Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Elgurult a gyógyszer...

2022. szeptember 23. 15:45 - VAPER

Hollandia megőrült

A holland kormány nyilvános konzultációt indított az aromák betiltásának végső szakaszáról, és a dohány- és dohánytermékekre vonatkozó rendelet módosítására tett javaslatot. A konzultáció szeptember 28-ig tart, és itt érhető el: https://www.internetconsultatie.nl/smaakjesverbod.

A korábbi, aromák betiltására vonatkozó javaslatoktól eltérően ez a javaslat egy lépéssel tovább megy. A Nemzeti Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet (RIVM) és az Egészségügyi Minisztérium összeállított egy listát 16 "jóváhagyott" aroma összetevőkről, amelyekből dohányízesítésű e-folyadékok készíthetők.

untitled.jpg

A valóságban ez lényegében az összes liquid, és aroma, aljas módon kitervelt betiltását jelenti. A jelenleg forgalomban lévő összes e-folyadékot, beleértve a dohányízűeket is, betiltanák, és az új ízeket csak a 16 engedélyezett aroma felhasználásával lehetne kikeverni. Ez egyetlen liquid gyártó számára sem lenne életképes, és a legális piac végét jelentené Hollandiában.

A legnagyobb baj az, hogy ez nagyon veszélyes precedenst teremtene az EU többi része számára. Az e-cigaretta ellenes csoportok vérszemet kapnának és élve a lehetősséggel minden tagállamban átverekednének egy hasonló tervezetet.

A javaslat indoklása a túlságosan is sokat hangoztatott "gondoljunk a gyerekekre" narratíva. A kitűzött cél a következő: "A közegészség védelme azáltal, hogy csökkentjük az elektromos cigaretta vonzerejét a lakosság, de különösen a fiatalok számára". Igazi megtévesztő és hamis állítás, miközben az új kutatások ezeknek pont az ellenkezőjét bizonyítják.

A javaslat indoklásában a következőket állítják: "A kormány úgy véli, hogy több gyermeknek kellene füst- és dohánymentes környezetben felnőnie". Rejtély, hogyan akarják ezt elérni azzal, hogy korlátozzák és betiltják azokat az ízeket, amelyeket a felnőttek használnak a dohányzásról való leszokáshoz és a füstmentességhez. Ha valami, akkor ezek a szigorú korlátozások biztosan a dohányzás növekedéséhez fognak vezetni, ahogyan azt más, az ízek betiltását bevezető joghatóságok is tapasztalták. Nem is beszélve az elkerülhetetlenül kialakuló feketepiacról.

Hollandiában, ahol legalizálták a kannabiszt, elgurult a gyógyszer. Ha ez a fordított gondolkodás tovább terjed, az végzetes lehet az e-cigaretta használókra, forgalmazókra, gyártókra. Már több civil érdekvédő és ernyő szervezet jelezte kifogását a készülő javaslat ellen, többek között mi is. Nekünk nincs más fegyverünk, mint a hangunk. Ha tenni akarsz az ilyen és ehhez hasonló ordas támadások ellen, oszd meg ezt a cikket is.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr5117938290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása