Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Inkább meghalnál?

2021. július 30. 06:57 - VAPER

A WHO nem veszi figyelembe a bizonyítékokat

 damme.jpg

Az alábbi bizonyítékok jól dokumentálják az innováció hatékonyságát a dohányzás visszaszorítása terén. Azt a legendát is felszámolják, hogy nem lehet ezekkel a termékekkel végleg leszokni. Azzal hogy ezek az eszközök mennyire hatékonyak, lehet vitatkozni, torzítani, esetleg a dohányzással összemosni őket. A probléma az, hogy miközben a WHO semmibe veszi ezeket az adatokat, milliókat foszt meg attól, hogy javítsanak az életkilátásaikon. Értjük, hogy a teljes leszokás a legjobb, de nem értjük, hogy az ártalomcsökkentésnél miért jobb a korai halál. Miért kell a dohányosokat elrettenteni az e-cigaretták, a hevített dohánytermékek, vagy a nikotin párnák (SNUS) használatától. Nos az alábbi kutatási adatok meggyőzik őket is, bár kifejezetten az e-cigarettát vettük górcső alá.

 

Az Egyesült Királyságban 2,5 millió dohányos hagyta abba véglegesen a káros szenvedélyét a nikotin tartalmú e-cigarettáknak köszönhetően.

Ugyanitt az e-cigaretta használók 26%-a végleg abbahagyta a vépelést is, tehát teljesen leszokott.

4,3 millió amerikai felnőtt volt dohányos használ nikotin tartalmú e-cigarettát. 1,1 millóan pedig már nikotin mentes e-cigarettát használnak.

Az Európai Unióban 7.5 millióan hagyták abba a dohányzást, nikotin tartalmú e-cigarettával.

Ma a világon mintegy 68 millió ember használ e-cigarettát. Óvatos becslések szerint is, mintegy 20 millió embernek sikerült az e-cigarettával teljesen letennie a cigarettát és utána az e-cigarettát is. A hatékonysági mutatók jelentősen nagyobbak mint a nikotinpótló terápiáké, vagy a gyógyszeres kezeléseké. De nézzük azokat a kutatásokat, amelyek az e-cigarettával, mint leszokást támogató eszközzel foglalkoznak.

„… Mind a leszokási kísérletek, mind a leszokás sikere pozitívan társult az e-cigaretta használatának gyakoribbá válásával. Az e-cigaretta használatának gyakorisága fontos volt e kapcsolatok jellegének felmérésében. ”

„Az e-cigarettahasználat elterjedtségének változása Angliában pozitívan kapcsolódik a leszokási kísérletek sikeréhez.”

"Az e-cigaretta hosszú távú használata a dohányzás abbahagyásának magasabb arányával járt."

A 161 054 válaszadó közül „az e-cigaretta használata az amerikai felnőtt dohányosok körében statisztikailag szignifikánsan növekedett a dohányzásról való leszokás arányában a lakosság szintjén”.

„A napi e-cigaretta használatát kezdeményezők, nagyobb valószínűséggel hagyták abba a dohányzást vagy csökkentették a használatot, mint a nem használók. … Az e-cigaretta használat gyakorisága fontos [ahhoz, hogy megértsük] az e-cigaretta használata és a cigaretta abbahagyása közötti összefüggést. ”

„2006-hoz képest a leszokási kísérletek és a dohányzás abbahagyása nőtt a 25–44 éves felnőttek körében az elmúlt években. Az e-cigaretta jelenlegi használata, az elmúlt 12 hónapban tapasztalt fokozott próbálkozásokhoz, és a dohányzás abbahagyásához vezetett.”

„A dohányosok körében, akik szakmai támogatás nélkül próbáltak leszokni, azok, akik e-cigarettát használnak, nagyobb valószínűséggel számolnak a folyamatos absztinenciáról, mint azok, akik engedélyezett NRT-termékeket [azaz nikotin tapaszokat, rágógumikat vagy cukorkákat] használtak.”

„886 random résztvevő. Az 1 éves absztinencia arány 18,0% volt az e-cigarettás csoportban, szemben a nikotin-helyettesítő csoport 9,9% -ával.”

„Az e-cigaretta napi használata erősen összefügg a dohányzás abbahagyásával (≤6 év) az amerikai felnőttek körében. Az e-cigaretta használatának gyakorisága [fontos] paraméter az e-cigaretta hatásainak elemzésekor a lakossági felmérések során. ”

"Ebben a longitudinális kohorsz-tanulmányban, amely amerikai felnőtt dohányosokról készült, a napi vagy esetleges e-cigaretta-használat 77% -kal nagyobb valószínűséggel társult a cigarettázás absztinenciájához 2 év alatt, mint az e-cigarettát nem használóknál."

15 532 megkérdezett: „a napi e-cigaretta-használat volt a legerősebb korreláció a leszokással a felmérés idején, ami arra utal, hogy egyes volt dohányosok gyakran leszoktak az e-cigaretta használatáról, vagy a termékeket a dohányzás visszaesésének megelőzésére használják.”

„Az e-cigarettahasználat gyakoriságának változása Angliában pozitívan kapcsolódik az általános leszokási arányokhoz és a leszokási sikerhez.”

„Az e-cigarettát korábban nem használó dohányosokkal végzett ellenőrzött laboratóriumi foglalkozások sorozatában… a résztvevők csaknem felénél (44%) a dohányzás jelentős 8 hónapos csökkenését vagy abbahagyását érte el.”

Felnőttek (30-75 év): „Az e-cigarettát használók 61,1% -a tartózkodott a dohányzástól (míg a csak dohányosok és a kettős fogyasztók 23,1% -a és 26,0% -a elérte a dohányzás absztinenciáját.)

Az elektronikus cigaretták hatékonysága a dohányzás abbahagyásában: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis: „Eredményeink azt sugallják, hogy a nikotinos e-cigaretták hatékonyabbak lehetnek a dohányzás abbahagyásában, összehasonlítva a nikotin mentes e-cigarettákkal vagy a nikotinpótló terápiával.”

„A dohányzásról való leszokás nagyobb valószínűséggel fordul elő gyakori e-cigarettát használók és… az ízesített eszközök felhasználói között.”

A fenti idézetek és hivatkozások csak kiragadott példák, de jól mutatják, hogy az e-cigaretta hatékony eszköz akár a leszokáshoz, akár a kevésbé káros nikotin fogyasztáshoz. Egyfajta forradalmat élünk ma a dohányzás terén is, olyan forradalmat amely az ártalomcsökkentéshez vezet. A biztonságosabb nikotin pótló eszközök innovációja tudja elhozni a füstmentes jövőt, nem a predesztinált kutatásokra építkező elrettentés.

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr6016642280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.07.30. 11:05:28

Igazából a dokiknak kb. ez a leglátványosabb eredménye a prevencióval kapcsolatban, mert hogy a cigifüst tényleg hatékonyan teszi tönkre a tüdõt és jó eséllyel okoz rákot. Ezét aztán az egész prevencióipar, aki abból él hogy bölcs tanácsokat osztogat ha már a gyógyítás nem megy neki, szent tehénként kezeli az ügyet.

Amúgy egyébként arra is érdemes lenne statisztikát csinálni, hogy a dohányzásról leszoktatás mennyivel növelte meg a túlsúlyosok arányát.
süti beállítások módosítása