Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Bye-bye Alibaba…

2022. április 08. 14:51 - VAPER

Kici, occo, ninc...

Az e-cigaretta iparág mindig is Kínára támaszkodott. Nem meglepő, hiszen maga a találmány, és a feltaláló is kínai. Az elmúlt majd' húsz évben innen jött a legtöbb innováció és termék, bár a liquidek piacán nem tudtak ekkora befolyást szerezni, mégis a készülékek piacának meghatározói voltak a kínai gyártók. A piac egyre nőtt, így a piacra gyártó cégek száma is emelkedett. Mára 1500 cég ontja a termékeit a világ minden tájára, mintegy 22 milliárd dolláros export bevételt képezve a 2021 évben. Ez a szám az előző évihez képest több, mint 25%-os növekedést jelent. Hol itt a baj? Ott, hogy a belföldi e-cigaretta piac, 75%-ot növekedett. Abban a Kínában, ahol több mint 300 millió cigarettázó él, és a világ legnagyobb dohányipari vállalata, a China National Tobacco Corporation (CNTC) irányítja a teljes dohányipart.

Az Alibaba platform május 1-től nem értékesít sem kiskereskedelmi, sem nagykereskedelmi partnerei részére, semmilyen vape terméket!

bye.png

Sőt, tovább megyek, semmilyen kínai oldal nem fog május 1. után értékesíteni Európába vagy bárhová a világon. Akkor most mi lesz? Természetesen ettől azért árnyaltabb a helyzet, de amint azt leírtam, vége van az ingyen posta, óccó utánzat korszaknak. 2022. március 11-én a kínai állami dohánymonopólium-felügyelet (STMA), az ország legfőbb dohánytermék-szabályozója kiadta az e-cigarettákra vonatkozó adminisztratív intézkedések (a továbbiakban: intézkedések) véglegesített változatát, amely új szabályokat állapít meg az e-cigaretták gyártására, forgalmazására és értékesítésére Kínában. Az intézkedések legújabb változata egy korábbi tervezet módosítása, amelyet 2021 decemberében hoztak nyilvánosságra. A legújabb változatban több rendelkezést módosítottak, és új szabályozásokkal egészítették ki. Az intézkedések más új rendelkezések mellett mostantól tiltják az ízesített e-cigaretták értékesítését (kivéve a dohány ízeket), ami jelentős csapás az iparágra nézve. Az intézkedések arra a 2021-es döntésre épülnek, mely szerint az iparágat az STMA hatáskörébe vonják, és az e-cigarettát dohánytermékként szabályozzák. Az intézkedések 2022. május 1-jén lépnek hatályba.

De akkor mi lesz az Európai piaccal?

Az STMA jelenleg egy "egységes nemzeti e-cigaretta tranzakciókezelő platform" ("e-cigaretta tranzakciós platform") létrehozásán dolgozik, amelyen keresztül a gyártók, termelők, nagykereskedők, kiskereskedők és más kapcsolódó vállalatok kötelesek lesznek minden vape termékkel kapcsolatos tranzakciót lebonyolítani. Az importált vape-termékek is csak ezen a platformon keresztül értékesíthetők hazai nagykereskedőknek vagy gyártóknak. Ha egy nagykereskedő exportra akar értékesíteni, akkor frissítenie kell az engedélyének hatályát, és engedélyt kell kérnie az STMA-tól. Az új intézkedések előírják, hogy az exportra készült termékeknek meg kell felelniük az importőr vállalat szabványainak és előírásainak. Ha az importáló vállalat nem rendelkezik vonatkozó szabványokkal vagy előírásokkal, akkor a termékekre ehelyett a kínai szabványok és előírások vonatkoznak.

Milyen vonzatai lehetnek a Kínai szabályozásnak?

Az első, és talán legfontosabb az európai piacon lévő olcsó másolatok megszűnése. A kis kínai garázscégekben jól-rosszul összerakott készülékek kiszorulnak a piacról. Az eldobható hulladék minőségű e-cigaretták fekete piacának vége. Itt jegyzem meg, hogy az a dömping, amit most láthatunk ennek az intézkedésnek a hatása, minden forgalmazó szabadul ezektől a készletektől, mert május 1. után sem belföldön, sem külföldre nem tudja értékesíteni. Ezeknek a gyártóknak nem lesz meg sem a tőke fedezete, sem az infrastruktúrája, hogy tovább másolja a nevesebb gyártók hasonló termékeit. Mindenképp beépülnek az árakba a plusz adminisztráció költségei, kérdés melyik gyártó mennyit akar ezekből a termékeire terhelni. Tekintsünk erre úgy, mint egy korszak végére, az ajtók záródnak. Bye-bye Alibaba…

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr4417800065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása