Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Még több adóztatást!

2022. július 01. 09:27 - VAPER

Az őrület mantrái: az adóztatás, a tiltás és a még több adóztatás...

Az EU és a WHO a dohányzás visszaszorításának egyik fő pillére az adóztatás, a tiltás és a még több adóztatás. Na, ez csődöt mondott. A csempészett, valamint a hamisított dohánytermékek felé terelte a dohányzókat. Egy tanulmány szerint az illegális cigarettaforgalom az Európai Unióban több mint 35 milliárd szál, aminek az egyharmada nem ellenőrzött, hamis termék, és az elcsalt 10 milliárd eurónyi forrást ésszerű adóztatással beszedhették volna a tagállamok. Ezzel nem a dohányzásról szoknak le, hanem a feketepiacot erősítik a dohányosok.

ado.jpg

A KPMG nemrégiben készült tanulmánya (csak erős idegzetű jogalkotóknak) szerint a dohánytermékek túlzott áremelése az illegális kereskedelem növekedéshez vezet, és nem befolyásolja érdemben a fogyasztást, amint azt Franciaország esete is mutatja, ahol a cigarettaárakat jelentősen emelték – miközben ez, szinte minimális hatással volt a dohányzók arányára. Mindez az illegális cigarettafogyasztás meredek növekedéséhez vezetett, a 2017-es 13%-ról 2021-re 29%-ra. Az illegális piac 2021-ben 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevételt juttatott a bűnözők kezére a francia állami költségvetés helyett.

Persze mindez elkerülhető lett volna, ha nem esztelen módon emelik az adókat és közben árelőnyt biztosítanak az alternatív, ártalomcsökkentő termékeknek. Egyre nagyobb a konszenzus a szakértők között, akik a különböző dohány- és nikotintermékek adóztatásának józan megközelítését javasolják: A nagyobb kockázatot jelentő termékeket, mint például a cigarettát, arányaiban magasabb-, míg a potenciálisan kisebb kockázatot jelentő füstmentes termékeket, mint például az e-cigarettákat és a hevített dohánytermékeket, nagyságrendekkel alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni, és így megfizethetőbbé kellene tenni a kisebb károsanyag kitettséggel járó alternatívákat a cigarettával szemben. A cigaretta égés nélkül fogyasztható alternatíváinak differenciált adóztatását már minden európai tagállam és az Egyesült Királyság is alkalmazza.

A fogyasztók nem képesek tolerálni a túlzott áremelkedést, mivel számos európai országban az inflációt meghatározó alapvető termékek árai soha nem látott magasságokba emelkednek. A túlzott költség emelések a dohánytermékek esetében sem működnének, és valószínűleg a fogyasztókat a feketepiacra irányítanák, ami végső soron a bűnözés növekedéséhez és jelentős adóbevétel-kieséshez vezetne. Ez különösen igaz lenne az alacsonyabb jövedelmű dohányosok esetében, akik általában a legtöbbet dohányoznak.

Amikor bármilyen adóemelést kell végrehajtani, annak magasabbnak kell lennie a cigaretta esetében, mely az egyik legkárosabb termék, és jóval alacsonyabbnak az e-cigaretta, a hevített dohány és más füstmentes alternatívák esetében. Ezzel csökkenthető lenne az illegális, ismeretlen eredetű és ellenőrizetlen kereskedelem növekedésének kockázata, és biztosítható lenne, hogy ha a fogyasztók nem szoknak le a dohányzásról, ahelyett, hogy ismeretlen eredetű termékekhez fordulnának, inkább kevésbé káros alternatívákra térjenek át. Nálunk sajnos erre már esély sem kínálkozik, hisz az ízesített nikotinos e-cigarettákat betiltották.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a dohánytermékek európai kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, és a javaslat 2022 utolsó negyedévére várható. Az EB legutóbbi bejelentései alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne. Ez egy kétségbeejtően ostoba megközelítés. Az EU bürokratái, mint megannyi más dologgal kapcsolatban, elvesztették a valósággal a kapcsolatukat.

Fontos, hogy az uniós adóirányelv bármilyen felülvizsgálata figyelembe vegye a mai valóságot és a jelenlegi gazdasági és társadalmi körülményeket, emberként tekintsen a dohányzókra. Használja ki azokat a népegészségügyi előnyöket, melyet a füstmentes termékek biztosítanak! Ma már vitathatatlan, hogy a dohányzásról leszokni nem tudó felnőttek, füstmentes alternatívákra való áttérésében mekkora egészségügyi potenciál rejlik, mely a kisebb károsanyag kitettségből fakad.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr9117872227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.03. 14:01:22

Nem kell sok ész annak belátásához, hogy a túlzott adóztatás a feketepiacot és a csempészetet erősíti. Sajnos az EU nagyokosainak még ennyi eszük sincs
süti beállítások módosítása