bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy a hagyományos dohánytermékekről, a csak nikotint tartalmazó termékekre való átállás jelentős közegészségügyi előnyökkel jár.

A szabályozás többek között a következő negatív hatásokkal járhat:

 • Az e-cigaretták gyógyszerészeti szabályozása, ami azt jelentené, hogy nem lehetne őket hagyományos kiskereskedelmi egységekben árusítani
 • Az ízesített e-cigaretták értékesítésének tilalma
 • Az e-cigaretták és a liquidek, aromák, EU-szerte érvényes online értékesítési tilalma
 • További csomagolási követelmények, nyomkövetés

Összefoglalva, az új szabályozás az alábbi közvetlen veszélyeket jelentené a fogyasztók e-cigarettához való hozzáférésére:

 • Az EU 11 millió vape használójának nem lesz biztosítva a hozzáférés a biztonságosabb nikotintartalmú termékekhez, ami akár vezethet ahhoz is, hogy
  • az ízesített e-cigaretta használókat rákényszeríti, hogy visszatérjenek a károsabb hagyományos dohánytermékek használatához, és korlátozza az EU polgárok még hagyományos cigarettát használó 23%-kát abban, hogy áttérjenek egy kevésbé káros alternatívára.
  • A fekete piac méretét növekszik az értékesítési csatornák korlátozása miatt, ami jelentős egészségügyi kockázatot jelent a nikotinhasználók számára, akik esetleg nem tudnak arról, hogy gyengébb minőségű hamisított termékeket vásárolnak.
  • Korlátozza az információkat, amelyeket a nikotinhasználók a termékekről kaphatnak, ezzel csökkentve a tényekkel megalapozott döntéshozatal lehetőségét.

Mit tudsz tenni?

Itt regisztrálhatsz az Európai Bizottság honlapjára, ahol írásos véleményt küldhetsz a Bizottságnak, amelyben felvázolhatod, hogy a javasolt szabályozás milyen hatással lesz rád.

Hogyan írjak véleményt?

Kezdd azzal, hogy saját szavaiddal körülírod a helyzeted, például magyarázd el, milyen termékeket és ízeket használsz, és ezek hogyan segítettek neked. Talán az e-cigaretta segített leszokni a dohányzásról, vagy csökkenteni a cigarettafogyasztást. Lehet, hogy korábban más dohányzásról való leszokást segítő szereket is kipróbáltál, de azok nem működtek. Talán úgy találtad, hogy az e-cigaretta több szempontból is jótékony hatással van a közérzetedre, például pozitív hatással lehet az önbecsülésedre.

Mondd el, miért nem tartod jó megoldásnak a Bizottság által javasolt intézkedéseket – például talán arra késztetnének, hogy visszatérj a dohányzáshoz. Az érvelés során vedd figyelembe, hogy a Bizottság felé konkrét példákat kell felhoznod a bizonyítékokkal kapcsolatban. Lentebb találhatsz tényekkel alátámasztott információkat, de kérjük, adj meg további bizonyítékokat, amelyek relevánsak saját tapasztalataid és körülményeid szempontjából. Ha szeretnéd felhasználni a lent említett tényeket, bizonyítékokat, akkor ne feledd, hogy érdemes a saját szavaiddal elmondania azokat: ez biztosítja, hogy az Európai Bizottság döntéshozói meghallhassák a véleményed.

Útmutató a kitöltéshez!

szorolap_1.png

Tiktok video:https://vm.tiktok.com/ZMLEmNXuJ/?k=1

BIZONYÍTÉKOK ÉS TÉNYEK

 

Az „egészséghez való jogot” a nemzetközi jog rögzíti

Az emberi jogok keretrendszere azon az elven alapul, hogy az államoknak kötelességük megvédeni polgáraik alapvető jogait, beleértve az elérhető legmagasabb szintű fizikai és mentális egészséghez való jogot, a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (ICESCR) 12. cikkében meghatározottak szerint. A dohányzást ellenőrző közösségben elismerték, hogy „a leszokás támogatásának kollektív kudarca az arra rászoruló dohányfogyasztóknak nemcsak közegészségügyi kudarc, hanem emberi jogi kudarc is.” Ezért a legbiztonságosabb alternatív termékekhez való széles körű hozzáférés elősegítésének kudarca vagy a biztonságosabb alternatív termékek elterjedésének visszaszorítása azáltal, hogy korlátozzák elérhetőségüket vagy elfogadásukat a fogyasztók számára – tekintettel a szilárd bizonyítékra, hogy ezek valóban megszűnnek – egyenesen ellentétes az EU nemzetközi kötelezettségeivel.

Az e-cigaretta és a nikotinpárnák szerepe a dohányzás gyakoriságának csökkentésében

 • A 2021-es Eurobarométer-tanulmány azt mutatja, hogy az európai dohányosok, vagy volt dohányosok 57%-a használt e-cigarettát sikeresen a dohányzásról való teljes leszokásra, vagy a fogyasztott mennyiség csökkentésére (az e-cigarettát használók 30%-a teljesen abbahagyta a dohányzást, további 27%-uk pedig csökkentette a dohányzást).
 • Az Európai Bizottság megbízásából készült jelentés megállapította, hogy a 26 év felettiek 54%-a azt jelölte meg az e-cigaretta használatának indokaként, hogy „megpróbál leszokni vagy csökkenteni más dohánytermékek fogyasztását”. Ugyanezt az okot a 18-25 éves korosztály 33%-a jelölte meg. A jelentés azt is megállapította, hogy a 18-25 éves korú e-cigaretta használók 24%-a abbahagyta az összes dohánytermék fogyasztását. Ez az arány 23% volt a 26 év feletti korosztályban. Ez azt mutatja, hogy az e-cigaretta fontos lépést jelentenek a dohányzásról való leszokástól a nikotintól való teljes absztinencia felé vezető átmenetben. Összességében a jelentés megállapította, hogy a jelenlegi kizárólag e-cigarettát használók 87%-a volt dohányos.
 • A nemzetközileg elismert Cochrane Tobacco Addiction Group szisztematikus áttekintése bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy „a leszokási arány magasabb volt a nikotinra [e-cigaretta] szűrt embereknél, mint a nikotinpótló terápiára (NRT) randomizáltak körében”, ami abszolút értékben, lefordítva, „további három leszokó 100-ra”.
 • A Public Health England (PHE) 2018-as jelentése megerősíti, hogy az e-cigaretta termékek 95%-kal biztonságosabbak, mint a hagyományos dohánytermékek. Egy újabb, 2021-es PHE-frissített jelentés továbbá arról számolt be, hogy „Az e-cigaretta széles körű használata a leszokási kísérletekben az engedélyezett gyógyszerekkel összehasonlítva arra utal, hogy a vaping termékek több dohányzó emberhez juthatnak el, és így nagyobb hatásuk van, mint az NRT-nek és a vareniklinnek.”
 • A Francia Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (INSERM) tanulmánya megállapította, hogy „az e-cigaretta használata összefüggésbe hozható a dohányzás csökkentésével és a leszokási kísérlettel azoknál az egyéneknél, akik egy évnél rövidebb ideje használták”, megjegyezve, hogy „további előnyök várhatók hosszabb használat esetén”.
 • A Public Health France (Santé Publique France) által végzett felmérés adatainak 2021-ben közzétett áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy „azoknál a férfiaknál, akik korábban már próbáltak leszokni, a dohányzás abbahagyása az elektronikus cigaretta (NRT-vel vagy anélkül) használatával történt.”
 • Egy görög tanulmány, amely az e-cigarettát használók profilját vizsgálta, azt találta, hogy a vizsgálatban résztvevők 98%-a dohányzott, mielőtt elkezdett volna e-cigarettát használni. A résztvevők 58,9%-a dohánymentes ízeket használt, és „A legtöbb résztvevő tapasztalt egészségügyi előnyöket, főként a fizikai állapot, a gyakorlati kapacitás, a szaglás és az ízlelés javulását.” A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy „a Vape üzletek görögországi vásárlói főként jelenlegi és korábbi dohányosok, többségük pedig leszokott a dohányzásról. Az olyan emberek körében, akik még sosem gyújtottak rá, az e-cigaretta használata ritka, és egyikük sem kezd el dohányozni később.”
 • Svédország bebizonyította, hogy az éghető anyagok mellett a snüssz – ártalomcsökkentett, füstmentes nikotinpárna – forgalomba hozatalával a Svéd Közegészségügyi Ügynökség mérése szerint 7%-os dohányzási gyakoriság érhető el. Nevezetesen, Svédországban a legalacsonyabb a tüdőrák előfordulása (17,7/100 000) az EU-ban, amint azt az Egészségügyi Világszervezet adatai mutatják, a legalacsonyabb tüdőrákos halálozás mellett (14,4/100 000). Ugyanez az adatforrás azt mutatja, hogy Svédországban a legalacsonyabb a halálozási arány az összes rák esetében a férfiak körében (96,0/100 000). Annak ellenére, hogy a snüsszt szájon át alkalmazzák, Svédországban mindkét nemet vizsgálva a hetedik legalacsonyabb az ajkak és a szájüreg rákos megbetegedése (3.1 100.000-ből).
 • A nikotint tartalmazó párnák hasonló előnyökkel járnak közegészségügyi szempontból, és különösen hasonló a toxikus szintjük, mint az NRT-termékeknek – amelyekben alacsonyabb, mint a dohánytartalmú termékekben, beleértve a snüsszt is. Ez a tanulmány bemutatja a nikotin párnák és a dohánytermékek és az NRT relatív toxikus szintjét.
 • Más országok 5%-os gyakorisági célokkal – pl. az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Franciaország – a kormány által támogatott kampányokkal (lásd itt, itt és itt) aktívan ösztönzik a dohányosokat az e-cigarettára való áttérésre, valamint az e-cigarettára vonatkozó arányos korlátozások bevezetésére, amelyek ösztönzik a váltást. Például mindhárom ország engedélyezi az ízesített e-folyadékokat (likvideket), az online értékesítést és a kiskereskedelmi kiszerelést, és nem vetett ki jövedéki adót a termékkategóriára.
 • A Bizottság által közzétett adatok azt mutatják, hogy az e-cigarettát a legtöbbet használó négy országban az EU-ból és az Egyesült Királyságból (2020-ban átlagosan 5%) – Ausztria, Franciaország, Írország és az Egyesült Királyság – egyaránt átlagosan 12 százalékponttal csökkent a dohányzás gyakorisága 2009 és 2020 között, szemben az EU és az Egyesült Királyság 6 százalékpontos átlagával. E négy ország egyike sem korlátozza vagy tiltja az ízesített e-cigarettát.
 • A Bizottság által közzétett adatok szerint Magyarországon 1 százalékponttal nőtt a dohányzás 2017 és 2020 között. Ez egybeesik azzal, hogy bevezették a legszigorúbb intézkedéseket az e-cigarettákkal és a hevítéses dohánytermékekkel kapcsolatban, beleértve a jövedéki adót, a belföldi és határokon átnyúló online értékesítési tilalmakat, az ízesített e-cigaretta tilalmát, valamint csökkent a kiskereskedelmi elérhetősége az összes hagyományos - és e-cigaretta terméknek.

A csak nikotint tartalmazó termékekhez való kiskereskedelmi hozzáférés korlátozása és/vagy az e-cigarettákhoz való vényköteles hozzáférés

 • Az e-cigaretta gyógyszerként való szabályozása csökkentené a vapet használók és a dohányosok könnyű hozzáférését a termékekhez, mivel ezek a továbbiakban nem lennének elérhetőek az utcai boltokban. Ez csökkentené az impulzívan érdeklődő dohányosok e-cigarettával való kísérletezésének lehetőségét, valamint gátolja a rendszeres használatot azok számára, akik már váltottak. Egy belga tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a vámüzletek bezárása milyen hatással volt a jelenlegi e-cigarettázók dohányzási viselkedésére, megállapította, hogy „azoknak az embereknek, akik a koronavírus miatti bezárosok előtt kizárólag vape-t használtak, 1/7-ük visszaszokott a hagyományos dohánytermékekre”. Arról is beszámolt, hogy „az e-cigarettázók többségének sikerült megőriznie a szokásaikat, nagy valószínűséggel azért, mert (illegálisan) vásároltak termékeket az interneten.” Hasonlóképpen, az e-cigaretta meglévő értékesítési helyeinek csökkentése vagy megszüntetése arra késztetheti a meglévő fogyasztókat, hogy visszatérjenek a dohányzáshoz, vagy illegális csatornákon keresztül juthassanak termékekhez.
 • Az e-cigaretták és/vagy nikotinpárnák gyógyszerként való szabályozása megakadályozná, hogy a főbb kiskereskedők értékesítsék őket – kizárólag gyógyszertári környezetre korlátozva, vagy csak receptre lennének kaphatók. Ez jelentős hatással lenne az EU felnőtt lakosságának azon 2,9%-ára, akik 2021-ben vapelők voltak, ami körülbelül 11 millió embert jelent (az Eurostat adatai alapján számolva), és a felnőtt lakosság 0,3%-ára, akik nikotinpárna használók voltak, ez körülbelül 1 millió embert jelent. Az alábbiakban az E-Cigarette Intelligence-től származó egyéni statisztikák találhatók a legnagyobb EU vape piacokról.
 • Az e-cigarettához való hozzáférés korlátozása, miközben a hagyományos dohánytermékek továbbra is széles körben elérhetők, azt a hamis benyomást kelti, hogy a csak nikotint tartalmazó termékek veszélyesebbek, mint az hagyományos cigaretták. Ezt a félreértést tovább tetézi az a tény, hogy a reklámozás, beleértve a nikotin és a dohánytermékek relatív kockázati profiljára való hivatkozásokat is, számos EU-országban tilos vagy korlátozott. A Public Health England jelentése arra a következtetésre jutott, hogy "nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogyan lehet a legjobban kommunikálni a dohányosoknak a relatív ártalmak bizonyítékait, hogy mérlegeljék a leszokást segítő összes lehetőséget.”
 • A Vape boltok – természetüknél fogva egyetlen termékkategória kiskereskedői – jelentős szakértelemmel rendelkeznek az e-cigaretta leszokási segédeszközként való használatának előnyeinek megértésében, valamint az ágazat termékfejlesztésében és innovációjában. Egy belga tanulmány kimutatta, hogy minden ötödik dohányzó vásárló, aki az első e-cigarettáját egy ilyen üzletben vásárolta, hat hónap után teljesen leszokott, további 25%-uk pedig legalább felére csökkentette a naponta elszívott cigaretták számát.
 • Egy olasz, francia és brit akadémikusok által Olaszországban végzett tanulmány szerint „azok a dohányosok, akik professzionális tanácsadással és támogatással vásárolnak e-cigarettát a vape boltokban, magas sikerarányt érhetnek el”.
 • Ellentétben a leszokás támogatásával, amelyet a vape boltok rendszeresen kínálnak, az orvosok - relatív értelemben - tájékozatlanok az e-cigaretta hatékonyságát illetően. Például egy lengyel orvosok körében végzett felmérés szerint az orvosok mindössze 11,5%-a értett egyet azzal, hogy az e-cigarettát dohányzásról való leszokási módszerként kell ajánlani, mivel az e-cigarettával kapcsolatos ismereteik többnyire nem tudományos forrásokon alapulnak. Egy további tanulmány megállapította, hogy a lengyelországi orvosok körében a dohányzás abbahagyásáról szóló értkezezés nem volt gyakori az orvosok és a betegek között, és főként a jelenlegi dohányzási szokásokra korlátozódott.
 • A többségében általános orvosként dolgozó egészségügyi szakembereknek nagyon kevés idejük marad a tudományos fejlődések és termékinnovációk területén képezni magukat. (Fél)információkat kapnak a médiától, és nagyon kevés időt szentelnek a dohányzás témájának az orvosi képzés során. Ennek eredményeként széles körben elterjedt a tévhit, hogy a nikotin önmagában probléma, és meglepően sok klinikus nincs tisztában a nikotin biztonsági szintjével. Egy spanyol, olasz és portugál közegészségügyi, lakosok körében elvégzett felmérés kimutatta, hogy a túlnyomó többség a nikotint a dohányzással összefüggő összes betegséggel asszociálja, 62%-uk úgy gondolja, hogy a nikotin rákot okoz, és a vizsgálat összes résztvevőjének esetében hiányosak voltak a dohányzás ártalmainak csökkentésével kapcsolatos ismeretek.

Az ízesített termékek betiltása

 • A 2021-es Eurobarometer felmérés azt mutatja, hogy az e-cigarettázók 64%-a a hagyományos dohányaromától eltérő ízeket használ. Az ízek betiltása ezért károsan hatna arra, hogy a dohányosokat rávegyék arra, hogy a dohányzás csökkentése vagy abbahagyása érdekében olyan alternatívákra váltsanak, mint például az e-cigaretta.
 • Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik a dohányzásról való leszokás érdekében vapet használtak, azt mondták, hogy a nem hagyományos dohányos „ízek” fontos tényezők abban, hogy megakadályozzák, hogy visszatérjenek a dohányzáshoz. És azok, akik „ízesített” likvidet használnak a leszokáshoz, 230%-kal nagyobb valószínűséggel jártak sikerrel, mint azok, akik dohányaromát használnak.
 • Egy felmérés megállapította, hogy a mentolos cigarettát fogyasztók 13%-a elkezdte a mentolos cigarettát más forrásból beszerezni, miután a TPD betiltotta a kategóriát, ami azt mutatja, hogy az illegális piac kialakulóban van, amikor és ahol a dohányosok által kedvelt termékek betiltásra kerülnek. Azaz, ugyanez megtörténhet az ízesített e-cigarettákkal és az e-folyadékokkal is, amennyiben ezeket korlátoznák a jövőben.
 • E felmérés szerint a mentolos cigaretták betiltását követően az EU mentolos dohányosainak csaknem 20%-a váltott alternatív mentolos dohánytermékekre. Ezeknek több mint fele e-cigarettára váltott. A statisztika rávilágít annak fontosságára, hogy az éghető mentol betiltása esetén fenntartsák a mentol ízű e-cigarettához való hozzáférést annak érdekében, hogy a felnőtt dohányosok számára egy vonzó, ártalomcsökkentett alternatívát biztosítsanak.
 • A Public Health England megbízásából készült áttekintés a következőket állapította meg: „A vape használók azt mondták, hogy az ízesített folyadékok betiltása távolabb sodorná őket attól, hogy a leszokást vagy a dohányzás csökkentését segítő e-cigarettákat használjanak. Ez a jelenlegi e-cigarettázókat is a tiltott termékek felé terelheti… Az ízesített folyadékok betiltása káros hatásokkal és nem kívánt következményekkel járhat azokra a dohányosokra, akik a leszokáshoz használnak vape termékeket. Ezt nagyon óvatosan kell mérlegelni.
 • Az Egyesült Államokból származó bizonyítékok azt mutatják, hogy a 34 év alatti felnőtt vape használók 1/3-a azt mondta, hogy ha „az e-cigaretták értékesítését a dohányízekre korlátoznák”, akkor áttérne a hagyományos dohányzásra. Az ízesített likvidek betiltása ezért gátolhatja a dohányzás elterjedtségének csökkentésére vonatkozó célokat.
 • A kanadai és egyesült államokbeli felnőtt e-cigaretta-használók körében végzett kutatások szerint a többség nem dohány ízű termékeket használ személyes preferenciaként. Azok a volt dohányosok, akik a cukorka ízt, vagy a gyümölcsízt részesítették előnyben, kielégítőbbnek találták a vape-t (a dohányzáshoz képest), mint a dohányízeket használók, és közülük többen értékelték nagyon/rendkívül élvezetesnek az e-cigarettát, mint a dohányízűeket használók. Ez azt mutatja, hogy az ízesített cigaretták ösztönzik a dohányzásról való leszokást.
 • Egy közelmúltban lektorált tanulmány megállapította, hogy a középiskolai dohányzás jelentősen megnőtt a San Francisco-i középiskolákban, miután a város 2018-ban betiltotta az e-cigaretta „ízeit”, míg a tinédzserek dohányzása tovább csökkent más iskolai körzetekben, ahol az „ízek” tilalmát nem vezették be. Ez ellentmond annak a nézetnek, hogy az e-cigaretta ízesítésének tilalma védi a fiatalokat.
 • Az Oral Nicotine Delivery System (ONDS) - beleértve nikotinpárnákat is – ONDS Bizottság által vezetett áttekintése olyan szabályozási keret létrehozását kéri, amely megkülönbözteti a hagyományos dohánytermékeket és a füstmentes termékektől, például az ONDS, valamint elismeri, hogy „az ízek szerves részét képezik a füstmentes alternatívák vonzerejének”, és „a dohányosok felé tett javaslatok lényeges része, hogy próbáljanak meg váltani, és maradjanak füstmentesek”. Továbbá olyan címkézési rendszer kialakítására szólít fel, amely „pontos, de nem eltúlzott információkat közöl a relatív kockázat magyarázatára”, és megjegyzi, hogy „a termékeknek meg kell felelniük a csomagolásra és az összetevőkre vonatkozó speciális biztonsági előírásoknak”, amelyek „a füstmentes ONDS-re megállapított és ajánlott szabványokon alapulnak”

A hamisított termékek számának potenciális növekedése az egyszerű csomagolás vagy a kiskereskedelmi elérhetőség hiánya miatt

 • A rendvédelmi szervek – pl. Az Egyesült Királyságbeli HM Revenue and Customs – arra figyelmeztetett, hogy az egyszerű csomagolás „valószínűleg olcsóbbá teszi a hamisított csomagolások előállítását az illegálisan árusítók számára, és több [szervezett bűnözői csoport] számára is életképes megoldást jelent majd”, és hozzátette, hogy „a jövőre irányuló elemzés szerint lehetséges, hogy a szabványosított csomagolás bevezetése a [szervezett bűnözői csoportok] megnövekedett kísérleteihez vezethet, hogy hamisított termékeket beszivárogjanak a törvényes ellátási láncba.” Ugyanez a jelentés arra figyelmeztetett, hogy „a jövőelemzés arra is utal, hogy ha [szervezett bűnözői csoportok] képesek beszivárogni az alacsony szintű ellátási láncba a helyi kiskereskedelmi szakaszban, így a kiskereskedők tudtukon kívül bele fognak keveredni a hamisított dohány árusításába. Az egyszerű csomagolás ezért annak a veszélynek teszi ki a fogyasztókat, hogy tudtukon kívül hamisított terméket vásárolnak, amelyek potenciálisan rendkívül veszélyesek, és a termékszabványoknak megfelelően készülnek.
 • Az e-cigaretta és az e-folyadékok tiltott kereskedelme már kialakult, amint azt a 400 csempészett innovatív dohánytermék, például e-cigaretta és e-folyadék is mutatja. Ezt a számot egy 10 napos bűnüldözési művelet során hét EU-tagállamban fedezték fel. Mivel az egyszerű csomagolás eltávolítaná a nehezen másolható márkajelzéseket, és minden csomag egyforma kinézetű lenne, így a bűnüldöző szervek és a fogyasztók számára is nehezebb lenne megállapítani, hogy a termékek eredetiek-e, vagyis a hamisított termékek könnyebben beléphetnek a törvényes ellátási láncokba. Egy ilyen intézkedés ezért potenciálisan kiszolgáltatja az egyébként jogkövető fogyasztókat a hamisított e-cigarettáknak és folyadékoknak, amelyek sem nem biztonságosak, sem nem estek át minőségellenőrzésen, és bizonyos esetekben jelentős egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
 • A hamisított termékek nem biztonságosak, és nem is minőségellenőrzöttek. Az Europol arra figyelmeztetett, hogy „a hamis termékek gyakran nem megfelelően készülnek, nem felelnek meg az európai biztonsági előírásoknak, és akár még halálosak is lehetnek”, megjegyezve azt is, hogy a hamis elektronikai termékek „kifejezetten veszélyesek” lehetnek, mivel „sokkolhatnak, túlmelegedhetnek és meggyulladhatnak”. Az e-cigaretta kiskereskedelmi elérhetőségének korlátozása növeli a hamisított termékek forgalomba hozatalának kockázatát, mivel a feketepiac pótolja a hiányt.
 • Ausztráliában, ahol a közelmúltban betiltották az e-cigaretta személyes behozatalát, és a termékek már csak receptre kaphatók, Alex Woodak és Dr. Colin Mendelsohn dohányzás-ellenőrzési szakértők arra figyelmeztettek, hogy „a legtöbb nikotin kelléket vény nélkül importálják, vagy a feketepiacról vásárolják. Ha az új rendelkezések betartása nem megfelelő, akkor egyesek visszatérnek a dohányzáshoz, míg mások a feketepiacról vásárolnak majd. Egyik sem jó eredmény.”

Új termékek reklámozása (e-cigaretta és hevítéses dohánytermékek)

 Az új termékek reklámozását engedélyezni kellene. Ezt a reklámot kommunikációs formaként használhatják fel, hogy tájékoztassák a felnőtt dohányosokat a hagyományos cigaretták alternatíváiról, amelyek csökkenthetik a dohányzással kapcsolatos kockázatokat. Ezek a közlemények azt is lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy bemutassák az alternatívákkal kapcsolatos előnyöket és kockázatokat annak érdekében, hogy a dohányosok tájékozódhassanak a termékekről, azok lehetséges előnyeiről és kockázatairól.

Ez látható a meglévő újszerű termékek reklámozásánál. A Rand-jelentés az Első Megfigyelési Kutatási tanulmányában (beleértve a cigarettát, új dohánytermékeket jelenleg használókat és a dohánytermékeket vagy kapcsolódó termékeket nem használókat) a következőket állapította meg a reklámozásról és a szponzorálásról:

E-cigaretta:

 • A megkérdezettek 44%-a nem érezte úgy, hogy a jelenlegi reklámok népszerűsítik a termék egészségügyi előnyeit;
 • A 18-24 éves résztvevők több mint 88%-a nem érdeklődött a termék kipróbálása iránt, miután látta a hirdetéseket;
 • Az összes résztvevő 84%-a úgy érezte, hogy a célközönség meglévő e-cigaretta/hevítéses dohánytermék-használó; 42%-uk úgy érezte, hogy a közönség meglévő dohányfogyasztó; és kevesebb mint 10% érezte úgy, hogy a hirdetések célközönségébe a nem dohányzók is beletartozhatnak.

 

Hevítéses dohánytermékek

 • A résztvevők 49%-a úgy érezte, hogy a reklámok nem népszerűsítik a termék egészségügyi előnyeit;
 • 77%-uk úgy érezte, hogy a hirdetések célközönsége a meglévő e-cigaretta vagy hevítéses termék használók 34% úgy érezte, hogy a célközönség a meglévő cigarettafogyasztó; és csak 11%-uk érezte úgy, hogy a hirdetések olyan személyeket céloznak meg, akik nem cigarettáztak.

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6617841173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Somogyi Gergö 2022.06.02. 23:51:56

Hát én már egy éve E cigarettát használok és azt mondom hogy nagyon jó meg szünt más szóval el mult a fáradékonyság a sovárgás a köhögés a reggeli krákogás a nehéz légzés a melkasi fájdalmam a remegés a fejfájás s a magas vérnyomás amit itt fel soroltam ez mind a rendes dohányterméken alapuló analog cigarettától volt s az ELEKTROMOS CIGARETTÁNAK KÖSZÖNHETŐEN EZEK EL MULTAK S SOKKAL JOBB IZŰ SOKKAL VAGÁNYAB S SOKKAL POZITÍVABB ÉRZÉST AD EZ SZÁMOMRA S SOK SOK VAPERNEK ÚGY HOGY TISZTELETEL KÉREM A KORMÁNYT HOGY NE BÁNTSA A VAPEREKET MERT AZ ELEKTORMOS CIGARETTA EGY JÓ TALÁLMÁNY ÉS IGEN SOKKALTA JOBB MINT A RENDES ANALOG CIGARETTA NEM AZÉRT MERT OLCSÓBB HANEM ETTŐL NEM DÖGLÖDIK MINDEN NAP AZ EMBER MERT EZ HEJRE RAKJA S AJÁNLOM MINDENKINEK AKI LE AKAR SZOKNI EZZEL KEZDJE MERT EZ MEGOLDÁS

ádám5vp 2022.06.09. 17:19:09

Hát én már egy éve E cigarettát használok és azt mondom hogy nagyon jó meg szünt más szóval el mult a fáradékonyság a sovárgás a köhögés a reggeli krákogás a nehéz légzés a melkasi fájdalmam a remegés a fejfájás s a magas vérnyomás amit itt fel soroltam ez mind a rendes dohányterméken alapuló analog cigarettától volt s az ELEKTROMOS CIGARETTÁNAK KÖSZÖNHETŐEN eu ha eszt elakarja veni kapja be

Gémesné Szőke Tünde 2022.06.16. 18:52:25

Üdv!
Én 20201 októbere óta erősítem a vaper társadalmat, előtte 9 évig analóg cigarettát szívtam. Csak pozitívum dolgokat tudok felsorolni az átszokásomról és az azt követő időszakomról. Ilyenek pl:
- nem érzek légszomjat egy egy vapelés után, amit az analóg cigaretta után éreztem minden alkalommal
- sokkal hidratáltabb a bőröm
- ha társaságba/emberek közé megyek nem érzik rajtam azt a katasztrofálisan büdös cigaretta szagot, ezzel tisztában is vagyok ezáltal jobb a közérzetem is.
- az analóg cigaretta után 3-5 hét a szervezet regenerálódási ideje, míg a vapelés után 10 másodperc szóval na... :D
Sorolhatnám nap estig de annyira felesleges, hogy hihetetlen.
Azzal, hogy megváltam az analóg cigarettától és átszoktam a vapelésre csak jobb lett az életem és nagyon bánnám, ha ezt megvonnák tőlem/tőlünk vaper(ektől). Ez egy életérzés. Kel a dohányosnak is látnia, hogy van más alternatíva, ha nem dönt a végeleges leszokás mellett.
Ismerősöm szintén közel 10 év dohányzás után egyik nap véreset köhögött, eldöntötte, hogy innentől nincs cigaretta de a nikotinra szüksége van és mióta átszokott semmi gondja nincs! Semmi!!!
Másik példám, amit felhoznék:
Egy jó barátom ekcémás és egyfolytában száraz, kirepedezett a bőre ezáltal. Átszokott a vapelésre és elkezdtek neki ezek a tünetek enyhülni (nem mondom, hogy teljesen megszűnt, de mióta vapel azóta a kezelő orvosa is szóvá tette neki, hogy mi ez a hatalmas javulás) szóval nem hiszem, hogy megoldás lenne ennek is a megvonása egy ekkora társadalomtól. Én csak egy vagyok közülük, de szerintem sokak kérése benne van a mondandómban.
NE VEGYÉK EL TŐLÜNK A VAPET!!!!

Csongor Krizsik 2022.06.16. 18:52:47

Felháborító, hogy be akarják tiltani az E cigarettát én ennek köszönhettem, hogy le szoktam a cigarettáról de azt nem értem, hogy az E cigarettát be akarják tiltani ami igazából nem annyira káros mint a cigaretta KUTATÁSOK IS KI MUTATTÁK sőt az E cigarettát be akarják tiltani akkor az egyszer használati eldobható cigarettákkal mi lesz amit a mai 12 13 évesek vesznek mert mit ne mondjak a mai fiatalok körébe nagyon sokan szívják ki mész az útra és ezt látod viszont érdekes az E cigarettát nagyon nem látni fiatalok kezébe vicc ez az egész vegye már észre magát az EU!!!
süti beállítások módosítása