Füstmentesen

A dohányzás alternatívái

A hülyék diadala

2021. szeptember 17. 09:52 - VAPER

Betiltott ízek

hudi.jpg

Amikor még dohányoztam, az elsődleges dolog ami megfogott ebben az egész procedúrában, az „ÉNIDŐM” volt. Rágyújtasz, tudod hogy ezt a tíz percet maximum egy atombomba tudja tőled elvenni, vagy még az sem, mert mire ideér a lökéshullám, már eltapostad a csikket. Ez egyfajta révülés, egy szent állapot, rendezed magad, visszapattintod az elveszett legóid darabjait. Kicsit beleülsz a semmi közepébe. Kell ez a tíz perc, kell mert enélkül nem viselhető el a hétköznap.

Volt egy időszak amikor állandóan leszoktam.

Az időtartamok nagyjából három órától három hónapig tartottak, attól függően épp mennyire voltam erős vagy gyenge. A vége mindig az volt, hogy jött valaki és megkínált… Ez már a múlt, de mitől is lett ennyire más az e-cigarettával való leszokás? Egyrészt ez is egy hosszú folyamat volt. Először csak az esti cigiket váltotta ki, jó volt de nagyon macerás: repedő tankok, liquid tócsák, pálcika készülékek.
Hála a növekvő felhasználói tábornak, lassan, de kinőtte ez a technológia is a gyermekbetegségeit, és volt egy pillanat, amikor már nem kellet a cigaretta.

Amikor valaki végigélte az e-cigaretta fejlődésének minden fázisát, megtanulja becsülni azokat az előnyöket, amit ez a füstmentes technológia adhat. Gyakorlatilag úgy érzem magam mint amikor sikerült hosszabb ideig nem dohányoznom, de élvezem vele a nikotin stimuláló hatását is. Tudom, tudom, az a fránya nikotin, az minden baj okozója... De nem, nekem kell, és fogom is használni. Természetesen a magyar helyzetben, ezt csak a jogszabályi környezet óvatos kerülgetésével tudom megtenni, mert betiltották az ízesített nikotinos liquideket.

Na most jöhetne a nyafogás:

Milyen hülyék, idióták, hozzá nem értők

Fideszes csürhe és a többi, hol érzelmi hol politikai alapú kurvaanyázás… De mindenki nyugodjon le a p.csába, ez nem politikai oldal függő.

Ha azt akarja valaki kideríteni, hogy kinek a fejében fogant meg ez a szar gondolat, először a WHO, majd a Bloomberg Philanthropies egészségügyi fasisztái között kell érdeklődni. Ők azok akik tematizálják az orvostársadalom álláspontját, ők azok akik a fiatalok védelmében, majd milliárdnyi embert tartanak a dohányzás mellett, a „leszoksz vagy meghalsz” könyörtelen politikájával. Ez sosem volt hatásos, mint a tapasz vagy a rágógumi, vagy a vareniklin ami egy életre leszoktatott néhány embert, miután kilépett az ablakon.

Szóval itt van ez a nagyon sikeres stratégia, az ízesítés tiltása. Nézzük a cigaretta esetét. Nincs mentolos cigaretta a polcokon? Fogd meg a söröm! Van milliónyi „aromagolyó” betolod a füstszűrőbe és már pattinthatod is. Esetleg vásárolsz mentolos szivarkát, vagy cseppentesz rá mentol kristályból kotyvasztott esszenciát. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. Ki is gondolta, hogy a fiatalok a mentolos rágóról, csak a mentol miatt átszoknak a cigarettára? Ja, tudom! A mentol a káros a tüdőre! Vagy másban nem?!

Nézzük az e-cigarettát!

A WHO szerint ezek a fiatalok számára vonzó ízekben kerülnek forgalomba, ezért kell betiltani az ízesítésüket. Bárki bármit is mond, a liquidnek önmagában nincs íze, nikotin tartalomtól függetlenül. Hát ja... lószar ízzel elég nehéz betörni a piacra, gondolom ennek a megállapításához nem kell diploma. Viszont ezzel szinte minden felhasználót a fekete-szürke piac felé terelnek.

Sokszor leírtam, de nem elégszer: ennek az lesz a vége, hogy valaki valami nagyon halálos kotyvaszt fog eladni a feketepiacon. Természetesen akkor majd jön a „Mi megmondtuk!” invázió, és majd azok fogják döngetni a mellüket, hogy mekkora látnokok, pont azok, akiknek ez az egész köszönhető. Szóval ki a felelős azért hogy ezek mindenkinek vonzó izek, beleértve azt a nyolcvanmillió e-cigarettázót? Gondolom a nagymami, aki annyira jó almáspitét sütött, hogy liquidben is finom. Esetleg a csokoládé gyárak, a cukorka gyártók, a banántermesztők és a narancsliget tulajdonosok.

Nem mellesleg ezek az ízek alkoholos italokban nem zavaróak?!

Amikor a hülyék diadalt ülnek, akkor a józan ész megsemmisül. Ahol életbe léptek az ízesítési tilalmak ott nőtt a fiatalkorú dohányzók száma.

Magyarország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Lettország tiltotta be, vagy korlátozta az ízesítéseket. Az EU döntéshozói bátorították ezeket az országokat, természetesen közben a WHO az egekig dicsérte őket.

Miközben a bizonyítékok egyre gyűlnek a füstmentes termékek ártalomcsökkentő hatása mellett, miközben az angol közegészségügy bátorít a használatukra, miközben a dohányzásba milliók halnak bele, a WHO mosolyog.

Ez a hülyék diadala!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr416691236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.17. 14:40:05

Igazából a betegségiparnak a minél több rákos a jövedelmezõ. Nem hülyék ezek, csak gazemberek.

Girhes Joe 2021.09.17. 14:41:05

Mondjuk egy nikotinista ne mondja már azt, hogy bezzeg az alkohol, mert minden ellenkező híresztelés ellenére az alkoholfüggést messze nem nézi úgy el a társadalom, mint a nikotinfüggést. Ki kap munkaidőben másfél óránként 10 perc "énidőt" a következő feles bedobására? A szer stimuláló hatására meg, csakúgy mint a szagára, a munkáltató válasza többnyire az, hogy holnap ne is gyere. Úgyhogy örüljön a nikotinista, hogy a szerért csak az utcára kell kimennie, és máris oké minden. És hogy jön ez az ízesítésekhez? Hát úgy, hogy ha dohányozni is tilos lenne munkaidőben, meg az előtt is órákig, akkor a sánta kutyát nem érdekelné, ki hogyan veszi magához a szert, így viszont, hogy bármikor szabad, minden értelmes és értelmetlen módon korlátozni próbálják.

VAPER 2021.09.17. 14:52:52

Látom, megértetted a lényeget :) Az alkohol koránt sincs ennyire szigorúan korlátozva, mint a füstmentes termékek. Az alkohol függőség és a nikotin függőség azért a társadalmi károkozás tekintetében eltér egy kicsit. A cigaretta szünet egyébként már szinte sehol nem divat és nem is szabályozott, tehát a munkáltató az, aki ebben dönt. Egyébként bármilyen munka mellett kellene óránként 10 perc szünet mindenkinek. A munkahelyi alkohol fogyasztás pedig balaseti rizikó, a dohányzás meg esetleg tűzrendészeti, a füstmentes alternatíva meg egyik sem.

Girhes Joe 2021.09.18. 10:56:36

@VAPER:
Épp azt mondom én is, hogy az alkoholt kevésbé korlátozzák tövényekkel - és tettem egy hipotézist ennek miértjére: mivel az alkohol társadalmilag jobban száműzve van a magánszférába, a dohányzás viszont feltűnőbb a hétköznapokban, ezért próbálnak hadakozni ellene, más kérdés, mennyire sikeres és értelmes hadakozás ez. Az egészségi kockázat viszont biztos, hogy csak ürügy, mert ilyen erővel ezer más dolgot is korlátozni kéne. (Mellesleg nem mindenki dolgozik balesetveszélyes helyen, és pár évtizede az irodistákat nem is szekálták némi ivásért, ahogy a füstöt is vágni lehetett minden irodában. Ennyiben szabadabb kor volt, bár ki tudja, visszakívánnám-e.)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.09.18. 10:57:00

A dohányosok lusta, gyenge emberek, rosszabbak, mint az alkoholisták. Azok legalább végig bírnak dolgozni egy műszakot úgy, hogy nem sunnyognak el munkaidőben inni valahová. De a dohányosok? Nekik naponta fél órával tovább kellene maradni, hogy igazságos legyen a nem dohányosokkal.

VAPER 2021.09.18. 11:03:22

@Balogh Zsolt: Amit itt megfogalmaztál egyrészt szimpla hazugság, másrészt az általánosítás iskola példája. Ez a fajta gondolati szál elég messze tud vezetni, mondjuk egészen a gázkamrákig. Mutass kérlek egy statisztikát az állításod igazolására, vagy egy releváns kutatást, ahol kimutatható hogy egy dohányos rosszabbul teljesít mint egy alkoholista. Gondolom ez így lenne fer...
süti beállítások módosítása