Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A nikotin, mint rekreációs szer

2021. június 21. 16:02 - VAPER

Avagy amiért használod...

Rekreáció

Szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és -képesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember.

fust.jpg

Fogalmazhattunk volna úgy is hogy a nikotin áldásos hatásai, de itt jelen esetben az e-cigaretta és HNB felhasználókról, a vaperekről, az alternatív nikotin bevitelt választókról fogunk beszélni kicsit más szemszögből körüljárva a témát.

Tény hogy a nikotinnak vannak a szervezetre gyakorolt hatásai közt olyan pozitív tulajdonsággal bírók, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

  • Összehúzza az ereket, szaporább szívverést okoz; így – a vérnyomás enyhe emelésével valamint a hasi vérerek szűkítésével az agy vérellátását növelve – a szellemi munkát segítheti.
  • Az emésztőmirigyek és a belek működését serkentve elősegíti az emésztést; a mellékvesére gyakorolt hatásával fokozza a vércukor mennyiségét, ezáltal csökkentheti az éhségérzést, az étvágyat – megakadályozhatja a testsúlygyarapodást.
  • Az agyban a dopamin (“boldogsághormon”) szintjének emelkedésével eufóriát, nagyfokú elégedettség-érzést okoz.

Az alternatív termékeket használó mindezt élvezheti különösebb “bűntudat” nélkül, hisz nem kell számolnia az igazán veszélyes és egészségkárosító anyagokkal.  Nemrég azonban újra felismerték a nikotin terápiás lehetőségeit gyakori betegségek hosszú sorában: alzheimer-, parkinson-kór, depresszió, szorongás, pánikbetegség, skizofrénia, koncentrációs zavarok, hiperaktivitás, gyulladásos bélbetegségek, fájdalom és evéskényszer. Kutatások szerint a nikotin memóriavesztés esetén javítja az emlékezőtehetséget, a mentális hanyatlást pedig lassíthatja; valamint jó hatása van krónikus bélgyulladásos betegségek esetén is.

Ennyi jó dolgot csak az tud még jobbá tenni, ha úgy tekintünk eszközünkre mint egy hobbira. Egy kellemes és kreatív elfoglaltságra, mely kitöltheti a szabadidőnk egy részét. Itt nem csak a gőzölésre gondolok, vagy a hevítő készülékekre, hanem a sok lehetőségre amivel a kezdőből haladóvá váló vaper tartalmasan elütheti az idejét. Számos lehetőség van úgynevezett saját mod építésére, vagy a meglévő egyedivé tételére, de a számtalan felújítható kazán is kellemes perceket tud szerezni. Aki szeret kalandozni az ízek világában, rengeteg aromát ismerhet meg. A közösség is nagy vonzerő lehet, nemcsak a netes csoportokban, de a lakóhelyéhez közeli találkozók is üdítő szinfoltok lehetnek.

Az e-cigaretta és a HNB ma még az a “szer” amely összehozza az embereket, közösségeket alakít ki a maga körül, egy olyan egyre bővülő “család”, ahova jó hazajárni. Természetesen ha nem dohányzol, soha ne próbáld ki ezeket az eszközöket.

Szerző: Fifika

Szólj hozzá!
Címkék: alternatívák

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr816600566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása