Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Dohányzás és terhesség

2022. május 20. 07:44 - VAPER

Mérföldkő a leszokásban

A terhesség alatti e-cigaretta használat hatékonyabb, mint a nikotintapasz, és nem tűnik károsabbnak - derül ki a Nature című szaklapban közzétett, mérföldkőnek számító tanulmányból.

 pregnant2.jpg

Az Egyesült Királyság 24 kórházában, 1140 terhes nő részvételével végzett randomizált, kontrollált vizsgálatban az újratölthető e-cigarettát (n=569) a nikotintapaszokkal (n=571) hasonlították össze. Mindkét csoportban csak kisebb támogatást nyújtottak. A vizsgálatot Peter Hajek professzor vezette a londoni Queen Mary Egyetemről.

Az e-cigaretta használata közel kétszer olyan hatásosnak bizonyult a leszokásban, mint a nikotintapaszok.

A terhesség végén a csak e-cigarettázó nők 10,7%-a volt absztinens, míg a csak nikotintapaszt használók 5,6%-a. Fontos, hogy a vépelő anyáknak lényegesen kevesebb alacsony születési súlyú (<2500 g) gyermekük született, mint a tapaszokat használóknak (az alacsony születési súly magasabb halálozási kockázattal és a gyermek rosszabb egészségi állapotával jár együtt). A mellékhatások mindkét csoportban hasonlóak voltak. Az e-cigaretta elfogadhatóbb volt a terhes nők számára, mint a nikotintapasz használata. A vépelő nők 40 százaléka legalább 4 hétig használta a terméket, szemben a tapaszokat használó 23 százalékkal.

Miért fontos ez a tanulmány?

A dohányzás az anya és a magzat terhességi károsodásának vezető oka. A dohányzás növelheti a koraszülés, a vetélés, az újszülöttkori halálozás és az alacsony születési súlyú baba kockázatát. A dohányzásról való leszokás aránya nagyon alacsony a terhesség alatt. A nikotinpótló terápia engedélyezett a terhesség ideje alatt, de nem gyakran alkalmazzák. Ez részben a nikotin kockázataival kapcsolatos túlzott aggodalmak miatt van így. Eddig azonban nincs bizonyíték arra, hogy emberekben kárt okozna, bár állatkísérletek során megállapították, hogy ártalmas. Ezek a kísérletek azonban vitatható módon zajlottak, és a következtetések is ellentmondásosak. A hagyományos nikotinpótló terápiával történő leszokási arányok általában nagyon alacsonyak a terhesség alatt, mivel a nikotin a magasabb hormonszint miatt gyorsabban metabolizálódik a terhes nőkben. Nagyobb nikotinadagokra van szükség, de ritkán alkalmazzák. Ez a tanulmány megállapította, hogy a vépelés elfogadhatóbb és élvezetesebb, mint az tapaszok és rágógumik használata, és nagyobb valószínűséggel használják, ha rendelkezésre áll. A legfontosabb, hogy a dohányzó nők, akik a terhesség alatt áttérnek az e-cigarettára, egészségesebb csecsemőket hoznak világra (kisebb az alacsony születési súlyúak aránya), és nagyobb valószínűséggel szoknak le, mint a nikotintapaszok használói.

Független értékelés

Prof. John Britton, a Nottinghami Egyetem epidemiológia professzor emeritusa elmondta:

Ez a tanulmány fontos előrelépés a terhes dohányosok leszokásának segítésével kapcsolatos, néha megoldhatatlannak tűnő probléma kezelésében. A terhesség alatti dohányzás komoly egészségügyi kockázatot jelent a magzat és az újszülött számára, évente akár 5000 csecsemő elvesztését okozva, és valószínűleg a gyermek egész életében károsítja a fejlődést. Ezért sürgősen szükség van a terhes nők leszokását segítő módszerekre, különösen mivel a hagyományos módszerek viszonylag alacsony hatékonyságúak ebben a csoportban.

Az a hír, hogy az e-cigaretta használata ebben az összefüggésben hatékonyabb, mint a gyógyszeres nikotin, egy újabb módszert kínál a betegségterhek csökkentésére.

Ami a biztonságot illeti, itt van okunk az optimizmusra, de további értékelésre van szükségünk ezzel kapcsolatban. A vépelés lehetséges hosszú távú veszélyeivel kapcsolatos aggodalmak kezelése során - amelyek ismeretlenek, de ha léteznek is egyáltalán, akkor is nagyságrendekkel kisebbek - fontos szem előtt tartani, hogy a terhesség alatti dohányzás halálos a gyermekek számára. Ezért a várandós nőket, akik nem tudtak leszokni a dohányzásról, a lehető leghatározottabban arra kell ösztönözni, hogy térjenek át az e-cigarettára.

Ajánlások

A tanulmány eredményei alapján a kutatók azt javasolják az e-cigarettát, mint eredményes kezelési lehetőséget a terhesség alatt dohányzó, és a dohányzásról egyedül leszokni képtelen nők számára.

A nikotin potenciális kockázatai miatt azonban a nem dohányzó terhes nőknek nem szabad e-cigarettát használni.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6117835547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása