Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

Tények és tévhitek

2021. június 23. 11:14 - VAPER

Mi igaz és mi nem?

igazsag.jpg

 

Aki gondolkozik azon, hogy leszokik az analóg cigarettáról, rengeteg kérdéssel, tévhittel szembesülhet a tájékozódás időszakában. Sajnos nem mindegy milyen forrásból szerzi az ember az információit… Ha rossz embert kérdez meg a bizonytalan “felhasználó”, minden esélye megvan rá, hogy nem átszokni fog elektromos cigarettára, hanem teletömik olyan butaságokkal a fejét, mint, hogy a nikotin rákkeltő, az e-liquid mérgező, és ennek számtalan variációja. Vegyük sorra ezeket.

 

A nikotin rákkeltő

Téves! A nikotin nem rákkeltő anyag, ilyen hatását még semmilyen vizsgálat nem mutatta ki. A cigarettában megtalálható még közel 4000 (négyezer!) káros összetevő, amelyből ~40-ről egyértelműen kimutattak már rákkeltő hatást. Ez egy szerves vegyület, mely a dohányon kívül megtalálható számos növényben is ( burgonya, paradicsom például ).

 

Az elektromos cigaretta már egy patronja is tartalmazhat halálos dózisú nikotint.

Nem igaz. Az eleve töltött patronokkal forgalomba kerülő elektromos cigaretták töltési űrtartalma 1-2 ml. Ebbe kellene belezsúfolni kb. 2-300 mg nikotint, hogy enyhe mérgezési tüneteket okozzon egy felnőtt embernek. Azokban az országokban ahol még kaphatóak ilyen előre töltött patronok messze nem tartalmaznak ennyit. Ráadásul ilyen töménységben erősen csípős, rendkívül irritáló lenne, ami azt eredményezné, hogy az érintett útálkozva dobná el. Ide tartozik még, hogy a ~40mg (testsúlyfüggő) nikotinnak egyszerre kellene a szervezetbe jutnia ( A nikotin felezési ideje a szervezetben 2 óra és a halálos dózis 50 mg / testkilogramm! ). A nikotin halálos dózisán a mai napig vita van. 

 

Az elektromos cigarettában is van nikotin

Az elektromos cigarettában nincs nikotin. Maga az elektromos cigaretta nem más, mint egy akkumulátor, egy kapcsoló, egy izzószál, egy tartály, illetve valamilyen készség, amelynek feladata a tartályban található folyadékot az izzószálra vezetni. Lehet a folyadékban nikotin, de nem követelmény!

 

Az elektromos cigarettával hatékonyan le lehet szokni a dohányzásról

Ez épp olyan elhatározás kérdése, mint letenni a cigarettát. Soha nem mondtuk, hogy ez leszoktató eszköz! Ez a dohányzás egy sokkal egészségesebb kevésbé káros alternatívája. Leszokás helyett sokkal szerencsésebb az átszokás szó használata. A kérdés itt inkább az, mennyire tekinthető leszokásnak az átszokás. Az átszokó egészségének javulása miatt, mindenképpen.

 

Az elektromos cigaretta káros az egészségre

Természetesen károsabb, mintha csak tiszta hegyi levegőt lélegeznénk be, de nagyságrendekkel kevesebb benne a káros vegyület, mint a hagyományos cigarettában, hisz ahogy fentebb is írtam, nem tartalmaz közel 40 karcinogén ( rákkeltő ) vegyületet, és nem 4000 összetevője van egy liquidnek, hanem mindössze növényi glicerin, propilén glikol, aroma, és ha szükségünk van rá, akkor nikotin. Ez 4 összetevő. A károsság ez esetben mindössze a nikotinra korlátozódik, de hangsúlyozom, a nikotin nem rákkeltő anyag.

 

Az elektromos cigaretta használó esetében nem szabályozható a nikotin bevitel szemben a nikotinos rágóval és tapasszal

Nem igaz. Az e-liquid folyadékokban a nikotin egyenletesen keveredik el. Használat során a bevitele a használat módjából egyenesen következik. A tapasszal ellentétben, amiből a bőrbe szívódik a nikotin. Ha a tapasz túl erős és szédülünk, fáj a fejünk a túladagolástól, a tapasz eltávolítása nem fog azonnal segíteni, mert a kezelt bőrfelület már telítve van nikotinnal! És az e-cigivel mi a helyzet, ha már nem esik jól? Nem szívod tovább és pont. 

 

Reális veszély, hogy akár gyermekek rászokhatnak az elektromos cigarettára, annak ízesítése miatt

Ez nem reális veszély, hanem feltételezés, ráadásul annak is erőltetett. Ugyanis nincs tudomásunk róla, hogy a gyümölcs, vagy mentol ízesítésű nikotinos rágóra, cukorkára, ugyanezen gyermekek késztetést éreztek volna rákapni. Ráadásul az elektromos cigaretta első lépésben több ezer forintos befektetést kíván, ami egy kíváncsi gyermek számára aligha reális kiadás szemben pl. az 1500-2000 forintos cigarettával. Trafikokban 18 év alattiakat nem is szolgálnak ki. Mindemellett a 2014-es és 2020-as kérdőívünket összesen több, mint 2.000-en töltötték ki, és 1% alatt volt a 18 év alatti válaszadók száma, ami bőven hibahatár alattinak mondható.

 

Az elektromos cigaretta akkumulátora felrobbanhat

Na ez az állítás pont igaz. Felrobannhat. Mint minden hasonló akkumulátor, akár a mobiltelefonunké. Ehhez csak néhány más feltételnek kell még teljesülnie – melyet a villamosmérnökök pontosan tudnak. A hírekben terjedő esetben nem “gyári” akkumulátor robbant el, hanem házilag barkácsolt, vagy épp beleesett egy korsó sörbe, vagy nem gyári töltővel töltötték. Itt is igaz, hogy egy kiragadott példát nem lehet alapul venni.

 

Az elektromos cigaretta patronjában dietilén-glikolt fedezett fel az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA

Az állítás igaz. A számos vizsgálat közül egy alkalommal, 2009-ben, a 18 különböző minta egyikében. 2007-ben fogkrémekben is talált ilyet az érintett hatóság. A dietilén-glikol egyébként a normál cigaretta egyik ismert adalékanyaga, amelyet a dohány nedvessége megtartása érdekében kevernek hozzá. Miután az európai szabályozás szigorú minőség ellenörzést gyakorol a gyártók felett, ilyen nálunk elképzelhetetlen.

 

Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között.

Nem igaz. A legújabb vizsgálatok pont ezzel ellentétes eredményeket hoztak. Az egyetlen bizonyítottan "káros" anyag maga a nikotin, ami nem szükségszerűen alkotó része az elektromos cigaretta liquidjének ( Nem az elektromos cigarettának, mert abban semmi ilyesmi nincs ). Amikor ezekről az anyagokról beszélünk figyelembe kell venni azok mennyiségét, amit jótékonyan elhallgatnak, nem mindegy hogy mekkora expozízónak van kitéve a felhasználó.

Egy vizsgálati anyag letölthető ide kattintva:

Tanulmány letöltése (pdf)

 

Természetesen lehetne folytatni napestig a sort, de minden kérdésre képtelenség válaszolni. Kimaradt valami? írd meg kommentben, válaszolunk rá!

Sok kérdést megválaszolunk a Wiki-ben is, érdemes megnézni ott is!

 Szerző: Charlie

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr7016602144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása