Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Ne told kreténbe a gőzt!

2021. augusztus 06. 07:08 - VAPER

Kis gőzös etikett

etikett.jpg

Manapság egyre inkább a leszokás és átszokás eszközeivé válnak a füstmentes termékek. Ezek használata nem okoz mindig osztatlan sikert a külső szemlélőben, kiváltképp egyes típusok esetében. Az alábbi cikkben megpróbálom összefoglalni, hogyan érdemes ezeket úgy használni, hogy ne okozzunk problémát a környezetünknek. Természetesen minden termék, vagy kategória esetében kitérünk ezek jellemzőire is.

 

  • Cigaretta

A hagyományos cigaretta elég jellemző „illattal” bír, a köznyelv ezt bűzként írja le, elég átható, és a nemdohányzó számára jól azonosítható. Nyílt tereken elvész pár méter után a szaga, de zárt térben csak dohányosok tudják tolerálni. A füstje lassan oszlik el, minden irányban jól terjed, szaga érezhető a bőrön, a ruházaton, a leheleten. Mindenképp figyelni kell arra, hogy ha a szabadban dohányzunk, ne zavarjunk senkit a cigaretta füstjével. A csikket csak szemétgyűjtőbe dobjuk, ha ez nem lehetséges, legyen nálunk zseb-hamutál, ami filléres eszköz, a legtöbb tarfikban beszerezhető. Aki dohányzik az nem érzi, de egy nemdohányzó, azonnal érzi még ha csak beszélünk is, a hamutál szagot rajtunk, ezért nem illő dohányosként a másik ember arcába nyomulni beszélgetés közben. Dohányozni az arra kijelölt helyen szabad, ezt minden intézményben vegyük figyelembe, illetve tájékozódjunk az adott település, vagy város, dohányzásra vonatkozó előírásairól, mert ezek eltérőek lehetnek.

 

  • E-cigaretta

Az elektromos cigaretta nem büdös. A külső szemlélő inkább vattacukorra, vaníliára asszociál ha megérzi az illatát. Természetesen ettől még lehet neki kellemetlen érzés. A legtöbb konfliktus a nagy gőzt fejlesztő készülékek használatából adódik. Mindenképp kerülni kell hogy a gőz elérjen másokat is. Önmagában a látvány nem kellene hogy irritáljon bárkit is, bár a WHO erre azt mondja hogy ezzel újra-normalizáljuk a dohányzást, ami nettó trollkodás. Persze mint minden közösségben itt is vannak idióták, akik az arcodba tolják a készülék gőzét, ezért nem az e-cigaretta hibás, hanem az a kulturálatlan barom, aki ezt megteszi. Az e-cigarettára ugyanazok a szabályok vonatkoznak a használatot illetően, mint a hagyományos társára. Ha közösségben vagyunk figyeljünk arra milyen készüléket használunk, ilyenkor jól jön egy kis teljesítményű POD, vagy MTL készülék, ezek zárt terekben is elviselhető mennyiségű gőzt termelnek. A használatuk műszaki szempontból biztonságos. Azok a cikkek, amelyek a „robbanó” e-cigarettákról szólnak, azt a tényt felejtették el közölni hogy ezek az esetek kivétel nélkül mind a felhasználó hibájából következtek be. Ha azt vesszük alapul hogy több mint kétszázmillió ilyen készülék került forgalomba, ezek az esetek elenyészően kevésnek számítanak. Ártalom csökkentő hatásuk 95%. Természetesen nem azt állítjuk hogy egészségesek, de a dohányzásnál mindenképp jobb alternatívát nyújtanak.

 

  • HNB – hevített dohánytermékek

Manapság a legnépszerűbb füstmentes eszköz. Ez áll a legközelebb a dohányzás komplex „élményéhez”. A készülékek speciális dohánytöltetet hevítenek, ennek gőzét lélegzi be a használó, mely nikotint tartalmaz. Gőze kifejezetten kevés, illata nem zavaró, bár ez inkább egyéni ízlés kérdése. Mindenesetre a hagyományos cigarettával összevetve, nem érezhető az a fajta bűz. Nem lesz tőle büdös a felhasználó és a ruházata, nem okoz rossz leheletet. Ugyan itt is keletkezik „csikk”, az az elhasznált hevítő rúd, de ez nem hamutál szagú, viszont ezeket is mindig a szemetesbe dobjuk, ne az utcán végezzék. A termékek itt is fejlődnek, a Philip Morris IQOS készülékei már négy generációt éltek meg, a BAT GLO hevítő készüléke is a második generációnál jár. Használatuk műszaki szempontból biztonságos, nagy figyelmet fordítanak az egyszerű és probléma mentes használatra. Ezek a termékek közösségben és zárt terekben jól használhatók, ennek ellenére társaságban mindig kérdezzünk rá, hogy esetleg zavar-e valakit. Szabadban minden gond nélkül szívhatjuk, gőze egy méteren belül elenyészik. Csak ott használjuk, ahol engedélyezett a dohányzás. Ártalomcsökkentő hatásuk 90-95%. Az IQOS megkapta a Modified Risk Tobacco Product - MRTP besorolást Amerikában, ami azt jelenti hogy az FDA (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala) döntése alapján módosított kockázatú dohánytermékként, „módosított kibocsátású” információ feltüntetésével értékesíthető.

 

  • Nikotin párna

Talán ez a leginkább probléma mentes termék. Nincs gőz, nincs szag, korlátlanul használható bárhol. Kifejezetten a nikotin pótlására szolgál. Elődjét a SNUS-t a Svédek használják már több mint száz éve, ennek köszönhető hogy kimagaslóan alacsony a dohányzók és a rákos megbetegedések száma. Nálunk a trafikokban kapható a termék. Jó szolgálatot tehet egy hosszú utazás során, vagy egy véget nem érő konferencián, de sportolók is előszeretettel használják. Ártalomcsökkentő hatása 99%.

 

  • Miért gőz?

Nagyon fontos leszögezni, hogy ezekben a termékekben nem történik égés. Egészségügyi szakemberek szeretik az elrettentő "aeroszol" kifejezést használni a kibocsájtott gőzzel kapcsolatban. Fontoskodók azt is hozzáteszik, hogy ez nem vízgőz, vagy vízpára, amit persze soha senki nem állított, rajtuk kívül. Az e-cigarettában és a hevített dohánytermékekben is a növényi glicerin felelős a „füst”-szerű páráért, ami a glicerin hevítésekor jön létre, jellemzően annak forráspontja alatt (290 °C). Ez nem azt jelenti, hogy ilyen forró gőzt lélegzünk be, hisz ez azonnal elhűl. A glicerinnel kapcsolatban a legnagyobb aggodalom az, hogy hevítéskor akrolein keletkezik. Feltételezve, hogy naponta átlagosan 600 slukkot vépel valaki, ez 0,96 mg akrolein napi bevitelének felel meg. Egy 60 kg testtömegű ember esetében ez a mennyiség 450-szer alacsonyabb, mint a WHO által elfogadott napi dózis (7,5 mg/kg). Szóval ez gőz, esetleg pára, és ha a felhasználókon múlik, az is marad.

  • Füstmentes jövő?

A Philip Morris International dohányóriás azt mondja, hogy a következő évtizedben abbahagyja a cigaretta értékesítését az Egyesült Királyságban - beleértve a cég ikonikus Marlboro cigarettáját. "Eltűnik" - mondta Jacek Olczak, a cég vezérigazgatója a The Mail on Sunday című lapnak adott interjújában . "A fogyasztók számára az elsődleges választás az, hogy abba kell hagyniuk a dohányzást. De ha nem teszik, a második legjobb választás az, ha hagyják, hogy váltsanak az ártalomcsökkentő alternatívákra."

Ilyen horderejű kijelentés az e-cigaretta előtti időkben elképzelhetetlen lett volna. Azonban mára a megváltozott a helyzet. A nagy dohánycégek is támogatják az alternatív ártalomcsökkentő termékeket. A fenti interjúban a hangsúly a „ha hagyják” kijelentésen van, mert úgy néz ki, hogy számtalan akadályt gördítenek a füstmentes jövő elé a WHO „okos” bürokratái. Az Angolok már léptek ez ügyben. Kérdés hogy mikor fognak az UNIO szakpolitikusai is hasonló álláspontra jutni, mikorra jön el a füstmentes Európa.

    Ficsor Zoltán

    Villanypára Egyesület

     

    1 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr116650268

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    KevinMulder 2021.08.13. 15:27:19

    Nyílt területen a cigit 20-30 méterről is érezni lehet.
    süti beállítások módosítása