Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Leszoknál? Itt egy cigi!

2022. január 14. 11:00 - VAPER

Az FDA és a trollok...

Az FDA engedélyezte a 22nd Century Group-nak, hogy csökkentett nikotintartalmú cigarettát, mint alacsony kockázatú terméket hozzon forgalomba. Igen, jól látja a kedves olvasó, engedélyt kapott egy hagyományos cigaretta, - olyan aminek a végét meg kell gyújtani, amiben dohány vágat van - mint leszokást támogató eszköz.

Ezzel a józan észtől elrugaszkodott lépésével az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hatóság felhatalmazta a 22nd Century Groupot, hogy VLN King és VLN Menthol King cigarettáit módosított kockázatú dohánytermékként értékesítse. A VLN megnevezés itt a nagyon alacsony nikotin tartalomra utal.

Ezt azzal indokolta, hogy ezek a termékek csökkentett nikotintartalmúak, és az FDA szerint aki ezeket használja alacsonyabb nikotinkoncentrációnak van kitéve (Itt jegyezném meg, hogy furcsa és szokatlan módon, az FDA maga szponzorálta a klinikai vizsgálatok döntő többségét.).

Régóta tudjuk, hogy az emberek a nikotin miatt dohányoznak, de a kátrány miatt halnak meg.

(Mike Russel)

Ez pedig egy olyan termék, ami valóban csökkenti a nikotin szintet, de a kátrány teljes egészében meg marad. Végülis, mi baj lehet ebből? Legfeljebb alacsony nikotin szinttel halsz meg...

Talán lesznek olyanok, akik emlékeznek a WHO kirohanásaira az ún. „Light” cigarettákkal kapcsolatban. Akkor az volt a mantra hogy a csökkentett nikotin tartalom miatt ebből többet fognak szívni a vásárlók. Azt is elérték az okos törvényhozók, hogy már nem is tudja a vásárló, mennyi nikotin és kátrány van egy szál cigarettában, hisz azt nem lehet feltüntetni a termékek csomagolásán.

AZ MRTP az az engedélyezési eljárás, ami lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy elmondhassák: a termékük csökkentett kockázatú. Ezeket az állításokat az FDA-nak „alkalmas a közegészségügy fenntartására” címmel kell illetnie az amerikai dohányzás ellenőrzési törvény 911. szakasza értelmében.

AZ MRTP lehetővé teszi, hogy a következő állításokkal kommunikálják az ilyen „csökkentett expozíciós” termékeket:

"95%-kal kevesebb nikotin."

"Segít csökkenteni a nikotinfogyasztást."

„…nagy mértékben csökkenti a nikotinfogyasztást.”

Amikor a termék címkéjén ilyen és hasonló állításokat tüntetnek fel, akkor a cégnek kötelezően azt is fel kell tüntetnie, hogy ez a termék „Segít a leszokásban”. Az FDA ajánlása szerint ezek mellett még fel kell tüntetni a következőket: „A nikotin függőséget okoz. A kevesebb nikotin NEM biztonságosabb. Minden cigaretta betegségeket és halált okozhat."

Mindezekkel kapcsolatban 4 fő probléma van:

  1. Ez csak elterelés a jobb opcióktól, mint az e-cigaretta, vagy a hevített dohánytermékek. Remélem aki majd használja ezeket a leszokáshoz gyorsan rájön, hogy pont annyira káros mint a cigaretta. Ha mégis fogyasztják őket, továbbra is mérgező anyagokat visznek be a szerveztükbe, és lássuk be, hogy aki már ezt a megoldást választaná nem szívesen mérgezné magát ilyen mértékben. Mégis arra buzdítják az embereket, hogy vásárolják meg ezt a terméket. Ha az emberek csökkenteni szeretnék az egészségügyi kockázatukat, akkor sokkal jobban járnak füstmentes vagy hevített dohánytermékek fogyasztásával. Tehát az egészségtudatra ébredő dohányzók számára ez egy elterelés egy olyan alternatívától, ami valóban segítené őket. Ehelyett az engedélyezett állítások hazug módon népszerűsítik a csökkentett nikotinkoncentrációt mint az egészségre gyakorolt jótékony hatását, miközben a dobozokon továbbra is fel kell tüntetni „A nikotin függőséget okoz. A kevesebb nikotin NEM biztonságosabb. Minden cigaretta betegségeket és halált okozhat."
  2. Nem a dohányzásról való leszokásra találták ki. Nem leszokást segítő eszközként forgalmazzák. Az FDA és a 22nd Century Group nem mondják, hogy „használja ezeket a dohányzásról való leszokása során”, csupán annyit állítanak, hogy a folyamatos dohányzáshoz képest csökken a nikotinexpozíciónk. Ezt a terméket sem az FDA, sem a PMTA sem az MRTP nem ismeri el, mint leszokást segítő eszközt.
  3. Félreértik a nikotin használatát. Olybá tűnik, mintha az FDA-nak fogalma sem lenne a leszokás gyötrelmeiről. Hol maradnak a csökkentett nikotin dohányosokra gyakorolt hatásáról szóló figyelmeztetések? Hol marad a fogyasztóvédelmi figyelmeztetés, hogy „lehet, hogy ez a termék nem olyan kielégítő, mint megszokott márkája”?!
  4. A nikotint „báránybőrbe bújt farkasnak” állítják be. A már oly sokszor említett állítások határozottan azt sugallják, hogy a probléma a nikotin, amelyet le kell csökkenteni amennyire csak lehet. Mégsem ez a helyzet, a nikotinkockázat megítélése pontatlan mind a közvélemény mind a szakemberek körében. AZ Egyesült Államok lakosságának mindössze 21,4%-a nem ért egyet azzal, hogy a cigarettában lévő nikotin az az anyag, amely a dohányzás okozta rákos megbetegedésekhez vezet. Hogyan segít ez az amerikaiaknak ténylegesen megérteni az igazságot és annak megfelelően dönteni a saját egészségükről?

 

Az új MRTP-engedély néhány támogatója ezt egy nagyobb cél felé tett előrelépésnek tekinti: egy „nikotinszabvány” előírása lenne, amely inkább megköveteli, mintsem megengedi, és népszerűsíti a nagyon alacsony nikotintartalmú cigarettákat. A VLN termékek nem kielégítő alternatívák a hagyományos cigikkel szemben.

Az FDA engedélye hangsúlyozza ezeknek a termékeknek a közegészségügyi értékét a rendszeres dohányzás helyett – nem a dohányzás abbahagyását vagy a leszokást kiváltó eszközként kezeli őket. Ártalomcsökkentő stratégiaként kínálja, nem pedig olyan eszközként, amely a felhasználókat valódi ártalomcsökkentéshez vezetné.

Véleményem szerint a kezdeti hatalmas érdeklődés után ezek a termékek csúnyán el fognak bukni majd a piacon. Komolyan gondolja ezt valaki hogy a rákkeltő anyagoktól hemzsegő cigarettát, rákkeltő anyagoktól hemzsegő cigarettára cseréli le? Miközben még a napi nikotin adagját is megvonják tőle? Eddig ezt valahogy fordítva tették. Semmi káros, egy kis tapasz, csak az elvonási tünetek miatt. Nem is értem... itt egy rakás innováció: e-cigaretta, hevített dohánytermékek, nikotin párnák, ráadásul nagyságrendekkel alacsonyabb kockázattal mint a hagyományos cigaretták. Erre jön valaki és azt mondja: - Leszoknál? Itt egy cigi!

 

Clive Bates cikke nyomán

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr116812460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása